Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: ryby

piątek, 27 grudnia 2013

Na tegoroczną Wigilię przygotowałam karpia w galarecie według przepisu mojej mamy. To lekkostrawna wersja karpia, polecam :-)

Składniki:

  • karp (około 1,5 kg)
  • 3 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 marchew
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki żelatyny (najlepiej do ryb)
  • natka pietruszki
  • cukier
  • pieprz, sól
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Karpia sprawić: oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, płetwy i oczy, dokładnie umyć. Następnie pokroić na dzwonki, osolić, skropić sokiem z cytryny.

Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w cienkie krążki lub słupki, zalać wodą i gotować przez kilka minut. Do warzyw dodać dzwonki z karpia i łeb, dodać sól, cukier, liście laurowe i ziele angielskie, gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (do miękkości).

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, dodać do naczynia z rybą i gotować kilka minut. Na półmisku ułożyć karpia, warzywa, natkę pietruszki, plasterek cytryny i zalać galaretą. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!



poniedziałek, 12 marca 2012

Zgodzicie się chyba ze mną, że na każdej imprezie imieninowej nie może zabraknąć śledzika:-) Śledzie powinny gościć także częściej na naszych stołach bez okazyjnie, ponieważ ryby są bardzo zdrowe. Wersje przygotowania śledzi są różnorodne. Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na śledzie pod pierzynką, który znalazłam na blogu Peli. Polecam, mam nadzieję, że taka wersja przypadnie Wam do gustu:-)

Składniki:

  • 1,5 kg płatów śledziowych
  • 2 jabłka
  • 1,5 cebuli
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Śledzie wcześniej wymoczyć, minimum tak około 3 godzin, następnie pokroić w dowolny sposób (kostka, kwadraty, paseczki) i ułożyć na salaterce. Jabłka i ogórki zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę.

Przygotować pierzynkę: połączyć majonez, śmietanę i jogurt, dodać musztardę, wymieszać. Wrzucić do pierzynki jabłka, ogórki i cebulę, dokładnie połączyć. Na koniec doprawić według uznania pieprzem, solą i cukrem.

Proporcje śmietany, jogurtu i majonezu proponuję Wam zrobić również według Waszego uznania. Śledzie przykryć pierzynką, schłodzić w lodówce minimum 2 godziny przed podaniem.

Smacznego!


piątek, 16 grudnia 2011

Kto jest smakoszem ryb na pewno nie pogardzi "rybą po grecku". Ja często robię to danie na Wigilię albo na jakieś przyjęcia. Przepis sprawdzony, od lat według niego przygotowuje się taką rybę u mnie w domu, polecam!

 Składniki na 6 osób:

  • 2 kg filetów z ryby, ja najbardziej lubię mintaja albo dorsza
  • około 1 litra soku pomidorowego lub 2 koncentraty pomidorowe
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 - 4 łyżki keczupu
  • 7 dużych marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 5 cebul
  • sól, pieprz
  • mąka krupczatka
  • jajka
  • bułka tarta
  • olej

Rybę posolić. Obtaczać tylko w mące (ja tak robię) albo w mące, jajku i bułce jak kotlety, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor, ostudzić. Gdy będą zimne porwać je na mniejsze kawałki.

Warzywa obrać, umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla, zeszklić. Do cebuli wrzucić starte warzywa, dodać kostki rosołowe, wymieszać, dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie dodać koncentrat pomidorowy lub sok pomidorowy - ilość według uznania, ja lubię więcej więc daję taką ilość jak wyżej (sok pomidorowy jest własnej roboty, link do przepisu powyżej). Dodać keczup dla podkreślenia smaku, sól, pieprz według uznania, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

W głębokiej misce najlepiej szklanej i przezroczystej układać warstwami: warzywa, kawałki ryby, warzywa, kawałki ryby i tak na przemian. Na wierzchu powinny być ułożone warzywa, danie podawać schłodzone.

Smacznego!

    

czwartek, 01 kwietnia 2010

Przygotowałam śledzie po kaszubsku w pysznym aromatycznym sosie pomidorowym. Robiłam je już parę razy, mają niezwykły smak i ze stołu znikają bardzo szybko. To jeden ze staropolskich przepisów na śledzie. Gorąco polecam, to pierwsza propozycja przygotowana w ramach "Kuchni Wielkanocnej 2010".

Składniki:

  • 1 kg słonych śledzi, np. matiasy
  • 4 duże cebule
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki oleju
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • majeranek

Filety wymoczyć w wodzie - minimum 2 godziny, następnie wypłukać, odsączyć na sitku. Pokroić w większe kawałki.

Cebulę obrać, pokroić w talarki, wrzucić na patelnię, smażyć, aż się lekko zarumieni. Następnie wlać przecier i koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wlać jeszcze pół szklanki oleju, dodać ziele angielskie i majeranek.

Układać w słoiku warstwami: śledzie, sos, śledzie, sos...  Następnie zakręcić dokładnie słoik i przechowywać minimum 2 dni w zimnym miejscu.


Smacznego !


sobota, 06 marca 2010

Wczoraj przygotowałam pastę rybną do chleba. Prosto, szybko i pysznie, polecam!

Składniki:

  • puszka ryb w sosie pomidorowym
  • ser żółty - 15 dkg
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 4 jajka
  • 1 łyżka keczupu 
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz


Rybę rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę, lekko poslić, żeby zmiękła. Pozostałe składniki pokroić w kostkę, wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem.
Majonez zmieszać z keczupem, dodać do pasty, wymieszać. Pasta gotowa!

Smacznego !

środa, 17 lutego 2010

Dzisiaj Popielec, dla większości z nas dzień w którym nie jemy mięsa. Proponuję Wam zatem śledzie w occie według receptury mojej babci. Śledzie są kruche, nie za ostre ani za kwaśne. Cały sekret tkwi w zalewie, którą przygotowuję zarówno dla śledzi jak i dla ogórków konserwowych. Polecam, będą Wam smakowały!

Składniki:

  • 1 kg śledzi (matiasy)
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • rodzynki (mogą być, ale nie muszą)
  • suszone owoce (mogą być, ale nie muszą)

Zalewa:

  • 2 l wody
  • 0,75 l octu
  • 35 dkg cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • gorczyca

Śledzie namoczyć w wodzie – minimum pół dnia. Odsączyć, pokroić w dość duże kawałki. Cebulę i marchewkę pokroić w krążki, sparzyć gorącą wodą. Można dodać rodzynki i suszone owoce.

Składniki na zalewę zagotować, można dodać jeszcze 6 dkg soli (ja nie dodaje, bo śledzie matiasy są słone).

Układać warstwami w słoiku lub w szklanej misce:

  • śledzie
  • cebula
  • marchewka
  • rodzynki
  • suszone owoce (i tak na przemian)

Na koniec zalać zimną zalewą, jeśli układamy w słoiku zakręcić słoik. Śledzie muszą stać minimalnie 1 dzień.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi