Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: galaretka

wtorek, 01 stycznia 2019

Dzisiaj najprostszy deser noworoczny składający się z trzech warstw galaretki o różnym kolorze, owoców i bitej śmietany. Deser szybki do wykonania, ładnie się prezentuje i jest smaczny, polecam!

Składniki na 13 pucharków:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania serka waniliowego
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • truskawki (mogą być zamrożone)
  • brzoskwinie z kompotu

Każdą galaretkę rozpuścić oddzielnie w trzech miskach zgodnie z instrukcją na opakowaniu, schłodzić. Na dno pucharka wrzucić truskawki (u mnie 3-4 sztuki), zalać galaretką truskawkową, włożyć do lodówki, poczekać aż stężeje. Następnie ułożyć odsączone brzoskwinie (3-4 sztuki), zalać galaretką pomarańczową, poczekać aż ponownie stężeje. Na sam koniec wylać galaretkę cytrynową, poczekać aż stężeje.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek waniliowy i dokładnie wymieszać. Ubitą śmietanę wyłożyć na galaretkę, posypać startą czekoladą, schłodzić.

Smacznego!

poniedziałek, 26 listopada 2018

Czy z cukinii można zrobić dżem? Oczywiście, zapraszam na przepyszny cytrynowy dżem z cukinii. Jest łatwy w przygotowaniu a jego efekt mnie naprawdę zaskoczył. Delikatny, nie za słodki, z lekką nutą cytrynową, zachęcam do wypróbowania :-).

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 1 1/2 kg cukinii bez skóry i pestek
  • szklanka cukru kryształu
  • torebka galaretki cytrynowej lub innej ulubionej
  • łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z całej cytryny

Cukinię drobno zetrzeć na tarce do garnka, dusić na papkę na małym ogniu, często mieszać. Dodać cukier, galaretkę , kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku.

Smażyć około 30-40 minut na małym ogniu, często mieszać. Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, podstawić do góry dnem. Po wystudzeniu ja jeszcze pasteryzowałam je około 15 minut. Jest świetny do kanapki, do naleśników, do przełożenia tortu.


Smacznego!

13:58, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (2) »
sobota, 10 lutego 2018

Ciasto z galaretkami to wspomnienie mojego dzieciństwa. To biszkopt przełożony masą śmietanową i zatopionymi w niej kolorowymi galaretkami. Podobne jest do kostki Rubika:-) Jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, polecam!

Źródło: tutaj

Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa śmietanowa:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3 opakowania galaretek - różne kolory
  • 3 łyżki żelatyny

1 szklanka = 250 ml

Piekarnik nastawić na 180 stopni C w funkcji góra-dół. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. 

Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody (każdą), wylać na talerze i zostawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki ciepłej przegotowanej wody - wystudzić. Mleko zagotować z cukrem - wystudzić. Mleko połączyć z żelatyną (najpierw trochę mleka wlać do żelatyny). Do przestudzonej żelatyny wlać śmietanę, ubić. Połączyć z kostkami galaretki. Płaty ciasta przełożyć tężejącą masa. Wierzch posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

poniedziałek, 07 lipca 2014

Na urodziny mojego męża upiekłam budyniowy biszkopt z wiśniami i galaretką. Ciasto bardzo proste, szybkie do wykonania. Trzeba cieszyć się smakiem letnich owoców, pozdrawiam :-)

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 kg wiśni
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 3 szklanki gorącej wody
  • sok z połowy cytryny

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do żółtek dodać także szczyptę soli, rozbełtać widelcem. Do ubitej piany dodać cukry, jeszcze chwilę miksować.

Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do ubitej piany dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką, następnie dodać przesianą mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, na koniec ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Wymieszać pół szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny i tym naponczować wystudzony biszkopt.

W międzyczasie galaretki zalać 3 szklankami gorącej wody, dokładnie rozpuścić, schłodzić do stężenia. Wiśnie umyć, wydrylować, poukładać na biszkopcie. Zalać owoce tężejącą się galaretką, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.

Smacznego!

piątek, 14 lutego 2014

Dzisiaj "Dzień zakochanych", więc nie może zabraknąć walentynkowego deseru. Proponuję prosty i szybki deser składający się z musu truskawkowego i kremu jogurtowo - galaretkowego, bardzo dobry, zachęcam do przygotowania :-)

Składniki (na 8 pucharków):

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 40 dag truskawek - świeżych lub mrożonych
  • 2 kostki gorzkiej czekolady lub 1 łyżeczka kakao
  • 2 szklanki wrzącej wody

Truskawki umyć, usunąć szypułki - mrożone wcześniej rozmrozić. Truskawki zasypać cukrem pudrem, dokładnie zblenderować, aż powstanie mus. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, dobrze wymieszać, schłodzić.

Do każdego pucharka na spód wyłożyć mus truskawkowy.  Jogurt wymieszać mikserem, lekko spienić, wlać schłodzoną galaretkę (nie tężejącą), wymieszać, poczekać chwilę, aż się zetnie, wyłożyć do każdego pucharka, wyrównać. Na koniec posypać  startą czekoladą lub kakao.

Smacznego !

Słodkie Walentynki 2014

środa, 12 lutego 2014

Sezon na cytrusy zainspirował mnie do upieczenia prostego biszkoptu z kremem karpatkowym i mandarynkami własnego pomysłu, pycha, zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem karpatkowy:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 kostka masła lub margaryny - 25 dag
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • sok z połowy cytryny
  • cukier wanilinowy
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 kg mandarynek lub 2 puszki mandarynek

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie połączyć łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać łyżką wszystkie składniki. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.

Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wycisnąć sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem (zamiast cytryny można dać sok mandarynkowy z 1 puszki, wtedy nie trzeba dodawać cukru wanilinowego).

Krem karpatkowy: do pół szklanki mleka wsypać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Rozmieszać dokładnie (żeby nie było grudek) i wlać do gorącego mleka, gotować tak jak budyń. Ostudzoną masę połączyć z kostką masła lub margaryny, dobrze rozmieszać.

Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, dobrze wymieszać i pozostawić do stężenia. Krem podzielić na pół. Mandarynki obrać ze skórki, podzielić na cząstki (jeśli z puszki odcedzić dobrze na sitku).

Pierwszy biszkopt ułożyć na blasze, posmarować połową kremu, ułożyć mandarynki w niewielkich odstępach, przycisnąć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu, ułożyć mandarynki i zalać tężejącą się galaretką, pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.

Smacznego !

piątek, 07 lutego 2014



Dzisiaj 4 urodziny mojego bloga i z tej okazji przygotowałam kolorowy torcik śmietankowy z galaretkami i owocami :-)

Przy tej okazji chciałabym podziękować Wam za to, że jesteście, komentujecie i korzystacie z przepisów, dziękuję!

Składniki:

  • 1 litr śmietany kremówki
  • 2 galaretki ciemne np. wiśniowa lub truskawkowa
  • 2 galaretki zielone np. agrestowa
  • 4 galaretki jasne np. cytrynowa
  • puszka ananasów
  • puszka brzoskwiń

Galaretki ciemne i zielone rozpuścić według przepisu na opakowaniu w oddzielnych naczyniach, wylać na miski, wychłodzić (najlepiej poprzedniego dnia).

Owoce odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Spód tortownicy i brzegi wyłożyć folią aluminiową (tortownica o średnicy 30 cm). Jasne galaretki rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie, ja zalałam galaretki 4 szklankami gorącej wody, zostawić do stężenia.

Galaretki ciemne i zielone pokroić w kostkę. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejące się jasne galaretki, wymieszać mikserem. Następnie dodać pokrojone galaretki i owoce, wszystko delikatnie wymieszać łyżką.

Całość przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do stężenia do lodówki, nawet na kilka godzin. Przed podaniem odpiąć bok formy, wyjąć torcik z folii, pokroić na zgrabne porcje, gotowe.


Smacznego!

czwartek, 02 stycznia 2014

W Sylwestra przygotowałam szybki deser sylwestrowy czyli budyń z galaretką własnego pomysłu. Deser składa się z budyniu, ananasa, soku porzeczkowego i galaretki. Prosty, szybki i smaczny, polecam!

Składniki:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 puszka ananasów lub brzoskwiń
  • 1 litr mleka
  • 2 galaretki
  • sok z czarnej porzeczki lub ajerkoniak

Budyń ugotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozlać do salaterek, schłodzić. Na wierzch położyć plaster ananasa lub osączone z zalewy brzoskwinie.

Polać owoce sokiem porzeczkowym lub ajerkoniakiem, zalać tężejącą się galaretką, gotowe :-).

Smacznego!

 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi