Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: ziemniaki

czwartek, 23 stycznia 2014

Sycący, pożywny i smakowity krupnik na podrobach - doskonały na rozgrzanie w zimowe dni.  Przepis jest sprawdzony, bo z zeszytu mojej mamy. Krupnik na podrobach bierze udział w akcji "Zimowe zupy", zachęcam do wypróbowania :-).

Składniki:

  • 40 dag  podrobów: żołądki, serduszka drobiowe
  • 15 dag kaszy jęczmiennej
  • 30-40 dag włoszczyzny
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • sól
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 1/8 litra śmietany lub 3 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki lub koperku
  • 1 1/2 litra wody
  • 2 liścia laurowe
  • 2-3 ziela angielskie

Opłukaną kaszę, liścia laurowe, ziele angielskie i podroby zalać zimną wodą i często mieszając gotować, powoli pod przykryciem. W połowie gotowania włożyć grzyby oraz oczyszczone, obrane, opłukane i pokrojone warzywa, osolić.

Gdy podroby są już miękkie dodać obrane, opłukane i pokrojone w dość dużą kostkę ziemniaki oraz kostkę przyprawy do zup, gotować 10-15 minut.

Przed podaniem można włożyć masło (margarynę) lub wymieszać ze śmietaną, osolić, dodać natkę pietruszki lub koperek, gotowe.



Smacznego !

wtorek, 09 lipca 2013

Zachęcam do wypróbowania przepisu na placki z młodych ziemniaków według książki p. Barbary Orlińskiej pt. "Najlepsze dania jarskie", smacznego:-)

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 6-7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól
  • olej do smażenia

Ziemniaki oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zlać nadmiar płynu, dodać mąkę i jajka. Dobrze wszystko wymieszać, dodać sól do smaku i jeszcze raz wszystko dobrze połączyć.

Rozgrzać olej na patelni, kłaść nabierką ciasto tworząc krążki lub stożki, rozsmarowywać na 3 cm placuszki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać jak lubicie czyli z cukrem, solą albo z sosem.

Smacznego!

Tagi: ziemniaki
15:28, katarzyna_sar , Dania główne
Link Komentarze (3) »
niedziela, 07 kwietnia 2013

Przedstawiam prosty choć pracochłonny przepis na pierogi ruskie. Sekretem pierogów jest odpowiednia ilość ziemniaków, sera oraz ich jednolitość. Przepis polecam, ponieważ jest sprawdzony, zaczerpnięty z zeszytu mojej mamy, smacznego :-)

Składniki na ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko

Składniki na farsz:

  • szklanka ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 25 dag białego sera
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • sól
  • pieprz

Mąkę przesiać, wbić jajko, wyrobić nożem, wlać wodę cienkim strumieniem. Wyrobić dokładnie ciasto rękami na gładko, rozwałkować cienko na stolnicy podsypując mąką.

Przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, powinna się lekko zrumienić. Ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę lub rozbić w malakserze, dodać cebulę i przyprawy. Wyrobić farsz - powinien być jednolity, pulchny, lekko pikantny.

Z ciasta wycinać szklanką krążki. Porcje farszu nakładać na ciasto, zlepiać brzegi. Gotować pierogi w osolonym wrzątku, aż wypłyną (ja gotuję od momentu wypłynięcia 3 minuty). Masło roztopić, aż się sklaruje. Pierogi podawać polane masłem (można też polać je zrumienioną cebulką albo podawać z gęstą śmietaną).

Smacznego!

niedziela, 15 kwietnia 2012

 

Przedstawiam mniej kaloryczny sposób przygotowania domowych frytek. Frytki z piekarnika są moim zdaniem lepsze i zdrowsze, niż te pieczone na głębokim oleju. Sposób przyrządzenia frytek znalazłam na stronie http://www.prosteprzepisykulinarne.com. Szczególnie zainteresował mnie wątek zanurzania frytek w wodzie z cukrem, bardzo fajny pomysł, skórka rzeczywiście chrupiąca! Na innych blogach znalazłam też informację, że frytki przed włożeniem do pieca można podgotować we wrzątku 5 minut, ciekawy pomysł  - jak widać są różne wersje! Przygotowanie frytek jest proste, choć pracochłonne, ale warto. Do tego polecam sos czosnkowy i surówkę, smacznego :-)

Składniki na frytki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki oliwy
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • przyprawa do ziemniaków

Sos czosnkowy:

  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • pęczek koperku lub koperek suszony
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 5-6 ząbków czosnku

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubsze słupki, tak jak na frytki :-) Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 - 220 stopni C.

Do miski wlać zimną wodę, wsypać cukier, zamieszać do rozpuszczenia. Wrzucić do wody pokrojone ziemniaki, moczyć 5 minut. Powstanie dzięki temu warstwa cukru, która następnie się skarmelizuje. Frytki będą bardziej chrupiące i bez słodkiego smaku.

Po tym czasie frytki osączyć z wody, wysuszyć w papierowym ręczniku, wrzucić do miski, doprawić papryką, solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków według uznania, dodać olej, wszystko dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać przygotowane frytki - ziemniaki nie powinny być położone jeden na drugim. Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut (opcja góra - dół) . Tak 5 minut przed końcem pieczenia nastawić piekarnik na opcję góra, wtedy frytki fajnie się zrumienią na wierzchu.

Sos czosnkowy:  jogurt wymieszać z majonezem, dodać starty czosnek, posiekany koperek, doprawić solą, pieprzem. Dodać ocet jabłkowy, wszystko wymieszać, gotowe!



Smacznego!

czwartek, 15 marca 2012

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to szybka i treściwa propozycja obiadowa dla całej rodziny, przepis znalazłam na stronie Kuby, polecam do wypróbowania :-)

Składniki na 6 osób:

  • 10 ziemniaków
  • 5 cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 dag dowolnej kiełbasy
  • 25 dag żółtego sera
  • 1 jajko
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml śmietany 18 %
  • sól, pieprz

Ugotować ziemniaki np. w mundurkach, obrać i pokroić w talarki o dowolnej grubości. Cebulę pokroić w piórka a czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni. Kiełbasę pokroić w talarki i dorzucić do cebuli i czosnku. Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.

Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, wyłożyć mieszankę cebulowo - kiełbasianą. Wyłożyć drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch ułożyć ostatnią porcję ziemniaków.

Całość zalać śmietaną wymieszaną z startym serem, jajkiem, solą i pieprzem. Zapiekać w temperaturze 175 stopni C przez około 30 minut.

Smacznego !

środa, 26 października 2011

Każdy z nas zna smak tradycyjnej sałatki warzywnej. Ostatnio przekonałam się jednak, że sałatki warzywne mogą różnie smakować. Wszystko zależy od doboru składników i chyba od regionu, z którego się pochodzi :-). Ja od dzieciństwa jestem nauczona np. do sałatki z grzybkami i ogórkami słodko - kwaśnymi. Mój mąż lubi natomiast sałatkę warzywną z ogórkami kiszonymi, bez grzybków  ale za to ze swojskim majonezem. Poniższy przepis pochodzi ze zbioru przepisów mamy mojego męża.

Składniki:

  • 4 ugotowane marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średni seler
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 por (biała część) lub 1 cebula
  • 7  jajek
  • 1 puszka groszku
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 6 ziemniaków
  • 1 kubek gęstej śmietany - 400 ml
  • 1 łyżeczka musztardy


Marchewki, seler, pietruszkę, ziemniaki ugotować. Ja gotuje warzywa bez obierania ze skórki w szybkowarze. Po ugotowaniu warzywa pokroić w kostkę. Groszek odsączyć na sitku.

Cebulę lub pora pokroić w drobną kostkę, posolić i pozostawić, aż zmięknie. Szczypiorek drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę i odsączyć na sitku. Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek, białka pokroić w kostkę.

Majonez: śmietanę wylać na miskę, zetrzeć do niej żółtka na drobnej tarce, dodać łyżeczkę musztardy, doprawić solą i pieprzem, wszystkie składniki wymieszać. Warzywa połączyć dokładnie z majonezem, doprawić do smaku, wymieszać.

Smacznego !

czwartek, 24 marca 2011

Prażonki ziemniaczane z skwarkami to smak mojego dzieciństwa. Przepis mojej babci i ulubione danie mojego dziadka. Najlepiej smakują polane skwarkami i do tego szklanka kwaśnego mleka lub maślanki. Nic dodać nic ująć - pycha! Jeśli nie jesteście na diecie, zachęcam do wypróbowania:-)

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • skwarki
  • 1-2 łyżeczki soli

Ugotować ziemniaki, w trakcie posolić. Ugotowanie, gorące i odcedzone ziemniaki ugniatać w garnku na małym ogniu. Równocześnie dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną, tak długo aż masa ziemniaczana starci smak surowej mąki.

Kiedy masa będzie "gumowata", łyżką do zupy oddzielać z masy ziemniaczanej małe kawałeczki, wrzucić je do miski, obficie polać skwarkami. Do tego szklanka kwaśnego mleka lub maślanki, obiad gotowy!


Smacznego!

Tagi: ziemniaki
20:09, katarzyna_sar , Dania główne
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 01 listopada 2010

Zostało mi jeszcze sporo dyni, choć "Festiwal Dyni" już się skończył. Nie mogę jej zmarnować, więc działam. Przygotowałam tym razem placki dyniowo - ziemniaczane na słodko, polecam!

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 duże jajka
  • mąka pszenna (tyle, żeby powstała konsystencja gęstej śmietany)
  • olej
  • cukier kryształ lub dżem
  • sól

Ziemniaki, dynię i cebulę zetrzeć na tarce lub za pomocą elektrycznej maszyny do mielenia. Jajka zmiksować, dodać do masy, wymieszać.

Masę doprawić solą, dodać mąkę, połączyć. Placki dyniowo - ziemniaczane smażyć na głębokim oleju, ciepłe posypać cukrem lub posmarować marmoladą.

Smacznego!


 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi