Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: czosnek

środa, 05 lutego 2014

 

Bardzo fajne, szybkie do przygotowania i ładnie wyglądające danie czyli enchilada drobiowa. Jest to farsz zawinięty w tortille, polany sosem pomidorowym i zapieczony z żółtym serem - idealne i pyszne połączenie, polecam :-). Przepis znalazłam na stronie pani Magdy, link tutaj, pozdrawiam.

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • 1 papryczka chilli (w wersji dla dzieci - 1/2)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 puszki posiekanych pomidorów (2 x 400 g) / lub 10 sparzonych, pokrojonych w kostkę pomidorów / lub 1 litr przecieru pomidorowego

Mięso:

  • 50 dag mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli (w wersji dla dzieci - 1/2)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/ 2 łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • 5 tortilli pszennych
  • 40 dag żółtego sera
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

Sos pomidorowy: rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę oraz starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1-2 minuty - nie dłużej, bo czosnek zrobi się gorzki ! Następnie dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, chwilę smażyć i od razu dodać pomidory, oregano, bazylię, wymieszać wszystkie składniki. Zmniejszyć grzanie  i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż całość zacznie przypominać sos. Pod koniec wyłączyć gaz, doprawić solą oraz czerwoną, słodką papryką, wszystko wymieszać, sos gotowy.

Mięso: mięso umyć, osuszyć, mięso zmielić przez maszynkę lub pokroić w drobną kostkę. W czasie gdy sos się gotuje, rozgrzać patelnię z olejem, podsmażyć pokrojoną cebulę i starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1-2 minuty. Następnie dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, chwilę smażyć, po czym dodać mięso. Od razu mieszać mięso z cebulą, czosnkiem i chilli tak długo, aż straci smak surowizny. Dodać  przyprawy i sól, dokładnie wymieszać, trzymać je jeszcze chwilę na średnim ogniu, aby sos z dna odparował, po czym wyłączyć gaz.

Żółty ser zetrzeć na tarce. Dno naczynia żaroodpornego posmarować cienko sosem pomidorowym (1 chochla sosu). Tortille podgrzać w mikrofalówce (pół minuty), aby były miękkie i elastyczne. Tortillę posmarować cienko sosem pomidorowym, posypać startym serem, posmarować gęstą śmietaną (1 łyżka na 1 tortillę). Zawinąć w ścisły rulon. Rulon ułożyć w naczyniu miejscem łączenia do dołu i w ten sam sposób szykować pozostałe tortille. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym ściśle, jedna przy drugiej. Tortille zalać pozostałym sosem pomidorowym, szczelnie przykrywając całość i rozsmarowując go dokładnie szczególnie na końcówkach tortilli. Z wierzchu posypać resztą sera.

Naczynie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 20 minut w funkcji termoobieg. Gotową enchiladę wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, by nieco odpoczęła i stężała –będzie się lepiej kroić i porcjować. Po tym czasie można podawać. Przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszką lub koperkiem.


Smacznego !

niedziela, 22 grudnia 2013

W gazetce "Prześlij przepis - krzyżówki" nr. 6/2012 znalazłam przepis na prosty przepis na kotlet szwajcarski. Jest to danie szybkie do wykonania, kotlet można przygotować również z cielęciny, schabu, filetu z kurczaka. Mięso można także posmarować szpinakiem ze śmietaną lub włożyć do środka plaster pomidora, polecam - bardzo dobre :-). Na świąteczny stół w sam raz, pozdrawiam.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej (ja zrobiłam z filetów z kurczaka)
  • 15 dag żółtego sera w plasterkach
  • 15 dag szynki w plasterkach (może być konserwowa)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki musztardy
  • tymianek
  • słodka mielona papryka
  • mąka krupczatka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz

Filety z kurczaka rozkroić i ubić (żeby mięso się za bardzo nie roztrzaskało ubijam przez woreczek foliowy). Mięso oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać musztardę, tymianek, paprykę. Utrzeć na jednolitą masę. Każdy kawałek mięsa posmarować pastą. Następnie ułożyć po plasterku szynki i żółtego sera.

Mięso zawinąć tak jak rolady, można spiąć wykałaczką. Panierować kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Włożyć na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę dusić (kotlety muszą dojść, żeby nie były surowe w środku).

Smacznego!

wtorek, 28 maja 2013

Gulasz to proste, szybkie w wykonaniu i pyszne danie obiadowe. Można przygotować go z każdego rodzaju mięsa, ja wybrałam żołądki z kurczaka. Przepis znalazłam w książce pt. "Specjały siostry Anastazji", książka fajna, pełna przepisów - warto z niej korzystać i coś dobrego przygotować, polecam!

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 2 czerwone cebule
  • sól, pieprz
  • jarzynka lub kostka rosołowa
  • majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany lub wody
  • olej do smażenia

Żołądki oczyścić, umyć, ugotować do miękkości z dodatkiem przyprawy jarzynka lub z kostką rosołową (ilość przyprawy według uznania). W trakcie gotowania ściągać szumowiny. Ugotowane podroby pokroić w paski, wrzucić na patelnię, podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia.

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, zeszklić. Do żołądków wlać wodę (może to być przecedzony wywar, w którym gotowały się żołądki), dodać przesmażoną cebulę, przyprawić majerankiem, solą, pieprzem, wymieszać, przykryć i dusić do miękkości.

Następnie wymieszać śmietanę (wodę) z mąką, zagęścić sos, doprawić do smaku, wyłączyć gaz. Na koniec dodać starty czosnek, wymieszać. Gulasz podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami - jak kto lubi.

Smacznego!

poniedziałek, 20 maja 2013

Masło czosnkowe - prosty dodatek do chleba a jaki pyszny. Gdy przygotowuję je na grilla robię dwie wersje. Jedną z świeżym czosnkiem, drugą z czosnkiem zapieczonym w folii aluminiowej. Wkładam główkę czosnku do folii, szczelnie zawijam, wkładam na grilla i grilluję, aż będzie miękki. Później dodaję do masła, pycha, polecam.

Składniki:

  • kostka masła - 25 dag
  • 6-7 ząbków czosnku (lub główka czosnku)
  • sól

I wersja: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Dodać do miękkiego masła, całość doprawić solą według uznania, dobrze wymieszać.

II wersja: główkę czosnku zawinąć w folię aluminiową, grillować do miękkości. Obrać czosnek, rozgnieść, dodać do masła, doprawić solą, podawać z chlebem.


Smacznego !



środa, 26 września 2012

W sezonie na bób zrobiłam sałatkę z brokułami, kalafiorem i bobem, według własnego pomysłu, polecam do wypróbowania.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 30-40 dag bobu
  • majonez + jogurt lub oliwa
  • sól, pieprz

Bób opłukać, gotować w osolonej wodzie przez 15-20 minut, ostudzić, obrać z łupek. Brokuła i kalafiora gotować przez kilka minut w osolonym wrzątku albo ugotować na parze na półtwardo (nie za długo, żeby się nie rozpadły), ugotowane podzielić na mniejsze cząstki.  
Cebulę pokroić w piórka, zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić solą i pieprzem.

Przygotować sos czosnkowy: majonez połączyć z jogurtem (ilość według uznania), dodać starty czosnek, doprawić, dokładnie połączyć. Polać sosem składniki sałatki, wymieszać.

Jeśli wolicie formę "light" zamiast majonezu i jogurtu dodajcie oliwę i zmiażdżone ząbki czosnku. Sałatkę wstawić na min. godzinę do lodówki, najlepiej smakuje jak się "przegryzie".

Smacznego!

wtorek, 17 lipca 2012

Mamy sezon na bób, więc wymyśliłam nową sałatkę z bobu i ciecierzycy, sałatka zdrowa i szybka w wykonaniu, nam bardzo smakowała:-) Sałatka bierze udział w akcji "Warzywa strączkowe", polecam!

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 0,5 kg bobu
  • 2-3 pomidory
  • puszka czerwonej fasoli
  • 5 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 200 g serka topionego
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Ciecierzycę i fasolę odcedzić na sitku. Bób gotować w osolonej wodzie 15-20 minut, po ugotowaniu ostudzić i obrać z łupek. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę.

Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć, pokroić. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni roztopić serek topiony z masłem, gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać śmietankę, starte ząbki czosnku, gotować jeszcze chwilkę, na koniec sos doprawić według uznania solą i pieprzem.

Warzywa polać sosem, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, składniki muszą się dobrze połączyć.

Smacznego!



niedziela, 15 kwietnia 2012

 

Przedstawiam mniej kaloryczny sposób przygotowania domowych frytek. Frytki z piekarnika są moim zdaniem lepsze i zdrowsze, niż te pieczone na głębokim oleju. Sposób przyrządzenia frytek znalazłam na stronie http://www.prosteprzepisykulinarne.com. Szczególnie zainteresował mnie wątek zanurzania frytek w wodzie z cukrem, bardzo fajny pomysł, skórka rzeczywiście chrupiąca! Na innych blogach znalazłam też informację, że frytki przed włożeniem do pieca można podgotować we wrzątku 5 minut, ciekawy pomysł  - jak widać są różne wersje! Przygotowanie frytek jest proste, choć pracochłonne, ale warto. Do tego polecam sos czosnkowy i surówkę, smacznego :-)

Składniki na frytki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki oliwy
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • przyprawa do ziemniaków

Sos czosnkowy:

  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • pęczek koperku lub koperek suszony
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 5-6 ząbków czosnku

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubsze słupki, tak jak na frytki :-) Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 - 220 stopni C.

Do miski wlać zimną wodę, wsypać cukier, zamieszać do rozpuszczenia. Wrzucić do wody pokrojone ziemniaki, moczyć 5 minut. Powstanie dzięki temu warstwa cukru, która następnie się skarmelizuje. Frytki będą bardziej chrupiące i bez słodkiego smaku.

Po tym czasie frytki osączyć z wody, wysuszyć w papierowym ręczniku, wrzucić do miski, doprawić papryką, solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków według uznania, dodać olej, wszystko dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać przygotowane frytki - ziemniaki nie powinny być położone jeden na drugim. Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut (opcja góra - dół) . Tak 5 minut przed końcem pieczenia nastawić piekarnik na opcję góra, wtedy frytki fajnie się zrumienią na wierzchu.

Sos czosnkowy:  jogurt wymieszać z majonezem, dodać starty czosnek, posiekany koperek, doprawić solą, pieprzem. Dodać ocet jabłkowy, wszystko wymieszać, gotowe!



Smacznego!

sobota, 14 kwietnia 2012

Połączenie brokułów, kukurydzy, smażonego kurczaka i czosnku jest idealne. Przepis na sałatkę brokułową otrzymałam od Dominiki i Grzesia, których serdecznie pozdrawiam :-). Zachęcam do wypróbowania,  to jedna z moich ulubionych sałatek, pyszotka!

Składniki:

  • 2 duże brokuły
  • puszka kukurydzy
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • majonez
  • sól
  • przyprawy do kurczaka

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić według uznania, usmażyć na patelni na złoty kolor. Kukurydzę osączyć z zalewy. Brokuły podzielić na różyczki, umyć, wrzucić na osolony wrzątek i gotować tak 5 minut (muszą być miękkie).

Wszystkie składniki wymieszać. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem. Całość doprawić solą według uznania, wszystko razem wymieszać, gotowe!

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi