Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: szpinak

piątek, 23 sierpnia 2013

Zwykłe kopytka a jednak niezwykłe :-) Wymyśliłam kopytka ze szpinakiem i sosem pomidorowym i powstało fajne danie obiadowe, polecam!

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól

Składniki na sos pomidorowy:

  • 3 duże pomidory
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki odcedzić, jeszcze ciepłe przekręcić przez maszynkę, wystudzić.

Szpinak umyć, oderwać listki od łodyg. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, po około 3 minutach odcedzić, odcisnąć, szpinak drobno posiekać. Jeśli macie mrożony szpinak należy go wcześniej wyłożyć na sitko, żeby się odmroził. Włożyć szpinak na patelnię, gotować aż woda odparuje. Ciepły wyłożyć ponownie na sitko (ja odcisnęłam jeszcze raz nadmiar wody).

Ziemniaki przełożyć na stolnicę, dodać do nich mąkę, jajka, sól, połączyć składniki, dołożyć szpinak, zagnieść ciasto. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki.

Ciasto podzielić na kilka części, z każdej części uformować wałki na posypanej mąką stolnicy i pokroić je w kawałki. Kopytka wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować przez 2 min. od momentu gdy wypłyną. Wyjmować je łyżką cedzakową na talerz, podawać z sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy: cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone i obrane ze skórki pomidory, wlać pół szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, dusić przez 15 minut. Na koniec zetrzeć czosnek, dodać do sosu, dokładnie wymieszać, gotowe.

Smacznego!

 



sobota, 17 marca 2012

Tym razem inne krokiety, bo z farszem szpinakowym i żółtym serem, przepis według własnego pomysłu. Pierwszy raz robiłam i raczej nie skończy się na jednym razie. Krokiety są pyszne, bardzo lubię połączenie szpinaku z czosnkiem. Polecam do wypróbowania na imprezkę, na pewno zaskoczycie swoich gości, pozdrawiam :-)

 Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 500 ml mleka
  • 4 jajka
  • 30 dag mąki
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 Składniki na nadzienie:

  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • 20 dag żółtego sera

 Dodatkowo:

  • mąka krupczatka
  • bułka tarta
  • jajka
  • olej do smażenia krokietów

Mleko wlać do garnka, dodać sól, przesianą mąkę, jajka, wszystko razem zmiksować, odstawić na 20 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę mineralną i jeszcze raz zmiksować. Ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być za gęste (wtedy łatwo rozprowadzi się na patelni). Naleśniki smażyć z każdej strony na złoty kolor na małej ilości oleju.

Przygotować nadzienie ze szpinaku. Szpinak odmrozić, wrzucić na patelnię. Gotować tak długo, aż woda odparuje. W międzyczasie pokruszyć kostkę rosołową, dodać do szpinaku, doprawić według uznania solą i pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia, szpinak lekko ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać starte ząbki czosnku oraz starty żółty ser, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku rozsmarować masę szpinakową, zwinąć naleśnik z farszem w rulon jak gołąbki. Obtaczać każdy kawałek w mące krupczatce, w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Krokiety smażyć na bardzo wolnym ogniu na złoty kolor, okręcając z każdej strony i lekko dociskając. 


 Smacznego !

poniedziałek, 25 lipca 2011

Moje pierwsze muffinki na blogu! Dostałam w prezencie blaszkę z otworami muffinkowymi, wykorzystałam także zwykłe foremki do babeczek, dlatego muffinki mają różny kształt. Postawiłam na początku na muffiny wytrawne czyli z fetą i szpinakiem. Jadłam takie u mojej koleżanki i bardzo mi smakowały. Muffinki na słono są fajną przekąską, można z nich również robić kanapki lub po prostu zagryzać np. do zupy. Przepis oryginalny znalazłam na stronie: http://artkulinaria.pl, polecam!

Składniki:

  • 50 dag świeżego lub mrożonego szpinaku (ja dałam mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 dag mąki pszennej
  • 5-6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
  • 2/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 duże jajka
  • 120 ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 35 - 40 dag sera feta
  • sól, pieprz

Na patelnię wrzucić szpinak, dodać szczyptę soli, pieprzu, dusić do  momentu wyparowania wody, na koniec zetrzeć czosnek, wymieszać. Odstawić do wystudzenia,  posiekać.  Ser feta pokroić w drobną kostkę.

Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej - mikserem ubić całe jajka, jogurt i oliwę. Zawartość drugiej miseczki wlać do składników suchych i wymieszać, równocześnie dodać szpinak i ser feta.

Foremki do babeczek lub otwory muffinkowe napełnić ciastem (wcześniej wysmarować olejem, masłem i posypać bułką tartą) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 20 minut. Piec na złoty kolor, po upieczeniu ostudzić lub podawać na ciepło, np. z masłem czosnkowym:-)


Smacznego!

piątek, 21 maja 2010

Mój mąż miał dzisiaj wolne i zrobił mi niespodziankę:-) Po pracy czekały na mnie pyszne nadziewane naleśniki ze szpinakiem polane sosem czosnkowym! Bardzo mi smakowały, bo uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, a najlepiej smakują jak je nam ktoś przygotuje. Zobaczcie dzieło mojego męża:-), gorąco polecam do wypróbowania!

Składniki na ciasto naleśnikowe:
50 dag mąki pszennej

1 litr mleka
4 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli

olej do smażenia

Składniki na farsz:
2 opakowania mrożonego szpinaku

2 jajka
3 ząbki czosnku

sól, pieprz

odrobina tłuszczu

Składniki na sos czosnkowy:
1 jogurt naturalny - duży

3 czubate łyżki majonezu
6 ząbków czosnku

sól, pieprz

Mleko wlać do garnka, stopniowo dodawać przesianą mąkę, wymieszać, żeby nie było grudek. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka oraz olej dodać do mleka i mąki, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Pianę dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką. Przykryć ciasto ręcznikiem i pozostawić min. na 1 godzinę. Jeśli ciasto zgęstnieje dodać odrobinę mleka lub wody.

Rozgrzać patelnię. Wlewać po 1 nabierce ciasta, równomiernie rozprowadzać ciasto na patelni. Smażyć naleśniki z każdej strony, aż się zrumienią.

Szpinak odmrozić, wrzucić na patelnię. Dodać odrobinę masła, dusić na ogniu, aż woda odparuje. Wbić jajka, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodać starty czosnek, doprawić solą i pieprzem.

Smarować naleśniki farszem szpinakowym, zawijać jak gołąbki. Na wierzch zetrzeć żółty ser.

Przygotować sos czosnkowy. Na osobnej misce zetrzeć czosnek, dodać majonez i jogurt, doprawić, dokładnie wymieszać.

Przed podaniem zapiekać naleśniki, tak żeby stopił się ser. Podawać polane sosem czosnkowym.

 


Smacznego:-)

sobota, 17 kwietnia 2010

Uwielbiam dewolaje! To pyszne roladki drobiowe, można je nadziewać prawie wszystkim, a mi najbardziej smakują z szpinakiem i serem. Doskonałe miesko na danie główne, choć na śniadanie czy kolację też się nadaje, przynajmniej ja mogę je jeść cały czas:-), gorąco polecam!

Składniki:
7 filetów z kurczaka
20 dkg żółtego sera pokrojonego w plastry
1 kg pieczarek
3 cebule

1 opakowanie mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
kostka rosołowa
sól, pieprz
mąka krupczatka

bułka tata

3 jajka

Filety przekroić na pół, rozbić tuczkiem (ja nakładam woreczek na fileta i rozbijam, wtedy w filecie nie będzie dziur). Jeśli się da, przekroić fileta jeszcze na pół, czyli z jednego fileta powinny wyjść 4 małe dewolaje. Każdy kawałek doprawić solą i pieprzem.

Przygotować nadzienie z pieczarek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i i usmażyć na oleju. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pieczarki i cebulę połączyć, doprawić i wymieszać.

Przygotować nadzienie ze szpinaku. Szpinak odmrozić, wrzucić na patelnię. Próżyć tak długo, aż woda odparuje. W międzyczasie pokruszyć kostkę rosołową, dodać do szpinaku, doprawić pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia, szpinak lekko ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać starte ząbki czosnku, dokładnie wymieszać.

Na filecie rozsmarować: pieczarki z cebulką albo masę szpinakową, następnie ułożyć ser żółty, zwinąć w rulon jak gołąbki. Obtaczać każdy kawałek w mące krupczatce, w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Dewolaje smażyć na bardzo wolnym ogniu, okręcając z każdej strony i lekko dociskając. Potrawę można serwować z ziemniakami i surówką, jak również z frytkami:-)

Smacznego:-)

sobota, 27 marca 2010

Dla wszystkich smakoszy szpinaku polecam dzisiaj zapiekankę z mięsem mielonym i szpinakiem. Zapiekanka bardzo nam smakowała, mój mąż zjadł dwa talerze, pomimo tego, że się odchudza;-),  pozdrawiam.

Składniki:

  • 50 dkg makaronu rurki
  • 20 dkg żółtego sera
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała kosteczka rosołowa
  • jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 średnie cebule 
  • 50 dkg mięsa mielonego 
  • 3-4 łyżki oleju 
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju.

Oddzielnie usmażyć mięso mielone, połączyć z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić, odcedzić, włożyć na patelnię, gotować, aż wyparuje woda. Dodać kosteczkę rosołową i starty czosnek, wymieszać. Następnie dodać rozmącone jajko i śmietanę, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia.

Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, naczynie żaroodporne wysmarować lekko olejem. W naczyniu układać warstwami: makaron, szpinak, mięso mielone z cebulą, starty żółty ser i od nowa. Włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi