Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: naleśniki

sobota, 17 marca 2012

Tym razem inne krokiety, bo z farszem szpinakowym i żółtym serem, przepis według własnego pomysłu. Pierwszy raz robiłam i raczej nie skończy się na jednym razie. Krokiety są pyszne, bardzo lubię połączenie szpinaku z czosnkiem. Polecam do wypróbowania na imprezkę, na pewno zaskoczycie swoich gości, pozdrawiam :-)

 Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 500 ml mleka
  • 4 jajka
  • 30 dag mąki
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 Składniki na nadzienie:

  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • 20 dag żółtego sera

 Dodatkowo:

  • mąka krupczatka
  • bułka tarta
  • jajka
  • olej do smażenia krokietów

Mleko wlać do garnka, dodać sól, przesianą mąkę, jajka, wszystko razem zmiksować, odstawić na 20 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę mineralną i jeszcze raz zmiksować. Ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być za gęste (wtedy łatwo rozprowadzi się na patelni). Naleśniki smażyć z każdej strony na złoty kolor na małej ilości oleju.

Przygotować nadzienie ze szpinaku. Szpinak odmrozić, wrzucić na patelnię. Gotować tak długo, aż woda odparuje. W międzyczasie pokruszyć kostkę rosołową, dodać do szpinaku, doprawić według uznania solą i pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia, szpinak lekko ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać starte ząbki czosnku oraz starty żółty ser, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku rozsmarować masę szpinakową, zwinąć naleśnik z farszem w rulon jak gołąbki. Obtaczać każdy kawałek w mące krupczatce, w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Krokiety smażyć na bardzo wolnym ogniu na złoty kolor, okręcając z każdej strony i lekko dociskając. 


 Smacznego !

poniedziałek, 14 listopada 2011

Ostatnio zrobiłam ogromną ilość krokietów z kapustą kiszoną i grzybami  jako dodatek do barszczu czerwonego. U mnie w domu wszyscy uwielbiają takie połączenie, przepis zaczerpnęłam z zeszytu kulinarnego mojej mamy. Krokiety biorą udział w akcjach "Retro kuchnia", "Wigilia" oraz "Grzybobranie 2011", polecam.

 Składniki na naleśniki:

  • około 1 litra mleka
  • 2 jajka
  • około 3 szklanek mąki pszennej
  • 2 szklanki wody mineralnej gazowanej (nadaje puszystości naleśnikom)
  • płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia

 Składniki na farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 20 dag grzybów suszonych (ja dałam ususzone podgrzybki, ale można dodać też pieczarki) + 1 cebula
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, sól, pieprz mielony)
  • 4 łyżki keczupu - opcjonalnie (dzięki temu farsz jest słodszy)
  • olej
  • 4-5 szklanek wody

 Panierka:

  • 5 jajek
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Naleśniki: mleko, wodę, mąkę, jajka zmiksować razem, doprawić solą według własnego uznania. Na patelnię teflonową wlać kilka kropel oleju, rozprowadzić ciasto i smażyć z obydwu stron. Naleśniki powinny być cienkie i niezbyt przypieczone.

Mąki należy wsypać tyle, aby ciasto nie było za gęste ani za rzadkie. Gdyby naleśniki się rwią to znaczy, że jest za mało mąki, jeśli są zbyt sztywne, to dodaliście za dużo mąki, wówczas należy dolać odrobinę mleka. Po usmażeniu naleśniki przykryć talerzem, będą się wtedy lepiej zwijać.

Farsz: suszone grzyby namoczyć najlepiej dzień wcześniej, gotować w wodzie w której moczyły się grzyby, dodać 1 cebulę do grzybów i gotować, aż zmiękną. Kiszoną kapustę wypłukać, włożyć do garnka, zalać 4-5 szklankami wody, tak żeby zakryły kapustę i gotować do miękkości.  Dodać przyprawy: 2 liścia laurowe, 3 ziela angielskie i 5 ziarenek pieprzu.

Po ugotowaniu kapustę odcisnąć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Dodać kapustę i pokrojone w grubszą kostkę grzyby. Wszystko wymieszać i doprawić solą, pieprzem, można dodać keczup jak ktoś lubi. Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwinąć jak krokiety.

Krokiety panierować w jajku i bułce, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Krokiety zamrażać bez panierki, można ją zrobić po rozmrożeniu. Krokiety podawać z czerwonym barszczem.

 

Smacznego!

    

piątek, 21 maja 2010

Mój mąż miał dzisiaj wolne i zrobił mi niespodziankę:-) Po pracy czekały na mnie pyszne nadziewane naleśniki ze szpinakiem polane sosem czosnkowym! Bardzo mi smakowały, bo uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, a najlepiej smakują jak je nam ktoś przygotuje. Zobaczcie dzieło mojego męża:-), gorąco polecam do wypróbowania!

Składniki na ciasto naleśnikowe:
50 dag mąki pszennej

1 litr mleka
4 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli

olej do smażenia

Składniki na farsz:
2 opakowania mrożonego szpinaku

2 jajka
3 ząbki czosnku

sól, pieprz

odrobina tłuszczu

Składniki na sos czosnkowy:
1 jogurt naturalny - duży

3 czubate łyżki majonezu
6 ząbków czosnku

sól, pieprz

Mleko wlać do garnka, stopniowo dodawać przesianą mąkę, wymieszać, żeby nie było grudek. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka oraz olej dodać do mleka i mąki, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Pianę dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką. Przykryć ciasto ręcznikiem i pozostawić min. na 1 godzinę. Jeśli ciasto zgęstnieje dodać odrobinę mleka lub wody.

Rozgrzać patelnię. Wlewać po 1 nabierce ciasta, równomiernie rozprowadzać ciasto na patelni. Smażyć naleśniki z każdej strony, aż się zrumienią.

Szpinak odmrozić, wrzucić na patelnię. Dodać odrobinę masła, dusić na ogniu, aż woda odparuje. Wbić jajka, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodać starty czosnek, doprawić solą i pieprzem.

Smarować naleśniki farszem szpinakowym, zawijać jak gołąbki. Na wierzch zetrzeć żółty ser.

Przygotować sos czosnkowy. Na osobnej misce zetrzeć czosnek, dodać majonez i jogurt, doprawić, dokładnie wymieszać.

Przed podaniem zapiekać naleśniki, tak żeby stopił się ser. Podawać polane sosem czosnkowym.

 


Smacznego:-)

środa, 10 marca 2010

Naleśniki drożdżowe smakują podobnie jak tradycyjne naleśniki, z tym że są bardziej wilgotne i puszyste. Przepis na samo ciasto jest rewelacyjny, naleśniki nie przyklejały mi się do patelni. Super danie obiadowe i nie tylko, bo i na śniadanie i na kolację. Można naleśniki posypać cukrem kryształem, cukrem pudrem, przełożyć serkiem waniliowym, podawać z marmoladą, jak kto woli, gorąco polecam!

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • min. 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • płaska łyżka cukru
  • 2,5 dkg drożdży
  • sól
  • olej
  • marmolada, cukier kryształ, cukier puder, serek waniliowy

Do letniego mleka dodać cukier, rozkruszone drożdże, część mąki, sól wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na kilka minut. Gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać resztę mąki (do gęstości śmietany), jajka i dobrze ciasto wyrobić drewnianą łyżką.

Ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany. Smażyć naleśniki na oleju na złoty kolor. Podawać z dodatkami.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi