Sprawdzone przepisy

Muffinki, babaczeki

poniedziałek, 24 września 2012

Witam po długiej przerwie spowodowanej niedyspozycją zdrowotną. Mam nadzieję, że odrobię zaległości:-), mam sporo nieopublikowanych przepisów. Dzisiaj przedstawiam muffiny z wiśniami, które upiekłam na początku wakacji. Polecam, skorzystałam z przepisu pani Ewy Wachowicz, link tutaj, pozdrawiam!

Składniki:

  • 1 szklanka wiśni
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła
  • po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • płatki migdałowe (ja nie dałam)
  • łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
  • cukier puder do dekoracji

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Wydrylowane wiśnie odsączyć na sicie. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: jajko, maślankę, mleko oraz uprzednio roztopione i wystudzone masło. Gotową masę przelać do miski z suchymi składnikami, dodać wiśnie i dużą garść płatków z migdałów. Wymieszać - ciasto na muffinki powinno mieć nieco grudkowatą konsystencję!

Formę do muffinek lub specjalne papierowe papilotki napełnić masą do 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.




Smacznego!

poniedziałek, 25 lipca 2011

Moje pierwsze muffinki na blogu! Dostałam w prezencie blaszkę z otworami muffinkowymi, wykorzystałam także zwykłe foremki do babeczek, dlatego muffinki mają różny kształt. Postawiłam na początku na muffiny wytrawne czyli z fetą i szpinakiem. Jadłam takie u mojej koleżanki i bardzo mi smakowały. Muffinki na słono są fajną przekąską, można z nich również robić kanapki lub po prostu zagryzać np. do zupy. Przepis oryginalny znalazłam na stronie: http://artkulinaria.pl, polecam!

Składniki:

  • 50 dag świeżego lub mrożonego szpinaku (ja dałam mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 dag mąki pszennej
  • 5-6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
  • 2/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 duże jajka
  • 120 ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 35 - 40 dag sera feta
  • sól, pieprz

Na patelnię wrzucić szpinak, dodać szczyptę soli, pieprzu, dusić do  momentu wyparowania wody, na koniec zetrzeć czosnek, wymieszać. Odstawić do wystudzenia,  posiekać.  Ser feta pokroić w drobną kostkę.

Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej - mikserem ubić całe jajka, jogurt i oliwę. Zawartość drugiej miseczki wlać do składników suchych i wymieszać, równocześnie dodać szpinak i ser feta.

Foremki do babeczek lub otwory muffinkowe napełnić ciastem (wcześniej wysmarować olejem, masłem i posypać bułką tartą) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 20 minut. Piec na złoty kolor, po upieczeniu ostudzić lub podawać na ciepło, np. z masłem czosnkowym:-)


Smacznego!

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi