Sprawdzone przepisy

Karnawał

wtorek, 12 lutego 2013

Faworki / chruściki piekłam wiele razy, ale po raz pierwszy wypróbowałam przepis na faworki na piwie. Chruściki są kruche, chrupiące, bąbelkowe, pyszotka :-) Sekretem tego przepisu jest piwo, które zwiększa ilość powietrza w faworkach, stąd dużo bąbelków. Dodatkowo ważne w tym przepisie jest wybijanie ciasta wałkiem, wtedy powstanie dużo bąbelków ! Przepis znalazłam w gazecie "Rewia", numer 3/2013. Ja upiekłam faworki z podwójnej porcji i wyszły mi dwa kopiaste talerze, takie jak na zdjęciu, zapraszam do pieczenia:-)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 5 żółtek (rozbełtać widelcem)
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • piwo - tyle ile zajmuje objętość żółtek
  • po szczypcie soli i cukru

Dodatkowo:

  • smalec lub olej do smażenia (najlepszy rzepakowy)
  • cukier puder i cukier wanilinowy do posypania

Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto, wyrobić ręcznie lub wybijać wałkiem tak długo, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Odstawić na 15 minut.

Ciasto cieniutko rozwałkować i radełkiem lub nożem kroić paski o szerokości 3 cm i długości 7 cm. W każdym paseczku zrobić nacięcie, przez które przewlec jeden koniec chruścika.

W płaskim, szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Gdy osiągnie temperaturę 170 stopni C, wrzucić po kilka faworków, które powinny dość szybko wypłynąć na wierzch. Smażyć, przewracać drewnianym patyczkiem lub dwoma widelcami na drugą stronę, dosmażyć. Wyjąć, odsączyć na papierowym ręczniku. Chłodne faworki posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Smacznego!

piątek, 08 lutego 2013

Na Sylwestra przygotowałam razem z mężem drożdżowe placuszki z dowolnym nadzieniem, własnego autorstwa. Polecam, fajna i szybka przekąska !

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2  jajka
  • około 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  •  pół łyżeczki cukru

Nadzienie:

  • 3 cebule
  • 6 ogórków kiszonych
  • dowolna wędlina - ja dałam 3 kiełbasy śląskie i 15 dag szynki
  • olej do smażenia
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ser żółty (my nie mieliśmy więc zrobiliśmy bez)

Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z około 4 łyżkami mąki przykryć i odstawić na 15 minut, aż wyrosną.

Przygotować ciasto drożdżowe: resztę mąki przesiać do miski wraz z solą - dobrze wymieszać, zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże, wbić jajka, dodać letnią wodę. Składniki wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski na około godzinę, przykryć czystą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.

Nadzienie: ogórki pokroić w kostkę, odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, to samo zrobić z szynką. Cebulę pokroić drobno, wrzucić na patelnię i na niewielkiej ilości oleju dusić, aż zrobi się szklista. Na koniec usmażyć kiełbasę.

Ciasto rozwałkować, utworzyć większe koła (można zrobić to tak na oko, uformować większe kule i je rozpłaszczyć lub tak jak my przyłożyć np. salaterkę czy miseczkę i wyciąć koło z ciasta). Każde koło posmarować koncentratem pomidorowym wymieszanym z startym czosnkiem i z odrobiną letniej wody.

Na placuszki wyłożyć nadzienie, my zrobiliśmy dwie wersje. Jedną light: szynka + cebula, drugą: cebula + kiełbasa + ogórki. Wierzch można posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Po ostudzeniu placuszki można pokroić na trójkąty lub zajadać je w całości, wyszło nam około 8-9 placuszków, gotowe!

Smacznego!



czwartek, 07 lutego 2013

Dzisiaj Tłusty Czwartek, więc nie może zabraknąć przepisu na pączki. Dołączam nowy przepis, tym razem zaczerpnięty z książki: "Ciasta Siostry Leonilli". Nie ma lepszych pączków niż swojskie, pieczone samemu, dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 15 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 1/2 litra mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia - 2 kg smalcu najlepiej gęsiego
  • 2 słoiki dżemu lub marmolady najlepiej swojskiej roboty
  • 2 łyżki spirytusu
  • 10 dag cukru pudru
  • sok z cytryny
  • ciepła woda
  • skórka pomarańczowa

Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru. Wlać resztę mleka, dodać mąki tyle, aby zrobić rozczyn gęstości śmietany. Gdy podrośnie, dodać żółtka ubite z cukrem, resztę mąki, sól, wyrobić ciasto.

Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną margarynę, wyrabiać dalej i na koniec wlać 2 łyżki spirytusu. Wymieszać, zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

Następnie wykładać ciasto partiami na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość 1 1/2 - 2cm. Wykrawać kółka szklanką, na środek każdego kawałka nakładać marmoladę. Zlepiać dokładnie, formować kule, kłaść zlepieniem na spód na posypany mąką stół, przykryć czystą ściereczką.

Smalec wcześniej roztopić w rondelku. Przed smażeniem rozgrzać ponownie tłuszcz i sprawdzić, czy jest odpowiednio nagrzany. Trzeba wrzucić kawałek ciasta, gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz się zrumieni, można smażyć. Wyrośnięte pączki kolejno brać ostrożnie na rękę, omieść pędzelkiem z mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Przykryć pokrywą i smażyć (pączki powinny swobodnie pływać). Gdy pączki zrumienią się od dołu, obrócić widelcem do góry i dosmażyć bez przykrycia.

Usmażone pączki wyjmować na bibułę do osączenia, starannie osączyć, układać na płaskim, szerokim półmisku jeden obok drugiego. Ostudzić.

Przygotować lukier. Do cukru pudru dodać ciepłą wodę, tak aby powstała w miarę płynna masa. Dodać sok z połowy cytryny. Każdy pączek polukrować (posypać skórką pomarańczową) lub posypać cukrem pudrem.


Smacznego:-)

 



poniedziałek, 20 lutego 2012

Upiekłam dzisiaj na ostatki róże karnawałowe z marmoladą truskawkową. Prezentują się jak prawdziwe róże i do tego są smaczne :-) Róże zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło mi około 40 sztuk. Przepis otrzymałam od mojej koleżanki Moniki, którą serdecznie pozdrawiam:-)

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej (około 1,5 szklanki)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wódki lub octu
  • cukier puder do posypania
  • gęsta marmolada, najlepiej truskawkowa
  • tłuszcz do smażenia

Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, wymieszać, zrobić dołek w mące. Do dołka wrzucić żółtka, kwaśną śmietanę oraz wódkę (ocet). Składniki zagnieść, wyrobić na jednolitą masę.

Ciasto energicznie uderzać wałkiem przez około 15 minut, składając na pół, aż pojawią się pęcherzyki. Następnie włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na około godzinę. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, podsypać w razie konieczności mąką.

Wykrawać kółka różnej wielkości, ja użyłam szklankę, literatkę i kieliszek. Każde kółko naciąć kilkakrotnie nożem, nie docinając do środka. Krążki składać po 3, najmniejszy na wierzchu, po środku mocno nacisnąć, by się skleiły (można sklejać np. odrobiną roztrzepanego białka). 

Róże kłaść na gorący tłuszcz, najmniejszym krążkiem do spodu. Smażyć na złoty kolor z obu stron, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Na środek włożyć odrobinę marmolady truskawkowej.

Smacznego :-)


niedziela, 19 lutego 2012

Pączki z dodatkiem skórki pomarańczowej i z delikatnym aromatem rumu będą przebojem w Waszych domach. Pączki zrobiłam według przepisu z gazetki "Przepisy czytelników, nr. 2/2012", polecam!

Składniki na pączki:

  • 1,20 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 12%
  • kostka drożdży (10 dag)
  • 8 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 20 dag cukru pudru
  • 16 dag masła
  • 2 łyżki rumu
  • 2 słoiki gęstej marmolady, np. porzeczkowej, śliwkowej
  • szczypta soli
  • olejek pomarańczowy

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 2 cytryn

Dodatkowo:

  • opakowanie skórki pomarańczowej
  • 2 kg tłuszczu gęsiego
  • kawałek obranego ziemniaka

Mleko wlać do niewielkiego garnka i podgrzać, ale nie gotować. Następnie drożdże utrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru, 2 łyżkami mąki, letnim mlekiem i rozpuszczonym masłem.

Przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i całe jajka utrzeć za pomocą miksera z cukrem pudrem. Mąkę przesiać do miski i dodać do niej rozczyn drożdżowy, letnią śmietankę, masę jajeczną, szczyptę soli, olejek pomarańczowy i rum.  Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Następnie ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i szklanką wykrawać z niego krążki. Na środek każdego nakładać po porcji marmolady i formować pączki.

Tłuszcz gęsi stopić w rondelku, wyłowić skwarki, wrzucić kawałek obranego ziemniaka, jak zacznie się rumienić smalec jest gotowy do smażenia. Ziemniaka nie wyławiać ze smalcu, dzięki niemu tłuszcz się nie spali.

Pączki wrzucać do tłuszczu zlepioną stroną i smażyć na złotobrązowy kolor. Wykładać na ręczniki papierowe, aby osączyć je z tłuszczu, ostudzić.

Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i posmarować pączki. Każdy pączek posypać skórką pomarańczową.

Smacznego :-)


niedziela, 13 marca 2011

W tym roku nie udało mi się opublikować oponek serowych na Tłusty Czwartek. Zatem nadrabiam zaległości, przepis na oponki znalazłam w książeczce "Ciasta Siostry Leonilli". Wyszły super, są bardzo smaczne i rozeszły się błyskawicznie, polecam!

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki masła lub margaryny
  • 6-7 szklanek mąki pszennej (zależy od wilgotności)
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • sok z połowy z cytryny
  • cukier waniliowy
  • 2 kg smalcu najlepiej gęsiego
  • cukier puder do posypania

Ser zemleć. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło lub margarynę, posiekać nożem. Następnie dodać zmielony ser, sok z cytryny, cukier waniliowy i jajka. Wszystko razem połączyć i dokładnie zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, jeśli jest za rzadkie podsypać mąką. Wykrwać szklanką krążki, pośrodku każdego wycisnąć kieliszkiem dziurki.

Smalec roztopić w rondelku. Aby sprawdzić czy temperatura jest już odpowiednia do smażenia, należy wrzucić do smalcu mały kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie i zaraz się zrumieni można smażyć oponki serowe z obu stron.

Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

 

 


niedziela, 20 lutego 2011

 

Czas rozpocząć karnawałowe wypieki:-) Wypróbowałam nowy przepis na pączki z książeczki "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta" pt. Słodkie wypieki. Z 1 kg wyszło mi 65 pączków średniej wiekości, nadziewałam je marmoladą śliwkową i brzoskwiniową swojskiej roboty, pycha!

Składniki na pączki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag cukru kryształu
  • 1/2 litra mleka
  • 7 żółtek (ja miałam małe, więc dałam 9 sztuk)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy albo pomarańczowy
  • 2 cukry waniliowe
  • 10 dag cukru pudru do posypania lub lukier

Lukier:

  • 8 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki wody przegotowanej gorącej
  • 24 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • opakowanie skórki pomarańczowej
  • 2 słoiczki marmolady różnego rodzaju
  • 2 kg smalcu najlepiej gęsiego

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wymieszać drewnianą łyżką. Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, dodać około 20 dag mąki, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać (rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrami na kogel mogel. W mące zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy, dodać masę jajeczną, wymieszać drewnianą łyżką. Wlać mleko, spirytus i wyrobić rękoma, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, a na jego powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. W czasie wyrabiania wlać roztopione masło.

Po wyrobieniu uformować kulę, lekko oprószyć mąką, nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Po wyrośnięciu nabierać ciasto rękoma, wałkować, wykrawać krążki. Na każdym krążku kłaść po 1/2 łyżeczki marmolady, dokładnie zlepić i formować kulki. Układać je zlepioną stroną w dół na posypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i poczekać, az podwoi swoją objętość.

Smalec roztopić w rondelku. Aby sprawdzić czy temperatura jest już odpowiednia do smażenia, należy wrzucić do smalcu mały kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie i zaraz się zrumieni można smażyć pączki.

Pączki kolejno brać do ręki, otrzepywać z mąki pędzelkiem i kłaść delikatnie na tłuszcz stroną zlepioną do góry (trzeba uważać, aby się nie opryskać tłuszczem, pączki wrzucać nie z dużej wysokości tylko z jak najniższej). Nie kłaść za dużo na raz, pączki powinny swobodnie pływać.

Pączki smażyć z każdej strony, dosmażone od spodu pączki będą same się odwracać (ewentualnie można im pomóc widelcem). Gotowe wykładać na papierowe ręczniki do osączenia.

Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem w następujący sposób: do papierowej torebki nasypać cukru pudru, włożyć pączek i trzymając za górę torebki, potrząsnąć ją parę razy.

Można przygotować także lukier. Z podanych składników należy utrzeć gładką masę. Należy zmieszać sok z wodą i dodawać stopniowo cukier puder. Jeśli lukier jest za rzadki, dosypać cukier puder. Lukier super się błyszczy i szybko schnie. Smarować pączki lukrem i posypywać skórką pomarańczową.

Smacznego!

 


niedziela, 21 lutego 2010

Choć czas karnawału już za nami, postanowiłam upiec tradycyjne faworki. Przepis zaczerpnęłam ze starej sprawdzonej książki kucharskiej. Chruściki wyszły mi super, bardzo chrupiące, takie jak robi moja mama. Do kawy w sam raz, pycha!

Składniki na faworki:

  • 50 dkg mąki
  • 6-7 żółtek
  • sól
  • 8 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

  • 50 dkg tłuszczu do smażenia
  • 10 dkg cukru pudru do posypania
  • cukier waniliowy

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.

Ciasto wałkować partiami dosyć cienko (ja wałkowałam grubiej - wtedy chruściki nie są suche) , starając się jak najmniej podsypywać mąką. Krajać nożem na paski szerokości 3 cm, każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5-6 cm i przewinąć.

Tłuszcz rozpuścić w rondelku. Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeśli zaraz wypłynie i szybko się zrumieni, można smażyć.


Ciasto wkładać na tłuszcz i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor przewracając widelcem lub drewnianym patyczkiem. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku, przełożyć na talerz.

Gdy ostygną oprószyć cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Układać w piramidkę na talerzu.

Smacznego !

 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi