Sprawdzone przepisy

Przetwory

środa, 02 października 2013

Dzisiaj przepis na konfiturę z pigwy, ale bez zdjęcia. Taka konfitura jest bardzo dobra na przeziębienie. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo przecież jesień w pełni, zima niedługo - mamy teraz osłabioną odporność. Konfitury nie przygotowałam, ponieważ nie mam owoców pigwy (nie znalazłam ich na targu, ani w sklepie). Tak więc polecam, może ktoś z Was przyrządzi taką konfiturę, podobno jest dobra jako dodatek do herbaty i z powodzeniem zastępuje cytrynę, zachęcam do przygotowania:-) Ja na pewno ją zrobię, muszę tylko zdobyć owoce pigwy, za przepis dziękuję Emilii, link tutaj, pozdrawiam.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • szklanka wrzątku
  • 1,5 szklanki cukru
  • goździki
  • sok z cytryny

Owoce umyć, obrać, pokroić na ósemki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Do garnka wlać szklankę wrzątku i wrzucić pigwę. Gotować na małym ogniu do miękkości, trwa to około 1,5 godziny.

Następnie dodać 1,5 szklanki cukru, sok z cytryny, goździki i smażyć, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoików. Wstawić do wysokiego garnka wyłożonego ściereczką. Nalać wody do 3/4 wysokości słoików. Gotować 20 minut pod przykryciem. Słoiki wyjąć, odwrócić do góry dnem, a gdy ostygną z powodzeniem można przechowywać je w spiżarni.

Na zdrowie!

Tagi: pigwa quince
22:59, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (1) »
niedziela, 14 lipca 2013

Polecam przepis na czarne porzeczki w cukrze. Jeśli lubicie zaprawiać zachęcam do przygotowania, banalnie prosta receptura. Porzeczki w taki sposób przygotowane są rewelacyjne na przeziębienie. W moim przypadku sprawdziły się w czasie ciąży, bardzo dobre także do herbaty, do deserów typu kisiel, budyń :-), pozdrawiam.

Składniki:

  • 5 kg czarnych porzeczek
  • cukier kryształ (proporcja na oko - ja daję do każdego słoika 3 łyżki cukru)

Porzeczki obrać, umyć. Słoiki i nakrętki wyparzyć. Przygotować garnek, kociołek (ja spód kociołka wykładam nakrętkami i na nich stawiam słoiki). Porzeczki wrzucić do słoików tak do 3/4 wysokości słoika. 

Wsypać cukier i ponownie dopełnić słoiki porzeczkami. Dopasować nakrętki, zamknąć słoiki, ułożyć je w kociołku (wlać wodę do 3/4 wysokości słoika), gotować 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki wyłożyć, gorące układać do góry nogami (tak na 10 minut), na koniec słoiki z powrotem postawić nakrętką do góry, gotowe!

Smacznego!



21:04, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (6) »
czwartek, 17 maja 2012

Mus rabarbarowy to smaczny dodatek do ciast, pieczywa, naleśników, deserów, jogurtu. Ja dodaję do musu wanilię albo cynamon, pyszności!

Składniki:

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 1,5 szklanki cukru kryształu (można dać więcej cukru jeśli wolicie bardziej słodki mus)
  • 2 cukry waniliowe (albo 2 łyżeczki cynamonu)
  • pół szklanki wody

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucić rabarbar, wlać wodę, cukier i cukry waniliowe (lub cynamon).

Zagotować, aż cukier się rozpuści, cały czas mieszać. Woda musi odparować i rabarbar musi się rozpaść, gotowe. Taki mus można przechowywać około tygodnia w lodówce.

Smacznego!





Tagi: rabarbar
09:25, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (4) »
środa, 03 listopada 2010

Spóźniony trochę przepis, bo akcja grzybowa się już skończyła. Jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na grzybki w occie według przepisu mojej mamy. Wykorzystuję je przede wszystkim do sałatek i jako przekąskę na imprezkach, polecam!

Składniki:

  • grzyby: prawdziwki, podgrzybki, maślaki, krawce, koźlaki
  • 3 szklanki octu (6 lub 10 %)
  • 35 dag cukru kryształu
  • 6 dag soli (2-3 łyżki)
  • 2 litry wody (1 szklanka więcej, jeśli jest to ocet 10 %)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • cebula
  • 5-6 ziaren pieprzu

Grzyby oczyścić, odciąć nóżki, kapelusze gotować w osolonej wodzie z jedną cebulą przez 10 minut. Do każdego słoika włożyć: ziela angielskie, pieprz, gorczycę, liść laurowy, po 2 krążki surowej cebuli, następnie ugotowane i odsączone grzyby.

Przygotować zalewę. Zagotować wodę z octem, cukrem oraz solą. Gorącą zalewą zalewać grzyby w słoikach. Pasteryzować 20 minut, gorące przewracać do góry nogami, gotowe!

Smacznego!


Tagi: cukier grzyby
17:44, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (3) »
sobota, 30 października 2010

Dynia w winnej zalewie to kolejna propozycja do akcji "Festiwal Dyni". Tak przyrządzoną dynią można nadziewać drożdżowe rogaliki lub wykorzystać ją jako bakalie do keksa, gorąco polecam!


Składniki:

  • 1 kg dyni
  • niewielki kawałek korzenia imbiru
  • 150 ml jabłkowego octu winnego
  • 1/2 laski cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 2 gwiazdki anyżku
  • 15 dag miodu

Dynię obrać ze skóry. Przekroić, usunąć włókniste części razem z pestkami. Pozostały miąż pokroić na kawałki wielkości 2 cm.

Korzeń imbiru obrać, pokroić w plasterki. Do garnka wlać jabłkowy ocet winny, 150 ml wody, wrzucić imbir, cynamon, goździki oraz gwiazdki anyżku. Zagotować.

Włożyć kawałki dyni do zalewy, gotować 2 minuty. Łyżką cedzakową wyjąć z garnka kawałki dyni i przełożyć do wyparzonych słoików. Do zalewy dodać miód, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Zalewą zalać dynię w słoikach. Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem.

Smacznego!


19:08, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (2) »
wtorek, 26 października 2010

Dyniowe szaleństwo trwa!!  Przedstawiam mój eksperyment dyniowo-brzoskwiniowy, smakuje rewelacyjne z świeżym pieczywem, gorąco polecam!


Składniki:

  • 5 kg dyni bez skórki
  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 1/2 kg cukru kryształu
  • sok z cytryny - 4 łyżki

Dynię oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu pokroić ją w kostkę i zasypać cukrem odstawić na godzinkę. Brzoskwinie umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Dynię wstawić na gaz i gotować bez pokrywki jak część soku odparuje dodać pokrojone brzoskwinie, skropić sokiem z cytryny, gotować na małym ogniu, aż zrobi się mus (można rozdrobnić blenderem).

Odparować dżem do, dżem musi zrobić się gęsty. Gorący dżem powkładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować od zagotowania ok 10-15 minut. Przykryć ręcznikiem i wystudzić (zakrętki powinny się wciągnąć).

Smacznego!


19:47, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (2) »
niedziela, 10 października 2010

Kolejna perła z lamusa, marynowana papryka według przepisu mojej babci. Papryka wychodzi super twarda i pyszna, nadaje się do sałatek, jako przystawka do obiadu i do chleba, polecam!

Składniki:

  • papryka
  • 3 szklanki octu (6 lub 10 %)
  • 35 dag cukru kryształu
  • 6 dag soli (2-3 łyżki)
  • 2 litry wody (1 szklanka więcej, jeśli jest to ocet 10 %)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • cebula
  • czosnek
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • olej

Paprykę umyć, usunąć pestki, pokroić w plastry. Do każdego słoika włożyć: ziela angielskie, pieprz, gorczycę, liść laurowy, 2 krążki cebuli, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, paprykę.

Przygotować zalewę. Zagotować wodę z octem, cukrem oraz solą. Gorącą zalewą zalewać paprykę w słoikach, dodać do każdego słoika 1 łyżkę oleju. Pasteryzować 5 minut, gorące przewracać do góry nogami, gotowe!

Smacznego!



sobota, 25 września 2010

Tym razem czas na ogórki słodko-kwaśne według przepisu mojej mamy. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby ich zabraknąć  szczególnie w okresie zimowym, polecam!

Składniki:

  • ogórki
  • 3 szklanki octu (6 lub 10 %)
  • 35 dag cukru kryształu
  • 6 dag soli (2-3 łyżki)
  • 2 litry wody (1 szklanka więcej, jeśli jest to ocet 10 %)
  • kilka ziaren gorczycy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • cebula
  • czosnek
  • marchewka
  • koper
  • chrzan
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy

Ogórki umyć dokładnie, układać je równo w umytych słoikach. Do każdego słoika włożyć: ziela angielskie, pieprz, gorczycę, liść laurowy, 2 krażki cebuli, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, 2-3 kawałki marchewki (ja kroję marchewkę w słupki), koper i chrzan (ilość według uznania, ja wkładam górną część kopru, czyli kwiatostan oraz 2 słupki chrzanu).

Przygotować zalewę. Zagotować wodę z octem, cukrem oraz solą. Gorącą zalewą zalewać ogórki w słoikach. Pasteryzować 5 minut, gorące przewracać do góry nogami, gotowe!

Smacznego!


 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi