Sprawdzone przepisy

Przetwory

poniedziałek, 07 sierpnia 2017

Przestawiam przepis na kiełbasę słoikową bez soli peklowej. Kiełbasa jest bardzo smaczna, najlepiej smakuje z kromką chleba i ogórkiem kiszonym. Inspiracja, źródło: tutaj, zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej (albo 0,5 kg łopatki i 0,5 kg karkówki i 0,5 kg świeżego boczku)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 - 2 łyżeczki soli
  • około 3/4 szklanki wody (pojemność 250 ml)

Mięso zmielić w maszynce do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zmiażdżyć z solą na jednolitą masę (wtedy do masy mięsnej można dodać mniej soli). Majeranek rozetrzeć w rękach, wrzucić do mięsa, dodać czosnek, pieprz, sól, wszystko wymieszać. Następnie dolewać po trochu wodę i wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej rękami.

Mięso na surowo powinno być trochę słone, ponieważ w trakcie gotowania puści soki i będzie bardziej słone. Ja lubię dodać więcej majeranku i czosnku, każdy jednak powinien dostosować smak mięsa do swoich indywidualnych upodobań. 

Mięso przełożyć do wyparzonych słoików, najlepiej do niedużych takich od dżemu (jeśli słoiki będą małe nie trzeba obawiać się żadnego zatrucia, wtedy można zjeść małą porcję w 2 -3 dni). Mięso ubić ciasno w słoiku, tak żeby nie było żadnych pęcherzyków powietrza, nakładać tak do 3/4 wysokości słoika.

Słoiki mocno zakręcić i ustawić w dużym garnku z zimną wodą, woda powinna przykrywać słoiki przynajmniej do połowy wysokości (na dno garnka trzeba położyć szmatkę lub zakrętki od słoików - zapobiegnie to pękaniu słoików w trakcie gotowania).

Wodę i słoiki trzeba powoli podgrzewać, aż do zagotowania, następnie gotować przez godzinę na maleńkim ogniu (woda powinna sobie powoli bulgotać). Po tym czasie słoiki wyjąć, zostawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki. Następnego dnia trzeba zrobić dokładnie to samo, gotować też godzinę.

Kiełbasę przechowywać wyłącznie w lodówce i raczej niedługo max 2 miesiące. Jeśli trochę odczekacie to na kiełbasie zrobi się pyszna galaretka.


Smacznego !



środa, 02 października 2013

Dzisiaj przepis na konfiturę z pigwy, ale bez zdjęcia. Taka konfitura jest bardzo dobra na przeziębienie. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo przecież jesień w pełni, zima niedługo - mamy teraz osłabioną odporność. Konfitury nie przygotowałam, ponieważ nie mam owoców pigwy (nie znalazłam ich na targu, ani w sklepie). Tak więc polecam, może ktoś z Was przyrządzi taką konfiturę, podobno jest dobra jako dodatek do herbaty i z powodzeniem zastępuje cytrynę, zachęcam do przygotowania:-) Ja na pewno ją zrobię, muszę tylko zdobyć owoce pigwy, za przepis dziękuję Emilii, link tutaj, pozdrawiam.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • szklanka wrzątku
  • 1,5 szklanki cukru
  • goździki
  • sok z cytryny

Owoce umyć, obrać, pokroić na ósemki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Do garnka wlać szklankę wrzątku i wrzucić pigwę. Gotować na małym ogniu do miękkości, trwa to około 1,5 godziny.

Następnie dodać 1,5 szklanki cukru, sok z cytryny, goździki i smażyć, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoików. Wstawić do wysokiego garnka wyłożonego ściereczką. Nalać wody do 3/4 wysokości słoików. Gotować 20 minut pod przykryciem. Słoiki wyjąć, odwrócić do góry dnem, a gdy ostygną z powodzeniem można przechowywać je w spiżarni.

Na zdrowie!

Tagi: pigwa quince
22:59, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (1) »
niedziela, 14 lipca 2013

Polecam przepis na czarne porzeczki w cukrze. Jeśli lubicie zaprawiać zachęcam do przygotowania, banalnie prosta receptura. Porzeczki w taki sposób przygotowane są rewelacyjne na przeziębienie. W moim przypadku sprawdziły się w czasie ciąży, bardzo dobre także do herbaty, do deserów typu kisiel, budyń :-), pozdrawiam.

Składniki:

  • 5 kg czarnych porzeczek
  • cukier kryształ (proporcja na oko - ja daję do każdego słoika 3 łyżki cukru)

Porzeczki obrać, umyć. Słoiki i nakrętki wyparzyć. Przygotować garnek, kociołek (ja spód kociołka wykładam nakrętkami i na nich stawiam słoiki). Porzeczki wrzucić do słoików tak do 3/4 wysokości słoika. 

Wsypać cukier i ponownie dopełnić słoiki porzeczkami. Dopasować nakrętki, zamknąć słoiki, ułożyć je w kociołku (wlać wodę do 3/4 wysokości słoika), gotować 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki wyłożyć, gorące układać do góry nogami (tak na 10 minut), na koniec słoiki z powrotem postawić nakrętką do góry, gotowe!

Smacznego!



21:04, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (6) »
czwartek, 17 maja 2012

Mus rabarbarowy to smaczny dodatek do ciast, pieczywa, naleśników, deserów, jogurtu. Ja dodaję do musu wanilię albo cynamon, pyszności!

Składniki:

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 1,5 szklanki cukru kryształu (można dać więcej cukru jeśli wolicie bardziej słodki mus)
  • 2 cukry waniliowe (albo 2 łyżeczki cynamonu)
  • pół szklanki wody

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucić rabarbar, wlać wodę, cukier i cukry waniliowe (lub cynamon).

Zagotować, aż cukier się rozpuści, cały czas mieszać. Woda musi odparować i rabarbar musi się rozpaść, gotowe. Taki mus można przechowywać około tygodnia w lodówce.

Smacznego!





Tagi: rabarbar
09:25, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (4) »
środa, 03 listopada 2010

Spóźniony trochę przepis, bo akcja grzybowa się już skończyła. Jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na grzybki w occie według przepisu mojej mamy. Wykorzystuję je przede wszystkim do sałatek i jako przekąskę na imprezkach, polecam!

Składniki:

  • grzyby: prawdziwki, podgrzybki, maślaki, krawce, koźlaki
  • 3 szklanki octu (6 lub 10 %)
  • 35 dag cukru kryształu
  • 6 dag soli (2-3 łyżki)
  • 2 litry wody (1 szklanka więcej, jeśli jest to ocet 10 %)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • cebula
  • 5-6 ziaren pieprzu

Grzyby oczyścić, odciąć nóżki, kapelusze gotować w osolonej wodzie z jedną cebulą przez 10 minut. Do każdego słoika włożyć: ziela angielskie, pieprz, gorczycę, liść laurowy, po 2 krążki surowej cebuli, następnie ugotowane i odsączone grzyby.

Przygotować zalewę. Zagotować wodę z octem, cukrem oraz solą. Gorącą zalewą zalewać grzyby w słoikach. Pasteryzować 20 minut, gorące przewracać do góry nogami, gotowe!

Smacznego!


Tagi: cukier grzyby
17:44, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (3) »
sobota, 30 października 2010

Dynia w winnej zalewie to kolejna propozycja do akcji "Festiwal Dyni". Tak przyrządzoną dynią można nadziewać drożdżowe rogaliki lub wykorzystać ją jako bakalie do keksa, gorąco polecam!


Składniki:

  • 1 kg dyni
  • niewielki kawałek korzenia imbiru
  • 150 ml jabłkowego octu winnego
  • 1/2 laski cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 2 gwiazdki anyżku
  • 15 dag miodu

Dynię obrać ze skóry. Przekroić, usunąć włókniste części razem z pestkami. Pozostały miąż pokroić na kawałki wielkości 2 cm.

Korzeń imbiru obrać, pokroić w plasterki. Do garnka wlać jabłkowy ocet winny, 150 ml wody, wrzucić imbir, cynamon, goździki oraz gwiazdki anyżku. Zagotować.

Włożyć kawałki dyni do zalewy, gotować 2 minuty. Łyżką cedzakową wyjąć z garnka kawałki dyni i przełożyć do wyparzonych słoików. Do zalewy dodać miód, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Zalewą zalać dynię w słoikach. Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem.

Smacznego!


19:08, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (2) »
wtorek, 26 października 2010

Dyniowe szaleństwo trwa!!  Przedstawiam mój eksperyment dyniowo-brzoskwiniowy, smakuje rewelacyjne z świeżym pieczywem, gorąco polecam!


Składniki:

  • 5 kg dyni bez skórki
  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 1/2 kg cukru kryształu
  • sok z cytryny - 4 łyżki

Dynię oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu pokroić ją w kostkę i zasypać cukrem odstawić na godzinkę. Brzoskwinie umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Dynię wstawić na gaz i gotować bez pokrywki jak część soku odparuje dodać pokrojone brzoskwinie, skropić sokiem z cytryny, gotować na małym ogniu, aż zrobi się mus (można rozdrobnić blenderem).

Odparować dżem do, dżem musi zrobić się gęsty. Gorący dżem powkładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować od zagotowania ok 10-15 minut. Przykryć ręcznikiem i wystudzić (zakrętki powinny się wciągnąć).

Smacznego!


19:47, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (2) »
niedziela, 10 października 2010

Kolejna perła z lamusa, marynowana papryka według przepisu mojej babci. Papryka wychodzi super twarda i pyszna, nadaje się do sałatek, jako przystawka do obiadu i do chleba, polecam!

Składniki:

  • papryka
  • 3 szklanki octu (6 lub 10 %)
  • 35 dag cukru kryształu
  • 6 dag soli (2-3 łyżki)
  • 2 litry wody (1 szklanka więcej, jeśli jest to ocet 10 %)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • cebula
  • czosnek
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • olej

Paprykę umyć, usunąć pestki, pokroić w plastry. Do każdego słoika włożyć: ziela angielskie, pieprz, gorczycę, liść laurowy, 2 krążki cebuli, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, paprykę.

Przygotować zalewę. Zagotować wodę z octem, cukrem oraz solą. Gorącą zalewą zalewać paprykę w słoikach, dodać do każdego słoika 1 łyżkę oleju. Pasteryzować 5 minut, gorące przewracać do góry nogami, gotowe!

Smacznego!



 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi