Sprawdzone przepisy

Przystawki

niedziela, 18 grudnia 2011

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na galat (galaretkę, galantynę) z kurczaka według receptury mojej mamy. Galaretka jest lekkostrawna, smaczna no i super się prezentuje. Nadaje się na każdego rodzaju imprezki i nie tylko, zachęcam do wypróbowania.

 Składniki :

  • 1 kurczak
  • 4-5 marchewek
  • pół selera
  • pietruszka
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • lubczyk
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kawałek pora
  • 2 żelatyny
  • do dekoracji: kawałek pora, ugotowana marchew, natka pietruszki

Kurczaka, wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać wodą tak żeby przykryła kurczaka. Dodać przyprawy: lubczyk (jeśli nie mam lubczyku daję maggi według uznania), ziele angielskie, listek laurowy, ziarenka pieprzu i gotować do miękkości na małym ogniu. W międzyczasie wywar doprawić solą i pieprzem (ja czasami daję kostkę rosołową lub przyprawę jarzynkę).

Żelatynę namoczyć w małej ilości wody. Gdy kurczak będzie już miękki, wyciągnąć go wraz z warzywami, ostudzić. Bulion przecedzić przez sito. Dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę do wywaru, podgrzać ponownie i odstawić do wystudzenia.

Kurczaka obrać z mięsa i pokroić w większą kostkę. Przygotować salaterki, kubeczki, ułożyć na spód np. krążki pora, krążki ugotowanej marchewki, gałązki pietruszki. Całość zalać zimnym wywarem i odstawić do lodówki do zastygnięcia na całą noc.

Smacznego!

     

środa, 30 listopada 2011

Seler jest podobno jednym z najzdrowszych warzyw, jednak nie każdemu odpowiada jego raczej mdły, słodkawy smak. Istnieją jednak przepisy, dzięki którym seler może okazać się naprawdę smaczny. Oto jeden z nich zaczerpnięty z książeczki: "Kuchnia za trzy grosze" pani Małgorzaty Caprari. Pasztet z selera może być fajną przystawką na przyjęciu - można go podawać z dodatkiem pikantnego sosu najlepiej grzybowego, pomidorowego lub cebulowego. Na zimno nadaje się doskonale  do chleba, pozdrawiam.

 Składniki:

  • 2 duże selery
  • 2 duże cebule (najlepiej czerwone)
  • 4 jajka
  • masło lub margaryna
  • 2 kostki rosołowe - najlepiej grzybowe
  • 1 szklanka tartej bułki

Selery umyć i obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebule drobno posiekać, wymieszać z selerami. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody. Dodać 2 łyżki masła lub margaryny i kostki rosołowe. Dusić na maleńkim ogniu około godziny - masa powinna rozgotować się na papkę.

Masę ostudzić, dodać żółtka i tartą bułkę, a białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksówki. Piec godzinę w temperaturze 190 stopni C.

Smacznego !

    

piątek, 06 sierpnia 2010

Załączam drugą propozycją do akcji cukiniowej, tym razem są to proste i szybkie kotlety z cukinii. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami, pycha!

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna lub krupczatka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cukinię obrać, pokroić w grubsze krążki. Krążki posolić, poczekać 10 minut, żeby zmiękły (puszczą wodę, osączyć). Na koniec doprawić pieprzem.

Każdy krążek cukinii obtaczać jak kotlety, najpierw w mące, później w rozmąconym jajku, na koniec w bułce tartej. Smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor, gotowe!

Smacznego:-)


Tagi: cukinia mąka
10:38, katarzyna_sar , Przystawki
Link Komentarze (14) »
piątek, 11 czerwca 2010

Młoda kapusta ze śmietaną to doskonała i szybka przystawka do drugiego dania. Przepis przywędrował na bloga, aż z Podkarpacia, pozdrawiam:-)

Składniki:
1 duża główka kapusty
sól, pieprz
0,5 litra śmietany

1  łyżka musztardy
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła

Kapustę oczyścić, pokroić, posypać solą, żeby zmiękła. Na patelnię wrzucić masło, potem kapustę, chwilę gotować. Następnie podlać wodą, dać łyżkę musztardy, doprawić i dusić, aż zmięknie (około 5-7 minut).

Z pozostałego masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę, dodać do kapusty. Zalać śmietaną. Dusić jeszcze przez około 10 minut, gotowe!

Smacznego:-)

Tagi: kapusta
18:29, katarzyna_sar , Przystawki
Link Komentarze (3) »
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi