Sprawdzone przepisy

Zupy

piątek, 31 stycznia 2014

Zupa owocowa to wspomnienie mojego dzieciństwa. Możecie ugotować ją na różnych owocach: wiśniach, truskawkach, jagodach - wybór jest ogromny. Zupa taka jest idealna dla maluchów, na pewno ją polubią :-). Ja lubię ją bez śmietany, zatem jest lekka. Bardzo szybka do przygotowania, doskonała na rozgrzanie, można ją serwować jako zupę lub deser, polecam.

Składniki:

  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 litry wody
  • 1 litr kompotu z wiśni
  • opakowanie makaronu świderki
  • 1 kisiel wiśniowy lub inny dowolny w zależności jakie owoce wybraliście

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu bez soli. Do garnka wlać wodę, cukry (ilość cukru tak ja lubicie), kompot z wiśni, wymieszać, gotować 10 minut.

Kisiel rozmieszać w pół szklanki wody, dodać do zupy, zagęścić szybko mieszając, wrzucić makaron, wymieszać, gotowe.

Zimowe zupy

Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wiśnie zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy kilka minut. Następnie W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżkami zimnej wody i zagęszczamy zupę szybko mieszając. Dodajemy makaron i gotowe. Zupa bez śmietany jest lekka i idealnie się nadaję na miły wieczór z ukochaną osobą. - See more at: http://nastole.pl/2011/01/zupa-wisniowa.html#sthash.o3flRTPk.dpuf

Smacznego !

Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wiśnie zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy kilka minut. Następnie W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżkami zimnej wody i zagęszczamy zupę szybko mieszając. Dodajemy makaron i gotowe. Zupa bez śmietany jest lekka i idealnie się nadaję na miły wieczór z ukochaną osobą. - See more at: http://nastole.pl/2011/01/zupa-wisniowa.html#sthash.LGGXChmE.dpuf
Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wiśnie zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy kilka minut. Następnie W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżkami zimnej wody i zagęszczamy zupę szybko mieszając. Dodajemy makaron i gotowe. Zupa bez śmietany jest lekka i idealnie się nadaję na miły wieczór z ukochaną osobą. - See more at: http://nastole.pl/2011/01/zupa-wisniowa.html#sthash.LGGXChmE.dpu
22:49, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 23 stycznia 2014

Sycący, pożywny i smakowity krupnik na podrobach - doskonały na rozgrzanie w zimowe dni.  Przepis jest sprawdzony, bo z zeszytu mojej mamy. Krupnik na podrobach bierze udział w akcji "Zimowe zupy", zachęcam do wypróbowania :-).

Składniki:

  • 40 dag  podrobów: żołądki, serduszka drobiowe
  • 15 dag kaszy jęczmiennej
  • 30-40 dag włoszczyzny
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • sól
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 1/8 litra śmietany lub 3 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki lub koperku
  • 1 1/2 litra wody
  • 2 liścia laurowe
  • 2-3 ziela angielskie

Opłukaną kaszę, liścia laurowe, ziele angielskie i podroby zalać zimną wodą i często mieszając gotować, powoli pod przykryciem. W połowie gotowania włożyć grzyby oraz oczyszczone, obrane, opłukane i pokrojone warzywa, osolić.

Gdy podroby są już miękkie dodać obrane, opłukane i pokrojone w dość dużą kostkę ziemniaki oraz kostkę przyprawy do zup, gotować 10-15 minut.

Przed podaniem można włożyć masło (margarynę) lub wymieszać ze śmietaną, osolić, dodać natkę pietruszki lub koperek, gotowe.



Smacznego !

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Zupa szczawiowa z jajkiem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Zupę tą gotowała moja babcia, później mama. Bardzo ją lubię i jak tylko pojawia się szczaw w moim ogrodzie muszę ugotować ją na obiad. Dzisiaj wersja na włoszczyźnie, ale możecie ją pominąć w przepisie. Sam szczaw w zupie wystarczy, zupa będzie wtedy bardziej kwaśna, zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 1/2 kg szczawiu
  • 2 kostki warzywne lub 2 łyżki wegety
  • pojemnik śmietany 22%
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • cukier
  • sól
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • 1 por

Rozpuścić kostki w 3/4 litra wody, dodać pokrojony seler, marchewki i por (te warzywa można pominąć). Gotować około 1 godziny, aż warzywa będą miękkie.

Szczaw umyć, przebrać, zbyt długie łodyżki odrzucić, posiekać listki. Zieleninę wrzucić do wywaru, zagotować, doprawić cukrem, solą i śmietanką. Podawać z ugotowanymi na twardo jajami.

Smacznego!



Tagi: szczaw
13:57, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 03 czerwca 2013

Żurek Staropolski (świąteczny) to propozycja nie do odrzucenia :-) Jeśli lubicie żur i białą kiełbasę to doskonała propozycja na obiad. Przepis poleciła mi osoba znana i lubiana z mojej rodzinnej miejscowości, smacznego.

Składniki:

  • 60 dag surowej białej kiełbasy
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka grzybków suszonych
  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • majeranek
  • pół pora
  • sól, pieprz biały
  • Vegeta lub kucharek
  • 4 jajka ugotowane na twardo lub kwaśna śmietana

Kiełbasę ułożyć na spodzie rondla, zalać 6 szklankami wody, dodać przyprawy, pokrojonego w krążki pora, grzybki suszone, czosnek i ustawić na małym ogniu (od chwili gdy woda zacznie wrzeć, gotować 15 minut - gdy grubsza kiełbasa to 5 minut dłużej).

Wyjąć kiełbasę, rzucić na rozgrzany talerz. Wywar przecedzić, doprowadzić do zagotowania i cały czas mieszając połączyć z zakwasem. Jeżeli żur jest mało kwaśny dolać dodatkową ilość zakwasu.

Żur przyprawić majerankiem, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę (ja czasami dzielę kiełbasę na pół, nie kroję w paski), kawałki ugotowanych jajek (czasami nie dodaję), doprawić Vegetą, pieprzem białym. Na koniec można dodać kleks kwaśnej śmietany.

Smacznego!

21:20, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (1) »
sobota, 16 lutego 2013

Wykorzystałam zamrożoną dynię i przygotowałam prostą zupę krem z dyni własnego pomysłu. Zupa wyszła bardzo smakowita, jest rozgrzewająca, aksamitna w smaku i bardzo zdrowa. Nadaje się kolację walentynkową i na zimowe wieczory, polecam!

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu lub wody
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Dynię obrać, pokroić na kawałki, umyć, zalać wodą lub bulionem. Obrać ziemniaki, marchewki i wrzucić do garnka, warzywa gotować do miękkości, tak około godziny. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Cebulę obrać, pokroić, udusić na maśle. Wszystkie warzywa i cebulę zmiksować na krem. Dodać starty czosnek, podawać z śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Smacznego!



21:20, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (3) »
niedziela, 24 czerwca 2012

Witam po dłuższej przerwie, byłam na tygodniowym urlopie w Zakopanym. Zdjęcie pokaże Wam w następnym wpisie, mam ich wiele:-) Dzisiaj natomiast przedstawiam Wam przepis na zupę krem ze szparagów. Zupa jest pyszna, moim domownikom zasmakowała, gorąco polecam:-)

Składniki:

  • 2 kg szparagów (bez główek) - może być drugiego gatunku
  • główki szparagów
  • 4 łyżeczki masła
  • olej
  • kostka rosołowa lub 2 łyżki przyprawy typu jarzynka
  • biała część pora
  • 3  cebule
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Szparagi obrać ze skórki, grubiej tak żeby nie było łyków (łatwiej się obiera szparagi kiedy zamoczymy je na chwilę w letniej wodzie). Obciąć główki, łodygi szparagów umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą tak żeby woda je przykryła, dodać 1 łyżkę soli, 1 łyżkę cukru, 2 łyżeczki masła, pora, kostkę rosołową lub przyprawę typu jarzynka. Gotować około 20 minut od momentu zagotowania na średnim ogniu.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na łyżeczce masła i odrobinie oleju. Miękką cebulę dodać do zupy, wymieszać, zagotować, zupę odstawić do ostygnięcia.

Główki szparagów ugotować w oddzielnym garnku, dodać 1 łyżkę soli, 1 łyżkę cukru i łyżeczkę masła. Gotować 10 minut, główki szparagów muszą być jędrne.

Przestudzone warzywa z bulionem dokładnie zblenderować, następnie przetrzeć przez sitko. Zagotować ponownie, przyprawić jeszcze według uznania, zupę zaklepać śmietaną i mąką.

W śmietanie rozmieszać dokładnie mąkę, żeby nie było grudek (można przepuścić przez sitko), wlać na gotującą się zupę, mieszać aż zupa zgęstnieje. Podawać z główkami szparagów, pycha!

Smacznego!

23:31, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Dla niektórych z Was będzie to kontrowersyjny przepis, ale dla mnie nie. Czernina z kaczki jedzona na słodko to u mnie standard, wszyscy domownicy ją lubią. Myślę, że lubię czerninę, ponieważ jest ona wspomnieniem mojego dzieciństwa. To wspomnienie obiadów niedzielnych u mojej babci, która serwowała kaczkę nadziewaną siekanym i czerninę, zachęcam do spróbowania. Jeśli nie zasmakuje Wam na słodko, spróbujcie na słono, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • skrzydło i szyjka z kaczki
  • podroby z kaczki: serca i żołądki (tak po 20 dag z każdego)
  • łapki z kaczki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2-3 goździki
  • kawałek laski cynamonu
  • 2-3 łyżki octu,
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mrożonej krwi kaczej - (250 ml)
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • paczka makaronu najlepiej typu łazanki
  • kompot z wiśni
  • kompot z gruszek
  • kompot ze śliwek
  • kompot z jabłek

Skrzydełko, szyjkę, łapki (ilość według uznania - czernina musi mieć smak kaczki) i podroby zagotować w 3 litrach wody. Zebrać pianę powstałą podczas gotowania rosołu w czasie pierwszych 15 minut. Dodać sól (około 1,5 łyżki), cebulę, por, przyprawy, zmniejszyć gaz i gotować około 25 minut. Następnie wrzucić marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować do miękkości 1,5 godziny na małym ogniu.

W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Kiedy mięso jest miękkie wyjąć je z rosołu. Krew rozmrozić i natychmiast zmieszać z octem (jeżeli kupicie krew kaczą w sklepie drobiarskim to ona jest już zmieszana z octem, więc drugi raz nie dodawajcie octu). Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Do krwi wlać nabierkę rosołu, rozrobić we krwi, dolać do reszty rosołu (ja wlewam krew przez sitko), wymieszać i zagotować, spróbować.

Na koniec doprawić zupę cukrem i przełożyć do niej z powrotem mięso i podroby. Na talerze wyłożyć ugotowany makaron, mięso lub podroby, owoce z kompotu (ilość według uznania), sok z kompotów, zalać czerniną, gotowe! Zamiast kompotu można dodać suszone owoce, polecam!

Smacznego!

niedziela, 09 października 2011

Dzisiaj przedstawiam przepis na flaczki według przepisu mojej teściowej. To danie staropolskie, bardzo sycące, aromatyczne, idealne na chłodne dni, polecam !

Składniki:

  • 1,5 kg gotowych flaków wołowych lub wieprzowych
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por lub cebula
  • około 50 dag wołowiny z kością
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • maggi w płynie
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Gotowe flaki opłukać w ciepłej wodzie. Potem namoczyć je na godzinę lub nawet dłużej w zimnej wodzie. Następnie przełożyć flaki do nowego garnka, zalać zimną wodą i gotować je około 5 minut. Po zagotowaniu odlać wodę. Ponownie zalać świeżą porcją wrzącej wody i gotować 15 minut, odlać wodę i przelać nową, wrzącą wodą na sicie.

Jeśli mamy surowe flaki to należy je oczyścić i obgotować. Opłukać je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotować (wymieniając wodę) po około 10 minut. Po każdym obgotowaniu należy flaki przepłukać. Pozbędziemy się wtedy przykrego zapachu.

W czasie gdy przygotowujemy nasze flaki, w drugim garnku ugotować rosół. Zalać wołowinę wodą i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości.

Gdy flaki mamy już obgotowane i przepłukane zalać je wywarem z mięsa, dodać ziele angielskie, kostkę bulionu wołowego, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i postawić na niewielkim ogniu.

Pokroić warzywa w słupki i talarki (według uznania), wrzucić je do garnka i wszystko gotować na małym ogniu co najmniej godzinę. Na koniec doprawić gałką muszkatołową, przyprawą do flaków, maggi, pieprzem. Zagotować jeszcze tak około 20 minut.

Zrobić zasmażkę. 2 łyżki mąki i 2 łyżki masła zamieszać na patelni, jak się zrumieni dodać szklankę wywaru z gotujących się flaków. Dobrze wymieszaną zawartość przelać do garnka. Dodać szczyptę soli i wymieszać. Ja jadam flaczki z kromką dobrego chleba.

Smacznego!

 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi