Sprawdzone przepisy

Przekąski-Przystawki

poniedziałek, 21 maja 2018

Bardzo prosty i szybki przepis na domową wędlinę z drobiu. Kiełbasa jest smaczna, soczysta, łatwo się kroi. Zachęcam do wypróbowania!

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do drobiu
  • 3 łyżki wody
  • 30 g żelatyny
  • rękaw do pieczenia

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wlać wodę. Na osobnym talerzyku wymieszać wszystkie suche przyprawy razem z suchą żelatyną i wsypać do mięsa, całość wymieszać dobrze ręką.

Następnie użyć rękawa do pieczenia, z jednej strony dobrze zawiązać rękaw sznurkiem, nałożyć mięso. Najlepiej rękaw ułożyć sobie na małej blaszce, ja użyłam foremki keksówki, uformować kiełbasę. Zbędny rękaw zawinąć na około kiełbasy, zawiązać końcówki rękawa, tak aby podczas pieczenia nie wypływał płyn.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 40 - 50 minut. Pozostawić do wystygnięcia, wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, gotowe!


Smacznego!
środa, 02 maja 2018

Jajka faszerowane – przystawka dobra na wielkanocne śniadanie i na inne okoliczności. Dzisiaj wersja z wędzonym łososiem i pieczarkami. Łatwe do zrobienia i efektowne przekąski, polecam!

Składniki na jajka faszerowane łososiem:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g wędzonego łososia
  • 150 g mascarpone
  • około 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 szczypty granulowanego czosnku
  • można dodać łyżkę posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Przestudzone jajka przekrawamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka, łososia, mascarpone, pomidory, koperek oraz czosnek łączymy ze sobą i miksujemy na gładką pastę, którą następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przy pomocy szprycy jajka obficie napełniamy farszem.

 Źródło - tutaj

Składniki na jajka faszerowane pieczarkami:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3oo g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • około 150 ml majonezu

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Pieczarki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać. Na patelni na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać masło i pieczarki i smażyć co chwilę mieszając aż lekko się zrumienią. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Pieczarki i cebulę zdjąć z patelni i ostudzić, następnie drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa razem z natką pietruszki. Na koniec połączyć z żółtkami, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z 2 - 3 łyżkami majonezu jeśli farsz wydaje się zbyt suchy. Przy pomocy szprycy jajka obficie napełniamy farszem.

Źródło - tutaj

Smacznego!

czwartek, 13 lutego 2014

Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia kotletów schabowych nadziewanych marchewką i porem. Kotlety takie robiła pani Ewa Wachowicz w swoim programie kulinarnym, tylko nadziewała piersi kurczaka. Kotlety takie są pysznym dodatkiem do obiadu, farsz jest bardzo dobry, przygotowanie kotletów bardzo proste i szybkie, polecam!

Składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • 6-7 marchewek
  • połowa pora
  • sól
  • pieprz
  • mąka krupczatka
  • 2 - 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Pora umyć, pokroić w talarki.  Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewkę. Gdy zacznie robić się miękka, wrzucić pora, następnie warzywa dusić do miękkości, pod koniec doprawić solą i pieprzem.

Każdy plaster mięsa rozbić dość mocno, doprawić solą i pieprzem. Na środku każdego kotleta położyć 1 czubatą łyżkę farszu, zwinąć jak roladę, obtaczać kolejno w mące krupczatce, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.

Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor, odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu, podawać z ziemniakami, kluskami. Kotlety smakują również na zimno, np. jako dodatek do kanapek.

Smacznego !

sobota, 04 stycznia 2014

Kutia to tradycyjna wigilijna potrawa, która w tym roku po raz pierwszy gościła na moim stole. Przygotowywałam ją razem z moją bratową, ponieważ u mnie jada się na Wigilię makiełki - przepis znajdziecie tutaj. Spróbowałam, bardzo mi smakowała :-). Ja robiłam kutię z podwójnej porcji, z reszty, która mi została upiekłam roladę drożdżową z kutią. Przepisem podzielę się z Wami w najbliższym czasie, pozdrawiam :-).

Składniki:

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki mleka lub wody
  • 20 dag bakalii ( w równych częściach: rodzynki, figi, daktyle, orzech włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, sparzone rodzynki)
  • 1 szklanka miodu

Namoczony dzień wcześniej mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach (ja gotowałam mak 20 minut). Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Kaszę zalać czystą wodą i gotować do miękkości (ja gotowałam 30 minut). Odcedzić na sitku. Podczas gotowania kaszy należy pamiętać o mieszaniu, kasza się skleja. Wilgotny mak wymieszać z miodem.

Bakalie pokroić niezbyt drobno, dodać do maku. Kaszę wymieszać z makiem i bakaliami niedługo przed podaniem, inaczej stwardnieje. Kutię należy podać lekko schłodzoną.

Smacznego!

piątek, 27 grudnia 2013

Na tegoroczną Wigilię przygotowałam karpia w galarecie według przepisu mojej mamy. To lekkostrawna wersja karpia, polecam :-)

Składniki:

  • karp (około 1,5 kg)
  • 3 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 marchew
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki żelatyny (najlepiej do ryb)
  • natka pietruszki
  • cukier
  • pieprz, sól
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Karpia sprawić: oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, płetwy i oczy, dokładnie umyć. Następnie pokroić na dzwonki, osolić, skropić sokiem z cytryny.

Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w cienkie krążki lub słupki, zalać wodą i gotować przez kilka minut. Do warzyw dodać dzwonki z karpia i łeb, dodać sól, cukier, liście laurowe i ziele angielskie, gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (do miękkości).

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, dodać do naczynia z rybą i gotować kilka minut. Na półmisku ułożyć karpia, warzywa, natkę pietruszki, plasterek cytryny i zalać galaretą. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!



poniedziałek, 16 września 2013

Kolejny przepis siostry Anastazji, tym razem kotlet drobiowy inaczej. Przepis znajduje się w książce "Specjały siostry Anastazji", zachęcam do lektury, ponieważ można tam znaleźć świetne przepisy na różne okazje, pozdrawiam!

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (2 połówki)
  • 3 jajka
  • 3 czerwone cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Mięso i cebulę pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, surowe żółtka, wszystko wymieszać i zostawić na 10-15 minut. Ubić białka.

Do mięsa dodać mąki oraz pianę z białek i lekko wymieszać. Kłaść łyżką lub małą chochlą na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Podawać jako dodatek do obiadu lub na zimno do kanapki.


Smacznego!

sobota, 24 sierpnia 2013

Prosty pasztet z drobiu z dodatkiem wątróbki, doskonały dodatek do pieczywa. Polecam, przepis znalazłam w jednej z lokalnych gazet, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 3 małe piersi z kurczaka
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  •  3 ząbki czosnku
  • 1 bułka namoczona w wodzie lub w mleku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawa do gyrosa

Piersi pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą do gyrosa, podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, chwilę podsmażyć. Przyprawić majerankiem i małą ilością gałki muszkatołowej.

Dokładnie wymieszać, dodać wątróbkę i dalej smażyć, aż się zetnie. Ostygnięte składniki przełożyć do miksera, dodać odciśniętą bułkę i rozbełtane jajka. Zmiksować na gładko.

Doprawić do smaku. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (foremka mała około 20 cm). Piec około 40-50 min w temperaturze 170 stopni C.

Smacznego!

poniedziałek, 20 maja 2013

Masło czosnkowe - prosty dodatek do chleba a jaki pyszny. Gdy przygotowuję je na grilla robię dwie wersje. Jedną z świeżym czosnkiem, drugą z czosnkiem zapieczonym w folii aluminiowej. Wkładam główkę czosnku do folii, szczelnie zawijam, wkładam na grilla i grilluję, aż będzie miękki. Później dodaję do masła, pycha, polecam.

Składniki:

  • kostka masła - 25 dag
  • 6-7 ząbków czosnku (lub główka czosnku)
  • sól

I wersja: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Dodać do miękkiego masła, całość doprawić solą według uznania, dobrze wymieszać.

II wersja: główkę czosnku zawinąć w folię aluminiową, grillować do miękkości. Obrać czosnek, rozgnieść, dodać do masła, doprawić solą, podawać z chlebem.


Smacznego !



 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi