Sprawdzone przepisy

Dania główne

środa, 07 maja 2014

Chili con carne to danie kuchni meksykańskiej, bardzo sycące i szybkie do przygotowania,  polecam !

Składniki:

  • 40 - 50 dag wołowiny
  • 40 dag pomidorów (mogą być mrożone lub z puszki)
  • puszka czerwonej fasolki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 duża papryka
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego z kostki
  • 1-2 papryczki chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kuminu

Mięso zmielić. Pomidory, paprykę, cebule pokroić w niewielką kostkę, czosnek bardzo drobno. Papryczki chili umyć, przeciąć, wyjąć pestki (przy wyjmowaniu pestek koniecznie trzeba założyć rękawiczki), pokroić drobno.

Cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek. Gdy lekko się zrumienią (około 2 min.) doprawić przyprawami: oregano, kuminem i słodką papryką. Następnie wrzucić mięso i obsmażyć na dużym ogniu, cały czas mieszać.

Dodać lekko posiekane pomidory, bulion, koncentrat i pokrojone oraz pozbawione pestek papryczki chili. Aby złagodzić ostrość daję jeszcze pokrojoną czerwoną słodką paprykę (nie musicie !). Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Na końcu dodać odcedzoną fasolę z puszki, dusić przez kolejne 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem lub plackami tortilla.


Smacznego !

Hola Mexico 4

czwartek, 30 stycznia 2014

 

Kurczak zapiekany na ryżu to danie proste i szybkie do przygotowania. Polega na wsypaniu suchego ryżu do naczynia, ułożeniu pokrojonej cebuli i mięsa oraz zalaniu wszystkich składników zalewą. Z piekarnika wyjmiecie gotowy obiad :-). Danie jest bardzo smaczne i syte. Idealne dla zapracowanych osób, na imprezy. Przepis dostałam od koleżanki mojego męża, zachęcam do wypróbowania !

Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki vegety
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 kostka masła lub margaryny

Pozostałe składniki:

  • 2 szklanki suchego ryżu
  • 4 cebule
  • 5-6 udek lub pałek z kurczaka
  • słodka papryka
  • sól, pieprz

Zalewa: wodę zagotować, dodać masło, rozpuścić. Następnie dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.

Kurczaki umyć, osuszyć, przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę (ja pokroiłam w piórka, była dość wyczuwalna w potrawie, moim zdaniem lepiej pokroić w kostkę).

Przygotować duże naczynie żaroodporne lub rondel. Na spód wysypać ryż, rozłożyć równo na dnie. Na ryż wyłożyć pokrojoną cebulę, na to ułożyć udka lub pałki z kurczaka, całość zalać zalewą, tak żeby woda przykryła mięso.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (ja piekłam bez przykrycia). Ryż musi wchłonąć zalewę, a kurczaki powinny upiec się na złoty kolor.


Smacznego !



niedziela, 22 grudnia 2013

W gazetce "Prześlij przepis - krzyżówki" nr. 6/2012 znalazłam przepis na prosty przepis na kotlet szwajcarski. Jest to danie szybkie do wykonania, kotlet można przygotować również z cielęciny, schabu, filetu z kurczaka. Mięso można także posmarować szpinakiem ze śmietaną lub włożyć do środka plaster pomidora, polecam - bardzo dobre :-). Na świąteczny stół w sam raz, pozdrawiam.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej (ja zrobiłam z filetów z kurczaka)
  • 15 dag żółtego sera w plasterkach
  • 15 dag szynki w plasterkach (może być konserwowa)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki musztardy
  • tymianek
  • słodka mielona papryka
  • mąka krupczatka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz

Filety z kurczaka rozkroić i ubić (żeby mięso się za bardzo nie roztrzaskało ubijam przez woreczek foliowy). Mięso oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać musztardę, tymianek, paprykę. Utrzeć na jednolitą masę. Każdy kawałek mięsa posmarować pastą. Następnie ułożyć po plasterku szynki i żółtego sera.

Mięso zawinąć tak jak rolady, można spiąć wykałaczką. Panierować kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Włożyć na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę dusić (kotlety muszą dojść, żeby nie były surowe w środku).

Smacznego!

czwartek, 28 listopada 2013

Dzisiaj przepis siostry Anastazji na żeberka z miodem. Niezwykle szybki i łatwy przepis na pyszny obiad, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 6-7 porcji żeberek
  • 2-3 łyżki miodu (zależy od liczby porcji żeberek)
  • olej
  • 1 cebula
  • 1/2 surowej papryki (ja nie dałam)
  • wegeta
  • imbir
  • kminek
  • sól, pieprz

Żeberka natrzeć solą, pieprzem, wegetą, imbirem, kminkiem i miodem. Zostawić tak natarte żeberka na minimum 15-30 minut.

Po tym czasie żeberka obsmażyć na oleju na złoty kolor, następnie przełożyć do brytfanki, dodać cebulę, paprykę i dusić do miękkości. Ja piekłam żeberka w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut w temperaturze 190 stopni C.

Smacznego!

środa, 04 września 2013

Dostałam ostatnio spory zapas cukinii takiej swojskiej, ze sprawdzonego źródła. Z części przygotowałam zupki dla mojej córeczki, a z pozostałej cukinię nadziewaną mięsem mielonym i ryżem. Nie korzystałam z jakiegoś konkretnego przepisu, inwencja była twórcza, wykorzystałam to co miałam w lodówce i w spiżarni. Wszystkim domownikom smakowała, zachęcam do zrobienia:-)

Składniki:

  • 3 większe cukinie
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 4 torebki ryżu
  •  2 ząbki czosnku
  • 25 dag żółtego sera
  • keczup
  • sól, pieprz
  • 2 duże cebule
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • szklanka bulionu
  • pęczek natki pietruszki

Cukinię umyć, przeciąć na pół (wzdłuż), wydrążyć miąższ. Tak przygotowaną cukinię dobrze posolić. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na odrobinie oleju. Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać.

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ugotowany ryż, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, jajka, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszać, doprawić, nadziać nim cukinie.

Cukinie przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dno wlać dowolny bulion (ja rozpuściłam kostkę rosołową). Naczynie z cukiniami przykryć folią aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać przez 15 minut.

Po tym czasie ściągnąć folię, zapiekać jeszcze przez około 35 minut w tej samej temperaturze. Pod koniec pieczenia cukinie posypać startym serem. Udekorować keczupem. Podawać ciepłe, pycha!

Smacznego!




Tagi: cukinia ryż
22:37, katarzyna_sar , Dania główne
Link Komentarze (2) »
piątek, 23 sierpnia 2013

Zwykłe kopytka a jednak niezwykłe :-) Wymyśliłam kopytka ze szpinakiem i sosem pomidorowym i powstało fajne danie obiadowe, polecam!

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól

Składniki na sos pomidorowy:

  • 3 duże pomidory
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki odcedzić, jeszcze ciepłe przekręcić przez maszynkę, wystudzić.

Szpinak umyć, oderwać listki od łodyg. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, po około 3 minutach odcedzić, odcisnąć, szpinak drobno posiekać. Jeśli macie mrożony szpinak należy go wcześniej wyłożyć na sitko, żeby się odmroził. Włożyć szpinak na patelnię, gotować aż woda odparuje. Ciepły wyłożyć ponownie na sitko (ja odcisnęłam jeszcze raz nadmiar wody).

Ziemniaki przełożyć na stolnicę, dodać do nich mąkę, jajka, sól, połączyć składniki, dołożyć szpinak, zagnieść ciasto. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki.

Ciasto podzielić na kilka części, z każdej części uformować wałki na posypanej mąką stolnicy i pokroić je w kawałki. Kopytka wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować przez 2 min. od momentu gdy wypłyną. Wyjmować je łyżką cedzakową na talerz, podawać z sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy: cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone i obrane ze skórki pomidory, wlać pół szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, dusić przez 15 minut. Na koniec zetrzeć czosnek, dodać do sosu, dokładnie wymieszać, gotowe.

Smacznego!

 



wtorek, 30 lipca 2013

Proste i szybkie w wykonaniu zrazy drobiowe w sosie koperkowym według własnego pomysłu. Przygotowuję je zawsze wtedy gdy zostaje mi mięso z rosołu, polecam naprawdę smaczne:-).

Składniki na zrazy:

  • mięso z kurczaka  ok. 40 dag
  • 1 średnia cebula
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • bułka
  • bułka tarta
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajo
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Składniki na sos koperkowy:

  • pęczek koperku
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka

Zrazy drobiowe: bułkę namoczyć w wodzie. Ugotowane mięso z kurczaka (np. z rosołu), cebulę, bułkę zmielić w maszynce. Do masy dodać posiekany koperek, starty czosnek, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać żółtko, jajko, bułkę tartą ( ja dałam tak około 7-8 łyżek stołowych, żeby zagęścić masę). Jeśli masa jest za rzadka można dodać więcej bułki tartej, według Waszego uznania. Formować zrazy, obtaczać w bułce tartej, smażyć na głębokim oleju.

Sos koperkowy: koperek posiekać drobno. Na patelnię, na której smażyły się zrazy wlać wodę, dodać kostkę rosołową, wymieszać, zagotować. W szklance wymieszać śmietanę, mleko i mąkę, rozetrzeć, żeby nie było grudek (ja czasami przepuszczę zawartość szklanki przez małe sitko). Zmniejszyć ogień, wlać zawartość szklanki, mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Dodać koperek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, gotowe. Zrazy drobiowe podawać polane sosem.


Smacznego!

Tagi: drób
23:01, katarzyna_sar , Dania główne
Link Komentarze (2) »
czwartek, 18 lipca 2013

Paprykarz pani Władzi to danie jednogarnkowe, szybkie i sycące. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia za trzy grosze" p. Małgorzaty Caprari. Cytując za autorką przepisu danie to jest "cudem" kulinarnym, czyli jak niewielkim kosztem przygotować całkiem niezły obiad. Dla mięsożerców można wkroić do garnka kiełbasę czy parówkę, naprawdę dobre!

Składniki na 6 osób:

  • 4-5 sporych cebul
  • 1,5 kg papryki (dałam mrożoną)
  • 2 litrowe słoiki przecieru pomidorowego
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki w proszku (dałam słodką) lub 1-2 pikantne papryki
  • szklanka naturalnego jogurtu
  • oliwa lub olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • 6 kiełbas (dałam białą)

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę oraz przecier pomidorowy, dusić na małym ogniu, do chwili gdy papryka zmięknie, a sos zgęstnieje.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę, wrzucić do sosu, zagotować. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do gotowego sosu i dobrze wymieszać. Przed podaniem polać jogurtem i obficie posypać natką pietruszki (pominęłam). Podawać najlepiej z ziemniakami lub z świeżym pieczywem.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi