Sprawdzone przepisy

Pieczywo

wtorek, 15 maja 2012

Dawno nic nie piekłam, więc postanowiłam nadrobić zaległości. Długo się zastanawiałam co upiec i padło na chlebek kukurydziany, który znalazłam na blogu Izy, link tutaj. Jest to złocisty chlebek na bazie mąki pszennej i kukurydzianej, doskonale smakuje z miodem, najlepiej z samym masłem, pycha!

Składniki:

  • 150 ml wody
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru (ja dałam zwykły)
  • 3 dag drożdży (1 łyżeczka suszonych drożdży)

Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać łyżkę mąki pszennej, wymieszać, poczekać, aż rozczyn wyrośnie (musi podwoić swoją objętość). Mąki przesiać wraz z solą, zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy, lekko podgrzane mleko (nie gorące!), wodę, wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto wyrobić, dodać pod koniec olej (wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od rąk). Uformować kulę, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na minimum 30 minut (aż podwoi swoją objętość).

Wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (wyszły mi dwa chlebki), piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C (przed końcem sprawdzić patyczkiem czy chleb jest już dobry - patyczek musi być suchy).

Smacznego!
sobota, 04 lutego 2012

Żytnio-pszenny z ziarenkami kminku zaskoczył mnie swoim smakiem. Podczas pieczenia super pachnie, jest bardzo smaczny i idealny na kanapki. Najbardziej smakował mi z masłem, miodem oraz z białym serem, polecam, przepis znalazłam na stronie www.goscinneprogi.pl.

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 0,7 litra ciepłej wody
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg mąki żytniej
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka kminku
Drożdże wymieszać z łyżką miodu i 5 łyżkami letniej wody. Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać rozczyn drożdżowy, letnią wodą i wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. 

Po godzinie dodać mąkę żytnią, sól, olej, kminek, wszystko zagnieść i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Podzielić i uformować bochenki (ja użyłam 2 foremek "keksówek").  Zostawić do wyrośnięcia około 50 minut. Piec 35-40 minut w temperaturze 220 stopni C.
5 minut przed wyjęciem chleba wierzch posmarować wodą. Po 40 minutach sprawdzić patyczkiem czy chleb się upiekł (patyczek musi być suchy).  Jeśli jest taka potrzeba włożyć chlebki jeszcze na 10-15 minut do pieca.

Smacznego!


sobota, 15 października 2011

Dzisiaj specjalne złociste bułeczki z dyni posypane słonecznikiem, źródło tutaj, polecam!

Składniki:

  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 7 dag suchych drożdży lub 20 dag drożdży zwykłych
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru kryształu
  •  1 żółtko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (można dodać 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 szklankę mąki kukurydzianej)
  • słonecznik do posypania bułeczek
  • jajko do posmarowania bułeczek

Mleko podgrzać, dodać cukier, puree z dyni, drożdże, wszystko wymieszać trzepaczką. Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać.

Do mąki dodać masę drożdżowo - dyniową,  żółtko, wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyrabiać podsypując mąką (żeby ręce nam się nie kleiły). Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić rękoma, podzielić na 10 części i z każdej części uformować bułeczkę. Każdą bułeczkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać słonecznikiem.

Bułki ułożyć na posmarowanej olejem lub podsypanej mąką blasze, zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Na koniec włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

Smacznego !


19:20, katarzyna_sar , Pieczywo
Link Komentarze (12) »
niedziela, 31 lipca 2011

Od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia swojskiego chlebka. Z mojego zbioru przepisów wybrałam przepis na chlebek z kminkiem. Piekłam go 2 razy i naprawdę polecam! Chleb z kminkiem, otrębami i ziarnami jest pyszny, pełen zdrowia i doskonały na przemianę materii. Polecam wszystkim dbającym o linię, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 5 dag drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki kminku
  • 2 - 3 łyżki siemienia lnianego
  • garść słonecznika
  • garść dyni
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • mak

Drożdże rozkruszyć, dodać 4 łyżki mleka i 3 łyżki mąki, wymieszać (musi mieć konsystencję kwaśnej śmietany), pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać sól, kminek, siemię lniane, słonecznik, dynię i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, zrobić dołek. Wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać. Dodać ciepłe (nie gorące !) mleko i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać 2-3 łyżki oleju, odstawić  w ciepłe miejsce na około 30 minut (musi podwoić swoją objętość).

Z podanej ilości składników można upiec 2 chlebki w tzw. keksówkach (długość 30 cm). Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, podzielić ciasto na pół, wyłożyć do foremek, wyrównać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (tak około 30 minut).

Po wyrośnięciu posmarować chlebki wodą i posypać makiem. Foremki z chlebami włożyć do zimnego piekarnika, ustawiając temperaturę na 200 stopni C. Piekarnik ma pozostać otwarty. Po 10 minutach zamknąć piekarnik. Chlebki piec 50 minut (czas liczymy od zamknięcia piekarnika). Na koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy chlebki się upiekły. Po wyłączeniu piekarnika wyciągnąć chlebki, posmarować je wodą i włożyć jeszcze na 5 minut do wyłączonego piekarnika - skórka będzie się wtedy świecić.

Zamiast kminku można dodać inne zioła np. suszone zioła prowansalskie lub prażoną cebulkę.


Smacznego !

niedziela, 27 marca 2011

Postanowiłam wykorzystać zapas dyni z zamrażarki (u mnie w domu nie przepadają za nią, a przecież to źródło wielu witamin) i upieklam chlebek dyniowy. Przepis znalazłam na tej stronie. Chlebek jest puszysty, wilgotny i smaczny. Użyłam go przede wszystkim do kanapek.

Warto naprawdę zjeść takie zdrowe pieczywo, którego bazą jest złocista dynia, gorąco polecam!

Składniki:

  • 1/2 dyni (o średnicy około 15-20 cm)
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki soli
  • od 0,5 do 1 kg mąki pszennej ( w zależności od ilości dyni)
  • 2-3 łyżki oleju
  • białko
  • pestki dyni

Dynię umyć, obrać, pozbawić pestek, miąższ pokroić w kostkę i rozgotować z małą ilością wody . Ja użyłam zamrożonej dyni - dynię wyjąć z zamrażarki i przelać wrzątkiem. Rozmrożoną dynię lub rozgotowaną masę dokładnie odcedzić (można np. zostawić na sicie do dnia następnego). Następnie zblenderować lub dokładnie przetrzeć.

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, mlekiem i łyżką mąki (konsystencja podobna musi być do kwaśnej śmietany). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukru i dynię. Dodać rozczyn. Wyrabiać około 5-10 minut, dodać tyle mąki, aby ciasto nie przylepiało się do dłoni. Powinno być miękkie i sprężyste. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrobić. Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce (przykryć lnianą ściereczką) do wyrośnięcia na około 30 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Ciasto po wyrośnięciu wyjąć, dodać pestki dyni i jeszcze raz wyrobić. Foremki (dwie foremki keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć porcje ciasta i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut. Przed pieczeniem wysmarować rozmąconym z odrobiną wody białkiem, posypać pestkami.

Piec przez 10 minut w 200 stopniach, a następnie 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec jeszcze raz przesmarować białkiem, aby skórka była chrupiąca i świecąca.

Smacznego!

niedziela, 20 marca 2011

Bardzo lubię piec bułki i chleby:-) Postanowiłam tym razem wypróbować przepis na bułeczki pszenne. Wyszły pyszne, chrupiące, najlepiej smakują wyjęte prosto z pieca z masłem, mniam!

Składniki:

  • 15 dag drożdży
  • 1-2 łyżki cukru kryształu
  • 1-2 szklanki ciepłej wody
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżeczki soli

Z drożdży, cukru, paru łyżek mąki, szklanki wody zrobić rozczyn. Mąkę przesiać, dodać sól, dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, wlać resztę wody, zagnieść ciasto i zacząć wyrabiać.

Pod koniec dodać oliwę, wyrabiać ciasto, aż do momentu gdy będzie odchodzić od miski. Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcia na minimum 20 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Gdy ciasto wyrośnie uformować bułki i znowu odstawić, na minimum 15 minut. Górę bułek posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C (ja piekę z termoobiegiem).

Smacznego!

21:24, katarzyna_sar , Pieczywo
Link Komentarze (3) »
niedziela, 06 marca 2011

Bardzo lubię domowe pieczywo wypiekane w domu. Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie upieczony chleb czy bułki, dlatego testuję różne przepisy. Tym razem skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Doroty, polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 10 dag drożdży
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki otrębów żytnich
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • garść słonecznika
  • garść dyni
  • jajko
  • mak lub siemie lniane do posypania

Drożdże rozpuścić w mleku i wodzie. Połączyć z mąką, otrębami, solą, ziarnami. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wylać je na blachę i piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni. 0,5 godziny przed wyjęciem wierzch chlebka  posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem albo siemieniem.  Z tej porcji wyszły mi 2 chlebki.

Smacznego!

20:05, katarzyna_sar , Pieczywo
Link Komentarze (5) »
czwartek, 03 lutego 2011

Nie ma nic lepszego niż swojskie pieczywo - chleb pełen ziaren, bardzo dobry i sycący. Przepis dostałam od mojej chrzesnej, to moja nowa propozycja do wypróbowania, polecam!

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 paczka otrębów pszennych
  • 1,5 łyżki soli
  • garść siemienia lnianego w ziarenkach
  • garść słonecznika
  • garść dyni
  • garść płatków owsianych
  • 1 kostka drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 5 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • mak do posypania chleba

Przesiać mąkę, dodać paczkę otrębów pszennych, sól, siemie lniane w ziarenkach, słonecznik, płatki owsiane oraz dynię. Wszystko dokładnie wymieszać.

Zrobić dołek. Drożdże rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody, dodać cukier, wlać do dołka. Pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy drożdże wyrosną, dodać 4-5 szklanek ciepłej wody z kranu, wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrabiać jeszcze do momentu, aż ciasto będzie odklejało się od miski.

Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wymieszać drewnianą łyżką, wyłożyć do 2 foremek keksówek i posypać makiem.

Chleb piec około godziny w temperaturze 190 stopni C.


Smacznego!

 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi