Sprawdzone przepisy

Zapiekanki

środa, 07 czerwca 2017

Witam po bardzo długiej przerwie!

Dzisiaj pyszna zapiekanka makaronowa z łososiem, prosta  i szybka do przygotowania, zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 30 dag makaronu np. penne
  • 10 średniej wielkości różyczek brokuła (mogą być mrożone)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia
  • ok. 40 dag łososia bez ości
  • szczypta soli –do przyprószenia łososia
  • szczypta białego pieprzu –do przyprószenia łososia
  • średni kubek gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • parmezan lub mozzarela lub inny ser, który smakiem pasuje nam do łososia (ok. 100 g)

Ugotować makaron al dente w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania tj. na ostatnie 5 minut do makaronu dołożyć brokuły i podgotować, by lekko zmiękły. Następnie brokuły przełożyć na talerz, a makaron odlać przez cedzak, przelać wodą, przykryć.

W czasie, gdy makaron się gotuje obrać cebule, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż się zeszkli, po czym dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz z grubsza posiekane kapary. Smażyć chwilę, ale nie za długo, tylko do czasu, aż czosnek zacznie aromatycznie pachnieć. Wyłączyć grzanie i przełożyć na talerz, by cebula szybciej przestygła:)

Łososia pokroić na mniejsze kawałki, przyprószyć solą oraz białym pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Zetrzeć parmezan albo pokroić mozzarelę na mniejsze kawałki.

Naczynie żaroodporne natłuścić lekko olejem lub oliwą, na dno wyłożyć część ugotowanego makaronu wymieszanego z kilkoma łyżkami śmietany lub jogurtu (około 2/3), rozprowadzić na dnie równą warstwą. Posypać niewielką ilością tartego sera lub poukładać kawałki mozzareli. 

Wyłożyć połowę łososia, posypać połową podsmażonej cebuli z kaparami, następnie poukładać połowę brokułów. Potem lekko rozsmarować jogurt, tak 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu. Powtórzyć warstwy: reszta makaronu, śmietana/jogurt, łosoś, cebula, brokuły. Wierzch posmarować śmietaną/jogurtem wymieszanym ze startym serem lub kawałkami mozzareli.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 200 stopni C na drugiej półce w funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piec, aż łosoś straci surowość a zapiekanka z wierzchu się zrumieni. Pod koniec można włączyć termoobieg.


Smacznego!

Inspiracja:  link tutaj

środa, 05 lutego 2014

 

Bardzo fajne, szybkie do przygotowania i ładnie wyglądające danie czyli enchilada drobiowa. Jest to farsz zawinięty w tortille, polany sosem pomidorowym i zapieczony z żółtym serem - idealne i pyszne połączenie, polecam :-). Przepis znalazłam na stronie pani Magdy, link tutaj, pozdrawiam.

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • 1 papryczka chilli (w wersji dla dzieci - 1/2)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 puszki posiekanych pomidorów (2 x 400 g) / lub 10 sparzonych, pokrojonych w kostkę pomidorów / lub 1 litr przecieru pomidorowego

Mięso:

  • 50 dag mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli (w wersji dla dzieci - 1/2)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/ 2 łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • 5 tortilli pszennych
  • 40 dag żółtego sera
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

Sos pomidorowy: rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę oraz starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1-2 minuty - nie dłużej, bo czosnek zrobi się gorzki ! Następnie dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, chwilę smażyć i od razu dodać pomidory, oregano, bazylię, wymieszać wszystkie składniki. Zmniejszyć grzanie  i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż całość zacznie przypominać sos. Pod koniec wyłączyć gaz, doprawić solą oraz czerwoną, słodką papryką, wszystko wymieszać, sos gotowy.

Mięso: mięso umyć, osuszyć, mięso zmielić przez maszynkę lub pokroić w drobną kostkę. W czasie gdy sos się gotuje, rozgrzać patelnię z olejem, podsmażyć pokrojoną cebulę i starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1-2 minuty. Następnie dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, chwilę smażyć, po czym dodać mięso. Od razu mieszać mięso z cebulą, czosnkiem i chilli tak długo, aż straci smak surowizny. Dodać  przyprawy i sól, dokładnie wymieszać, trzymać je jeszcze chwilę na średnim ogniu, aby sos z dna odparował, po czym wyłączyć gaz.

Żółty ser zetrzeć na tarce. Dno naczynia żaroodpornego posmarować cienko sosem pomidorowym (1 chochla sosu). Tortille podgrzać w mikrofalówce (pół minuty), aby były miękkie i elastyczne. Tortillę posmarować cienko sosem pomidorowym, posypać startym serem, posmarować gęstą śmietaną (1 łyżka na 1 tortillę). Zawinąć w ścisły rulon. Rulon ułożyć w naczyniu miejscem łączenia do dołu i w ten sam sposób szykować pozostałe tortille. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym ściśle, jedna przy drugiej. Tortille zalać pozostałym sosem pomidorowym, szczelnie przykrywając całość i rozsmarowując go dokładnie szczególnie na końcówkach tortilli. Z wierzchu posypać resztą sera.

Naczynie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 20 minut w funkcji termoobieg. Gotową enchiladę wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, by nieco odpoczęła i stężała –będzie się lepiej kroić i porcjować. Po tym czasie można podawać. Przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszką lub koperkiem.


Smacznego !

sobota, 27 marca 2010

Dla wszystkich smakoszy szpinaku polecam dzisiaj zapiekankę z mięsem mielonym i szpinakiem. Zapiekanka bardzo nam smakowała, mój mąż zjadł dwa talerze, pomimo tego, że się odchudza;-),  pozdrawiam.

Składniki:

  • 50 dkg makaronu rurki
  • 20 dkg żółtego sera
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała kosteczka rosołowa
  • jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 średnie cebule 
  • 50 dkg mięsa mielonego 
  • 3-4 łyżki oleju 
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju.

Oddzielnie usmażyć mięso mielone, połączyć z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić, odcedzić, włożyć na patelnię, gotować, aż wyparuje woda. Dodać kosteczkę rosołową i starty czosnek, wymieszać. Następnie dodać rozmącone jajko i śmietanę, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia.

Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, naczynie żaroodporne wysmarować lekko olejem. W naczyniu układać warstwami: makaron, szpinak, mięso mielone z cebulą, starty żółty ser i od nowa. Włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi