Sprawdzone przepisy

Ciasta

poniedziałek, 07 lipca 2014

Na urodziny mojego męża upiekłam budyniowy biszkopt z wiśniami i galaretką. Ciasto bardzo proste, szybkie do wykonania i smaczne. Trzeba cieszyć się smakiem letnich owoców, pozdrawiam :-)

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 kg wiśni
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 3 szklanki gorącej wody
  • sok z połowy cytryny

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do żółtek dodać także szczyptę soli, rozbełtać widelcem. Do ubitej piany dodać cukry, jeszcze chwilę miksować.

Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do ubitej piany dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką, następnie dodać przesianą mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, na koniec ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Wymieszać pół szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny i tym naponczować wystudzony biszkopt.

W międzyczasie galaretki zalać 3 szklankami gorącej wody, dokładnie rozpuścić, schłodzić do stężenia. Wiśnie umyć, wydrylować, poukładać na biszkopcie. Zalać owoce tężejącą się galaretką, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.

Smacznego!

czwartek, 19 czerwca 2014

Upiekłam tradycyjnego skubańca z rabarbarem i brzoskwiniami. To smak mojego dzieciństwa, pyszne połączenie kruchego ciasta, owoców i słodkiej bezowej pianki. Najlepszy jest z kwaskowymi owocami. Wyszedł super, gorąco polecam!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (pojemność 200 ml)
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • kostka masła lub margaryny - 25 dag
  • 1 łyżka kakao
  • 40 dag rabarbaru
  • 40 dag brzoskwiń
  • 2 cukry wanilinowe

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie posiekać z miękką margaryną i żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze, pozostałe ciasto (1/3) podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Te 2 części schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

Rabarbar obrać, umyć i pokroić w kostkę. Brzoskwinie, obrać, opłukać, osączyć na sitku i przekroić na pół (można użyć brzoskwiń z puszki). Owoce ułożyć na cieście, posypać cukrami wanilinowymi.

Schłodzone ciasto surowe białe zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na owoce. Ubić sztywną pianę z białek, szklanki cukru i cukru waniliowego, ułożyć na startym cieście. Zetrzeć ciasto kakaowe i posypać wierzch. Piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego !

środa, 12 lutego 2014

Sezon na cytrusy zainspirował mnie do upieczenia prostego biszkoptu z kremem karpatkowym i mandarynkami własnego pomysłu, pycha, zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem karpatkowy:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 kostka masła lub margaryny - 25 dag
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • sok z połowy cytryny
  • cukier wanilinowy
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 kg mandarynek lub 2 puszki mandarynek

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie połączyć łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać łyżką wszystkie składniki. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.

Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wycisnąć sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem (zamiast cytryny można dać sok mandarynkowy z 1 puszki, wtedy nie trzeba dodawać cukru wanilinowego).

Krem karpatkowy: do pół szklanki mleka wsypać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Rozmieszać dokładnie (żeby nie było grudek) i wlać do gorącego mleka, gotować tak jak budyń. Ostudzoną masę połączyć z kostką masła lub margaryny, dobrze rozmieszać.

Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, dobrze wymieszać i pozostawić do stężenia. Krem podzielić na pół. Mandarynki obrać ze skórki, podzielić na cząstki (jeśli z puszki odcedzić dobrze na sitku).

Pierwszy biszkopt ułożyć na blasze, posmarować połową kremu, ułożyć mandarynki w niewielkich odstępach, przycisnąć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu, ułożyć mandarynki i zalać tężejącą się galaretką, pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.

Smacznego !

piątek, 07 lutego 2014



Dzisiaj 4 urodziny mojego bloga i z tej okazji przygotowałam kolorowy torcik śmietankowy z galaretkami i owocami :-)

Przy tej okazji chciałabym podziękować Wam za to, że jesteście, komentujecie i korzystacie z przepisów, dziękuję!

Składniki:

  • 1 litr śmietany kremówki
  • 2 galaretki ciemne np. wiśniowa lub truskawkowa
  • 2 galaretki zielone np. agrestowa
  • 4 galaretki jasne np. cytrynowa
  • puszka ananasów
  • puszka brzoskwiń

Galaretki ciemne i zielone rozpuścić według przepisu na opakowaniu w oddzielnych naczyniach, wylać na miski, wychłodzić (najlepiej poprzedniego dnia).

Owoce odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Spód tortownicy i brzegi wyłożyć folią aluminiową (tortownica o średnicy 30 cm). Jasne galaretki rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie, ja zalałam galaretki 4 szklankami gorącej wody, zostawić do stężenia.

Galaretki ciemne i zielone pokroić w kostkę. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejące się jasne galaretki, wymieszać mikserem. Następnie dodać pokrojone galaretki i owoce, wszystko delikatnie wymieszać łyżką.

Całość przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do stężenia do lodówki, nawet na kilka godzin. Przed podaniem odpiąć bok formy, wyjąć torcik z folii, pokroić na zgrabne porcje, gotowe.


Smacznego!

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Klasyczny, puszysty, pełen bakalii i bez kruchego spodu, czyli sernik wiedeński. Pyszny, polecam do wypróbowania :-). Przepis zaczerpnięty z książki p. Ewy Aszkiewicz, "Kuchnia polska", pozdrawiam !.

Składniki:

  • 1 kg białego sera - dobrze zmielonego
  • 10 jajek
  • 1 kostka masła lub margaryny - 25 dag
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
  • budyń waniliowy
  • cukier wanilinowy
  • rodzynki i skórka pomarańczowa - razem 2 szklanki
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch, dodawać, cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodać w kilku częściach ser. Następnie przesianą przez sitko mąkę i budyń waniliowy dodać do masy serowej i dokładnie połączyć składniki.

Na końcu dodać pianę ubitą z 5 białek. Do utartej, pulchnej masy dodać bakalie, całość wylać na przygotowaną dużą tortownicę (średnica 26 cm), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez 80 minut.

Sernik jest upieczony, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Wychłodzony sernik przełożyć na paterę, posypać cukrem pudrem (polać roztopioną czekoladą), można podać z porcją bitej śmietany.

Smacznego!

niedziela, 05 stycznia 2014

Zgodnie z obietnicą dzisiaj na blogu rolada drożdżowa z kutią. Zostało mi po świętach dość dużo kutii, nie chciałam jej zmarnować, poszperałam na necie i znalazłam przepisy na babeczki lub rolady drożdżowe z kutią. Postanowiłam upiec roladę bo mam sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z zeszytu mojej mamy. Rolada jest pyszna, nie za słodka, po prostu świąteczna :-). Z podanej porcji ciasta i kutii wychodzą 2 rolady, polecam.

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 2 łyżki wody
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • około 1 kg kutii - przepis poniżej
  • 5-6 łyżek bułki tartej

Mąkę przesiać przez sito, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, posypać cukrem. Drożdże muszą się rozpuścić, następnie dodać wodę, jajka - składniki rozbełtać widelcem, na koniec dodać miękkie masło lub margarynę i zarobić ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo i równo rozwałkować (na długość foremki "keksówki"), podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Do kutii dodać bułkę tartą, wymieszać. Moja kutia puściła wodę, bułka tarta wchłonie ją.

Nałożyć kutię na ciasto, zwinąć ciasto (boki lekko zawinąć i zrolować ciasto), zawinąć w papier do pieczenia, włożyć do keksówki. Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem.

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg, rolada musi być przykryta papierem do pieczenia. Po tym czasie odkryć roladę z papieru do pieczenia, piec jeszcze 10 minut w funkcji góra, żeby wierzch rolady się zrumienił.


Smacznego !

wtorek, 31 grudnia 2013

Dzisiaj Sylwester a ja jeszcze w nastroju świątecznym. Przedstawiam Wam przepis na świąteczny piernik przełożony powidłami śliwkowymi i polany polewą o nucie amaretto. Piernik ten jadłam w tamtym roku na święta i bardzo mi posmakował. Do tej pory piekłam inny - przepis znajdziecie tutaj. W tym roku upiekłam ten i nie żałuję. Bardzo mi smakuje, jest wilgotny, można upiec go wcześniej i smakować nawet do Sylwestra :-). Im starszy tym lepszy, polecam, za przepis dziękuję cioci Bożenie, którą serdecznie pozdrawiam :-).

Na Sylwestra życzę Wam udanej zabawy i wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Dzisiaj przygotowuję deser, przepisem podzielę się z Wami w najbliższych dniach.

DO SIEGO ROKU!

Ciasto:

  • 1 kostka margaryny - 25 dag
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki kaka0
  • 1 przyprawa do pierników lub cynamon i zmielone goździki po 1 łyżeczce
  • 38 dag miodu sztucznego  (taki słoiczek od dżemu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pokrojone orzechy, rodzynki
  • powidła śliwkowe

Polewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3-4 łyżki amaretto

Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem pudrem (mikserem), po kolei dodawać żółtka, mąkę tortową, ziemniaczaną, przyprawę do pierników, sodę, przesiane kakao, na końcu dodać miód, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Na sam koniec dodać rodzynki, orzechy, wszystko wymieszać. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 45 minut w funkcji termoobieg (ja piekę do suchego patyczka). Ostudzony piernik przełożyć powidłami śliwkowymi.

Polewa: masło, kakao, cukier, wodę, rozpuścić. Do ostygniętej polewy dodać amaretto, wymieszać. Ciepłą polewą polać piernik.

Smacznego!

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Na Boże Narodzenie upiekłam ciasto biszkoptowe z budyniem jabłkowym i pianką kokosową :-). Polecam, ciasto jest pyszne a połączenie jabłek i kokosu idealnie do siebie pasuje. Przepis znalazłam w książce: "Specjały siostry Anastazji", warto korzystać z takich przepisów, są niezawodne, pozdrawiam!

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Budyń jabłkowy:

  • 1 l kompotu z jabłek (najlepiej ze słoika)
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe

Pianka kokosowa:

  • 4 białka
  • 10 dag cukru kryształu
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier wanilinowy, po 1 żółtku, na końcu lekko wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt można nasączyć sokiem jabłkowym, będzie wilgotny.

Budyń jabłkowy: ugotować budyń na soku z jabłek i wyłożyć gorący na upieczony biszkopt. Ja zblenderowałam jabłka, zagotowałam, w soku rozpuściłam budynie (nie może być grudek), wlałam budynie  do masy jabłkowej i ugotowałam budyń.

Pianka kokosowa: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, wiórki kokosowe. Piankę wyłożyć na budyń i na chwilę włożyć do piekarnika. Ja piekłam 15 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg. Pianka musi się lekko zrumienić na złoty kolor.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi