Sprawdzone przepisy

Pasty-sosy-dipy

poniedziałek, 24 lutego 2014

Bardzo lubię pasty do kanapek, wtedy takie śniadanie nie jest nudne :-). Postanowiłam przygotować pastę z awokado i jajek, przepis znalazłam na stronie Ilki_86, link tutaj. Pasta jest bardzo smaczna, lekka, idealnie smakuje do pieczywa, polecam !

Składniki:

  • 2 duże, miękkie awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 3 jajka
  • połowa cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestki, łyżeczką wydrążyć miąższ, skropić sokiem z cytryny (obowiązkowo, ponieważ inaczej awokado stanie się ciemne).

Jajka ugotować na twardo, cebulę pokroić na krążki, wszystkie składniki wrzucić do miski blendera, dodać jogurt naturalny albo majonez, wszystko dokładnie wymieszać blenderem na puszystą masę (jeśli masa jest za gęsta można dodać więcej jogurtu lub majonezu).

Na koniec pastę doprawić solą i pieprzem, jeszcze raz wszystko wymieszać. Jeśli nie macie blendera możecie awokado i jajka ugnieść widelcem, cebulkę pokroić i wszystko wymieszać, też będzie dobre :-). Najlepiej smakuje z świeżym pieczywem lub tostami !

Smacznego !

wtorek, 21 stycznia 2014

Prosta i szybka do przygotowania pasta mięsna z kaparami. Bardzo pyszna, polecam, przepis możecie znaleźć także na stronie pani Magdy, źródło: link tutaj, pozdrawiam.

Składniki:

  • około 1 kg gotowanego mięsa (ja dałam pierś z kurczaka, może być dowolne mięso)
  • 3 krążki czerwonej cebuli
  • 3 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • 6-7 kulek kaparów

Dowolne mięso ugotować na parze, usmażyć - jak wolicie. Mięso obrać z kości - to bardzo ważne!

Mięso wrzucić do blendera, dodać cebulę, majonez, musztardę oraz kapary. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku według uznania (ja nie doprawiałam - musztarda i kapary są słone), gotowe!

Smacznego !

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Sos tatarski - prosty i szybki dodatek do jaj, wędlin. Robię go bardzo często, ponieważ mam spory zapas grzybków marynowanych w occie oraz ogórków konserwowych. Ja dodaję zawsze dość dużą ilość składników, bo lubimy gęsty sos. Każdy jednak może wykonać go według własnych proporcji i upodobań - podaję przepis według książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia Polska - 1001 przepisów", serdecznie zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki:

  • szklanka gęstego majonezu
  • 2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu
  • 1 mały słoik grzybków marynowanych (0,5 litra)
  • 4-6 ogórków konserwowych
  • duża cebula
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • cukier
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki octu z marynaty grzybowej (ja daję więcej....)

Cebulę posiekać drobno a następnie sparzyć na sitku wrzątkiem, zahartować zimną wodą, odstawić do odsączenia. Grzybki i ogórki pokroić na drobną kostkę.

Majonez połączyć ze śmietaną, dodać pokrojone składniki, doprawić musztardą, solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny, octem z marynaty. Wszystko dokładnie wymieszać.

Sos powinien mieć pikantny, zdecydowany smak. Podawać nie później niż godzinę po przygotowaniu.


Smacznego!

wtorek, 31 sierpnia 2010

Moja ostatnia propozycja do akcji grillowej, tym razem tzaziki czyli grecka sałatka z ogórków. Ja robię tzaziki z twarogiem, są pyszne i pasują do wszystkich dań z grilla, polecam!

Składniki:

  • 2 duże ogórki
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • jogurt naturalny
  • 5o dag twarogu

Ogórki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, posolić, pozostawić jakiś czas na sitku i później odcisnąć. Koperek posiekać, czosnek zetrzeć na tarce.

Ser rozetrzeć łyżką albo przekręcić przez maszynkę, dodać jogurt (ilość według uznania), doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.  Do masy twarogowej dodać ogórki, czosnek i koperek, wszystkie składniki połączyć, odstawić do lodówki na godzinę, gotowe!

Smacznego:-)


wtorek, 06 kwietnia 2010

Sos wiosenny to pyszny sos czosnkowy, który nadaje się do wszystkiego co stoi na stole wielkanocnym. Najlepiej zrobić go kilka godzin przed podaniem. Kolejna propozycja w zabawie "KUCHNIA WIELKANOCNA 2010", pychota!

Składniki:
kubek gęstego kefiru lub jogurtu (około 500 ml)
mały słoik majonezu
2-3 jajka ugotowane na twardo
pęczek pietruszki lub koperku
pęczek szczypiorku
2-3 łyżki chrzanu
sok z całej cytryny
3-4 ząbki czosnku
sól, biały pieprz

cukier

Kefir lub jogurt wymieszać z małym słoikiem majonezu. Dodać ugotowane na twardo i drobniutko posiekane jajka, po pęczku pietruszki/koperku i szczypiorku, chrzan, sok z cytryny, sól, cukier i biały pieprz do smaku, dokładnie wymieszać, gotowe!

Smacznego:-)

piątek, 19 marca 2010

Po raz pierwszy zrobiłam guacamole. To meksykański sos zwany salsą, przyrządzany na bazie awokado. W oryginale dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek oraz inne przyprawy. Guacamole wyszło mi dość ostre ale bardzo dobre, zjadłam ze smakiem:-) Zrobiłam również wersję mniej ostrą, dodałam zwykłą czerwoną paprykę. Podawać z kukurydzianymi chipsami, tortillą, podpieczonym pieczywem oraz z mięsem, gorąco polecam!

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • mała cebula lub pół średniej
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki papryczki chili (można dodać w proszku)
  • pomidor
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek
  • sól

Przekroić na pół awokado, wybrać pestki, wydrążyć miąższ do miski. Skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Papryczkę chili pokroić w drobną kosteczkę, ewentualnie doprawić papryką w proszku, posolić, dokładnie wymieszać.


Pomidora sparzyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do masy, na koniec wlać łyżeczkę oleju albo oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać.

Smacznego !

środa, 17 marca 2010

Jeśli lubicie połączenie twarogu z rybą to na pewno skusicie się na pastę twarogową z tuńczykiem. Pasta twarogowa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a dodatkowo bardzo dobra, szczególnie z pieczywem. Trochę zmodyfikowałam przepis, bo dodałam rzeżuchę i czerwoną cebulę. Cebula i rzeżucha nadały paście wyrazisty smak. Bardzo mi smakowała, polecam!

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 30 dkg twarogu
  • 3 jajka
  • 3 - 4 łyżki majonezu (ja dałam 2 łyżki jogurtu naturalnego)
  • 1 czerwona cebula
  • rzeżucha (ilość według uznania, jeśli nie lubicie rzeżuchy dodajcie natkę pietruszkę)
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Tuńczyka wyjąć z puszki, rozdrobnić. Pokruszyć biały ser, wrzucić do tuńczyka. Rzeżuchę pociąć nożyczkami na kawałki, szczypiorek posiekać, wsypać do miski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, zetrzeć na tarce.

Cebulę pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem (na kilka minut), odcedzić, wrzucić do pasty. Wszystkie składniki doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Przygotować sos, majonez zmieszać z jogurtem naturalnym, doprawić jeszcze według uznania solą i pieprzem (można dodać czosnek), dodać do składników, dokładnie wymieszać, gotowe!

Podawać z pieczywem, smacznego !

sobota, 06 marca 2010

Wczoraj przygotowałam pastę rybną do chleba. Prosto, szybko i pysznie, polecam!

Składniki:

  • puszka ryb w sosie pomidorowym
  • ser żółty - 15 dkg
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 4 jajka
  • 1 łyżka keczupu 
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz


Rybę rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę, lekko poslić, żeby zmiękła. Pozostałe składniki pokroić w kostkę, wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem.
Majonez zmieszać z keczupem, dodać do pasty, wymieszać. Pasta gotowa!

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi