Sprawdzone przepisy

Kluski, pierogi

środa, 08 stycznia 2014

Mój mąż uwielbia jarskie pierogi i to dla niego przygotowałam pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Pierogi proste i smaczne :-). Przepis na farsz znalazłam w książce "Przysmaki siostry Anastazji", natomiast przepis na ciasto pochodzi z zeszytu mojej mamy. Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem najlepiej smakują polane roztopionym masłem i posypane zeszkloną cebulą, polecam!

Ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki oleju

Farsz:

  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 20 dag sera białego
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane -10 dag

Ciasto: mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, zrobić dołek. Do środka wbić jajko, wlać olej, rozbełtać widelcem, połączyć z mąką. Na koniec dodać ciepłą wodę i zarobić gładkie ciasto. Ciasto przykryć lnianą ściereczką lub miską, żeby nie wyschło. Ciasto na podaną ilość farszu zrobiłam z podwójnej porcji.

Farsz: kaszę gryczaną ugotować na sypko i połączyć z roztopionym masłem i pokruszonym, białym serem. Wymieszać dokładnie i dobrze doprawić.

Z ciasta wykrawać krążki, nadziewać farszem, dokładnie sklejać. Ja z farszu robię kulki i nakładam na ciasto, pierogi lepiej się skleją i będzie więcej farszu. Takie kuleczki czasami robię dzień wcześniej.

Pierogi gotować w osolonej wodzie, wrzucać na wrzątek, od czasu wypłynięcia gotować 3-4 minuty na małym ogniu. Wykładać na talerz, polać rozpuszczonym masłem, gotowe!


Smacznego!

niedziela, 07 kwietnia 2013

Przedstawiam prosty choć pracochłonny przepis na pierogi ruskie. Sekretem pierogów jest odpowiednia ilość ziemniaków, sera oraz ich jednolitość. Przepis polecam, ponieważ jest sprawdzony, zaczerpnięty z zeszytu mojej mamy, smacznego :-)

Składniki na ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko

Składniki na farsz:

  • szklanka ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 25 dag białego sera
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • sól
  • pieprz

Mąkę przesiać, wbić jajko, wyrobić nożem, wlać wodę cienkim strumieniem. Wyrobić dokładnie ciasto rękami na gładko, rozwałkować cienko na stolnicy podsypując mąką.

Przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, powinna się lekko zrumienić. Ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę lub rozbić w malakserze, dodać cebulę i przyprawy. Wyrobić farsz - powinien być jednolity, pulchny, lekko pikantny.

Z ciasta wycinać szklanką krążki. Porcje farszu nakładać na ciasto, zlepiać brzegi. Gotować pierogi w osolonym wrzątku, aż wypłyną (ja gotuję od momentu wypłynięcia 3 minuty). Masło roztopić, aż się sklaruje. Pierogi podawać polane masłem (można też polać je zrumienioną cebulką albo podawać z gęstą śmietaną).

Smacznego!

sobota, 21 sierpnia 2010

Po 2-tygodniowej przerwie powracam:-) Przygotowałam pierogi z kapustą i serem, robiłam je po raz pierwszy. U mnie w domu przeważnie jadło się pierogi na słodko, czas na zmiany:-) polecam!

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 - 1,5 łyżki masła
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1 główka kapusty
  • 5 cebul
  • 50 dag twarogu
  • sól

Mąkę z szczyptą soli przesiać na stolnicę, zrobić dołek. Do dołka wbić jajko, dodać masło, lekko zagnieść. Następnie wlać gorącą wodę. Temperatura wody powinna być jak najwyższa. Zagnieść ciasto na jednolitą masę, powinno się odklejać od rąk.

Przygotować farsz: kapustę pokroić, wrzucić na wrzątek, gotować do miękkości. Ostudzić, kapustę wycisnąć, można drobniej pokroić. Twaróg przekręcić przez maszynkę. Cebule obrać, pokroić na kostkę, zeszklić na oleju. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, doprawić solą.

Posypać stolnicę mąką. Odcinać po kawałku ciasta, resztę ciasta trzymać pod miską. Ciasto wałkować na odpowiednią grubość, ja staram się wałkować cieniutko. Szeroką szklanką wycinać krążki, nakładać farsz, skleić pierogi ręką, można użyć do tego także widelca już specjalnego urządzenia do zagniatania pierogów. Układać pierogi na talerzu posypanym mąką lub po prostu na lnianym ręczniku, nie mogą sie sklejać.

W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Wrzucać pierogi, jak wypłyną na wierzch gotować jeszcze 3 minuty. Wykładać pierogi, odcedzić na łyżce cedzakowej, ułożyć na talerzu, polać stopionym masłem.

Smacznego:-)


wtorek, 27 lipca 2010

Nie ma nic lepszego niż drożdżowe kluski parowane. Proste, a jakie pyszne, można polewać je dowolnymi sosami, jak kto lubi. Przepis pochodzi z starej książki kucharskiej. To kolejna perła z lamusa, smak dzieciństwa, palce lizać!

Składniki na kluski parowane:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag margaryny
  • około 1/4 litra mleka
  • 5 dag cukru kryształu
  • sól

Kompot z czarnych jagód:

  • 40 dag jagód
  • 15-20 dag cukru kryształu
  • 1/2 litra wody

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zrobić rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia (musi dwukrotnie podwoić swoją objetość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szklanką lub kieliszkiem od wina krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką.

Przygotować naczynie z wrzącą wodą (czystą ścierkę lnianą przymocować do brzegów naczynia) , ja używam do parowania garnka na parę. Kluski układać po kilka na lnianej ścierce lub w garnku na parę, przykryć pokrywką i gotować 4-5 minut. Gorące kluski można polać kompotem np. z jagód, masłem zrumienionym z bułką tartą albo sosem mięsnym. Kluski parowane można także nadziewać dowolną marmoladą.

Kompot z czarnych jagód:  jagody przebrać, odrzucić listki, opłukać na cedzaku pod bieżącą wodą. W garnku zagotować cukier z wodą aż zrobi się syrop. Jagody wsypać do słoików, mniej więcej do 4/5 wysokości i zalać syropem. Zamknąć słoiki i pasteryzować około 25 minut.

Smacznego:-)


środa, 21 lipca 2010

Pierogi z jagodami i serem, pycha! Zrobiłam ich bardzooo dużo, dla 6 osobowej rodzinki, szybko zniknęły z talerza, było warto się natrudzić! Dołączam ten przepis do akcji jagodowej, tym razem skorzystałam z przepisu znajdującego na stronie Kwestia Smaku, gorąco polecam!

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki masła lub oleju
  • 2 jajka
  • 2 szklanki gorącej wody

Nadzienie:

  • 20 dag jagód
  • 20 dag sera białego zmielonego lub twarożku śmietankowego
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru kryształu

Jagody szybko opłukać pod delikatnym strumieniem wody. Osuszyć na papierowych ręcznikach, wymieszać z serem białym lub twarożkiem, cukrem waniliowym i cukrem kryształem.

Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać sól, masło lub olej oraz jajao. Wymieszać i stopniowo dodawać gorącą wodę, w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 minut.

Ciasto rozwałkować i małą szklanką wycinać kółka, nakładać po małej łyżeczce nadzienia, zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować do miękkości, przez około 2 minuty, od czasu ponownego zagotowania się wody. Odsączyć i zaraz polać roztopionym masłem lub posypać cukrem.

Smacznego:-)


piątek, 23 kwietnia 2010

Klejenie pierogów jest bardzo pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszystko:-) Pyszne pierogi z nadzieniem serowym , oblane masełkiem i posypane cukrem, mniam, nie ma nic lepszego. Warto się natrudzić, gorąco polecam!

Składniki na ciasto:
70 dkg mąki
2 jajka
250 ml wody

sól

Farsz:
1 kg twarogu
2 cukry waniliowe
30 dkg cukru
2 żółtka

Dodatkowo:
masło do polania pierogów
cukier kryształ do posypania

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wrzucić jajka, posiekać z mąką. Dodać gorącą wodę i zagnieść ciasto. Podzielić  na 2 części, żeby nie wyschło.

Przygotować farsz: ser przemielić, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i utrzeć wszystko na jednolitą masę.

Ciasto rozwałkować cienko, wycinać krążki. Na każdy krążek nałożyc farsz,  złożyć ciasto na pół i zlepić. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Wrzucać do wrzatku, zamieszać, przykryć, a kiedy wypłyną zdjąć pokrywkę, gotowacć jeszcze 1-2 min. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na półmisek. Podawać  posypane cukrem i polane roztopionym masłem .


Smacznego:-)

czwartek, 11 lutego 2010

Kiedy zostają mi ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego, często robię kluski śląskie zwane w moim domu kluskami z dziurką lub kluskami aksamitkami. Są pyszne, aksamitne i sprężyste. Najlepiej smakują z ciemnym sosem, surówką i roladą wołową.

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki - około 1 kg
  • 3 żółtka
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie lub wykorzystać ziemniaki z ostatniego obiadu. Przepuścić przez praskę, włożyć do miski. W misce podzielić je na cztery części. Wyjąć jedną część i wypełnić wgłębienie mąką ziemniaczaną. Następnie dodać żółtka, można doprawić.


 

Ciasto zagnieść i formować małe kuleczki, na środku robić dziurkę. Nastawić wodę, posolić. Na wrzątek wrzucać kluski, gotować chwilkę. Jak wypłyną na wierzch, są już gotowe. Odcedzić i podawać.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi