Sprawdzone przepisy

Surówki

poniedziałek, 27 stycznia 2014

 

Szybka, prosta, pyszna i pełna witamin surówka obiadowa składająca się z kapusty pekińskiej, papryki, pora i kukurydzy według własnego pomysłu, pozdrawiam :-).

Składniki (na 6 osób):

  • główka kapusty pekińskiej
  • czerwona papryka
  • połowa pora
  • puszka kukurydzy
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • gorąca woda
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską umyć, pokroić, wrzucić do miski, posolić aby zmiękła. Paprykę pokroić w paski, pora w talarki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania.

Do miseczki wsypać cukier, zalać gorącą wodą, dodać ocet, wymieszać, zalać surówkę, ponownie dokładnie wymieszać, gotowe !

Smacznego !

05:06, katarzyna_sar , Surówki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 03 października 2013

Prosta i szybka surówka z cukinii z dodatkiem czerwonej cebuli i natki pietruszki, samo zdrowie. Źródło tutaj, pozdrawiam:-)

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • kieliszek octu
  • kieliszek oleju
  • kieliszek cukru

Cukinię pokroić w dość cienkie plasterki (jeśli cukinia jest twarda lepiej obrać ją ze skórki), wrzucić do miski, posolić. Cebulę pokroić w piórka, dodać do cukinii, zostawić na 15 minut (cukinia i cebula pod wpływem soli zmięknie). 

Natkę pietruszki umyć, poszatkować (ja do tej surówki nie dałam), wrzucić do surówki, wszystkie składniki wymieszać. Do miseczki wlać ocet, olej, dodać cukier i pieprz, wymieszać. Zalać tym składniki, dokładnie wszystko połączyć, gotowe.

Uwaga:

Nie trzeba cukinii i cebuli solić aby zmiękła, można wszystko połączyć i włożyć tak przygotowaną surówkę do lodówki na godzinę lub dwie, aby składniki się przegryzły.

Smacznego!

środa, 05 czerwca 2013

Prosta i szybka surówka z pomidorów, oliwek i bazylii. Doskonała propozycja na przekąskę, bardzo dobra na śniadanie, kolację, grilla. Zachęcam do wypróbowania, przepis znalazłam w książce p. Hanny Szymanderskiej pt. "Pomidory - przepisy na pyszne potrawy", polecam!

Składniki:

  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 5-6 łyżek czarnych oliwek
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • po łyżce oliwy i soku z cytryny
  • sól, pieprz

Pomidory umyć, sparzyć, obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na salaterce.  Pomidory posypać solą, pieprzem, świeżą bazylią (drobno posiekać) lub suszoną. Jajka pokroić w grubą kostkę, posypać nimi pomidory.

Oliwki osączyć z zalewy, posypać nimi wierzch surówki. Przygotować sos: sok z cytryny rozmieszać z 1 łyżką zimnej przegotowanej wody oraz z oliwą, surówkę skropić przygotowanym sosem, gotowe.

Smacznego!



piątek, 22 lutego 2013

Moja koleżanka Zosia dała mi przepis na pyszną surówkę z marchewki z sokiem pomarańczowym. Surówka jest bardzo łatwa i szybka do wykonania, zdrowa, wpływa na przemianę materii. Gorąco polecam, jeśli lubicie takie połączenia, będzie Wam smakowało, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 4-5 marchewek
  • 2 jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • sok z 1 pomarańczy + miąż lub pół szklanki kupnego soku pomarańczowego
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Marchewki i jabłka obrać, umyć. Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach, jabłka na większych oczkach, wymieszać.

Składniki skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodatkowo wybrać cały miąż z pomarańczy i wrzucić do surówki, wszystko ponownie wymieszać (jeśli nie macie świeżego pomarańcza można zastąpić go kupnym sokiem pomarańczowym, surówka będzie słodsza).

Na koniec dodać kwaśną śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce, podawać, gotowe!

Smacznego!

środa, 25 stycznia 2012

Na dzisiejszy obiad przygotowałam prostą i zdrową surówkę z pora. Przez dodanie do surówki marchewki i jabłka, por staje się mniej ostry w smaku. Moim zdaniem połączenie idealne, zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 1 duży por
  • 3 jabłka
  • 3 marchewki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki majonezu (można dodać jogurt naturalny)

Warzywa obrać, oczyścić. Pora pokroić w talarki, posypać solą, aby zmiękł. Jabłka i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Majonez wymieszać z jogurtem. Startą marchewkę i jabłka dodać do pora, wymieszać, doprawić solą według uznania, zalać sosem majonezowym, dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na minimum godzinę, dzięki temu składniki się przegryzą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

    

19:15, katarzyna_sar , Surówki
Link Komentarze (5) »
niedziela, 19 września 2010

Surówka obiadowa - zdrowa, prosta i szybka, polecam!

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • puszka kukurydzy
  • 3 pomidory
  • pół czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa z oliwy


Kapustę pekińską pokroić, posypać solą, wymieszać (kapusta zmięknie po jakimś czasie, puści sok, trzeba ją odsączyć). Kukurydzę odsączyć. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w talarki, można sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Polać olejem lub oliwą z oliwek, ponownie wymieszać, gotowe!

Smacznego:-)


czwartek, 22 kwietnia 2010

Prosta i zdrowa surówka marchewkowa z sosem czosnkowym, doskonale nadaje się do obiadu, gorąco polecam!

Składniki na surówkę:
3 jabłka
3 marchewki
1 czerwona cebula

Sos:
majonez
5 ząbków czosnku (można dać więcej)
sól, pieprz

pęczek natki pietruszki
kwasek cytrynowy lub sok z połowy cytryny

Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić, wszystko włożyć do miski, doprawić. Wcisnąć sok z cytryny lub posypać kwaskiem cytrynowym. Natkę pietruszki umyć, drobno pokroić, wsypać do surówki i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Czosnek utrzeć z solą, wymieszać z majonezem i doprawić pieprzem.  Gotowy sos dodać do reszty i wyszstko dokładnie wymieszać.

Smacznego:-)

sobota, 20 marca 2010

U mnie w domu królowała dzisiaj marchewka, ponieważ na obiad zrobiłam prostą i szybką surówkę z marchewki z pomarańczą. Jadałam ją często na weselach, smakowała mi, dlatego postanowiłam ją przygotować. Połączenie marchewki ze słodkim pomarańczem bardzo do siebie pasuje, idealnie, pycha!

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 duży , soczysty pomarańcz 
  • 2 łyżki oleju
  • pół soku z cytryny
  • szczypta soli

Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, skropić sokiem z połowy cytryny. Pomarańcza obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wrzucić do marchewki, dodać także cały sok z pomarańczy, wymieszać. 

Na koniec dodać szczyptę soli do smaku oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać, gotowe.


Smacznego !

23:45, katarzyna_sar , Surówki
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi