Sprawdzone przepisy

Sałatki

sobota, 05 lipca 2014

Dzisiaj przepis na sałatkę z selerem naciowym i kurczakiem. Sałatka bardzo smaczna i prosta do przygotowania. Bardzo mi posmakowała, kurczak i seler naciowy to idealne połączenie, polecam!

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cały seler naciowy
  • biała część pora
  • 20 dag żółtego sera
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • olej do smażenia
  • majonez

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wlać olej i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.

W tym czasie przygotować pozostałe składniki sałatki. Seler naciowy pokroić w plasterki i wrzucić do dużej miski. Por pokroić w cienkie półplasterki, dodać do selera. Żółty ser pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy, ananasa również odcedzić i pokroić w kostkę wielkości sera. Wszystko wsypać do miski.


Zamarynowane mięso usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Dodać do pozostałych składników. Wszystko delikatnie przemieszać i dodać majonez wymieszany z sokiem z ananasa.

Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić przez minimum 2 godziny, aby sałatka przeszła wszystkimi smakami.

Smacznego !

Źródło: blog Justyny, link tutaj

czwartek, 20 czerwca 2013

Zachęcam do przyrządzenia sałatki porowo - ananasowej z koperkiem według mojego pomysłu. Sałatka jest szybka w wykonaniu i pyszna. Powstała na bazie składników, które znalazłam w lodówce i w spiżarni,  polecam.

Składniki:

  • 6 łyżek majonezu
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • 1 por
  • 5 jajek
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Seler, kukurydzę i ananasa osączyć z zalewy. Ananasa i pora pokroić w kostkę. Jajka ugotować i pokroić w kostkę. Koperek umyć i posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Majonez połączyć z sokiem z ananasa (ja daję połowę porcji soku, który mi zostaję po osączeniu), doprawić jeszcze raz według uznania. Wszystko wymieszać dokładnie z majonezem, gotowe :-)

Smacznego!

sobota, 18 maja 2013

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z kaszą kuskus. Nadaje się na grilla, jak również na inną okazję. Przepis znalazłam w jednej z miejscowych gazet, polecam, pyszna!

Składniki:

  • szklanka kaszy kuskus
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasów
  • 2 piersi z kurczaka
  • czerwona cebula
  • pęczek koperku
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, doprawić przyprawami. Usmażyć na złoty kolor, odstawić do ostygnięcia.

Ananasy pokroić w kostkę. Kaszę kuskus zalać szklanką wrzątku, odstawić aż napęcznieje. Koperek i cebulę drobno posiekać.

Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce.


Smacznego !



środa, 26 września 2012

W sezonie na bób zrobiłam sałatkę z brokułami, kalafiorem i bobem, według własnego pomysłu, polecam do wypróbowania.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 30-40 dag bobu
  • majonez + jogurt lub oliwa
  • sól, pieprz

Bób opłukać, gotować w osolonej wodzie przez 15-20 minut, ostudzić, obrać z łupek. Brokuła i kalafiora gotować przez kilka minut w osolonym wrzątku albo ugotować na parze na półtwardo (nie za długo, żeby się nie rozpadły), ugotowane podzielić na mniejsze cząstki.  
Cebulę pokroić w piórka, zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić solą i pieprzem.

Przygotować sos czosnkowy: majonez połączyć z jogurtem (ilość według uznania), dodać starty czosnek, doprawić, dokładnie połączyć. Polać sosem składniki sałatki, wymieszać.

Jeśli wolicie formę "light" zamiast majonezu i jogurtu dodajcie oliwę i zmiażdżone ząbki czosnku. Sałatkę wstawić na min. godzinę do lodówki, najlepiej smakuje jak się "przegryzie".

Smacznego!

wtorek, 17 lipca 2012

Mamy sezon na bób, więc wymyśliłam nową sałatkę z bobu i ciecierzycy, sałatka zdrowa i szybka w wykonaniu, nam bardzo smakowała:-) Sałatka bierze udział w akcji "Warzywa strączkowe", polecam!

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 0,5 kg bobu
  • 2-3 pomidory
  • puszka czerwonej fasoli
  • 5 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 200 g serka topionego
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Ciecierzycę i fasolę odcedzić na sitku. Bób gotować w osolonej wodzie 15-20 minut, po ugotowaniu ostudzić i obrać z łupek. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę.

Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć, pokroić. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni roztopić serek topiony z masłem, gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać śmietankę, starte ząbki czosnku, gotować jeszcze chwilkę, na koniec sos doprawić według uznania solą i pieprzem.

Warzywa polać sosem, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, składniki muszą się dobrze połączyć.

Smacznego!



niedziela, 29 kwietnia 2012

Bardzo dobra, sycąca i kolorowa sałatka, dodatek rzodkiewki zaostrza smak. Wiosenna sałatka pełna witamin, polecam na majówkę. Przepis znalazłam na blogu Dagmary, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1/2 pora
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 25 dag szynki
  • 25 dag żółtego sera
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 świeże ogórki
  • 6 jajek
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 5-6 łyżek majonezu

Rzodkiewkę, jajka i żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Por i szczypiorek drobno pokroić.

Starte i pokrojone składniki wymieszać z groszkiem, ugotowanym ryżem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić w lodówce około 40 minut.


Smacznego!


sobota, 14 kwietnia 2012

Połączenie brokułów, kukurydzy, smażonego kurczaka i czosnku jest idealne. Przepis na sałatkę brokułową otrzymałam od Dominiki i Grzesia, których serdecznie pozdrawiam :-). Zachęcam do wypróbowania,  to jedna z moich ulubionych sałatek, pyszotka!

Składniki:

  • 2 duże brokuły
  • puszka kukurydzy
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • majonez
  • sól
  • przyprawy do kurczaka

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić według uznania, usmażyć na patelni na złoty kolor. Kukurydzę osączyć z zalewy. Brokuły podzielić na różyczki, umyć, wrzucić na osolony wrzątek i gotować tak 5 minut (muszą być miękkie).

Wszystkie składniki wymieszać. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem. Całość doprawić solą według uznania, wszystko razem wymieszać, gotowe!

Smacznego!

sobota, 21 stycznia 2012

Polecam sałatkę pełną kolorowych warzyw z kawałkami pieczeni z kaszy kuskus. Do tej sałatki możecie wykorzystać ulubione warzywa świeże czy zamarynowane oraz każdy rodzaj pieczeni. Ja dałam do sałatki pieczeń z ziołami prowansalskimi i kaszą kuskus - przepis poniżej, smacznego:-)

Składniki:

  • pieczeń z kaszy kuskus - pół foremki "keksówki"
  • puszka kukurydzy
  • opakowanie makaronu np. rurki
  • czerwona cebula
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 5 ogórków słodko- kwaśnych
  • pół słoika papryki marynowanej lub 1 świeża czerwona papryka
  • pęczek koperku lub koperek suszony
  • rzeżucha (opcjonalnie - jeśli ktoś lubi)
  • sól, pieprz
  • majonez z jogurtem

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać gorącą wodą, odcedzić. Pieczeń pokroić w większe kawałki (ja zawsze zamrażam sobie wcześniej pieczeń i odmrażam tak 2 godziny przed robieniem sałatki). Kukurydzę wyjąć z puszki i odsączyć.

Cebulę pokroić w piórka i sparzyć gorącą wodą - dzięki temu cebula straci swoją ostrość (lub jeśli wolicie możecie posypać cebulę odrobiną soli, po jakimś czasie zmięknie ale cebula nie straci swojego smaku). Kapustę pekińską pokroić, posolić, wymieszać  - dzięki temu kapusta zmięknie i puści wodę, na koniec lekko wycisnąć.

Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Świeży koperek i rzeżuchę posiekać. Majonez połączyć z jogurtem (proporcje według uznania), dodać koperek i rzeżuchę, wymieszać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez z jogurtem, dokładnie wymieszać. Sałatkę włożyć do lodówki minimum na godzinę, żeby się przegryzła, gotowe.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi