Sprawdzone przepisy

Ciasteczka

niedziela, 17 grudnia 2017

Dzisiaj publikuję zdjęcia pierniczków, które upiekłam w tym roku. Skorzystałam z przepisu na pierniczki z mąki żytniej. Link podaję poniżej. Pierniczki są miękkie, kruchę i smaczne. Zachęcam do wypróbowania :-).

 Linki:

pierniczki z mąki żytniej - link

pierniczki - link (te pierniki też są bardzo dobre, ale po upieczeniu są twarde i muszą skruszeć).

 

 

Smacznego! 

16:15, katarzyna_sar , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 30 listopada 2017

Upiekłam w tym roku ciasteczka z wróżbą dla przedszkolaków na Andrzejki. Sprawiło to ogromną frajdę dzieciom, bo takie ciasteczka to fajna zabawa. Ciasteczka są kruche, słodkie i nie tuczą. Karteczka w środku pozostaje sucha, napis z wróżbą jest czytelny. Przygotowanie też jest łatwe, takie ciasteczka przygotowuje się w formie małych pierożków. Na karteczkach możecie napisać różne wróżby, sentencje - pełno jest ich w necie zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych, gorąco polecam!

Źródło - tutaj.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • mąka do podsypania
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Zrobić dołeczek, wybić jajka. Wlać wodę i olej. Wymieszać nożem, po czym rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić na chwilę, by odpoczęło. W tym czasie przygotować niewielki paseczki z wróżbą.

Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wyciąć krążki, np. literatką lub szklanką. Na każdym położyć złożoną karteczkę z wróżbą i zlepić tak, jak pierogi (można lekko wygiąć, by powstały rogaliki – wówczas warto umieścić je na brzegu miski i naciągnąć rogi).

Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.


Smacznego!

20:22, katarzyna_sar , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
sobota, 25 stycznia 2014

Przedstawiam przepis na pyszne, chrupiące kokosanki. Skorzystałam z przepisu Pauliny, źródło tutaj. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Jeśli macie spory zapas białek zachęcam do wypróbowania. Ja zrobiłam kokosanki z podwójnej porcji i znikły w mig :-). Kokosanki biorą udział w akcji: "Kokosowo", pozdrawiam.

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka - opcjonalnie
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, mieszać tak długo, aż się rozpuści, trzymać na niewielkim ogniu. Dodać mleko (opcjonalnie - ja dałam) - dodać wtedy gdy masa jest dość gęsta. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, schłodzić.

Do schłodzonych wiórków kokosowych dodać pianę ubitą na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać, na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i wszystko jeszcze raz dokładnie połączyć.

Łyżką lub ręką nakładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić kokosanki i złożyć na talerz. Z podwójnej porcji wyszły mi 3 duże blachy, takie z piekarnika.



Smacznego!

poniedziałek, 05 sierpnia 2013

Kolejny przepis na kruche ciasteczka, tym razem kruche gwiazdki z cukrem. Przepis znalazłam na blogu Dagmary, link tutaj. Ciasteczka są naprawdę bardzo kruche, radzę wykrawać większe ciastka - będą bardziej miękkie. Do ciastek wykorzystałam cukier wanilinowy i cukier trzcinowy, zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki na ciasteczka:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 30 dag gęstej śmietany (30 %)
  • 10 dag masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki słodkiej śmietany (30%)
  • około 20 dag dowolnego cukru

Masło utrzeć do białości. Śmietanę ubić na sztywno i dodawać porcjami do masła stale mieszając mikserem ręcznym na zmniejszonych obrotach lub ręcznie łyżką.

Obie mąki dokładnie  wymieszać ze sobą. Mąkę przesiać do masy maślano-śmietanowej cały czas mieszając robotem z końcówkami do wyrabiania gęstych ciast. Gdy ciasto stanie się jednolite zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na stolnicy delikatnie oprószonej mąką, na grubość 3 -4 mm. Wykrawać foremką ciasteczka o średnicy około 7 cm (u mnie gwiazdki). Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Do żółtka dodać śmietanę i roztrzepać widelcem. Tak sporządzoną mieszanką smarować powierzchnię ciasteczek i posypywać dowolnym cukrem. Ciasteczka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C (termoobieg) przez 13 - 15 minut na złoty kolor.

Smacznego!

00:42, katarzyna_sar , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
piątek, 05 lipca 2013

Kruche ciasteczka śmietankowe przekładane dżemem to przepis, który znalazłam  w książce "Wypieki domowe" pań Ilony Fąferek i Kingi Osmycka. Ciasteczka pyszne, kruche i szybkie w wykonaniu, pycha!

Składniki:

  • 25 dag margaryny
  • szklanka gęstej śmietany
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • dżem (ja wybrałam truskawkowy i aroniowo - jabłkowy)

Mąkę przesiać, dodać miękką margarynę, śmietanę i wyrobić ciasto, które powinno się rozwałkować cienko bez podsypywania mąką. Wykrawać szklanką krążki całe i z małą dziurką (ja użyłam kieliszka). Ciastka nakłuć widelcem (ja zapomniałam:-)). Blachę posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Układać ciasteczka na blasze w odstępach. Piec ciastka około 10-15 minut w bardzo gorącym piekarniku. Ja piekłam w temperaturze 220 stopni C w funkcji termoobieg. Po upieczeniu ciastka ostudzić, na całe krążki nałożyć dżem i przykryć krążkami z dziurką.


Smacznego!

środa, 29 maja 2013

Najprostsze na świecie ciasteczka z ciasta francuskiego nadziane dowolnym dżemem. Szybkie w wykonaniu, szczególnie wtedy gdy mamy niespodziewanych gości, pozdrawiam :-)

Składniki (na 6 osób):

  • 4 płaty ciasta francuskiego
  • cynamon
  • cukier puder
  • wiórki kokosowe
  • rodzynki
  • dowolny dżem lub konfitura (ja wybrałam dżem brzoskwiniowy i aroniowy)
  • cukier puder do posypania

Ciasto francuskie odwinąć z foli, wyciąć dowolne kształty z ciasta. Ja zrobiłam 3 wersje ciasteczek.

Pierwsza wersja - ciasto pokroić na większe kwadraty, na środek położyć dżem, zgiąć na pół, skleić, na wierzchu zrobić nacięcia nożem - wyjdą grzebienie.

Można pokroić ciasto na kwadraty, na środek położyć dżem, zgiąć rogami do środka - wyjdą sakiewki.

Trzecia wersja to zwijańce - cały płat ciasta posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami, wiórkami kokosowymi według uznania, przycisnąć wszystko ręką, zwinąć w rulon, pokroić ciasto na grube krążki, żeby powstały zwijańce.

Piec w temperaturze 200-210 stopni C przez 10-12 minut, ostudzone posypać cukrem pudrem, gotowe!

Smacznego!

sobota, 23 lutego 2013

Bezy to moje wspomnienie dzieciństwa, przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, która piekła je jeszcze w szkole, a potem nam. Przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy dobrze ubić białka z cukrem. Sztuka polega jednak na pieczeniu, ja piekłam je parę razy zanim wyszły mi takie jakie chciałam. Bezy są pyszne, słodkie, suche, chrupiące, nadają się do kawy jak i do przygotowywania innych deserów, zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • 20 dag cukru kryształu

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Piana musi być bardzo sztywna, najlepiej obrócić miskę do góry dnem i sprawdzić czy piana nie wyleci z miski. Dodawać po jednej łyżce cukru i ciągle ubijać, cukier musi się za każdym razem dobrze rozpuścić. Na koniec dodać sok z cytryny i ubić jeszcze raz dokładnie pianę, ja ubijałam mikserem na najwyższych obrotach.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pianę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę bezy, można też nakładać pianę łyżką - formować kleksy. Pomiędzy bezami zostawiać odstępy, trochę urosną.

Piec w piekarniku nagrzanym w temperaturze 110 - 120 stopni C przez 60 do 100 minut, ja miałam włączoną funkcję termoobiegu. Jeśli lubicie bardziej kleiste, ciągnące się bezy należy zmniejszyć czas pieczenia i podwyższyć temperaturę piekarnika. Trzeba uważać żeby bezy się nie spaliły, najlepiej kosztować co jakiś czas.

Smacznego!

 



20:28, katarzyna_sar , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 11 lutego 2013

Kolejny przepis tym razem na aromatyczne, rozgrzewające ciasteczka imbirowe. Nie może ich zabraknąć na Święta Bożego Narodzenia :-), świetna propozycja na zimowe wieczory, przepis znalazłam na blogu www.feeriasmakow.blox.pl , polecam!

Składniki:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 25 dag cukru
  • 2 czubate łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 50 dag mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Ucierać masło z cukrem i płynnym miodem przez kilka minut, następnie dodać jajka i dalej ucierać. Wymieszać suche składniki (mąkę, sodę, imbir i cynamon) i dodać do ciasta. Dokładnie połączyć.

Zmoczoną ręką formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na wyłożonej papierem blasze w sporych odległościach. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 12 minut. Ostudzone ciastka polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Ciastka można spożywać od razu lub włożyć do puszki i zjadać się nimi jeszcze przez długi czas :-)

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi