Sprawdzone przepisy

Ciasteczka

sobota, 25 stycznia 2014

Przedstawiam przepis na pyszne, chrupiące kokosanki. Skorzystałam z przepisu Pauliny, źródło tutaj. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Jeśli macie spory zapas białek zachęcam do wypróbowania. Ja zrobiłam kokosanki z podwójnej porcji i znikły w mig :-). Kokosanki biorą udział w akcji: "Kokosowo", pozdrawiam.

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka - opcjonalnie
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, mieszać tak długo, aż się rozpuści, trzymać na niewielkim ogniu. Dodać mleko (opcjonalnie - ja dałam) - dodać wtedy gdy masa jest dość gęsta. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, schłodzić.

Do schłodzonych wiórków kokosowych dodać pianę ubitą na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać, na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i wszystko jeszcze raz dokładnie połączyć.

Łyżką lub ręką nakładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić kokosanki i złożyć na talerz. Z podwójnej porcji wyszły mi 3 duże blachy, takie z piekarnika.



Smacznego!

poniedziałek, 05 sierpnia 2013

Kolejny przepis na kruche ciasteczka, tym razem kruche gwiazdki z cukrem. Przepis znalazłam na blogu Dagmary, link tutaj. Ciasteczka są naprawdę bardzo kruche, radzę wykrawać większe ciastka - będą bardziej miękkie. Do ciastek wykorzystałam cukier wanilinowy i cukier trzcinowy, zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki na ciasteczka:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 30 dag gęstej śmietany (30 %)
  • 10 dag masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki słodkiej śmietany (30%)
  • około 20 dag dowolnego cukru

Masło utrzeć do białości. Śmietanę ubić na sztywno i dodawać porcjami do masła stale mieszając mikserem ręcznym na zmniejszonych obrotach lub ręcznie łyżką.

Obie mąki dokładnie  wymieszać ze sobą. Mąkę przesiać do masy maślano-śmietanowej cały czas mieszając robotem z końcówkami do wyrabiania gęstych ciast. Gdy ciasto stanie się jednolite zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na stolnicy delikatnie oprószonej mąką, na grubość 3 -4 mm. Wykrawać foremką ciasteczka o średnicy około 7 cm (u mnie gwiazdki). Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Do żółtka dodać śmietanę i roztrzepać widelcem. Tak sporządzoną mieszanką smarować powierzchnię ciasteczek i posypywać dowolnym cukrem. Ciasteczka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C (termoobieg) przez 13 - 15 minut na złoty kolor.

Smacznego!

00:42, katarzyna_sar , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
piątek, 05 lipca 2013

Kruche ciasteczka śmietankowe przekładane dżemem to przepis, który znalazłam  w książce "Wypieki domowe" pań Ilony Fąferek i Kingi Osmycka. Ciasteczka pyszne, kruche i szybkie w wykonaniu, pycha!

Składniki:

  • 25 dag margaryny
  • szklanka gęstej śmietany
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • dżem (ja wybrałam truskawkowy i aroniowo - jabłkowy)

Mąkę przesiać, dodać miękką margarynę, śmietanę i wyrobić ciasto, które powinno się rozwałkować cienko bez podsypywania mąką. Wykrawać szklanką krążki całe i z małą dziurką (ja użyłam kieliszka). Ciastka nakłuć widelcem (ja zapomniałam:-)). Blachę posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Układać ciasteczka na blasze w odstępach. Piec ciastka około 10-15 minut w bardzo gorącym piekarniku. Ja piekłam w temperaturze 220 stopni C w funkcji termoobieg. Po upieczeniu ciastka ostudzić, na całe krążki nałożyć dżem i przykryć krążkami z dziurką.


Smacznego!

środa, 29 maja 2013

Najprostsze na świecie ciasteczka z ciasta francuskiego nadziane dowolnym dżemem. Szybkie w wykonaniu, szczególnie wtedy gdy mamy niespodziewanych gości, pozdrawiam :-)

Składniki (na 6 osób):

  • 4 płaty ciasta francuskiego
  • cynamon
  • cukier puder
  • wiórki kokosowe
  • rodzynki
  • dowolny dżem lub konfitura (ja wybrałam dżem brzoskwiniowy i aroniowy)
  • cukier puder do posypania

Ciasto francuskie odwinąć z foli, wyciąć dowolne kształty z ciasta. Ja zrobiłam 3 wersje ciasteczek.

Pierwsza wersja - ciasto pokroić na większe kwadraty, na środek położyć dżem, zgiąć na pół, skleić, na wierzchu zrobić nacięcia nożem - wyjdą grzebienie.

Można pokroić ciasto na kwadraty, na środek położyć dżem, zgiąć rogami do środka - wyjdą sakiewki.

Trzecia wersja to zwijańce - cały płat ciasta posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami, wiórkami kokosowymi według uznania, przycisnąć wszystko ręką, zwinąć w rulon, pokroić ciasto na grube krążki, żeby powstały zwijańce.

Piec w temperaturze 200-210 stopni C przez 10-12 minut, ostudzone posypać cukrem pudrem, gotowe!

Smacznego!

sobota, 23 lutego 2013

Bezy to moje wspomnienie dzieciństwa, przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, która piekła je jeszcze w szkole, a potem nam. Przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy dobrze ubić białka z cukrem. Sztuka polega jednak na pieczeniu, ja piekłam je parę razy zanim wyszły mi takie jakie chciałam. Bezy są pyszne, słodkie, suche, chrupiące, nadają się do kawy jak i do przygotowywania innych deserów, zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • 20 dag cukru kryształu

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Piana musi być bardzo sztywna, najlepiej obrócić miskę do góry dnem i sprawdzić czy piana nie wyleci z miski. Dodawać po jednej łyżce cukru i ciągle ubijać, cukier musi się za każdym razem dobrze rozpuścić. Na koniec dodać sok z cytryny i ubić jeszcze raz dokładnie pianę, ja ubijałam mikserem na najwyższych obrotach.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pianę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę bezy, można też nakładać pianę łyżką - formować kleksy. Pomiędzy bezami zostawiać odstępy, trochę urosną.

Piec w piekarniku nagrzanym w temperaturze 110 - 120 stopni C przez 60 do 100 minut, ja miałam włączoną funkcję termoobiegu. Jeśli lubicie bardziej kleiste, ciągnące się bezy należy zmniejszyć czas pieczenia i podwyższyć temperaturę piekarnika. Trzeba uważać żeby bezy się nie spaliły, najlepiej kosztować co jakiś czas.

Smacznego!

 



20:28, katarzyna_sar , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 11 lutego 2013

Kolejny przepis tym razem na aromatyczne, rozgrzewające ciasteczka imbirowe. Nie może ich zabraknąć na Święta Bożego Narodzenia :-), świetna propozycja na zimowe wieczory, przepis znalazłam na blogu www.feeriasmakow.blox.pl , polecam!

Składniki:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 25 dag cukru
  • 2 czubate łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 50 dag mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Ucierać masło z cukrem i płynnym miodem przez kilka minut, następnie dodać jajka i dalej ucierać. Wymieszać suche składniki (mąkę, sodę, imbir i cynamon) i dodać do ciasta. Dokładnie połączyć.

Zmoczoną ręką formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na wyłożonej papierem blasze w sporych odległościach. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 12 minut. Ostudzone ciastka polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Ciastka można spożywać od razu lub włożyć do puszki i zjadać się nimi jeszcze przez długi czas :-)

Smacznego!

środa, 06 lutego 2013

Witam po długiej przerwie spowodowanej niedyspozycją zdrowotną. Dzisiaj przedstawiam Wam zaległy przepis na pierniki z mąki żytniej, które po raz pierwszy piekłam na Święta Bożego Narodzenia. Pierniki są pyszne, miękkie, można je włożyć do puszki i zajadać się nimi jeszcze długo po świętach. Za przepis dziękuję pani Basi, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 65 dag miodu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 litra mleka (odlać 1/2 szklanki mleka)
  • 1,75 kg mąki żytniej
  • 5 jajek
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki oleju
  • 4 łyżki dżemu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 przyprawy do piernika
  • 1 paczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka amoniaku


Przygotować karmel: cukier wsypać na suchą patelnię i mieszać go na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Następnie dodać miód, wymieszać z rozpuszczonym cukrem, karmel zagotować. Po ugotowaniu karmelu wlać powoli mleko (zrobią się grudki), mieszać tak długo, aż grudki się rozpuszczą i zrobi się gładki sos.

Amoniak rozpuścić w 1/2 szklance zimnego mleka, dodać 4 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić do wyburzenia (w większym garnku) - 20 minut.

Do miski przesiać mąkę żytnią, dodać proszek do pieczenia, sodę, wyburzony amoniak, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, żółtka, dżem, rozpuszczoną margarynę, olej, ostudzony karmel (gorącym można się poparzyć!), wszystko wymieszać.

Na koniec ubić białka i dodać do ciasta, zagnieść ciasto i odstawić je na całą noc do lodówki albo do zimnego pomieszczenia.

Na drugi dzień ciasto rozwałkować na 1 cm, podsypywać mąką, wykrawać pierniczki o różnych kształtach, piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ostudzone pierniki polukrować albo polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

sobota, 26 listopada 2011

Skorzystałam z przepisu pani Magdy z strony http://gotuj.skutecznie.tv/ na szybkie i super smaczne cynamonowe zawijańce z rodzynkami. Przygotowanie trwa dosłownie 20 minut, pięknie się prezentują. Ciasteczka biorą udział w akcjach: "Tanie gotowanie" oraz "Korzenny tydzień 2011", polecam do wypróbowania.

 Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego (ja kupiłam gotowe)
  • cynamon
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • cukier według uznania (ja dałam cukier waniliowy)
  • można dać też opcjonalnie według uznania: wiórki kokosowe, orzechy, migdały

Płat ciasta francuskiego rozwinąć i ułożyć na stole. Ciasto posypać cukrem, cynamonem, polać miodem, rozrzucić rodzynkami, delikatnie je docisnąć i cały płat zawinąć w luźną roladę.

Rolada musi być bardzo luźno zwinięta, bo wewnętrzne warstwy ciasta będą rosły (listkowały/puchły) podczas pieczenia i ciasto powinno mieć miejsce na to rośnięcie. Następnie roladę bardzo ostrym nożem pokroić w około 2 cm plastry i ułożyć poziomo na blasze, zachowując między nimi odstępy, bo ciastka będą rosły podczas pieczenia.

Na koniec posypać je jeszcze z wierzchu szczyptą cukru. Wstawić do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i piec, aż będą złociste i upieczone, tak 10-12 minut.

Smacznego!

      

 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi