Sprawdzone przepisy

Ptysie-rurki

czwartek, 03 maja 2018

Delikatne, pyszne i domowe ptysie :-). Ciasto ptysiowe (parzone) oraz krem budyniowy to idealne połączenie. Ptysie można nadziewać kremem czekoladowym lub bitą śmietaną, zachęcam do wypróbowania!

Składniki na ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej (250 ml)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Źródło: ciasto parzone - tutaj


Składniki na krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 budynie śmietankowe lub czekoladowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto parzone: w rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła (około 7 minut). Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut.

Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne). Na koniec dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (np. 1M).

Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie). Piec w temperaturze 180ºC przez około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

Krem budyniowy: odlać szklankę mleka, resztę mleka zagotować z cukrami i masłem. Do szklanki mleka dodać budynie, mąki i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i wlać na gotujące się mleko. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (nie może być grudek), gotować około 3 minut. Budyń powinien stracić smak surowizny, ostudzić. Kremem przełożyć ptysie. Ptysie można przełożyć kremem budyniowym lub bitą śmietaną.

Smacznego!

środa, 05 maja 2010

Ptysie kojarzą mi się z dzieciństwem i osiedlową piekarnią. Postanowiłam przygotować je na "PIKNIK MAJOWY" dla mojej rodzinki. Ptysie przełożone budyniem waniliowym smakują nieziemsko, nadają się na każdą okazję, polecam gorąco!

Składniki na ciasto (14 ptysi):
8 dag margaryny
18 dag mąki pszennej
250 g wody tj. kwaterka wody
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na budyń waniliowy:
1 litr mleka
pół szklanki cukru kryształu
cukier waniliowy
pół kostki masła lub margaryny
2 budynie waniliowe
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Zagotować wodę. Na kipiącą wodę wrzucić margarynę - musi się rozpuścić, zagotować. Ściągnąć z gazu, wsypać mąkę, dobrze rozmieszać, żeby nie było grudek. Następnie dać jeszcze ciasto na gaz, mieszać jeszcze przez chwilę, żeby ciasto nie było surowe.

Ciasto przestudzić. Po ostudzeniu dodawać po 1 jajku osobno, za każdym razem ucierać pałką. Na koniec wsypać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.

Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Ciasto wykładać łyżką na blachę, piec 30 minut.

Uwaga: W trakcie pieczenia przez 15 minut nie otwierać piekarnika! Jak będzie widać, że ptysie są już gotowe, przed końcem pieczenia zmniejszyć temperaturę, żeby się przesuszyły. Po upieczeniu ptysie ostudzić.

Przygotować krem waniliowy. Z litra odlać szklankę mleka. Mleko zagotować, dodać pół kostki masła lub margaryny, cukier kryształ, cukier waniliowy. W międzyczasie w szklance rozmieszać 2 budynie waniliowe, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, 1 żółtko, tak żeby nie było grudek. Na wrzące mleko wlać szklankę mleka, ugotować budyń, ostudzić.

Przekładać ptysie kremem, można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)


Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi