Sprawdzone przepisy

Naleśniki-bliny-placuszki

środa, 10 marca 2010

Naleśniki drożdżowe smakują podobnie jak tradycyjne naleśniki, z tym że są bardziej wilgotne i puszyste. Przepis na samo ciasto jest rewelacyjny, naleśniki nie przyklejały mi się do patelni. Super danie obiadowe i nie tylko, bo i na śniadanie i na kolację. Można naleśniki posypać cukrem kryształem, cukrem pudrem, przełożyć serkiem waniliowym, podawać z marmoladą, jak kto woli, gorąco polecam!

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • min. 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • płaska łyżka cukru
  • 2,5 dkg drożdży
  • sól
  • olej
  • marmolada, cukier kryształ, cukier puder, serek waniliowy

Do letniego mleka dodać cukier, rozkruszone drożdże, część mąki, sól wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na kilka minut. Gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać resztę mąki (do gęstości śmietany), jajka i dobrze ciasto wyrobić drewnianą łyżką.

Ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany. Smażyć naleśniki na oleju na złoty kolor. Podawać z dodatkami.

Smacznego !

niedziela, 07 lutego 2010

Jako pierwsze na moim blogu przedstawiam Wam cebulaki. To pyszne bułeczki z cebulą, które po raz pierwszy jadłam na Podkarpaciu, w rodzinnych stronach mojego męża. Od tamtej pory często piekę cebulaki - dzisiaj wersja urozmaicona z dodatkiem kiełbasy i żółtego sera. Moja rodzina uwielbia cebulaki. Mam nadzieję, że moje przepisy się Wam spodobają i będziecie z nich korzystać.

Pozdrawiam serdecznie:-)

Składniki na 10 sztuk:

  • 30 g drożdży (świeżych)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki pszennej mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju


Farsz:

  • keczup
  • ser żółty
  • kiełbasa
  • 4-5 cebul (+ 2 łyżki oleju do smażenia)
  • 3/4 szklanki wody
Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Wlać wodę, wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Wymieszać troszkę z mąką i pozostawić do "ruszenia" na10 minut. Dodać szczyptę soli i resztę wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W trakcie wyrabiania ciasta dodać olej. Wyrabiać ciasto, aż do momentu gdy będzie odchodzić od boków miski. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około
30 minut.

Cebulę pokroić w cienkie krążki i podsmażyć przez chwilkę na patelni z dwoma łyżkami oleju. Lekko ze złoconą cebulę podlać wodą, doprawić solą i pieprzem. Dusić bez przykrywki, aż do wygotowania się wody. Przestudzić. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce. 2 łyżki keczupu rozrobić z 4 łyżkami wody, żeby powstała płynna konsystencja.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków, uformować z nich kulki i każdy z nich rozwałkować. Następnie ułożyć na blasze w dość sporych odstępach (cebulaki urosną). Placuszki posmarować keczupem, nałożyć porcję cebuli, na to ser żółty albo druga wersja keczup + kiełbasa +cebula +ser żółty.


Cebulaki pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Piec 15 - 20 minut ( ja piekłam 15 minut - trzeba sprawdzić patyczkiem czy są dobre). Podawać ciepłe, choć na zimno też są bardzo pyszne.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi