Sprawdzone przepisy

Pizza

piątek, 28 grudnia 2018

Moja dzisiejsza propozycja to pizza bazująca na tortillach. To ciasto cienko przełożone serem z ulubionymi dodatkami. Bardzo szybka do przygotowania, doskonała na obiad oraz jako przekąska np. na Sylwestra :-). Zapraszam do wypróbowania!

Źródło - tutaj

Składniki dla 3 osób:

  • 6 tortilli najlepiej pełnoziarnistych
  • 3 łyżki keczupu
  • pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 15 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju

Piekarnik rozgrzać do temperatury 18o stopni C. Pierś z kurczaka pokroić cienko w kostkę/plasterki, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, dodać starty czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Oliwki przekroić na pół i odsączyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Ser zetrzeć na tarce.

Zrobić spód pizzy z dwóch placków. Ułożyć jeden na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować cienko keczupem, posypać żółtym serem (dać więcej przy krawędziach) i przykryć drugą tortillą. Posmarować wierzch ponownie keczupem i posypać ponownie serem. Będzie to baza do pizzy, na którą możecie położyć takie składniki na jakie macie ochotę.

W mojej wersji to kurczak, cebula i oliwki. Na spód pizzy położyć surowego kurczaka, posmażoną cebulę i oliwki. Gotową pizzę włożyć do piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra-dół (piec do momentu, aż mięso straci surowość). Gotową wyjąć z piekarnika, porcjować i podawać.

Smacznego!

niedziela, 13 lipca 2014

Przestawiam przepis na pizzę z kurczakiem i pieczarkami według własnego pomysłu. Pizza bardzo treściwa i bardzo smakowita! Z podanych składników wychodzą 2 duże blachy, zachęcam do wypróbowania :-)

Ciasto (1 blacha, taka z piekarnika):

  • 50 dkg mąki
  • 4 dkg drożdży
  • około 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody 
  • sól

Dodatki:

  • 1 kg mięsa drobiowego, u mnie mięso gulaszowe z filetów z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1 kg pieczarek
  • 15 dkg żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • keczup lub koncentrat pomidorowy + woda
  • olej do smażenia

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić na minimum godzinę. 

Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać. Drożdże rozprowadzić kilkoma łyżkami w ciepłej wodzie, wlać do mąki. Dodawać po trochu wodę, mniej więcej 3/4 szklanki, wyrobić elastyczne ciasto.

Pod koniec wyrabiania, zrobić dołek w cieście i wlać olej, wyrobić ciasto. Przykryć ciasto ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).

W międzyczasie pokroić cebule w cienkie plasterki, zeszklić na oleju na złoty kolor. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, usmażyć na oleju. Pieczarki połączyć z cebulą.  Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blachach wysmarowanych olejem. Mięso usmażyć na złoty kolor, ser zetrzeć na tarce.

Przygotować sos: w wodzie rozpuścić 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu, zetrzeć czosnek. Takim sosem posmarować ciasto, ułożyć na nim cebulę z pieczarkami, rozłożyć równo usmażone mięso. Posypać pizzę niewielką ilością sera, aby pizza przesiąkła smakiem sera.

Włożyć pizze do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut. Po tym czasie wyłożyć pizzę z piekarnika i posypać pizzę resztą sera. Wstawić ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.

Smacznego !

sobota, 06 marca 2010



Na moje urodziny mój mąż przygotował pizzę:-) Przepis dobry, bo wielokrotnie wypróbowany. Tajemnicą pizzy jest dobre ciasto - polecam ten przepis, ciasto na pewno Wam się uda. Super wyrasta, nie przykleja się i tworzy z wszystkimi składnikami bardzo dobrą kompozycję, spróbujcie!

Ciasto (1 blacha):

  • 45 dkg mąki
  • 4 dkg drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki wody 
  • sól

Dodatki:

  • puszka kukurydzy
  • 15 dkg szynki lub kiełbasy
  • cebula lub szczypiorek
  • 15 dkg żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • sól 
  • keczup lub koncentrat pomidorowy + woda

Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać. Drożdże rozprowadzić kilkoma łyżkami w ciepłej wodzie, wlać do mąki. Dodawać po trochu wodę, mniej więcej 3/4 szklanki, wyrobić elastyczne ciasto.

Pod koniec wyrabiania, zrobić dołek w cieście i wlać olej, wyrobić ciasto. Przykryć ciasto ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).

W międzyczasie pokroić cebulę w cienkie plasterki lub poszatkować szczypiorek. Kukurydzę odsączyć, kiełbasę lub szynkę pokroić w paski.

Ser pokroić na niezbyt grube plastry lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem (ja używam blachy z piekarnika).

Przygotować sos: w wodzie rozpuścić 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu, zetrzeć czosnek. Takim sosem posmarować ciasto, ułożyć na nim plastry wędliny, surową cebulę lub szczypiorek, posypać kukurydzą. Posypać pizzę niewielką ilością sera, aby pizza przesiąkła smakiem sera.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut. Po tym czasie wyłożyć pizzę z pieca i jeszcze raz posypać pizzę resztą sera. Wstawić jeszcze na 5 minut. Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi