Sprawdzone przepisy

Dla dzieci

piątek, 21 marca 2014

Na pierwsze urodziny mojej córeczki upiekłam torta w kształcie głowy misia :-). Bardzo sympatyczny, smaczny dziecięcy tort - zachęcam do upieczenia ! Tort jest dość prosty i nieskomplikowany do wykonania, ale pracochłonny. Czego się jednak nie robi dla swojego malucha, warto przecież zobaczyć uśmiech na jego twarzy :-). Przepis znalazłam na stronie Joasi, link tutaj, polecam.

Ciasto czekoladowe ciemne:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe jasne:

  • 150g białej czekolady
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń czekoladowy (może być również waniliowy lub śmietankowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia tortu):

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • trochę kakao

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • trochę kakao

Przygotować ciasto czekoladowe ciemne. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier, cukier waniliowy, jajka, miękką margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem około 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni C (ciasto sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.

W ciemnym cieście obciąć brzeg na szerokość około 1,5 cm. Obcięty brzeg pokruszyć do miski. Odstawić na bok. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.

Ciasto jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W jednym, jasnym krążku obciąć brzeg na szerokość około 1,5 cm. W drugim krążku wyciąć 6 kółek (średnica około 8 cm). Kółka ściąć z jednej strony.

Resztki pozostałe po wycięciu kółek i brzeg z drugiego krążka pokruszyć. (Ja pokruszyłam do jednej miski środek z resztek, aby otrzymać czysty żółty kolor. Te okruszki przydadzą się do zrobienia futra na nosie i jasnego futra na uszach. Do drugiej miski pokruszyłam wszystkie pozostałe resztki, czyli ta część od przypieczonego ciasta. Będą one potrzebne do uformowania nosa).

Przygotować lekką masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.

Jeden krążek ciasta czekoladowego ciemnego ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć krążkiem jasnego ciasta, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmieszać trochę kakao.

Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej. Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w około masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.

Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski (przeznaczonych na nos) zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie. Nos posmarować masą budyniową. Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem. Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem.

Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z jasnej i kakaowej masy marcepanowej zrobić oczy i buzię misia. Części marcepanowe ułożyć na torcie. (Można posmarować je od spodu masą budyniową, żeby lepiej trzymały się na torcie, ale nie jest to konieczne). Tort wstawić do lodówki.

Smacznego !

piątek, 15 listopada 2013

Postanowiłam upiec mojej córeczce swojskie biszkopty. Skorzystałam z przepisu Agnieszki, źródło tutaj. Mój maluszek bardzo je polubił, z takiej ilości składników wyszło mi 37 biszkoptów, zachęcam do wypróbowania :-).

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Dodać cukier, ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, mąki, wymieszać dokładnie łyżką.

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam tej z piekarnika). Układać łyżeczką ciasto na blasze zachowując odstępy, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg.

Na zdrowie maluchom!

poniedziałek, 14 października 2013

Dzisiaj prosty przepis na zupkę z żółtej cukinii i królika dla niemowlaka. Tą zupkę zaczęłam podawać córeczce, gdy miała 6 miesięcy. Przepis bardzo prosty, jeśli lubicie gotować dla Waszych pociech zachęcam do przygotowania :-). Ja taką zupkę zaklepuję mąką ziemniaczaną albo kleikiem ryżowym, wtedy zupka ma gładką konsystencję. Zaklepuję bezpośrednio przed podaniem zupki, pozdrawiam!

Składniki:

  • 1/3 cukinii takiej jak na zdjęciu (ja robiłam większą ilość)
  • kawałek pora
  • 2 malutkie pietruszki albo mały kawałeczek
  • ok. 150 gram królika
  • 150 ml wody
  • kleik ryżowy lub mąka ziemniaczana
  • pół łyżeczki oleju lnianego lub łyżeczka masła

Wlać wodę do garnka, włożyć mięso, pietruszkę i porę, gotować do miękkości. Cukinię obrać, pokroić na małe kawałki, ugotować w wodzie lub na parze do miękkości - jeśli nie mam warzyw ani mięsa ze sprawdzonego źródła wyciągam garnki na parę.

Ugotowane mięso obrać, pokroić na mniejsze kawałki (sprawdzam czy nie ma kostek, chrząstek). Mięso, pietruszkę, pora i cukinię zmiksować blenderem na gładką masę. Zupa gotowa!

Ja taką zupkę podgrzewam, wkładam do słoiczków (od gotowych dań), 2 słoiczki wkładam do lodówki, (mam na 2 obiadki) a resztę mrożę - zachowują wtedy witaminy. Zupa musi wystygnąć przed włożeniem do lodówki czy zamrażalnika. Sposób mrożenia znajdziecie tutaj

Przed podaniem zupkę podgrzewam, zagęszczam 2 łyżeczkami kleiku ryżowego lub 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, którą rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i wlewam do zupki, mieszam, aż konsystencja zupki stanie się gęsta (gotuję tak 2 minuty, aby zupka straciła surowy smak). Wyłączam gaz, studzę, dodaję olej lub masło, dokładnie mieszam i podaję.

Na zdrowie maluchom!

czwartek, 29 sierpnia 2013

Na blogu pojawiła się nowa kategoria: "Dla dzieci" :-) Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Będę tutaj umieszczać wszystkie przepisy na dania, które będę przygotowywać dla mojej córeczki. Będą to dania na początku proste, z czasem trudniejsze, bardziej urozmaicone. Zaczynam od pierwszej marchewki czyli papki marchewkowej. Podaje w jaki sposób pasteryzować i zamrażać zupki, zachęcam do skorzystania z przepisu, pozdrawiam!

Składniki:

  • marchewka (najlepiej ekologiczna, ze znanego źródła)
  • woda

Marchewkę obrać, dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić marchewkę, zalać ją wodą, gotować do miękkości. Można też marchewkę ugotować na parze. Marchewkę potraktować blenderem, aż utworzy się gładka papka.

Mała ilość: słoiki i nakrętki dokładnie wyparzyć (ja używam tych po gotowych zupkach, które kupuję w sklepie). Gorącą papkę marchewkową nałożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić, ustawić do góry dnem, ostudzone włożyć do lodówki (ja przechowuję taką zupkę max 48 godzin).

Pasteryzacja: słoiki i nakrętki dokładnie wyparzyć. Gorącą papkę marchewkową nałożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić. Na dnie dużego garnka położyć czystą ścierkę, aby słoiki nie pękły. Powkładać słoiki zachowując odstęp. Zalać gorącą wodą, która powinna sięgać około 3 cm poniżej najniższego słoika. Pasteryzować 20-30 minut. Wieczko słoika powinno być wciągnięte, po tym czasie słoiki wyjąć z garnka, wytrzeć, dokręcić nakrętki. Na koniec słoiki należy obrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. Zupki z dodatkiem mięsa wymagają długotrwałej pasteryzacji przez 3 dni. Pasteryzowane zupy najlepiej przechowywać w lodówce lub w ciemnym zimnych pomieszczeniu do kilku tygodni.

Zamrażanie: ugotowaną zupę należy przestudzić, przelać do plastikowych lub szklanych pojemników i dopiero zamrozić. Przy zamrażaniu przetworów w słoiku należy pamiętać, aby słoik napełnić do nie więcej jak ¾ objętości. Aby zupa po rozmrożeniu miała odpowiednią konsystencję lepiej również wszelkie zabielacze (śmietanę, jogurt, kefir czy mleko) oraz masło czy oliwę dodać już po odgrzaniu zupy. Podobnie produkty zbożowe (makaron, kasza czy ryż) najlepiej dodać świeże każdorazowo przy odmrażaniu zupy. Zamrażając zupę należy pamiętać, aby rozdzielić ją na porcje, które zje się na raz. Nie można bowiem kilkakrotnie zamrażać i rozmrażać tych samych produktów czy przetworów. Zamrażanie nie powoduje dużych strat składników mineralnych i witamin. Przygotowując zupę warto więc korzystać z gotowych mrożonek (mrożonych warzyw i owoców). Szczególnie w zimie są one godne polecenia, kiedy surowe warzywa nie są już najlepszej jakości. Jednak dziecko powinno również poznać smak zupy ze świeżych jarzyn. Zamrożoną zupę można przechowywać w oddzielnym zamrażalniku około 3 miesięcy, w zamrażalniku wewnątrz lodówki- 2 tygodnie, zaś zamrożoną do -20 stopni C- 6-12 miesięcy.

Jak pasteryzuje się i zamraża zupki dla niemowląt znalazłam na stronie: http://www.przepisy-dla-dzieci.pl, link tutaj.

Pozdrawiam wszystkie mamy i ich pociechy :-)
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi