Sprawdzone przepisy
środa, 13 listopada 2013

Przedstawiam dzisiaj bardzo szybki i wypróbowany przepis na ciasto z dynią i daktylami. Przepis znalazłam na stronie pani Magdy, źródło tutaj. Polecam, ciasto jest bardzo zdrowe, wilgotne, smakuje z lekką nutą imbirową - dla mnie bomba, na jesienne i zimowe dni w sam raz :-). Ja upiekłam z podwójnej porcji, dałam mniej cukru, piekłam w keksówce, zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 400 g dyni (bez skórki i miąższu)
  • 100 g daktyli (powinno być 200 g ale dla mnie ta ilość była wystarczająca) + 1 łyżka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (pojemność 250 ml)
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki (pojemność 250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki kurkumy
  • 100 ml oleju
  • mały kawałek świeżego imbiru (6 g)
  • ekstrakt waniliowy (odrobina)
  • tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Dynię obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zamiast dyni można dać marchew, jabłko (jabłko trzeba odsączyć na sitku). Daktyle posiekać jak rodzynki, następnie wymieszać je w łyżce mąki.

Jajka, cukier, szczyptę soli zmiksować na puszystą masę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni C. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, kurkumę, wszystko zmiksować.

Na koniec wrzucić dynię, daktyle, starty imbir oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy, wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto wylać na blachę - "keksówkę", wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do tzw. suchego patyczka - ja piekłam 45-50 minut w funkcji termoobieg.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżeczki śmietany, dokładnie wymieszać. Pestki posiekać, dodać łyżeczkę brązowego cukru. Po ostygnięciu ciasto polać polewą czekoladową i posypać pestkami dyni (ja posypałam w całości).

Smacznego!

13:24, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 14 października 2013

Dzisiaj prosty przepis na zupkę z żółtej cukinii i królika dla niemowlaka. Tą zupkę zaczęłam podawać córeczce, gdy miała 6 miesięcy. Przepis bardzo prosty, jeśli lubicie gotować dla Waszych pociech zachęcam do przygotowania :-). Ja taką zupkę zaklepuję mąką ziemniaczaną albo kleikiem ryżowym, wtedy zupka ma gładką konsystencję. Zaklepuję bezpośrednio przed podaniem zupki, pozdrawiam!

Składniki:

  • 1/3 cukinii takiej jak na zdjęciu (ja robiłam większą ilość)
  • kawałek pora
  • 2 malutkie pietruszki albo mały kawałeczek
  • ok. 150 gram królika
  • 150 ml wody
  • kleik ryżowy lub mąka ziemniaczana
  • pół łyżeczki oleju lnianego lub łyżeczka masła

Wlać wodę do garnka, włożyć mięso, pietruszkę i porę, gotować do miękkości. Cukinię obrać, pokroić na małe kawałki, ugotować w wodzie lub na parze do miękkości - jeśli nie mam warzyw ani mięsa ze sprawdzonego źródła wyciągam garnki na parę.

Ugotowane mięso obrać, pokroić na mniejsze kawałki (sprawdzam czy nie ma kostek, chrząstek). Mięso, pietruszkę, pora i cukinię zmiksować blenderem na gładką masę. Zupa gotowa!

Ja taką zupkę podgrzewam, wkładam do słoiczków (od gotowych dań), 2 słoiczki wkładam do lodówki, (mam na 2 obiadki) a resztę mrożę - zachowują wtedy witaminy. Zupa musi wystygnąć przed włożeniem do lodówki czy zamrażalnika. Sposób mrożenia znajdziecie tutaj

Przed podaniem zupkę podgrzewam, zagęszczam 2 łyżeczkami kleiku ryżowego lub 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, którą rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i wlewam do zupki, mieszam, aż konsystencja zupki stanie się gęsta (gotuję tak 2 minuty, aby zupka straciła surowy smak). Wyłączam gaz, studzę, dodaję olej lub masło, dokładnie mieszam i podaję.

Na zdrowie maluchom!

wtorek, 08 października 2013

Dzisiaj ciasto sypane z wiśniami według przepisu pani Magdy ze strony www.gotuj.skutecznie.tv, link tutaj. Receptura bardzo prosta i szybka do wykonania, można wybrać dowolne owoce. Upiekłam, wyszło super pyszne ciasto, bardzo wilgotne, aromatyczne i bardzo owocowe, polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki - (dowolny rodzaj mąki, mogą być też otręby, płatki śniadaniowe) - pojemność 250 ml
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka kaszki manny
  • szczypta soli
  • 1 kg wiśni (lub każdy inny rodzaj soczystych owoców)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka mocnego kakao (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 25 dag zimnego masła lub margaryny (1 kostka)

Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować, pokroić na małe kawałki (ja dałam całe owoce). Wiśnie posypać imbirem, cynamonem, szczyptą soli, dokładnie wszystko wymieszać, aby każdy owoc obtoczył się mieszanką przypraw.

Piec rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Do miski wsypać mąkę, kaszkę mannę, cukier oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki równomiernie się rozprowadziły.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (wymiary: 21 x21 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm). Na dno wsypać około 1,5 szklanki składników sypkich, na to ułożyć połowę wiśni (równą, "pojedynczą" warstwą). Owoce posypać połową pozostałych sypkich składników (około 3/4 szklanki), na tym ponownie ułożyć wiśnie i na koniec posypać ostatnią częścią sypkiej mieszanki.

Całość przykryć z góry cienkimi plastrami zimnego masła lub margaryny (p. Magda radzi, aby dać pół kostki, ja dałam całą). Placek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 40-45 minut (ja piekę w funkcji termoobieg). Ciasto powinno się apetycznie zrumienić.

Zetrzeć na ciepłe ciasto czekoladę, można ciasto posypać cukrem pudrem, polać lukrem albo podawać bez niczego. Ciasto świetnie smakuje także lekko ciepłe z lodami lub z bitą śmietaną.

Smacznego!

czwartek, 03 października 2013

Prosta i szybka surówka z cukinii z dodatkiem czerwonej cebuli i natki pietruszki, samo zdrowie. Źródło tutaj, pozdrawiam:-)

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • kieliszek octu
  • kieliszek oleju
  • kieliszek cukru

Cukinię pokroić w dość cienkie plasterki (jeśli cukinia jest twarda lepiej obrać ją ze skórki), wrzucić do miski, posolić. Cebulę pokroić w piórka, dodać do cukinii, zostawić na 15 minut (cukinia i cebula pod wpływem soli zmięknie). 

Natkę pietruszki umyć, poszatkować (ja do tej surówki nie dałam), wrzucić do surówki, wszystkie składniki wymieszać. Do miseczki wlać ocet, olej, dodać cukier i pieprz, wymieszać. Zalać tym składniki, dokładnie wszystko połączyć, gotowe.

Uwaga:

Nie trzeba cukinii i cebuli solić aby zmiękła, można wszystko połączyć i włożyć tak przygotowaną surówkę do lodówki na godzinę lub dwie, aby składniki się przegryzły.

Smacznego!

środa, 02 października 2013

Dzisiaj przepis na konfiturę z pigwy, ale bez zdjęcia. Taka konfitura jest bardzo dobra na przeziębienie. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo przecież jesień w pełni, zima niedługo - mamy teraz osłabioną odporność. Konfitury nie przygotowałam, ponieważ nie mam owoców pigwy (nie znalazłam ich na targu, ani w sklepie). Tak więc polecam, może ktoś z Was przyrządzi taką konfiturę, podobno jest dobra jako dodatek do herbaty i z powodzeniem zastępuje cytrynę, zachęcam do przygotowania:-) Ja na pewno ją zrobię, muszę tylko zdobyć owoce pigwy, za przepis dziękuję Emilii, link tutaj, pozdrawiam.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • szklanka wrzątku
  • 1,5 szklanki cukru
  • goździki
  • sok z cytryny

Owoce umyć, obrać, pokroić na ósemki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Do garnka wlać szklankę wrzątku i wrzucić pigwę. Gotować na małym ogniu do miękkości, trwa to około 1,5 godziny.

Następnie dodać 1,5 szklanki cukru, sok z cytryny, goździki i smażyć, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoików. Wstawić do wysokiego garnka wyłożonego ściereczką. Nalać wody do 3/4 wysokości słoików. Gotować 20 minut pod przykryciem. Słoiki wyjąć, odwrócić do góry dnem, a gdy ostygną z powodzeniem można przechowywać je w spiżarni.

Na zdrowie!

Tagi: pigwa quince
22:59, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (1) »

Kolejny przepis na ciasto drożdżowe, tym razem z sezonowymi śliwki i chrupiącą  kruszonką. To jest pyszne ! - zachęcam do upieczenia :-) Przepis znalazłam w książce: "Słodka kuchnia polska" p. Ewy Aszkiewicz, polecam - warto!

Ciasto:

  • szklanka pełnego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  •  3 szklanki mąki tortowej
  • szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • łyżeczka smalcu
  • 1/2 (12,5 dag) masła lub margaryny
  • szklanka rozkruszonych, czerstwych biszkoptów
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Kruszonka:

  • 2/3 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 kostki (12,5 dag) masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Owoce:

  • około 1 kg śliwek

Ciasto: w 3 łyżkach ciepłego mleka rozprowadzić rozkruszone drożdże z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru, wymieszać, zaczyn przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej przez sito mąki dodać pozostałą mąkę, resztę cukru, żółtka, sól, łyżeczkę smalcu, zaczyn i pozostałe mleko, wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą, wlać roztopione masło i wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się sprężyste i lśniące. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.

Kruszonka i owoce: mąkę posiekać z masłem i cukrem, wyrabiać czubkami palców, aż powstanie kruszonka. Śliwki umyć, wyciągnąć pestki, ponacinać każdą połówkę.

Wykonanie: gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na blachę wysmarowaną obficie tłuszczem, powierzchnię wyrównać zwilżonymi w roztopionym tłuszczu palcami, posypać rozkruszonymi biszkoptami, które lekko wgnieść w ciasto, a następnie wyłożyć przygotowane śliwki (część przekrojona musi być na górze), posypać kruszonką. Wstawić do ciepłego piekarnika. Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C. Placek wyłożyć, gdy będzie równomiernie zrumieniony, a boki będą odstawać od formy. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!

poniedziałek, 16 września 2013

Kolejny przepis siostry Anastazji, tym razem kotlet drobiowy inaczej. Przepis znajduje się w książce "Specjały siostry Anastazji", zachęcam do lektury, ponieważ można tam znaleźć świetne przepisy na różne okazje, pozdrawiam!

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (2 połówki)
  • 3 jajka
  • 3 czerwone cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Mięso i cebulę pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, surowe żółtka, wszystko wymieszać i zostawić na 10-15 minut. Ubić białka.

Do mięsa dodać mąki oraz pianę z białek i lekko wymieszać. Kłaść łyżką lub małą chochlą na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Podawać jako dodatek do obiadu lub na zimno do kanapki.


Smacznego!

środa, 11 września 2013

Dzisiaj proste i szybkie danie :-) Jest nim zapiekanka z ciasta francuskiego z dowolnymi dodatkami. Skorzystałam z przepisu Magdy, link tutaj, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 3 blaty ciasta francuskiego
  • 4 pomidory
  • 3 dowolne kiełbasy
  • 20 dag żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • keczup

Pomidory sparzyć, pokroić w plastry. Kiełbasę pokroić w talarki. Ser zetrzeć na tarce. Do miseczki wlać oliwę z oliwek, zetrzeć czosnek, dodać sól, pieprz, dokładnie wymieszać.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości standardowych zapiekanek (ok. 6-8 cm). Paski ułożyć na wyłożonej papierem blasze, zachowując odstępy.

Każdy pasek posmarować przygotowaną oliwą z czosnkiem, ułożyć pomidory i kiełbasę - posmarowałam je także oliwą z wierzchu, całość posypać startym serem.

Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez 15 minut - ja piekłam w funkcji termoobieg. Podawać gorące np. z keczupem.

Smacznego!

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi