Sprawdzone przepisy
poniedziałek, 27 stycznia 2014

 

Szybka, prosta, pyszna i pełna witamin surówka obiadowa składająca się z kapusty pekińskiej, papryki, pora i kukurydzy według własnego pomysłu, pozdrawiam :-).

Składniki (na 6 osób):

  • główka kapusty pekińskiej
  • czerwona papryka
  • połowa pora
  • puszka kukurydzy
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • gorąca woda
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską umyć, pokroić, wrzucić do miski, posolić aby zmiękła. Paprykę pokroić w paski, pora w talarki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania.

Do miseczki wsypać cukier, zalać gorącą wodą, dodać ocet, wymieszać, zalać surówkę, ponownie dokładnie wymieszać, gotowe !

Smacznego !

05:06, katarzyna_sar , Surówki
Link Komentarze (2) »
sobota, 25 stycznia 2014

Przedstawiam przepis na pyszne, chrupiące kokosanki. Skorzystałam z przepisu Pauliny, źródło tutaj. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Jeśli macie spory zapas białek zachęcam do wypróbowania. Ja zrobiłam kokosanki z podwójnej porcji i znikły w mig :-). Kokosanki biorą udział w akcji: "Kokosowo", pozdrawiam.

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka - opcjonalnie
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, mieszać tak długo, aż się rozpuści, trzymać na niewielkim ogniu. Dodać mleko (opcjonalnie - ja dałam) - dodać wtedy gdy masa jest dość gęsta. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, schłodzić.

Do schłodzonych wiórków kokosowych dodać pianę ubitą na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać, na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i wszystko jeszcze raz dokładnie połączyć.

Łyżką lub ręką nakładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić kokosanki i złożyć na talerz. Z podwójnej porcji wyszły mi 3 duże blachy, takie z piekarnika.



Smacznego!

czwartek, 23 stycznia 2014

Sycący, pożywny i smakowity krupnik na podrobach - doskonały na rozgrzanie w zimowe dni.  Przepis jest sprawdzony, bo z zeszytu mojej mamy. Krupnik na podrobach bierze udział w akcji "Zimowe zupy", zachęcam do wypróbowania :-).

Składniki:

  • 40 dag  podrobów: żołądki, serduszka drobiowe
  • 15 dag kaszy jęczmiennej
  • 30-40 dag włoszczyzny
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • sól
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 1/8 litra śmietany lub 3 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki lub koperku
  • 1 1/2 litra wody
  • 2 liścia laurowe
  • 2-3 ziela angielskie

Opłukaną kaszę, liścia laurowe, ziele angielskie i podroby zalać zimną wodą i często mieszając gotować, powoli pod przykryciem. W połowie gotowania włożyć grzyby oraz oczyszczone, obrane, opłukane i pokrojone warzywa, osolić.

Gdy podroby są już miękkie dodać obrane, opłukane i pokrojone w dość dużą kostkę ziemniaki oraz kostkę przyprawy do zup, gotować 10-15 minut.

Przed podaniem można włożyć masło (margarynę) lub wymieszać ze śmietaną, osolić, dodać natkę pietruszki lub koperek, gotowe.



Smacznego !

wtorek, 21 stycznia 2014

Prosta i szybka do przygotowania pasta mięsna z kaparami. Bardzo pyszna, polecam, przepis możecie znaleźć także na stronie pani Magdy, źródło: link tutaj, pozdrawiam.

Składniki:

  • około 1 kg gotowanego mięsa (ja dałam pierś z kurczaka, może być dowolne mięso)
  • 3 krążki czerwonej cebuli
  • 3 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • 6-7 kulek kaparów

Dowolne mięso ugotować na parze, usmażyć - jak wolicie. Mięso obrać z kości - to bardzo ważne!

Mięso wrzucić do blendera, dodać cebulę, majonez, musztardę oraz kapary. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku według uznania (ja nie doprawiałam - musztarda i kapary są słone), gotowe!

Smacznego !

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Klasyczny, puszysty, pełen bakalii i bez kruchego spodu, czyli sernik wiedeński. Pyszny, polecam do wypróbowania :-). Przepis zaczerpnięty z książki p. Ewy Aszkiewicz, "Kuchnia polska", pozdrawiam !.

Składniki:

  • 1 kg białego sera - dobrze zmielonego
  • 10 jajek
  • 1 kostka masła lub margaryny - 25 dag
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
  • budyń waniliowy
  • cukier wanilinowy
  • rodzynki i skórka pomarańczowa - razem 2 szklanki
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch, dodawać, cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodać w kilku częściach ser. Następnie przesianą przez sitko mąkę i budyń waniliowy dodać do masy serowej i dokładnie połączyć składniki.

Na końcu dodać pianę ubitą z 5 białek. Do utartej, pulchnej masy dodać bakalie, całość wylać na przygotowaną dużą tortownicę (średnica 26 cm), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez 80 minut.

Sernik jest upieczony, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Wychłodzony sernik przełożyć na paterę, posypać cukrem pudrem (polać roztopioną czekoladą), można podać z porcją bitej śmietany.

Smacznego!

środa, 08 stycznia 2014

Mój mąż uwielbia jarskie pierogi i to dla niego przygotowałam pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Pierogi proste i smaczne :-). Przepis na farsz znalazłam w książce "Przysmaki siostry Anastazji", natomiast przepis na ciasto pochodzi z zeszytu mojej mamy. Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem najlepiej smakują polane roztopionym masłem i posypane zeszkloną cebulą, polecam!

Ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki oleju

Farsz:

  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 20 dag sera białego
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane -10 dag

Ciasto: mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, zrobić dołek. Do środka wbić jajko, wlać olej, rozbełtać widelcem, połączyć z mąką. Na koniec dodać ciepłą wodę i zarobić gładkie ciasto. Ciasto przykryć lnianą ściereczką lub miską, żeby nie wyschło. Ciasto na podaną ilość farszu zrobiłam z podwójnej porcji.

Farsz: kaszę gryczaną ugotować na sypko i połączyć z roztopionym masłem i pokruszonym, białym serem. Wymieszać dokładnie i dobrze doprawić.

Z ciasta wykrawać krążki, nadziewać farszem, dokładnie sklejać. Ja z farszu robię kulki i nakładam na ciasto, pierogi lepiej się skleją i będzie więcej farszu. Takie kuleczki czasami robię dzień wcześniej.

Pierogi gotować w osolonej wodzie, wrzucać na wrzątek, od czasu wypłynięcia gotować 3-4 minuty na małym ogniu. Wykładać na talerz, polać rozpuszczonym masłem, gotowe!


Smacznego!

niedziela, 05 stycznia 2014

Zgodnie z obietnicą dzisiaj na blogu rolada drożdżowa z kutią. Zostało mi po świętach dość dużo kutii, nie chciałam jej zmarnować, poszperałam na necie i znalazłam przepisy na babeczki lub rolady drożdżowe z kutią. Postanowiłam upiec roladę bo mam sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z zeszytu mojej mamy. Rolada jest pyszna, nie za słodka, po prostu świąteczna :-). Z podanej porcji ciasta i kutii wychodzą 2 rolady, polecam.

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 2 łyżki wody
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • około 1 kg kutii - przepis poniżej
  • 5-6 łyżek bułki tartej

Mąkę przesiać przez sito, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, posypać cukrem. Drożdże muszą się rozpuścić, następnie dodać wodę, jajka - składniki rozbełtać widelcem, na koniec dodać miękkie masło lub margarynę i zarobić ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo i równo rozwałkować (na długość foremki "keksówki"), podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Do kutii dodać bułkę tartą, wymieszać. Moja kutia puściła wodę, bułka tarta wchłonie ją.

Nałożyć kutię na ciasto, zwinąć ciasto (boki lekko zawinąć i zrolować ciasto), zawinąć w papier do pieczenia, włożyć do keksówki. Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem.

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg, rolada musi być przykryta papierem do pieczenia. Po tym czasie odkryć roladę z papieru do pieczenia, piec jeszcze 10 minut w funkcji góra, żeby wierzch rolady się zrumienił.


Smacznego !

sobota, 04 stycznia 2014

Kutia to tradycyjna wigilijna potrawa, która w tym roku po raz pierwszy gościła na moim stole. Przygotowywałam ją razem z moją bratową, ponieważ u mnie jada się na Wigilię makiełki - przepis znajdziecie tutaj. Spróbowałam, bardzo mi smakowała :-). Ja robiłam kutię z podwójnej porcji, z reszty, która mi została upiekłam roladę drożdżową z kutią. Przepisem podzielę się z Wami w najbliższym czasie, pozdrawiam :-).

Składniki:

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki mleka lub wody
  • 20 dag bakalii ( w równych częściach: rodzynki, figi, daktyle, orzech włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, sparzone rodzynki)
  • 1 szklanka miodu

Namoczony dzień wcześniej mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach (ja gotowałam mak 20 minut). Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Kaszę zalać czystą wodą i gotować do miękkości (ja gotowałam 30 minut). Odcedzić na sitku. Podczas gotowania kaszy należy pamiętać o mieszaniu, kasza się skleja. Wilgotny mak wymieszać z miodem.

Bakalie pokroić niezbyt drobno, dodać do maku. Kaszę wymieszać z makiem i bakaliami niedługo przed podaniem, inaczej stwardnieje. Kutię należy podać lekko schłodzoną.

Smacznego!

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi