Sprawdzone przepisy
piątek, 19 lutego 2010

Uwielbiam wszystkie dania z ryżu. Dzisiaj proponuję danie wegetariańskie, risotto z kukurydzą i groszkiem, polecam!

Składniki:

  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • 250 g niełuskanego ryżu
  • 1/2 l bulionu z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 300 g mrożonego groszku albo puszka groszku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 100 g żółtego sera np. goudy

Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i mieszając obsmażyć na roz­topionym maile na złoty kolor. Dodać ryż i mieszając dusić do zeszklenia. Stopniowo dodać bulion i zagotować. Dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać kukurydzę i groszek, przy­prawić solą i pieprzem, dusić jesz­cze 5 minut.

Do risotta dodać natkę pietruszki i tarty ser, wymieszać i doprawić do smaku. Aby potrawa nie była zbyt sucha, można dodać niewielką ilość gorącej wody.

Smacznego ! 

środa, 17 lutego 2010

Dzisiaj Popielec, dla większości z nas dzień w którym nie jemy mięsa. Proponuję Wam zatem śledzie w occie według receptury mojej babci. Śledzie są kruche, nie za ostre ani za kwaśne. Cały sekret tkwi w zalewie, którą przygotowuję zarówno dla śledzi jak i dla ogórków konserwowych. Polecam, będą Wam smakowały!

Składniki:

  • 1 kg śledzi (matiasy)
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • rodzynki (mogą być, ale nie muszą)
  • suszone owoce (mogą być, ale nie muszą)

Zalewa:

  • 2 l wody
  • 0,75 l octu
  • 35 dkg cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • gorczyca

Śledzie namoczyć w wodzie – minimum pół dnia. Odsączyć, pokroić w dość duże kawałki. Cebulę i marchewkę pokroić w krążki, sparzyć gorącą wodą. Można dodać rodzynki i suszone owoce.

Składniki na zalewę zagotować, można dodać jeszcze 6 dkg soli (ja nie dodaje, bo śledzie matiasy są słone).

Układać warstwami w słoiku lub w szklanej misce:

  • śledzie
  • cebula
  • marchewka
  • rodzynki
  • suszone owoce (i tak na przemian)

Na koniec zalać zimną zalewą, jeśli układamy w słoiku zakręcić słoik. Śledzie muszą stać minimalnie 1 dzień.

Smacznego !

wtorek, 16 lutego 2010

W dniu dzisiejszym upiekłam oponki serowe. Przepis otrzymałam niedawno od mojej koleżanki Asi i postanowiłam go wypróbować. Nie żałuję, po pracy przygotowałam ciasto i szybciutko upiekłam moje oponki z dziurką:-). Niebo w gębie, oponki są lekko serowe, pulchne, z chrupiącą skórką. Najlepiej smakują z cukrem pudrem, pyszotka!

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg sera półtłustego
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/4 litra kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
  • kieliszek spirytusu

Dodatkowo:

  • olej lub stopiony smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotować olej lub smalec do smażenia. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Ser zmielić, dodać do mąki. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Na koniec wlać 1 szklankę śmietany (1/4 litra), spirytus i zagnieść ciasto na jednolitą masę.

Posypać mąką stolnicę i deseczki. Urywać ciasto partiami i wałkować na grubość 1-1,5 cm. Wykrawać oponki szklanką, a dziurki kieliszkiem albo zakrętką od butelki. Dziurki powinny być jak najmniejsze. Układać oponki serowe na dekach posypanych mąką.


Oponki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu układać na bibule albo papierowych ręcznikach, żeby nie były opite tłuszczem. Jak ostygną posypać cukrem pudrem. Jeśli wolicie można zrobić lukier.

Smacznego !

poniedziałek, 15 lutego 2010

Na ostatki upiekłam pączki z przepisu mojej mamy. Przepis był wiele razy wypróbowany. Pączki są pyszne, kruche i cudownie smakują, polecam!

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 12 dkg drożdży
  • 15-20 dkg cukru
  • około 1/2 litra mleka
  • 10 żółtek
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • sól
  • cukier waniliowy
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1 kieliszek rumu

Składniki na lukier:

  • 10 dkg cukru pudru
  • sok z cytryny
  • przegotowana ciepła woda

Dodatkowo:

  • 1-1 1/2 kg tłuszczu do smażenia (smalec, olej)
  • marmolada lub osączone konfitury

Mąkę przesiać na stolnicę. Tłuszcz do smażenia pączków stopić w rondlu. Zrobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dkg mąki i mlekiem (gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości dobrej śmietany). Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Następnie utrzeć jajko i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, resztę mleka, szczyptę soli, alkohol, wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki i na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać po trochu tłuszcz, jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Ciasto wyrobić. Obrać ciasto z boków miski, wyrównać powierzchnię, zostawić w ciepłe do wyrośnięcia (10-15 minut).

Po wyrobieniu ciasto przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swą objętość o 100 %, nabierać partiami i wykładać na stolnicę posypaną mąką, bardzo lekko wywałkować na grubość 1 1/2 - 2cm. Wykrawać kółka szklanką, na środek każdego kawałka nakładać marmoladę.

Zlepiać dokładnie, formować kule, kłaść zlepieniem na spód na posypany mąką stół, przykryć czystą ściereczką.


Sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany: wrzucić kawałek ciasta, gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz się zrumieni, można smażyć. Wyrośnięte pączki kolejno brać ostrożnie na rękę, omieść pędzelkiem z mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Przykryć pokrywą i smażyć (pączki powinny swobodnie pływać). Gdy pączki zrumienią się od dołu, obrócić widelcem do góry i dosmażyć bez przykrycia.


Usmażone pączki wyjmować na bibułę do osączenia, starannie osączyć, układać na płaskim, szerokim półmisku jeden obok drugiego. Ostudzić.

Przygotować lukier. Do cukru pudru dodać ciepłą wodę, tak aby powstała w miarę płynna masa. Dodać sok z połowy cytryny. Każdy pączek polukrować.

Smacznego !

Przedstawiam Wam super przepis na kurczaka pieczonego na butelce. Jest to przepis, który znam od dawna i mogę Was zapewnić, że kurczak pieczony w ten sposób jest o niebo lepszy niż ten pieczony tradycyjnie. Mięso ma przede wszystkim lepszy smak, jest bardziej soczyste i miękkie. To kurczaczek z chrupiącą skórką, pycha!

Składniki:

  • duży kurczak
  • 3-5 ząbków czosnku (według uznania)
  • olej
  • ocet 
  • bazylia 
  • przyprawa do mięsa Knoor (czerwona) 
  • sól, pieprz

Przygotować kurczaka, umyć go, oczyścić. Następnie posypać kurczaka przyprawą, doprawić solą i pieprzem według uznania.

Obrać czosnek, zetrzeć na drobnej tarce, natrzeć kurczaka. Bazylię umyć, posiekać, natrzeć kurczaka. Na koniec polać mięso olejem i octem, wymieszać. Przykryć kurczaka folią i włożyć na minimum 2 godziny do lodówki, aby mięso naszło przyprawami.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Przygotować butelkę, najlepiej od soku Kubuś albo litrowy słoik. Na blachę i do słoika wlać wodę. Nadziać kurczaka na butelkę, ustawić delikatnie w piekarniku. Piec godzinę.

Smacznego !

niedziela, 14 lutego 2010

Upiekłam ciastko o wdzięcznej nazwie cielaczek:-) To połączenie sernika i murzynka. Wygląda naprawdę jak cielaczek w łatki, a jeszcze lepiej smakuje !, polecam.

Ciasto serowe:

  • 60 dkg sera
  • 1 mały budyń śmietankowy (torebka na 0,5 litra) 
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka 
  • cukier waniliowy

Ciasto kakaowe:

  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek wody - te składniki rozpuścić !!

Dodatkowo:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 żółtka

Masę kakaową ostudzić. W międzyczasie przygotować masę serową. Ser zmielić, dodać budyń, żółtka, cukier waniliowy oraz pół szklanki cukru. Zmiksować dokładnie masę. Następnie ubić na sztywno pianę z białek z resztą cukru. Wylać do masy serowej i wymieszać delikatnie łyżką.

Jak masa kakaowa będzie zimna, dodawać po żółtku, następnie wymieszać masę z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek. Wymieszać ciasto łyżką.

Wylać ciasto kakaowe na blachę, a ciasto serowe rozkładać łyżką w taki sposób jak na zdjęciu.


Piec w temperaturze 200 stopni C (tak jak sernik) 30-40 minut.

Smacznego !

00:22, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (3) »
sobota, 13 lutego 2010

Pomyślałam sobie, że trochę kuchni orientalnej nie zaszkodzi. Dlatego dzisiaj na obiad miałam chińszczyznę i danie wyszło palce lizać! To a la leczo połączone z sosem sojowym i sosem chili. Moja rodzinka się po prostu zajadała... :-), zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 6 papryk (może być kolorowa)
  • 1 kg marchwi 
  • 5 cebul
  • 2 pory (biała część)
  • 1 kg pieczarek
  • 1 słoik selery konserwowej
  • 3 całe piersi z kurczaka 
  • 1 kalafior (może być mrożony)
  • sos sojowy
  • sos chili
  • sól, pieprz
  • vegeta do smaku
  • 1 1/2 szklanki nalewki wiśniowej

Paprykę, pieczarki, pory, cebule, piersi z kurczaka pokroić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kalafior rzucić na wrzątek i gotować 6-8 minut, żeby był al dente. Seler wyciągnąć ze słoika, odsączyć.

Wszystkie składniki, oprócz selera i kalafiora, smażyć osobno na patelni w małej ilości oleju. Następnie wszystko razem wymieszać, dodać nalewkę wiśniową, doprawić przyprawami, sosem sojowym i sosem chili, wszystko jeszcze raz dokładnie połączyć. Prażyć jeszcze 5 minut.

Smacznego !

czwartek, 11 lutego 2010

W okresie zimowym, kiedy brakuje nam witamin, warto zrobić surówkę z selera i ogórka konserwowego. Seler to cenne warzywo, które wzmacnia przede wszystkim układ odpornościowy i pobudza przemianę materii. Ponadto zawiera witaminy C, B oraz jest niezwykle mało kaloryczny. Surówka z selera, którą proponuję jest nie tylko zdrowa, ale również pyszna. Ogórek słodko-kwaśny zmienia smak tej surówki. Nie musimy używać cytryny, aby zabić charakterystyczny smak selera. To jedna z moich ulubionych surówek, polecam!

Składniki (na 6 osób):

  • 1 duży seler
  • słoik ogórków konserwowych (litrowy)
  • sól
  • pieprz
  • majonez lub olej

Seler obrać ze skórki, umyć. Następnie seler i ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dodać olej lub majonez, wymieszać (ja osobiście wolę majonez do tej surówki).

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi