Sprawdzone przepisy
poniedziałek, 08 lutego 2010

W sezonie zimowym w mojej zamrażarce można znaleźć owoce mrożone, dlatego postanowiłam upiec ciasto drożdżowe z truskawkami i agrestem. Przepis ten dostałam od mojej babci. Ciasto jest pyszne, wilgotne, pachnące i miękkie jak puch. To sprawdzony przepis na ciastko drożdżowe. Mam nadzieję, że zagości także w Waszych domach, smacznego !

Składniki na ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 jajka (3 żółtka + 1 całe jajko)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 7 dkg drożdży
  • 12, 5 dkg masła lub margaryny (roztopić)
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli


Składniki na kruszonkę:

  • pół kostki masła lub margaryny
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • szklanka mąki
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, zrobić wgłębienie, rozkruszyć drożdże, posypać je 2 łyżkami cukru, wlać na to trochę letniego mleka i rozmieszać z mąką do gęstości śmietany. Poczekać, aż drożdże się ruszą. W międzyczasie ubić 3 żółtka + 1 całe jajko z resztą cukru na kogel -mogel. Dodać masę jajeczną do wyrośniętych drożdży. Wymieszać z resztą mąki i mlekiem, wyrobić ciasto.

W czasie wyrabiania ciasta dodawać stopniowo roztopiony tłuszcz (musi być letni). Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie odchodzić od boków miski. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (tak, aż podwoi swoją objętość). Ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać, ułożyć owoce (truskawki, agrest, porzeczki lub dżem) i posypać kruszonką.

Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać masło, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe. Wszystko zagnieść i zrobić kruszonkę. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego !

niedziela, 07 lutego 2010

W ostatni weekend upiekłam nowe ciasto o nazwie "popapraniec". Upiekłam go z dwóch powodów. Po pierwsze jadłam go w gościach i ciasto tak mi smakowało, że już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia tego placka. Po drugie ciasto zostało upieczone na konkurs cukru królewskiego ogłoszonego na blogu moje wypieki. Ciasto jest pyszne, tak jak nazwa wskazuje to "popaprany" biszkopt składający się z wiórków kokosowych, maku i kakao, przełożony masą budyniową. Ciasto rozpływa się w ustach.

Spójrzcie na zdjęcie, zachęcam do upieczenia !

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maku (suchy)
  • 1 łyżka kakao


Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru


Polewa czekoladowa:

  • pół tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej
  • łyżka masła
  • 3-4 łyżki wody

Ponadto:
  • 1/2 szklanki wódki
  • dżem z jabłek lub czarnej porzeczki
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe 
  • migdały lub orzechy

Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką. Dodać przesianą mąkę
z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a d trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę.

Piec jak biszkopt 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przygotować masę budyniową. Na mleku ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem.

Polewa czekoladowa: Rozpuścić w garnku masło, dodać wodę. Wrzucić czekoladę, rozpuścić. Gdyby masła była za gęsta, dodać więcej wody.

Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy budyniowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na masę wyłożyć dżem, posiekane migdały lub orzechy oraz wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki. Polać nierównomiernie polewą czekoladową (zrobić zygzaki) i posypać wiórkami kokosowymi. Odczekać, aż trochę zmięknie. Ciasto jest pyszne, polecam!

Smacznego !

Jako pierwsze na moim blogu przedstawiam Wam cebulaki. To pyszne bułeczki z cebulą, które po raz pierwszy jadłam na Podkarpaciu, w rodzinnych stronach mojego męża. Od tamtej pory często piekę cebulaki - dzisiaj wersja urozmaicona z dodatkiem kiełbasy i żółtego sera. Moja rodzina uwielbia cebulaki. Mam nadzieję, że moje przepisy się Wam spodobają i będziecie z nich korzystać.

Pozdrawiam serdecznie:-)

Składniki na 10 sztuk:

  • 30 g drożdży (świeżych)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki pszennej mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju


Farsz:

  • keczup
  • ser żółty
  • kiełbasa
  • 4-5 cebul (+ 2 łyżki oleju do smażenia)
  • 3/4 szklanki wody
Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Wlać wodę, wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Wymieszać troszkę z mąką i pozostawić do "ruszenia" na10 minut. Dodać szczyptę soli i resztę wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W trakcie wyrabiania ciasta dodać olej. Wyrabiać ciasto, aż do momentu gdy będzie odchodzić od boków miski. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około
30 minut.

Cebulę pokroić w cienkie krążki i podsmażyć przez chwilkę na patelni z dwoma łyżkami oleju. Lekko ze złoconą cebulę podlać wodą, doprawić solą i pieprzem. Dusić bez przykrywki, aż do wygotowania się wody. Przestudzić. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce. 2 łyżki keczupu rozrobić z 4 łyżkami wody, żeby powstała płynna konsystencja.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków, uformować z nich kulki i każdy z nich rozwałkować. Następnie ułożyć na blasze w dość sporych odstępach (cebulaki urosną). Placuszki posmarować keczupem, nałożyć porcję cebuli, na to ser żółty albo druga wersja keczup + kiełbasa +cebula +ser żółty.


Cebulaki pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Piec 15 - 20 minut ( ja piekłam 15 minut - trzeba sprawdzić patyczkiem czy są dobre). Podawać ciepłe, choć na zimno też są bardzo pyszne.

Smacznego !

1 ... 51 , 52 , 53 , 54 , 55
 
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi