Sprawdzone przepisy
poniedziałek, 15 lutego 2010

Przedstawiam Wam super przepis na kurczaka pieczonego na butelce. Jest to przepis, który znam od dawna i mogę Was zapewnić, że kurczak pieczony w ten sposób jest o niebo lepszy niż ten pieczony tradycyjnie. Mięso ma przede wszystkim lepszy smak, jest bardziej soczyste i miękkie. To kurczaczek z chrupiącą skórką, pycha!

Składniki:

  • duży kurczak
  • 3-5 ząbków czosnku (według uznania)
  • olej
  • ocet 
  • bazylia 
  • przyprawa do mięsa Knoor (czerwona) 
  • sól, pieprz

Przygotować kurczaka, umyć go, oczyścić. Następnie posypać kurczaka przyprawą, doprawić solą i pieprzem według uznania.

Obrać czosnek, zetrzeć na drobnej tarce, natrzeć kurczaka. Bazylię umyć, posiekać, natrzeć kurczaka. Na koniec polać mięso olejem i octem, wymieszać. Przykryć kurczaka folią i włożyć na minimum 2 godziny do lodówki, aby mięso naszło przyprawami.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Przygotować butelkę, najlepiej od soku Kubuś albo litrowy słoik. Na blachę i do słoika wlać wodę. Nadziać kurczaka na butelkę, ustawić delikatnie w piekarniku. Piec godzinę.

Smacznego !

niedziela, 14 lutego 2010

Upiekłam ciastko o wdzięcznej nazwie cielaczek:-) To połączenie sernika i murzynka. Wygląda naprawdę jak cielaczek w łatki, a jeszcze lepiej smakuje !, polecam.

Ciasto serowe:

  • 60 dkg sera
  • 1 mały budyń śmietankowy (torebka na 0,5 litra) 
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka 
  • cukier waniliowy

Ciasto kakaowe:

  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek wody - te składniki rozpuścić !!

Dodatkowo:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 żółtka

Masę kakaową ostudzić. W międzyczasie przygotować masę serową. Ser zmielić, dodać budyń, żółtka, cukier waniliowy oraz pół szklanki cukru. Zmiksować dokładnie masę. Następnie ubić na sztywno pianę z białek z resztą cukru. Wylać do masy serowej i wymieszać delikatnie łyżką.

Jak masa kakaowa będzie zimna, dodawać po żółtku, następnie wymieszać masę z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek. Wymieszać ciasto łyżką.

Wylać ciasto kakaowe na blachę, a ciasto serowe rozkładać łyżką w taki sposób jak na zdjęciu.


Piec w temperaturze 200 stopni C (tak jak sernik) 30-40 minut.

Smacznego !

00:22, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (3) »
sobota, 13 lutego 2010

Pomyślałam sobie, że trochę kuchni orientalnej nie zaszkodzi. Dlatego dzisiaj na obiad miałam chińszczyznę i danie wyszło palce lizać! To a la leczo połączone z sosem sojowym i sosem chili. Moja rodzinka się po prostu zajadała... :-), zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 6 papryk (może być kolorowa)
  • 1 kg marchwi 
  • 5 cebul
  • 2 pory (biała część)
  • 1 kg pieczarek
  • 1 słoik selery konserwowej
  • 3 całe piersi z kurczaka 
  • 1 kalafior (może być mrożony)
  • sos sojowy
  • sos chili
  • sól, pieprz
  • vegeta do smaku
  • 1 1/2 szklanki nalewki wiśniowej

Paprykę, pieczarki, pory, cebule, piersi z kurczaka pokroić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kalafior rzucić na wrzątek i gotować 6-8 minut, żeby był al dente. Seler wyciągnąć ze słoika, odsączyć.

Wszystkie składniki, oprócz selera i kalafiora, smażyć osobno na patelni w małej ilości oleju. Następnie wszystko razem wymieszać, dodać nalewkę wiśniową, doprawić przyprawami, sosem sojowym i sosem chili, wszystko jeszcze raz dokładnie połączyć. Prażyć jeszcze 5 minut.

Smacznego !

czwartek, 11 lutego 2010

W okresie zimowym, kiedy brakuje nam witamin, warto zrobić surówkę z selera i ogórka konserwowego. Seler to cenne warzywo, które wzmacnia przede wszystkim układ odpornościowy i pobudza przemianę materii. Ponadto zawiera witaminy C, B oraz jest niezwykle mało kaloryczny. Surówka z selera, którą proponuję jest nie tylko zdrowa, ale również pyszna. Ogórek słodko-kwaśny zmienia smak tej surówki. Nie musimy używać cytryny, aby zabić charakterystyczny smak selera. To jedna z moich ulubionych surówek, polecam!

Składniki (na 6 osób):

  • 1 duży seler
  • słoik ogórków konserwowych (litrowy)
  • sól
  • pieprz
  • majonez lub olej

Seler obrać ze skórki, umyć. Następnie seler i ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dodać olej lub majonez, wymieszać (ja osobiście wolę majonez do tej surówki).

Smacznego !

Przedstawiam Wam przepis na niezawodne pierniczki świąteczne, które piekę na Boże Narodzenie. Pierniczki są pyszne o korzennym smaku, rozpływają się w ustach. Z 2 kg mąki wychodzi ich bardzo dużo, bo aż około 200 sztuk. Można je jeść od razu po upieczeniu, ponieważ nie są twarde. Ja wkładam je do puszki i mogą tam leżeć nawet 2 miesiące. Do kawy w sam raz, polecam!

Ciasto:

  • 2 kg mąki
  • 65 dkg cukru 
  • 65 dkg miodu
  • 8 jaj (3 całe + 5 żółtek)
  • 4 łyżeczki amoniaku 
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paczka przyprawy do pierników 
  • 3 łyżeczki dobrej kawy (dobrze zmielona) 
  • 35 dkg masła 
  • 10 dkg kakao (gorzkie)
  • 30 dkg smalcu
  • 1/2 szklanki zimnego mleka +3 łyżki mąki
  • zmielone goździki
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz

Lukier:

  • 2 białka
  • 20 dkg cukru pudru
  • olejek migdałowy

Dekoracja:

  • migdały
  • orzechy
  • kolorowa posypka
  • skórka pomarańczowa

4 łyżeczki amoniaku rozpuścić w 1/2 szklance zimnego mleka, dodać 3 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić do wyburzenia (w większym garnku) - 20 minut.

Wszystkie sypkie składniki wrzucić do miski, wymieszać. Dodać przyprawy: zmielone goździki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, trochę pieprzu. Jajka (3 całe + 5 żółtek) ubić z cukrem. Masło i smalec rozpuścić. Masę jajeczną, miód, wyburzony amoniak oraz rozpuszczony tłuszcz wlać do reszty składników. Wymieszać rękami. Włożyć do lodówki na 1 dzień.

Ciasto rozwałkować na 0,5 cm, foremkami wykrawać pierniczki, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Lukier: białka z cukrem utrzeć na pulchną masę, dodać olejek migdałowy.

Smacznego !

Kiedy zostają mi ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego, często robię kluski śląskie zwane w moim domu kluskami z dziurką lub kluskami aksamitkami. Są pyszne, aksamitne i sprężyste. Najlepiej smakują z ciemnym sosem, surówką i roladą wołową.

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki - około 1 kg
  • 3 żółtka
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie lub wykorzystać ziemniaki z ostatniego obiadu. Przepuścić przez praskę, włożyć do miski. W misce podzielić je na cztery części. Wyjąć jedną część i wypełnić wgłębienie mąką ziemniaczaną. Następnie dodać żółtka, można doprawić.


 

Ciasto zagnieść i formować małe kuleczki, na środku robić dziurkę. Nastawić wodę, posolić. Na wrzątek wrzucać kluski, gotować chwilkę. Jak wypłyną na wierzch, są już gotowe. Odcedzić i podawać.

Smacznego !

środa, 10 lutego 2010

Jeśli macie w swojej szafie zapas musli, a chcecie upiec coś dobrego, skorzystajcie z przepisu na ciasteczka z musli. Ciastka te są przede wszystkim pyszne, zdrowe, nie za słodkie. Piekę je często bo są szybkie i łatwe w przygotowaniu. W sam raz dla tych co są na diecie, bo zawierają dużo błonnika.

Składniki:

  • 185 g masła (rozpuścić)
  • 1 szklanka musli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych 
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 70 g brązowego cukru (ja dodaję większą połowę szklanki białego cukru) 
  • 1/4 szklani ziaren sezamu (ja zamiast sezamu dodaję pół szklanki zmielonego siemienia lnianego)
  • 1 łyżka miodu
  • 1roztrzepane jajko

Wszystkie suche składniki wymieszać. Rozpuścić masło. Roztrzepać jajko, dodać miód. Wszystko wymieszać.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blasze w sporych odstępach, spłaszczyć łyżką. Piec 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Ciastka ostudzić (będą miękkie). Ostudzone ciastka ułożyć na talerzu.

Ciastka te są nie tylko pyszne ale i zdrowe:-) Ja dodaję do nich bardzo często pestki słonecznika, żurawinę, rodzynki oraz suszone owoce . Samo zdrowie, polecam!


Smacznego !

poniedziałek, 08 lutego 2010

Sałatka gyros to jedna z ulubionych sałatek mojego męża. Przygotowuję ją bardzo często, bo jest oryginalna, pyszna i łatwa. Lubimy to połączenie usmażonego kurczaka, cebulki, kapusty pekińskiej z majonezem i keczupem. Po prostu pychotka! Czasami robię inną wersję tej sałatki, dodaję wtedy do kurczaka przyprawę curry.

Składniki (na 6 osób):

  • 3-4 filety z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • słoik ogórków konserwowych
  • kapusta pekińska 
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • majonez 
  • keczup 
  • olej 
  • pęczek koperku 
  • sól, pieprz

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros,usmażyć na oleju. Kukurydzę wyłożyć z puszki,odsączyć. Kapustę pekińską pokroić, lekko posolić żeby zmiękła. Ogórki pokroić w talarki, cebulę w krążki (można sparzyć).

Układać warstwowo sałatkę w następujący sposób:

  • usmażony kurczak
  • majonez
  • cebula
  • keczup
  • ogórki
  • majonez
  • kukurydza
  • keczup
  • kapusta pekińska
  • majonez z posiekanym koperkiem

Dodatkowo każdą warstwę trzeba posolić i popieprzyć według uznania. Można posypać wierzch sałatki koperkiem.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi