Sprawdzone przepisy
niedziela, 28 lutego 2010

Sałatka ryżowa to ulubiona sałatka mojego młodszego brata Karola. Robiłam ją zawsze kiedy brat przyjeżdżał na weekendy ze studiów. Obecnie do fanów tej sałatki dołączył także mój mąż. Mogę tą sałatkę polecić, bo jest prosta i szybka. A jaka smaczna... warto ją zrobić, polecam!

Składniki (na 6 osób):

  • 4 woreczki ryżu
  • ogórki kiszone - 5 sztuk
  • 1 duża cebula
  • 5 jaj
  • 2 papryki (mogą być ze słoika)
  • majonez 
  • keczup 
  • sól, pieprz

Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ogórki kiszone i paprykę pokroić w kostkę, odcisnąć. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i trochę posolić solą, żeby zmiękła.

Układać warstwowo sałatkę w następujący sposób:

  • ogórki kiszone
  • woreczek ryżu
  • sól, pieprz
  • keczup
  • cebula
  • woreczek ryżu
  • sól, pieprz
  • majonez
  • jajka
  • woreczek ryżu
  • sól, pieprz
  • keczup
  • papryka
  • woreczek ryżu
  • sól, pieprz
  • majonez

Dla wzbogacenia smaku można tą sałatkę posypać na wierzchu koperkiem.

Smacznego !

czwartek, 25 lutego 2010

Upiekłam dzisiaj pyszny placek kakaowy z kokosem. Placek jest wilgotny dzięki wiórkom kokosowym, a ciasto kakaowe, mmm.... rozpływa się w ustach. Smakuje przepysznie, uwielbiam wiórki kokosowe, pychota!

Ciasto:

  • 1 1/5 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 7 łyżek wody - te składniki rozpuścić!
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 20 dkg kokosu

Lukier:

  • cukier puder - 20 dkg
  • sok z połowy cytryny
  • 4-5 łyżek przegotowanej ciepłej wody


Przygotować masę kakaową, ostudzić. W międzyczasie, gdy masa stygnie, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. 2 białka odłożyć do oddzielnej miseczki.

Ubić 7 żółtek z cukrem waniliowym i dodać do przestudzonej masy kakaowej. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą z 5 białek i delikatnie wymieszać łyżką.

Z 2 białek ubić pianę z 1/2 szklanki cukru i 20 dkg kokosu, wymieszać. Z kokosu zrobić kulki i układać na cieście.



Piec 45 -50 minut w temperaturze 200 stopni C. Gdy ostygnie przygotować lukier. W misce rozpuścić cukier puder z wodą i sokiem cytrynowym, wymieszać.

Smacznego !

środa, 24 lutego 2010

Mój mąż zrobił mi dzisiaj niespodziankę i przygotował dla mnie swoje spaghetti z sosem pomidorowym. Mniam..., połączenie makaronu, sosu pomidorowego i żółtego sera smakuje nieziemsko! Danie jest lekkie, syte, proste i przede wszystkim szybkie do wykonania. Smakuje większości z nas, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • paczka makaronu spaghetti
  • 3-4 cebule
  • duży słoik przecieru pomidorowego - 1 litr
  • 3-4 łyżki keczupu
  • zioła prowansalskie, bazylia
  • mięso mielone - 0,5 kg
  • puszka pomidorów albo 3-4 świeże pomidory
  • ser żółty - 20 dkg
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na oleju na złoty kolor, złożyć na miseczkę. Na tą samą patelnię wrzucić mięso mielone i dusić, aż będzie miękkie. Do usmażonego mięsa dodać cebulę i pokrojone w kostkę pomidory, wymieszać. Gotować do momentu, aż powstanie konsystencja sosu.

Wlać przecier pomidorowy, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i ziołami prowansalskimi według uznania. Aby spaghetti nabrało smaku dodać keczup, wymieszać, zagotować. Zetrzeć ząbki czosnku dopiero wtedy, gdy zdejmujemy sos z gazu.


Zetrzeć ser na tarce. W międzyczasie zagotować makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Gorący makaron ułożyć na talerzu.


Makaron polać sosem pomidorowym, na to posypać żółtym serem.

Smacznego !

poniedziałek, 22 lutego 2010

Marchewka z zasmażką według receptury mojej mamy to wspomnienie smaku dzieciństwa. Taka marchewka jest zdrowym, prostym i szybkim dodatkiem do obiadu. Dla mnie pychota, mogą ją jeść nawet samą, polecam!

Składniki (na 6 osób):

  • 2 kg marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki wody od marchewki

Marchew obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu marchew ostudzić i pokroić w dość dużą kostkę. Wodę od marchwi nie wylewać, zostawić do zasmażki.

Przygotować zasmażkę. Masło roztopić na patelni, uważać żeby się nie przypaliło. Dodać mąkę, wymieszać z masłem. Gotować tak dług, aż mąka straci smak surowizny. Następnie wlać do zasmażki wodę od marchewki, wymieszać.

Na koniec wymieszać dokładnie marchewkę z zasmażką, wyłożyć na miskę, podawać jako przystawkę do obiadu.

Smacznego !

niedziela, 21 lutego 2010

Przygotowałam dla mojej rodziny, wymyśloną przeze mnie sałatkę makaronową. Sałatka jest łatwa, szybka, zdrowa i pyszna, polecam!

Składniki:

  • 1 paczka makaronu - rurki
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2-3 czerwone cebule
  • pęczek koperku
  • 4-5 łyżek majonezu (według uznania) 
  • 20 dkg sera żółtego
  • kiełki rzodkiewki albo brokuła
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Kukurydzę i fasolę wyjąć z puszek, odsączyć. Cebulę pokroić w krążki, sparzyć wrzątkiem. Ser żółty pokroić w grubszą kostkę. Koper umyć, osączyć, posiekać.

Przygotować majonez, wymieszać w misce z koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać, można jeszcze raz doprawić solą i pieprzem (sól wsiąka w makaron, trzeba dobrze doprawić). Można dodać kiełki rzodkiewki lub brokuła, są bardzo zdrowe. Na koniec składniki wymieszać z majonezem.

Smacznego !

Choć czas karnawału już za nami, postanowiłam upiec tradycyjne faworki. Przepis zaczerpnęłam ze starej sprawdzonej książki kucharskiej. Chruściki wyszły mi super, bardzo chrupiące, takie jak robi moja mama. Do kawy w sam raz, pycha!

Składniki na faworki:

  • 50 dkg mąki
  • 6-7 żółtek
  • sól
  • 8 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

  • 50 dkg tłuszczu do smażenia
  • 10 dkg cukru pudru do posypania
  • cukier waniliowy

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.

Ciasto wałkować partiami dosyć cienko (ja wałkowałam grubiej - wtedy chruściki nie są suche) , starając się jak najmniej podsypywać mąką. Krajać nożem na paski szerokości 3 cm, każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5-6 cm i przewinąć.

Tłuszcz rozpuścić w rondelku. Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeśli zaraz wypłynie i szybko się zrumieni, można smażyć.


Ciasto wkładać na tłuszcz i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor przewracając widelcem lub drewnianym patyczkiem. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku, przełożyć na talerz.

Gdy ostygną oprószyć cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Układać w piramidkę na talerzu.

Smacznego !

Wczoraj upiekłam pyszne, chrupiące, pachnące kminkiem precelki drożdżowe. Przepis na precelki otrzymałam od babci mojego męża, to przepis pokoleniowy. Bardzo przyjemnie się je robi i super smakują. Z 1 kg wychodzi około 30 dużych precelków, u mnie zniknęły bardzo szybko z talerza. Jeśli ktoś z Was nie lubi kminku proponuję wersję z ziarnami: słonecznikiem albo dynią, polecam!

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 paczka drożdży (10 dag)
  • 3-4 jajka
  • szklanka mleka (mleko lekko podgrzać, żeby było letnie, a nie gorące)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • kostka masła lub margaryny (rozpuścić)
  • kminek (dynia lub słonecznik)

Mąkę przesiać, dodać sól i dokładnie wymieszać. Rozetrzeć kostkę drożdży z łyżką cukru. Zrobić dołek, wlać trochę mleka i roztarte drożdże, troszkę wymieszać z mąką i poczekać, aż drożdże się ruszą.

Następnie dodać resztę mleka, jajka, kminek (lub jak ktoś woli dynię lub słonecznik), wymieszać, wyrobić. W czasie wyrabiania ciasta dodawać stopniowo rozpuszczony tłuszcz.

Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Następnie formować wałeczki, przekładać jak łańcuszek i skleić lekko końce, aby powstały precle.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać mąką, układać na nich precle, poczekać chwilkę aż urosną, przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem, precelki można posypać grubą solą, ziarnami lub makiem.


Piec 15 – 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego !

20:49, katarzyna_sar , Pieczywo
Link Komentarze (4) »
piątek, 19 lutego 2010

Uwielbiam wszystkie dania z ryżu. Dzisiaj proponuję danie wegetariańskie, risotto z kukurydzą i groszkiem, polecam!

Składniki:

  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • 250 g niełuskanego ryżu
  • 1/2 l bulionu z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 300 g mrożonego groszku albo puszka groszku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 100 g żółtego sera np. goudy

Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i mieszając obsmażyć na roz­topionym maile na złoty kolor. Dodać ryż i mieszając dusić do zeszklenia. Stopniowo dodać bulion i zagotować. Dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać kukurydzę i groszek, przy­prawić solą i pieprzem, dusić jesz­cze 5 minut.

Do risotta dodać natkę pietruszki i tarty ser, wymieszać i doprawić do smaku. Aby potrawa nie była zbyt sucha, można dodać niewielką ilość gorącej wody.

Smacznego ! 

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi