Sprawdzone przepisy
poniedziałek, 22 lutego 2010

Marchewka z zasmażką według receptury mojej mamy to wspomnienie smaku dzieciństwa. Taka marchewka jest zdrowym, prostym i szybkim dodatkiem do obiadu. Dla mnie pychota, mogą ją jeść nawet samą, polecam!

Składniki (na 6 osób):

  • 2 kg marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki wody od marchewki

Marchew obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu marchew ostudzić i pokroić w dość dużą kostkę. Wodę od marchwi nie wylewać, zostawić do zasmażki.

Przygotować zasmażkę. Masło roztopić na patelni, uważać żeby się nie przypaliło. Dodać mąkę, wymieszać z masłem. Gotować tak dług, aż mąka straci smak surowizny. Następnie wlać do zasmażki wodę od marchewki, wymieszać.

Na koniec wymieszać dokładnie marchewkę z zasmażką, wyłożyć na miskę, podawać jako przystawkę do obiadu.

Smacznego !

niedziela, 21 lutego 2010

Przygotowałam dla mojej rodziny, wymyśloną przeze mnie sałatkę makaronową. Sałatka jest łatwa, szybka, zdrowa i pyszna, polecam!

Składniki:

  • 1 paczka makaronu - rurki
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2-3 czerwone cebule
  • pęczek koperku
  • 4-5 łyżek majonezu (według uznania) 
  • 20 dkg sera żółtego
  • kiełki rzodkiewki albo brokuła
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Kukurydzę i fasolę wyjąć z puszek, odsączyć. Cebulę pokroić w krążki, sparzyć wrzątkiem. Ser żółty pokroić w grubszą kostkę. Koper umyć, osączyć, posiekać.

Przygotować majonez, wymieszać w misce z koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać, można jeszcze raz doprawić solą i pieprzem (sól wsiąka w makaron, trzeba dobrze doprawić). Można dodać kiełki rzodkiewki lub brokuła, są bardzo zdrowe. Na koniec składniki wymieszać z majonezem.

Smacznego !

Choć czas karnawału już za nami, postanowiłam upiec tradycyjne faworki. Przepis zaczerpnęłam ze starej sprawdzonej książki kucharskiej. Chruściki wyszły mi super, bardzo chrupiące, takie jak robi moja mama. Do kawy w sam raz, pycha!

Składniki na faworki:

  • 50 dkg mąki
  • 6-7 żółtek
  • sól
  • 8 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

  • 50 dkg tłuszczu do smażenia
  • 10 dkg cukru pudru do posypania
  • cukier waniliowy

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.

Ciasto wałkować partiami dosyć cienko (ja wałkowałam grubiej - wtedy chruściki nie są suche) , starając się jak najmniej podsypywać mąką. Krajać nożem na paski szerokości 3 cm, każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5-6 cm i przewinąć.

Tłuszcz rozpuścić w rondelku. Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeśli zaraz wypłynie i szybko się zrumieni, można smażyć.


Ciasto wkładać na tłuszcz i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor przewracając widelcem lub drewnianym patyczkiem. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku, przełożyć na talerz.

Gdy ostygną oprószyć cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Układać w piramidkę na talerzu.

Smacznego !

Wczoraj upiekłam pyszne, chrupiące, pachnące kminkiem precelki drożdżowe. Przepis na precelki otrzymałam od babci mojego męża, to przepis pokoleniowy. Bardzo przyjemnie się je robi i super smakują. Z 1 kg wychodzi około 30 dużych precelków, u mnie zniknęły bardzo szybko z talerza. Jeśli ktoś z Was nie lubi kminku proponuję wersję z ziarnami: słonecznikiem albo dynią, polecam!

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 paczka drożdży (10 dag)
  • 3-4 jajka
  • szklanka mleka (mleko lekko podgrzać, żeby było letnie, a nie gorące)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • kostka masła lub margaryny (rozpuścić)
  • kminek (dynia lub słonecznik)

Mąkę przesiać, dodać sól i dokładnie wymieszać. Rozetrzeć kostkę drożdży z łyżką cukru. Zrobić dołek, wlać trochę mleka i roztarte drożdże, troszkę wymieszać z mąką i poczekać, aż drożdże się ruszą.

Następnie dodać resztę mleka, jajka, kminek (lub jak ktoś woli dynię lub słonecznik), wymieszać, wyrobić. W czasie wyrabiania ciasta dodawać stopniowo rozpuszczony tłuszcz.

Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Następnie formować wałeczki, przekładać jak łańcuszek i skleić lekko końce, aby powstały precle.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać mąką, układać na nich precle, poczekać chwilkę aż urosną, przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem, precelki można posypać grubą solą, ziarnami lub makiem.


Piec 15 – 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego !

20:49, katarzyna_sar , Pieczywo
Link Komentarze (4) »
piątek, 19 lutego 2010

Uwielbiam wszystkie dania z ryżu. Dzisiaj proponuję danie wegetariańskie, risotto z kukurydzą i groszkiem, polecam!

Składniki:

  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • 250 g niełuskanego ryżu
  • 1/2 l bulionu z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 300 g mrożonego groszku albo puszka groszku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 100 g żółtego sera np. goudy

Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i mieszając obsmażyć na roz­topionym maile na złoty kolor. Dodać ryż i mieszając dusić do zeszklenia. Stopniowo dodać bulion i zagotować. Dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać kukurydzę i groszek, przy­prawić solą i pieprzem, dusić jesz­cze 5 minut.

Do risotta dodać natkę pietruszki i tarty ser, wymieszać i doprawić do smaku. Aby potrawa nie była zbyt sucha, można dodać niewielką ilość gorącej wody.

Smacznego ! 

środa, 17 lutego 2010

Dzisiaj Popielec, dla większości z nas dzień w którym nie jemy mięsa. Proponuję Wam zatem śledzie w occie według receptury mojej babci. Śledzie są kruche, nie za ostre ani za kwaśne. Cały sekret tkwi w zalewie, którą przygotowuję zarówno dla śledzi jak i dla ogórków konserwowych. Polecam, będą Wam smakowały!

Składniki:

  • 1 kg śledzi (matiasy)
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • rodzynki (mogą być, ale nie muszą)
  • suszone owoce (mogą być, ale nie muszą)

Zalewa:

  • 2 l wody
  • 0,75 l octu
  • 35 dkg cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • gorczyca

Śledzie namoczyć w wodzie – minimum pół dnia. Odsączyć, pokroić w dość duże kawałki. Cebulę i marchewkę pokroić w krążki, sparzyć gorącą wodą. Można dodać rodzynki i suszone owoce.

Składniki na zalewę zagotować, można dodać jeszcze 6 dkg soli (ja nie dodaje, bo śledzie matiasy są słone).

Układać warstwami w słoiku lub w szklanej misce:

  • śledzie
  • cebula
  • marchewka
  • rodzynki
  • suszone owoce (i tak na przemian)

Na koniec zalać zimną zalewą, jeśli układamy w słoiku zakręcić słoik. Śledzie muszą stać minimalnie 1 dzień.

Smacznego !

wtorek, 16 lutego 2010

W dniu dzisiejszym upiekłam oponki serowe. Przepis otrzymałam niedawno od mojej koleżanki Asi i postanowiłam go wypróbować. Nie żałuję, po pracy przygotowałam ciasto i szybciutko upiekłam moje oponki z dziurką:-). Niebo w gębie, oponki są lekko serowe, pulchne, z chrupiącą skórką. Najlepiej smakują z cukrem pudrem, pyszotka!

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg sera półtłustego
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/4 litra kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
  • kieliszek spirytusu

Dodatkowo:

  • olej lub stopiony smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotować olej lub smalec do smażenia. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Ser zmielić, dodać do mąki. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Na koniec wlać 1 szklankę śmietany (1/4 litra), spirytus i zagnieść ciasto na jednolitą masę.

Posypać mąką stolnicę i deseczki. Urywać ciasto partiami i wałkować na grubość 1-1,5 cm. Wykrawać oponki szklanką, a dziurki kieliszkiem albo zakrętką od butelki. Dziurki powinny być jak najmniejsze. Układać oponki serowe na dekach posypanych mąką.


Oponki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu układać na bibule albo papierowych ręcznikach, żeby nie były opite tłuszczem. Jak ostygną posypać cukrem pudrem. Jeśli wolicie można zrobić lukier.

Smacznego !

poniedziałek, 15 lutego 2010

Na ostatki upiekłam pączki z przepisu mojej mamy. Przepis był wiele razy wypróbowany. Pączki są pyszne, kruche i cudownie smakują, polecam!

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 12 dkg drożdży
  • 15-20 dkg cukru
  • około 1/2 litra mleka
  • 10 żółtek
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • sól
  • cukier waniliowy
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1 kieliszek rumu

Składniki na lukier:

  • 10 dkg cukru pudru
  • sok z cytryny
  • przegotowana ciepła woda

Dodatkowo:

  • 1-1 1/2 kg tłuszczu do smażenia (smalec, olej)
  • marmolada lub osączone konfitury

Mąkę przesiać na stolnicę. Tłuszcz do smażenia pączków stopić w rondlu. Zrobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dkg mąki i mlekiem (gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości dobrej śmietany). Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Następnie utrzeć jajko i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, resztę mleka, szczyptę soli, alkohol, wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki i na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać po trochu tłuszcz, jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Ciasto wyrobić. Obrać ciasto z boków miski, wyrównać powierzchnię, zostawić w ciepłe do wyrośnięcia (10-15 minut).

Po wyrobieniu ciasto przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swą objętość o 100 %, nabierać partiami i wykładać na stolnicę posypaną mąką, bardzo lekko wywałkować na grubość 1 1/2 - 2cm. Wykrawać kółka szklanką, na środek każdego kawałka nakładać marmoladę.

Zlepiać dokładnie, formować kule, kłaść zlepieniem na spód na posypany mąką stół, przykryć czystą ściereczką.


Sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany: wrzucić kawałek ciasta, gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz się zrumieni, można smażyć. Wyrośnięte pączki kolejno brać ostrożnie na rękę, omieść pędzelkiem z mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Przykryć pokrywą i smażyć (pączki powinny swobodnie pływać). Gdy pączki zrumienią się od dołu, obrócić widelcem do góry i dosmażyć bez przykrycia.


Usmażone pączki wyjmować na bibułę do osączenia, starannie osączyć, układać na płaskim, szerokim półmisku jeden obok drugiego. Ostudzić.

Przygotować lukier. Do cukru pudru dodać ciepłą wodę, tak aby powstała w miarę płynna masa. Dodać sok z połowy cytryny. Każdy pączek polukrować.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi