Sprawdzone przepisy
poniedziałek, 08 lutego 2010

Lubimy wszelkiego rodzaju ciasteczka, a szczególnie te z wiórkami kokosowymi:-) Ciasteczka z kleiku ryżowego smakują nieprzeciętnie. Są pyszne, delikatne, kokosowe, lekko ciągnące się, najsmaczniejsze z dżemem i najbardziej lubiane przez dzieci. Polecam!

Składniki:

  • paczka kleiku ryżowego (naturalny)
  • około 80 g wiórek koksowych
  • kostka masła lub margaryny (roztopić)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (może być mniej) 
  • cukier waniliowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

W misce wymieszać kleik ryżowy, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować je z cukrem i cukrem waniliowym. Masę wylać do suchych składników, dodać stopiony letni tłuszcz, wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek, wylać pianę i wymieszać składniki na jednolitą masę.

Formować kulki w kształcie orzecha włoskiego, na środku zrobić dziurkę. Układać ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu nałożyć marmoladę.

Smacznego !

Przepis na piernik alpejski otrzymałam od mojej koleżanki Irki i od razu postanowiłam go upiec. Efekt był zachwycający! To delikatny, wilgotny, mięciutki biszkopt z nutą piernikową, przełożony pyszną śmietaną i nadziewanymi piernikami. Smakuje jak marzenie. Polecam do wypróbowania, nie będziecie żałować!

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

Pozostałe składniki:

  • 1 kg jabłek
  • galaretka truskawkowa
  • pół litra śmietany (30%)
  • 40 sztuk nadziewanych pierników
  • 2 galaretki cytrynowe
  • cukier waniliowy
  • czekolada

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Po upieczeniu biszkoptu, przekroić go na pół. 1 kg jabłek zetrzeć na tarce i usmażyć, pod koniec wsypać 1 galaretkę truskawkową. Lekko ciepłe jabłka wlać na pierwszą część biszkoptu, na to ułożyć 40 sztuk pierniczków alpejskich (ja kupuję nadziewane pierniki w Biedronce) i lekko wcisnąć w jabłka.

Następnie ubić śmietanę 30 % (łaciata pół litra) z cukrem wanilinowym. Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 1/2 l gorącej wody. Gdy będzie tężeć wlewać stopniowo do śmietany i dalej ubijać. Śmietanę wylać na pierniki (zostawić trochę na wierzch placka), na to nałożyć drugą część biszkoptu, posmarować resztą śmietany. Na wierzch zetrzeć tabliczkę czekolady.

Smacznego !

W sezonie zimowym w mojej zamrażarce można znaleźć owoce mrożone, dlatego postanowiłam upiec ciasto drożdżowe z truskawkami i agrestem. Przepis ten dostałam od mojej babci. Ciasto jest pyszne, wilgotne, pachnące i miękkie jak puch. To sprawdzony przepis na ciastko drożdżowe. Mam nadzieję, że zagości także w Waszych domach, smacznego !

Składniki na ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 jajka (3 żółtka + 1 całe jajko)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 7 dkg drożdży
  • 12, 5 dkg masła lub margaryny (roztopić)
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli


Składniki na kruszonkę:

  • pół kostki masła lub margaryny
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • szklanka mąki
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, zrobić wgłębienie, rozkruszyć drożdże, posypać je 2 łyżkami cukru, wlać na to trochę letniego mleka i rozmieszać z mąką do gęstości śmietany. Poczekać, aż drożdże się ruszą. W międzyczasie ubić 3 żółtka + 1 całe jajko z resztą cukru na kogel -mogel. Dodać masę jajeczną do wyrośniętych drożdży. Wymieszać z resztą mąki i mlekiem, wyrobić ciasto.

W czasie wyrabiania ciasta dodawać stopniowo roztopiony tłuszcz (musi być letni). Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie odchodzić od boków miski. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (tak, aż podwoi swoją objętość). Ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać, ułożyć owoce (truskawki, agrest, porzeczki lub dżem) i posypać kruszonką.

Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać masło, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe. Wszystko zagnieść i zrobić kruszonkę. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego !

niedziela, 07 lutego 2010

W ostatni weekend upiekłam nowe ciasto o nazwie "popapraniec". Upiekłam go z dwóch powodów. Po pierwsze jadłam go w gościach i ciasto tak mi smakowało, że już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia tego placka. Po drugie ciasto zostało upieczone na konkurs cukru królewskiego ogłoszonego na blogu moje wypieki. Ciasto jest pyszne, tak jak nazwa wskazuje to "popaprany" biszkopt składający się z wiórków kokosowych, maku i kakao, przełożony masą budyniową. Ciasto rozpływa się w ustach.

Spójrzcie na zdjęcie, zachęcam do upieczenia !

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maku (suchy)
  • 1 łyżka kakao


Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru


Polewa czekoladowa:

  • pół tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej
  • łyżka masła
  • 3-4 łyżki wody

Ponadto:
  • 1/2 szklanki wódki
  • dżem z jabłek lub czarnej porzeczki
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe 
  • migdały lub orzechy

Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką. Dodać przesianą mąkę
z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a d trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę.

Piec jak biszkopt 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przygotować masę budyniową. Na mleku ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem.

Polewa czekoladowa: Rozpuścić w garnku masło, dodać wodę. Wrzucić czekoladę, rozpuścić. Gdyby masła była za gęsta, dodać więcej wody.

Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy budyniowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na masę wyłożyć dżem, posiekane migdały lub orzechy oraz wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki. Polać nierównomiernie polewą czekoladową (zrobić zygzaki) i posypać wiórkami kokosowymi. Odczekać, aż trochę zmięknie. Ciasto jest pyszne, polecam!

Smacznego !

Jako pierwsze na moim blogu przedstawiam Wam cebulaki. To pyszne bułeczki z cebulą, które po raz pierwszy jadłam na Podkarpaciu, w rodzinnych stronach mojego męża. Od tamtej pory często piekę cebulaki - dzisiaj wersja urozmaicona z dodatkiem kiełbasy i żółtego sera. Moja rodzina uwielbia cebulaki. Mam nadzieję, że moje przepisy się Wam spodobają i będziecie z nich korzystać.

Pozdrawiam serdecznie:-)

Składniki na 10 sztuk:

  • 30 g drożdży (świeżych)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki pszennej mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju


Farsz:

  • keczup
  • ser żółty
  • kiełbasa
  • 4-5 cebul (+ 2 łyżki oleju do smażenia)
  • 3/4 szklanki wody
Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Wlać wodę, wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Wymieszać troszkę z mąką i pozostawić do "ruszenia" na10 minut. Dodać szczyptę soli i resztę wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W trakcie wyrabiania ciasta dodać olej. Wyrabiać ciasto, aż do momentu gdy będzie odchodzić od boków miski. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około
30 minut.

Cebulę pokroić w cienkie krążki i podsmażyć przez chwilkę na patelni z dwoma łyżkami oleju. Lekko ze złoconą cebulę podlać wodą, doprawić solą i pieprzem. Dusić bez przykrywki, aż do wygotowania się wody. Przestudzić. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce. 2 łyżki keczupu rozrobić z 4 łyżkami wody, żeby powstała płynna konsystencja.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków, uformować z nich kulki i każdy z nich rozwałkować. Następnie ułożyć na blasze w dość sporych odstępach (cebulaki urosną). Placuszki posmarować keczupem, nałożyć porcję cebuli, na to ser żółty albo druga wersja keczup + kiełbasa +cebula +ser żółty.


Cebulaki pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Piec 15 - 20 minut ( ja piekłam 15 minut - trzeba sprawdzić patyczkiem czy są dobre). Podawać ciepłe, choć na zimno też są bardzo pyszne.

Smacznego !

1 ... 51 , 52
 
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi