Sprawdzone przepisy
środa, 03 marca 2010

Surówka z selera na słodko, pycha!  Seler, brzoskwinie i rodzynki wspaniale się komponują. Surówka jest bardzo dobra i zdrowa. Śmiało można ją jeść nawet na deser, polecam!

Składniki:

  • cały seler
  • słoik brzoskwiń
  • garść rodzynek
  • troszkę soli
  • sok z cytryny 
  • jogurt 
  • majonez

Seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Skropić cytryną, żeby nie ściemniał. Seler lekko posolić.

Następnie do utartego selera dodać rodzynki i osączone, pokrojone w kawałki brzoskwinie.


Majonez połączyć z jogurtem i wymieszać dokładnie wszystkie składniki.

Smacznego !

Najlepszy swojski chleb, który jadłam to chleb według przepisu mojej chrzestnej. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Mam ten zaszczyt, że teraz posiadam go ja:-) To prawdziwy swojski chleb, taki jak kiedyś piekły go nasze prababcie. Jest pyszny z chrupiącą skórką, zawsze wychodzi, polecam!

Składniki:

  • 4 szklanki mąki żytniej
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • 3-4 łyżki mleka
  • pół kostki drożdży (5 dkg)
  • pół łyżeczki cukru 
  • 3/4 litra serwatki

Przesiać 4 szklanki mąki żytniej i 3,5 szklanki mąki pszennej z 1 łyżką soli. Dokładnie wymieszać składniki. Zrobić dołek w mące, rozkruszyć pół kostki drożdży, zasypać cukrem (pół łyżeczki), dodać do drożdży 3-4 łyżki letniego mleka.

Serwatkę lekko podgrzać, wlać do miski i wszystko wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie i przykleja się do miski dodać jeszcze około pół szklanki mąki pszennej. Ciasto wyrobić, następnie przykryć ściereczką, chleb powinien ruszać się około pół godziny.

Jak wyrośnie ukulać ponownie ciasto i ułożyć na blasze (wymiary blaszki 24/35 cm). Poczekać ponownie, aż ciasto wyrośnie na blasze.

Nagrzać piekarnik wcześniej do 100 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować wodą (użyć do tego zwykłego pędzelka) i posypać makiem.

Chleb piec około godziny w temperaturze około 180 stopni C. Po upieczeniu chleb posmarować ponownie wodą i włożyć ponownie do wyłączonego piekarnika na około 10 minut.

Smacznego !

poniedziałek, 01 marca 2010

W okresie zimy brakuje nam witamin, dlatego przedstawiam Wam przepis na surówkę pełną witamin. To surówka wymyślona przeze mnie, jest bardzo zdrowa. Przygotowuję ją ze składników, które mam w domu- często nazywam ja surówką "co się nawinie":-). To surówka bardzo dobra zarówno do obiadu jak i na śniadanie do pracy, polecam!

Składniki:

  • główka sałaty lodowej
  • puszka kukurydzy
  • słoik groszku i marchewki (mieszanka)
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • ser biały - 20 dkg 
  • 2 ząbki czosnku 
  • majonez
  • sól, pieprz

Sałatę lodową umyć, poskubać na kawałki. Odsączyć kukurydzę, groszek z marchewką oraz fasolę. Wrzucić do sałaty.

Cebulę pokroić w krążki, sparzyć gorącą wodą (wtedy nie będzie się tak odbijać), odsączyć. Ser biały pokroić w kostkę. Cebulę i ser wrzucić do sałaty, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Majonez połączyć z 2 startymi ząbkami czosnku, można jeszcze doprawić według uznania. Wlać do miski i wszystkie składniki dokładnie wymieszać, gotowe!

Smacznego !

niedziela, 28 lutego 2010

 

Na moje urodziny upiekłam sernik z brzoskwiniami. Sernik jest pyszny, przepis sprawdzony. Wypróbujcie, nie będziecie żałować!

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek

Masa serowa:

  • 1,5 kg sera
  • 6 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła lub margaryny 
  • skórka pomarańczowa

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kostkę masła lub margaryny, cukier i 6 żółtek (6 białek odstawić na pianę). Z wymienionych składników należy wyrobić ciasto. Podzielić ciasto, 3/4 jego części rozłożyć na blasze. Pozostałe ciasto dobrze schłodzić w lodówce.

Przygotować masę serową. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem na kogel -mogel. Kostkę masła lub margaryny rozetrzeć, dodać masę jajeczną, wymieszać.

Dodać ser (może to być twaróg - wtedy trzeba go zmielić albo dodać gotową masę serową już przygotowaną pod sernik), wymieszać. Następnie wsypać budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową i wymieszać. Na koniec ubić pianę z 6 białek, dodać szczyptę soli żeby była sztywna. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.

Przygotowaną masę serową rozłożyć na surowym cieście. Na ser wyłożyć odsączone brzoskwinie (układać do góry nogami).

Następnie ubić pianę z 5 białek, dodać szczyptę soli. Ułożyć pianę na brzoskwiniach. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną resztę ciasta.


Włożyć sernik do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C, w trakcie pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni C. Piec sernik około godziny. Żeby placek się nie spalił trzeba przykryć papierem.

 

Smacznego !

Zawsze przygotowałam kurczaka w tradycyjny sposób. Parę dni temu otrzymałam przepis od koleżanki Wandy. Kurczak smakował naprawdę dobrze, miał słodkawy smak i czuć było nutę cytrynową. Poza tym mięso było bardzo delikatne i sprężyste. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, na pewno zrobię go jeszcze nie jeden raz, polecam!

Składniki:

  • 2 średnie kurczaki
  • piwo cytrynowe
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kilka goździków
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sok z całej cytryny
  • sól, pieprz 
  • przyprawa do mięsa Knoor (czerowna) 
  • olej lub masło

Kurczaka należy przygotować dzień wcześniej, piec następnego dnia. Kurczaka podzielić na części, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Następnie obrać czosnek, zetrzeć na tarce, natrzeć mięso. Wycisnąć sok z całej cytryny, wszystko wymieszać.

Ułożyć porcje kurczaka w misce. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kilka goździków. Całość zalać piwem cytrynowym, przykryć folią i włożyć na noc do lodówki.

Piec kurczaka w rondlu około 40 minut pod przykryciem, a później zdjąć przykrycie by kurczak nabrał rumieńca i miał chrupiącą skórkę.

Smacznego !

Tagi: czosnek piwo
21:42, katarzyna_sar , Dania główne
Link Komentarze (1) »

Sałatka ryżowa to ulubiona sałatka mojego młodszego brata Karola. Robiłam ją zawsze kiedy brat przyjeżdżał na weekendy ze studiów. Obecnie do fanów tej sałatki dołączył także mój mąż. Mogę tą sałatkę polecić, bo jest prosta i szybka. A jaka smaczna... warto ją zrobić, polecam!

Składniki (na 6 osób):

  • 4 woreczki ryżu
  • ogórki kiszone - 5 sztuk
  • 1 duża cebula
  • 5 jaj
  • 2 papryki (mogą być ze słoika)
  • majonez 
  • keczup 
  • sól, pieprz

Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ogórki kiszone i paprykę pokroić w kostkę, odcisnąć. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i trochę posolić solą, żeby zmiękła.

Układać warstwowo sałatkę w następujący sposób:

  • ogórki kiszone
  • woreczek ryżu
  • sól, pieprz
  • keczup
  • cebula
  • woreczek ryżu
  • sól, pieprz
  • majonez
  • jajka
  • woreczek ryżu
  • sól, pieprz
  • keczup
  • papryka
  • woreczek ryżu
  • sól, pieprz
  • majonez

Dla wzbogacenia smaku można tą sałatkę posypać na wierzchu koperkiem.

Smacznego !

czwartek, 25 lutego 2010

Upiekłam dzisiaj pyszny placek kakaowy z kokosem. Placek jest wilgotny dzięki wiórkom kokosowym, a ciasto kakaowe, mmm.... rozpływa się w ustach. Smakuje przepysznie, uwielbiam wiórki kokosowe, pychota!

Ciasto:

  • 1 1/5 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 7 łyżek wody - te składniki rozpuścić!
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 20 dkg kokosu

Lukier:

  • cukier puder - 20 dkg
  • sok z połowy cytryny
  • 4-5 łyżek przegotowanej ciepłej wody


Przygotować masę kakaową, ostudzić. W międzyczasie, gdy masa stygnie, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. 2 białka odłożyć do oddzielnej miseczki.

Ubić 7 żółtek z cukrem waniliowym i dodać do przestudzonej masy kakaowej. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą z 5 białek i delikatnie wymieszać łyżką.

Z 2 białek ubić pianę z 1/2 szklanki cukru i 20 dkg kokosu, wymieszać. Z kokosu zrobić kulki i układać na cieście.



Piec 45 -50 minut w temperaturze 200 stopni C. Gdy ostygnie przygotować lukier. W misce rozpuścić cukier puder z wodą i sokiem cytrynowym, wymieszać.

Smacznego !

środa, 24 lutego 2010

Mój mąż zrobił mi dzisiaj niespodziankę i przygotował dla mnie swoje spaghetti z sosem pomidorowym. Mniam..., połączenie makaronu, sosu pomidorowego i żółtego sera smakuje nieziemsko! Danie jest lekkie, syte, proste i przede wszystkim szybkie do wykonania. Smakuje większości z nas, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • paczka makaronu spaghetti
  • 3-4 cebule
  • duży słoik przecieru pomidorowego - 1 litr
  • 3-4 łyżki keczupu
  • zioła prowansalskie, bazylia
  • mięso mielone - 0,5 kg
  • puszka pomidorów albo 3-4 świeże pomidory
  • ser żółty - 20 dkg
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na oleju na złoty kolor, złożyć na miseczkę. Na tą samą patelnię wrzucić mięso mielone i dusić, aż będzie miękkie. Do usmażonego mięsa dodać cebulę i pokrojone w kostkę pomidory, wymieszać. Gotować do momentu, aż powstanie konsystencja sosu.

Wlać przecier pomidorowy, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i ziołami prowansalskimi według uznania. Aby spaghetti nabrało smaku dodać keczup, wymieszać, zagotować. Zetrzeć ząbki czosnku dopiero wtedy, gdy zdejmujemy sos z gazu.


Zetrzeć ser na tarce. W międzyczasie zagotować makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Gorący makaron ułożyć na talerzu.


Makaron polać sosem pomidorowym, na to posypać żółtym serem.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi