Sprawdzone przepisy
czwartek, 11 lutego 2010

W okresie zimowym, kiedy brakuje nam witamin, warto zrobić surówkę z selera i ogórka konserwowego. Seler to cenne warzywo, które wzmacnia przede wszystkim układ odpornościowy i pobudza przemianę materii. Ponadto zawiera witaminy C, B oraz jest niezwykle mało kaloryczny. Surówka z selera, którą proponuję jest nie tylko zdrowa, ale również pyszna. Ogórek słodko-kwaśny zmienia smak tej surówki. Nie musimy używać cytryny, aby zabić charakterystyczny smak selera. To jedna z moich ulubionych surówek, polecam!

Składniki (na 6 osób):

  • 1 duży seler
  • słoik ogórków konserwowych (litrowy)
  • sól
  • pieprz
  • majonez lub olej

Seler obrać ze skórki, umyć. Następnie seler i ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dodać olej lub majonez, wymieszać (ja osobiście wolę majonez do tej surówki).

Smacznego !

Przedstawiam Wam przepis na niezawodne pierniczki świąteczne, które piekę na Boże Narodzenie. Pierniczki są pyszne o korzennym smaku, rozpływają się w ustach. Z 2 kg mąki wychodzi ich bardzo dużo, bo aż około 200 sztuk. Można je jeść od razu po upieczeniu, ponieważ nie są twarde. Ja wkładam je do puszki i mogą tam leżeć nawet 2 miesiące. Do kawy w sam raz, polecam!

Ciasto:

  • 2 kg mąki
  • 65 dkg cukru 
  • 65 dkg miodu
  • 8 jaj (3 całe + 5 żółtek)
  • 4 łyżeczki amoniaku 
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paczka przyprawy do pierników 
  • 3 łyżeczki dobrej kawy (dobrze zmielona) 
  • 35 dkg masła 
  • 10 dkg kakao (gorzkie)
  • 30 dkg smalcu
  • 1/2 szklanki zimnego mleka +3 łyżki mąki
  • zmielone goździki
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz

Lukier:

  • 2 białka
  • 20 dkg cukru pudru
  • olejek migdałowy

Dekoracja:

  • migdały
  • orzechy
  • kolorowa posypka
  • skórka pomarańczowa

4 łyżeczki amoniaku rozpuścić w 1/2 szklance zimnego mleka, dodać 3 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić do wyburzenia (w większym garnku) - 20 minut.

Wszystkie sypkie składniki wrzucić do miski, wymieszać. Dodać przyprawy: zmielone goździki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, trochę pieprzu. Jajka (3 całe + 5 żółtek) ubić z cukrem. Masło i smalec rozpuścić. Masę jajeczną, miód, wyburzony amoniak oraz rozpuszczony tłuszcz wlać do reszty składników. Wymieszać rękami. Włożyć do lodówki na 1 dzień.

Ciasto rozwałkować na 0,5 cm, foremkami wykrawać pierniczki, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Lukier: białka z cukrem utrzeć na pulchną masę, dodać olejek migdałowy.

Smacznego !

Kiedy zostają mi ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego, często robię kluski śląskie zwane w moim domu kluskami z dziurką lub kluskami aksamitkami. Są pyszne, aksamitne i sprężyste. Najlepiej smakują z ciemnym sosem, surówką i roladą wołową.

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki - około 1 kg
  • 3 żółtka
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie lub wykorzystać ziemniaki z ostatniego obiadu. Przepuścić przez praskę, włożyć do miski. W misce podzielić je na cztery części. Wyjąć jedną część i wypełnić wgłębienie mąką ziemniaczaną. Następnie dodać żółtka, można doprawić.


 

Ciasto zagnieść i formować małe kuleczki, na środku robić dziurkę. Nastawić wodę, posolić. Na wrzątek wrzucać kluski, gotować chwilkę. Jak wypłyną na wierzch, są już gotowe. Odcedzić i podawać.

Smacznego !

środa, 10 lutego 2010

Jeśli macie w swojej szafie zapas musli, a chcecie upiec coś dobrego, skorzystajcie z przepisu na ciasteczka z musli. Ciastka te są przede wszystkim pyszne, zdrowe, nie za słodkie. Piekę je często bo są szybkie i łatwe w przygotowaniu. W sam raz dla tych co są na diecie, bo zawierają dużo błonnika.

Składniki:

  • 185 g masła (rozpuścić)
  • 1 szklanka musli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych 
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 70 g brązowego cukru (ja dodaję większą połowę szklanki białego cukru) 
  • 1/4 szklani ziaren sezamu (ja zamiast sezamu dodaję pół szklanki zmielonego siemienia lnianego)
  • 1 łyżka miodu
  • 1roztrzepane jajko

Wszystkie suche składniki wymieszać. Rozpuścić masło. Roztrzepać jajko, dodać miód. Wszystko wymieszać.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blasze w sporych odstępach, spłaszczyć łyżką. Piec 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Ciastka ostudzić (będą miękkie). Ostudzone ciastka ułożyć na talerzu.

Ciastka te są nie tylko pyszne ale i zdrowe:-) Ja dodaję do nich bardzo często pestki słonecznika, żurawinę, rodzynki oraz suszone owoce . Samo zdrowie, polecam!


Smacznego !

poniedziałek, 08 lutego 2010

Sałatka gyros to jedna z ulubionych sałatek mojego męża. Przygotowuję ją bardzo często, bo jest oryginalna, pyszna i łatwa. Lubimy to połączenie usmażonego kurczaka, cebulki, kapusty pekińskiej z majonezem i keczupem. Po prostu pychotka! Czasami robię inną wersję tej sałatki, dodaję wtedy do kurczaka przyprawę curry.

Składniki (na 6 osób):

  • 3-4 filety z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • słoik ogórków konserwowych
  • kapusta pekińska 
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • majonez 
  • keczup 
  • olej 
  • pęczek koperku 
  • sól, pieprz

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros,usmażyć na oleju. Kukurydzę wyłożyć z puszki,odsączyć. Kapustę pekińską pokroić, lekko posolić żeby zmiękła. Ogórki pokroić w talarki, cebulę w krążki (można sparzyć).

Układać warstwowo sałatkę w następujący sposób:

  • usmażony kurczak
  • majonez
  • cebula
  • keczup
  • ogórki
  • majonez
  • kukurydza
  • keczup
  • kapusta pekińska
  • majonez z posiekanym koperkiem

Dodatkowo każdą warstwę trzeba posolić i popieprzyć według uznania. Można posypać wierzch sałatki koperkiem.

Smacznego !

Lubimy wszelkiego rodzaju ciasteczka, a szczególnie te z wiórkami kokosowymi:-) Ciasteczka z kleiku ryżowego smakują nieprzeciętnie. Są pyszne, delikatne, kokosowe, lekko ciągnące się, najsmaczniejsze z dżemem i najbardziej lubiane przez dzieci. Polecam!

Składniki:

  • paczka kleiku ryżowego (naturalny)
  • około 80 g wiórek koksowych
  • kostka masła lub margaryny (roztopić)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (może być mniej) 
  • cukier waniliowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

W misce wymieszać kleik ryżowy, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować je z cukrem i cukrem waniliowym. Masę wylać do suchych składników, dodać stopiony letni tłuszcz, wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek, wylać pianę i wymieszać składniki na jednolitą masę.

Formować kulki w kształcie orzecha włoskiego, na środku zrobić dziurkę. Układać ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu nałożyć marmoladę.

Smacznego !

Przepis na piernik alpejski otrzymałam od mojej koleżanki Irki i od razu postanowiłam go upiec. Efekt był zachwycający! To delikatny, wilgotny, mięciutki biszkopt z nutą piernikową, przełożony pyszną śmietaną i nadziewanymi piernikami. Smakuje jak marzenie. Polecam do wypróbowania, nie będziecie żałować!

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

Pozostałe składniki:

  • 1 kg jabłek
  • galaretka truskawkowa
  • pół litra śmietany (30%)
  • 40 sztuk nadziewanych pierników
  • 2 galaretki cytrynowe
  • cukier waniliowy
  • czekolada

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Po upieczeniu biszkoptu, przekroić go na pół. 1 kg jabłek zetrzeć na tarce i usmażyć, pod koniec wsypać 1 galaretkę truskawkową. Lekko ciepłe jabłka wlać na pierwszą część biszkoptu, na to ułożyć 40 sztuk pierniczków alpejskich (ja kupuję nadziewane pierniki w Biedronce) i lekko wcisnąć w jabłka.

Następnie ubić śmietanę 30 % (łaciata pół litra) z cukrem wanilinowym. Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 1/2 l gorącej wody. Gdy będzie tężeć wlewać stopniowo do śmietany i dalej ubijać. Śmietanę wylać na pierniki (zostawić trochę na wierzch placka), na to nałożyć drugą część biszkoptu, posmarować resztą śmietany. Na wierzch zetrzeć tabliczkę czekolady.

Smacznego !

W sezonie zimowym w mojej zamrażarce można znaleźć owoce mrożone, dlatego postanowiłam upiec ciasto drożdżowe z truskawkami i agrestem. Przepis ten dostałam od mojej babci. Ciasto jest pyszne, wilgotne, pachnące i miękkie jak puch. To sprawdzony przepis na ciastko drożdżowe. Mam nadzieję, że zagości także w Waszych domach, smacznego !

Składniki na ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 jajka (3 żółtka + 1 całe jajko)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 7 dkg drożdży
  • 12, 5 dkg masła lub margaryny (roztopić)
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli


Składniki na kruszonkę:

  • pół kostki masła lub margaryny
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • szklanka mąki
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, zrobić wgłębienie, rozkruszyć drożdże, posypać je 2 łyżkami cukru, wlać na to trochę letniego mleka i rozmieszać z mąką do gęstości śmietany. Poczekać, aż drożdże się ruszą. W międzyczasie ubić 3 żółtka + 1 całe jajko z resztą cukru na kogel -mogel. Dodać masę jajeczną do wyrośniętych drożdży. Wymieszać z resztą mąki i mlekiem, wyrobić ciasto.

W czasie wyrabiania ciasta dodawać stopniowo roztopiony tłuszcz (musi być letni). Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie odchodzić od boków miski. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (tak, aż podwoi swoją objętość). Ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać, ułożyć owoce (truskawki, agrest, porzeczki lub dżem) i posypać kruszonką.

Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać masło, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe. Wszystko zagnieść i zrobić kruszonkę. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi