Sprawdzone przepisy
niedziela, 06 maja 2018

Tort dla dziewczynki z wesołą Świnką Peppą - tort bajkowy, urodzinowy:-). Tort przełożony został masą śmietankowo - krówkową z kwaskowym dżemem i brzoskwiniami. Tort jest pracochłonny, jednakże efekt oraz reakcja małej jubilatki zrekompensowała mi mój trud, pozdrawiam :-)

Źródło - tutaj

Prostokątny biszkopt:

  • 8 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • różowy barwnik (używam barwnika firmy Wilton w żelu)

 

Do nasączenia:

  • 200 ml słabej herbaty
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Krem do prostokątnego biszkoptu:

  • 4 serki mascarpone (każdy po 250 g)
  • 3 śmietany kremówki mocno schłodzone (każda po 250 ml)
  • puszka gotowej masy krówkowej (510 g)
  • 40 g cukru pudru (można pominąć)
  • niebieski barwnik (używam barwnika firmy Wilton w żelu)

Dodatkowo:

  • dżem porzeczkowy lub inny kwaskowy
  • brzoskwinie z puszki lub kompotu (odsączyć na sicie)

 

Okrągły biszkopt:

  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki tortowej pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • różowy barwnik (używam barwnika firmy Wilton w żelu)

 

Masa na świnkę Peppę:

  • 1 serek mascarpone (250 g)
  • 1 śmietana kremówka (250 ml)
  • 20 g cukru pudru



Dodatkowo:

  • różowy barwnik
  • czerwony barwnik

szklanka = 250 ml

Wykonanie prostokątnego biszkoptu: ubić na sztywną pianę białka, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie po jednym żółtku miksując po każdym. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (robię to drewnianą łyżką). Na samym końcu dodać odrobinę różowego barwnika (mniej niż pół łyżeczki) i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno blaszki o wymiarach 25 x 30cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Wylać przygotowaną masę, wyrównać.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C, przez około 40 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć biszkopt i ostudzić. Całkowicie ostudzony biszkopt oddzielić od ścianek blaszki, wyjąć i przekroić na 3 placki (najlepiej kroi się biszkopt upieczony dzień wcześniej). Każdy placek lekko nasączyć.

Wykonanie kremu do prostokątnego biszkoptu: ubić serek mascarpone z kremówką i cukrem na puszystą masę. Odłożyć 8-9 łyżek masy na udekorowanie wierzchu i boków tortu. Do pozostałej masy dodać masę krówkową i zmiksować. Do białej masy (tej na obłożenie tortu) dodać niewielką ilość niebieskiego barwnika (tak na czubek łyżeczki) i dokładnie wymieszać. Pierwszą warstwę biszkoptu przełożyć kremem krówkowym i dżemem porzeczkowym. Drugą warstwę przełożyć kremem krówkowym oraz owocami. Boki i wierzch tortu posmarować niebieskim kremem. Odstawić tort do lodówki.

Wykonanie okrągłego biszkoptu: ubić na sztywną pianę białka, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie po jednym żółtku miksując po każdym. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (robię to drewnianą łyżką). Na samym końcu dodać odrobinę różowego barwnika (na czubek łyżeczki) i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Wylać przygotowaną masę, wyrównać.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C, przez około 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć biszkopt i ostudzić. Całkowicie ostudzony biszkopt oddzielić od ścianek blaszki, wyjąć i przekroić na 2 równe krążki.

Masa na świnkę Peppę: wszystkie składniki ubić razem na puszystą masę. Podzielić masę na dwie części: jedna część powinna być nieco większa od drugiej. Do większej części dodać odrobinę różowego barwnika i dokładnie wymieszać (to będzie masa na głowę świnki), do drugiej części dodać czerwony barwnik i wymieszać (to będzie krem na sukienkę świnki). Odstawić kremy do lodówki na czas wycinania szablonu.

Szablony: przygotować na kartce szablon świnki Peppy. Z jednego krążka biszkoptowego wyciąć głowę świnki, z drugiego sukienkę. Na przygotowanym niebieskim torcie delikatnie ułożyć postać świnki.

Dekoracja: trochę różowego kremu odłożyć na kontury świnki. Pozostałym kremem obłożyć głowę i równo rozsmarować. Na sukienkę wyłożyć czerwoną masę i równo rozsmarować. Do odłożonego różowego kremu dodać odrobinę barwnika, tak żeby kontur był nieco ciemniejszy od koloru głowy. Przełożyć krem do worka cukierniczego z tylką Wilton nr 7 i zrobić kontury świnki, uszy, oczy, nos, uśmiech i rękę. Oczy można zdobić z groszku czekoladowego. Jeśli zostanie Wam jeszcze trochę różowego kremu można zrobić napis :-), gotowe!



 Smacznego!

sobota, 05 maja 2018

Chleb żytni jest o wiele zdrowszy od pszennego, bardziej sycący i sprzyja odchudzaniu. Dzisiaj wersja przygotowana na drożdżach, zachęcam do wypróbowania:-)

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 750 g mąki żytniej 720
  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2000
  • 50 g drożdży świeżych lub 1 łyżka drożdży suchych
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • olej + mąka do podsypania

Mąki wymieszać dokładnie ze sobą. Dodać 500 ml wody i zostawić na 1 godzinę. Następnie dodać 200-250 ml wody o temperaturze pokojowej, sól, suche drożdże (albo rozczyn drożdżowy), miód i wymieszać ponownie bardzo dokładnie. Wyrobić ciasto mikserem, zajmuje to około 4-5 minut (ja wyrabiałam ręcznie około 10 minut). Ciasto musi mieć gęstą konsystencję ale nadal płynną. Ciasto odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość (w ciepłym miejscu np. na kaloryferze).

Gdy pięknie wyrośnie, ponownie delikatnie wyrobić ciasto i przełożyć do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej olejem i wyspanej mąką (ja piekłam w większej keksówce o wymiarach 14 x 30 cm). Blachę z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut, również na kaloryferze.

Przenieś chleb bardzo delikatnie, wstawić do piernika nagrzanego do 250 stopni, piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec kolejne 50 minut. Chleb wyjąć z blaszki i papieru i studzić na kratce.




Smacznego!

piątek, 04 maja 2018

Wiosenną, zieloną zupę bagienną z groszku Nigelli Lawson robi się błyskawicznie. Krem jest sycący i pyszny, najlepszy na domowym bulionie. Przygotowałam ją z grzankami czosnkowymi z chleba tostowego - idealne połączenie, polecam!

Składniki na zupę:

  • opakowanie mrożonego groszku - 500 g
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 cebulka dymka
  • 1 litr bulionu najlepiej domowego

 

Grzanki czosnkowe:

  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • 3 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Zupa: w bulionie ugotować groszek wraz z dymką. Jak tylko wywar zacznie się gotować, wyciągnąć dymkę i wrzucić mozzarellę, którą wcześniej rozdrobnić na mniejsze cząstki. Groszek z mozzarellą zmiksować na gładki krem.

Grzanki czosnkowe: do miękkiego masła dodać starty czosnek i sól do smaku, wszystko dokładnie wymieszać. Masłem czosnkowym smarować kromki chleba z obu stron. Zrumienić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C, około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor. Można chleb pokroić w mniejsze kostki.


Smacznego!

czwartek, 03 maja 2018

Delikatne, pyszne i domowe ptysie :-). Ciasto ptysiowe (parzone) oraz krem budyniowy to idealne połączenie. Ptysie można nadziewać kremem czekoladowym lub bitą śmietaną, zachęcam do wypróbowania!

Składniki na ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej (250 ml)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Źródło: ciasto parzone - tutaj


Składniki na krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 budynie śmietankowe lub czekoladowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto parzone: w rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła (około 7 minut). Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut.

Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne). Na koniec dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (np. 1M).

Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie). Piec w temperaturze 180ºC przez około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

Krem budyniowy: odlać szklankę mleka, resztę mleka zagotować z cukrami i masłem. Do szklanki mleka dodać budynie, mąki i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i wlać na gotujące się mleko. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (nie może być grudek), gotować około 3 minut. Budyń powinien stracić smak surowizny, ostudzić. Kremem przełożyć ptysie. Ptysie można przełożyć kremem budyniowym lub bitą śmietaną.

Smacznego!

środa, 02 maja 2018

Jajka faszerowane – przystawka dobra na wielkanocne śniadanie i na inne okoliczności. Dzisiaj wersja z wędzonym łososiem i pieczarkami. Łatwe do zrobienia i efektowne przekąski, polecam!

Składniki na jajka faszerowane łososiem:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g wędzonego łososia
  • 150 g mascarpone
  • około 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 szczypty granulowanego czosnku
  • można dodać łyżkę posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Przestudzone jajka przekrawamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka, łososia, mascarpone, pomidory, koperek oraz czosnek łączymy ze sobą i miksujemy na gładką pastę, którą następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przy pomocy szprycy jajka obficie napełniamy farszem.

 Źródło - tutaj

Składniki na jajka faszerowane pieczarkami:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3oo g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • około 150 ml majonezu

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Pieczarki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać. Na patelni na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać masło i pieczarki i smażyć co chwilę mieszając aż lekko się zrumienią. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Pieczarki i cebulę zdjąć z patelni i ostudzić, następnie drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa razem z natką pietruszki. Na koniec połączyć z żółtkami, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z 2 - 3 łyżkami majonezu jeśli farsz wydaje się zbyt suchy. Przy pomocy szprycy jajka obficie napełniamy farszem.

Źródło - tutaj

Smacznego!

sobota, 14 kwietnia 2018

Witam po Świętach! Dzisiaj przedstawiam tort, który pojawił się na moim wielkanocnym stole. Tort w kształcie jajka wielkanocnego, świąteczny koszyczek z pisankami. Zachęcam do wypróbowania!

Źródło - tutaj

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa z Baileys:

  • 100ml likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)
  • 100ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 18g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 200g słodkiej śmietany 30-36%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku

Masa budyniowa do dekoracji:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 250ml mleka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (30g)

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze, ja użyłam firmy Wilton w żelu
  • dżem porzeczkowy lub inny kwaskowy
  • ciepła woda
  • sok z połowy cytryny

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.  Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180°C (sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Z ciasta obciąć brzegi, tworząc ciasto w kształcie jajka i przeciąć biszkopt dwa razy. Odcięte kawałki pokruszyć i odstawić na bok. Pierwszą warstwę naponczować wodą wymieszaną z sokiem z cytryny, posmarować lekko masą budyniową i dżemem porzeczkowym. Położyć na to drugą warstwę biszkoptu, biszkopt naponczować.

Przygotować masę budyniową (do dekoracji). Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. 

Przygotować masę budyniową z Baileys. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Budyń wymieszać z likierem. Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń z likierem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego budyniu dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia (Budyń powinien być zimny, ale jeszcze nie stężały). Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu. Na końcu dodać pokruszone ciasto. Masę budyniową wyłożyć na cieście, tworząc uwypuklenie tak, aby otrzymać ładny kształt jajka. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa dobrze stężeje.

Częścią masy do dekoracji obłożyć tort. Wykałaczką można na masie, dla ułatwienia, narysować kontury wybranych wzorów. Tort schłodzić na chwilę w lodówce. 

Resztę masy zafarbować barwnikami i udekorować tort. Użyłam następujących tylek firmy Wilton do dekoracji tortu:

- tylka 47: do wykonania koszyczka

- tylka nr. 2: do wykonania jajeczek

- tylka nr. 16: do wypełnienia jajeczek

Dodatkowo:

- cukrowe kwiatki,

- cukrowe serduszka,

- cukrowe listka.



 Smacznego!

Tagi: wielkanoc
10:01, katarzyna_sar , Torty
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 kwietnia 2018

 

 

Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,

pełnych wiary, nadziei i miłości.

Radosnego, wiosennego nastroju,

serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół

oraz

wesołego "Alleluja"

życzy

Kasia z rodziną :-)

02:07, katarzyna_sar
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 marca 2018

Pasta twarogowa z olejem lnianym składa się przede wszystkim z twarogu i oleju lnianego, ale można jeść ją na słodko i ostro. To bardzo prosta, bardzo zdrowa i szybka wykonaniu pasta. Robię ją bardzo często, bardzo lubię z kurkumą i czosnkiem. Dzięki niej można zapobiegać i odwracać wiele negatywnych objawów chorobowych, polecam!

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 3 - 4 łyżki oleju lnianego
  • około 150 g dobrego twarogu
  • 2-3 łyżki jogurtu -  ilość uzależniona jest od gęstości, która chcemy uzyskać
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • 2 ząbki czosnku

Do blendera dodać 2-3 łyżki oleju lnianego, 2-3 łyżki jogurt, 2 szczypty kurkumy,  czosnek, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Dołożyć pierwszą porcję sera i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać następną porcję sera i podobnie miksować. Gotowy ser powinien być jednolity bez grudek, powinien przypominać serek homogenizowany.

Pastę możemy przygotować:

- w wersji na słodko: miód, wanilia, cynamon

w wersji na ostro: czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir itp.

- w wersji z ziołami: bazylia, mięta

- w wersji z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie

Smacznego!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 57
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi