Sprawdzone przepisy
piątek, 31 stycznia 2014

Zupa owocowa to wspomnienie mojego dzieciństwa. Możecie ugotować ją na różnych owocach: wiśniach, truskawkach, jagodach - wybór jest ogromny. Zupa taka jest idealna dla maluchów, na pewno ją polubią :-). Ja lubię ją bez śmietany, zatem jest lekka. Bardzo szybka do przygotowania, doskonała na rozgrzanie, można ją serwować jako zupę lub deser, polecam.

Składniki:

  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 litry wody
  • 1 litr kompotu z wiśni
  • opakowanie makaronu świderki
  • 1 kisiel wiśniowy lub inny dowolny w zależności jakie owoce wybraliście

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu bez soli. Do garnka wlać wodę, cukry (ilość cukru tak ja lubicie), kompot z wiśni, wymieszać, gotować 10 minut.

Kisiel rozmieszać w pół szklanki wody, dodać do zupy, zagęścić szybko mieszając, wrzucić makaron, wymieszać, gotowe.

Zimowe zupy

Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wiśnie zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy kilka minut. Następnie W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżkami zimnej wody i zagęszczamy zupę szybko mieszając. Dodajemy makaron i gotowe. Zupa bez śmietany jest lekka i idealnie się nadaję na miły wieczór z ukochaną osobą. - See more at: http://nastole.pl/2011/01/zupa-wisniowa.html#sthash.o3flRTPk.dpuf

Smacznego !

Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wiśnie zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy kilka minut. Następnie W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżkami zimnej wody i zagęszczamy zupę szybko mieszając. Dodajemy makaron i gotowe. Zupa bez śmietany jest lekka i idealnie się nadaję na miły wieczór z ukochaną osobą. - See more at: http://nastole.pl/2011/01/zupa-wisniowa.html#sthash.LGGXChmE.dpuf
Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wiśnie zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy kilka minut. Następnie W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżkami zimnej wody i zagęszczamy zupę szybko mieszając. Dodajemy makaron i gotowe. Zupa bez śmietany jest lekka i idealnie się nadaję na miły wieczór z ukochaną osobą. - See more at: http://nastole.pl/2011/01/zupa-wisniowa.html#sthash.LGGXChmE.dpu
22:49, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 30 stycznia 2014

 

Kurczak zapiekany na ryżu to danie proste i szybkie do przygotowania. Polega na wsypaniu suchego ryżu do naczynia, ułożeniu pokrojonej cebuli i mięsa oraz zalaniu wszystkich składników zalewą. Z piekarnika wyjmiecie gotowy obiad :-). Danie jest bardzo smaczne i syte. Idealne dla zapracowanych osób, na imprezy. Przepis dostałam od koleżanki mojego męża, zachęcam do wypróbowania !

Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki vegety
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 kostka masła lub margaryny

Pozostałe składniki:

  • 2 szklanki suchego ryżu
  • 4 cebule
  • 5-6 udek lub pałek z kurczaka
  • słodka papryka
  • sól, pieprz

Zalewa: wodę zagotować, dodać masło, rozpuścić. Następnie dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.

Kurczaki umyć, osuszyć, przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę (ja pokroiłam w piórka, była dość wyczuwalna w potrawie, moim zdaniem lepiej pokroić w kostkę).

Przygotować duże naczynie żaroodporne lub rondel. Na spód wysypać ryż, rozłożyć równo na dnie. Na ryż wyłożyć pokrojoną cebulę, na to ułożyć udka lub pałki z kurczaka, całość zalać zalewą, tak żeby woda przykryła mięso.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (ja piekłam bez przykrycia). Ryż musi wchłonąć zalewę, a kurczaki powinny upiec się na złoty kolor.


Smacznego !



poniedziałek, 27 stycznia 2014

Dzisiaj kolejne kulinarne ABC - nr. 4 :-), pozdrawiam!

Czy wiecie, że:

  • mleko szybciej kwaśnieje, jeśli dodamy do niego szczyptę cukru;
  • mleko nie wykipi, jeśli na dno garnka włożymy fajansowy spodek. Inny sposób to posmarowanie ścian garnka masłem 5 cm ponad powierzchnią mleka;
  • słodka śmietana nie zmieni smaku i nie skwaśnieje, jeżeli będziecie ją trzymać w lodówce, w szklanym słoiku wstawionym do miseczki z mocno osoloną wodą, codziennie zmienianą wodą;
  • kwaśny twaróg można odkwasić, zanurzając go w misce z czystą wodą na okres od 15 minut do godziny. Ser w trakcie moczenia powinien być owinięty w papier pergaminowy;
  • kompot nabierze wspaniałego smaku, gdy dodacie do niego skórkę pomarańczową oraz pół szklanki wina;
  • w celu przedłużenia świeżości chleba należy w pojemniku na pieczywo położyć połówkę surowego jabłka;
  • stary chleb i bułki można odświeżyć na parze. Do tego celu potrzebne są dwa garnki. Do dolnego nalewa się wodę, a do górnego wkłada pieczywo i przykrywa szczelnie pokrywką. Garnek trzeba ustawić na niewielkim ogniu, by woda zawrzała. Po kilku minutach wydobywająca się z dolnego garnka para odświeży pieczywo;
  • sól nie zwilgotnieje i nie stwardnieje, jeżeli do solniczki rzucicie parę ziaren ryżu.

 

Szybka, prosta, pyszna i pełna witamin surówka obiadowa składająca się z kapusty pekińskiej, papryki, pora i kukurydzy według własnego pomysłu, pozdrawiam :-).

Składniki (na 6 osób):

  • główka kapusty pekińskiej
  • czerwona papryka
  • połowa pora
  • puszka kukurydzy
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • gorąca woda
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską umyć, pokroić, wrzucić do miski, posolić aby zmiękła. Paprykę pokroić w paski, pora w talarki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania.

Do miseczki wsypać cukier, zalać gorącą wodą, dodać ocet, wymieszać, zalać surówkę, ponownie dokładnie wymieszać, gotowe !

Smacznego !

sobota, 25 stycznia 2014

Przedstawiam przepis na pyszne, chrupiące kokosanki. Skorzystałam z przepisu Pauliny, źródło tutaj. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Jeśli macie spory zapas białek zachęcam do wypróbowania. Ja zrobiłam kokosanki z podwójnej porcji i znikły w mig :-). Kokosanki biorą udział w akcji: "Kokosowo", pozdrawiam.

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka - opcjonalnie
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, mieszać tak długo, aż się rozpuści, trzymać na niewielkim ogniu. Dodać mleko (opcjonalnie - ja dałam) - dodać wtedy gdy masa jest dość gęsta. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, schłodzić.

Do schłodzonych wiórków kokosowych dodać pianę ubitą na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać, na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i wszystko jeszcze raz dokładnie połączyć.

Łyżką lub ręką nakładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić kokosanki i złożyć na talerz. Z podwójnej porcji wyszły mi 3 duże blachy, takie z piekarnika.



Smacznego!

czwartek, 23 stycznia 2014

Sycący, pożywny i smakowity krupnik na podrobach - doskonały na rozgrzanie w zimowe dni.  Przepis jest sprawdzony, bo z zeszytu mojej mamy. Krupnik na podrobach bierze udział w akcji "Zimowe zupy", zachęcam do wypróbowania :-).

Składniki:

  • 40 dag  podrobów: żołądki, serduszka drobiowe
  • 15 dag kaszy jęczmiennej
  • 30-40 dag włoszczyzny
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • sól
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 1/8 litra śmietany lub 3 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki lub koperku
  • 1 1/2 litra wody
  • 2 liścia laurowe
  • 2-3 ziela angielskie

Opłukaną kaszę, liścia laurowe, ziele angielskie i podroby zalać zimną wodą i często mieszając gotować, powoli pod przykryciem. W połowie gotowania włożyć grzyby oraz oczyszczone, obrane, opłukane i pokrojone warzywa, osolić.

Gdy podroby są już miękkie dodać obrane, opłukane i pokrojone w dość dużą kostkę ziemniaki oraz kostkę przyprawy do zup, gotować 10-15 minut.

Przed podaniem można włożyć masło (margarynę) lub wymieszać ze śmietaną, osolić, dodać natkę pietruszki lub koperek, gotowe.



Smacznego !

wtorek, 21 stycznia 2014

Prosta i szybka do przygotowania pasta mięsna z kaparami. Bardzo pyszna, polecam, przepis możecie znaleźć także na stronie pani Magdy, źródło: link tutaj, pozdrawiam.

Składniki:

  • około 1 kg gotowanego mięsa (ja dałam pierś z kurczaka, może być dowolne mięso)
  • 3 krążki czerwonej cebuli
  • 3 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • 6-7 kulek kaparów

Dowolne mięso ugotować na parze, usmażyć - jak wolicie. Mięso obrać z kości - to bardzo ważne!

Mięso wrzucić do blendera, dodać cebulę, majonez, musztardę oraz kapary. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku według uznania (ja nie doprawiałam - musztarda i kapary są słone), gotowe!

Smacznego !

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Klasyczny, puszysty, pełen bakalii i bez kruchego spodu, czyli sernik wiedeński. Pyszny, polecam do wypróbowania :-). Przepis zaczerpnięty z książki p. Ewy Aszkiewicz, "Kuchnia polska", pozdrawiam !.

Składniki:

  • 1 kg białego sera - dobrze zmielonego
  • 10 jajek
  • 1 kostka masła lub margaryny - 25 dag
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
  • budyń waniliowy
  • cukier wanilinowy
  • rodzynki i skórka pomarańczowa - razem 2 szklanki
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch, dodawać, cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodać w kilku częściach ser. Następnie przesianą przez sitko mąkę i budyń waniliowy dodać do masy serowej i dokładnie połączyć składniki.

Na końcu dodać pianę ubitą z 5 białek. Do utartej, pulchnej masy dodać bakalie, całość wylać na przygotowaną dużą tortownicę (średnica 26 cm), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez 80 minut.

Sernik jest upieczony, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Wychłodzony sernik przełożyć na paterę, posypać cukrem pudrem (polać roztopioną czekoladą), można podać z porcją bitej śmietany.

Smacznego!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 51
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi