Sprawdzone przepisy
środa, 12 lutego 2014

Sezon na cytrusy zainspirował mnie do upieczenia prostego biszkoptu z kremem karpatkowym i mandarynkami własnego pomysłu, pycha, zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem karpatkowy:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 kostka masła lub margaryny - 25 dag
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • sok z połowy cytryny
  • cukier wanilinowy
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 kg mandarynek lub 2 puszki mandarynek

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie połączyć łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać łyżką wszystkie składniki. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.

Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wycisnąć sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem (zamiast cytryny można dać sok mandarynkowy z 1 puszki, wtedy nie trzeba dodawać cukru wanilinowego).

Krem karpatkowy: do pół szklanki mleka wsypać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Rozmieszać dokładnie (żeby nie było grudek) i wlać do gorącego mleka, gotować tak jak budyń. Ostudzoną masę połączyć z kostką masła lub margaryny, dobrze rozmieszać.

Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, dobrze wymieszać i pozostawić do stężenia. Krem podzielić na pół. Mandarynki obrać ze skórki, podzielić na cząstki (jeśli z puszki odcedzić dobrze na sitku).

Pierwszy biszkopt ułożyć na blasze, posmarować połową kremu, ułożyć mandarynki w niewielkich odstępach, przycisnąć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu, ułożyć mandarynki i zalać tężejącą się galaretką, pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.

Smacznego !

piątek, 07 lutego 2014



Dzisiaj 4 urodziny mojego bloga i z tej okazji przygotowałam kolorowy torcik śmietankowy z galaretkami i owocami :-)

Przy tej okazji chciałabym podziękować Wam za to, że jesteście, komentujecie i korzystacie z przepisów, dziękuję!

Składniki:

  • 1 litr śmietany kremówki
  • 2 galaretki ciemne np. wiśniowa lub truskawkowa
  • 2 galaretki zielone np. agrestowa
  • 4 galaretki jasne np. cytrynowa
  • puszka ananasów
  • puszka brzoskwiń

Galaretki ciemne i zielone rozpuścić według przepisu na opakowaniu w oddzielnych naczyniach, wylać na miski, wychłodzić (najlepiej poprzedniego dnia).

Owoce odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Spód tortownicy i brzegi wyłożyć folią aluminiową (tortownica o średnicy 30 cm). Jasne galaretki rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie, ja zalałam galaretki 4 szklankami gorącej wody, zostawić do stężenia.

Galaretki ciemne i zielone pokroić w kostkę. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejące się jasne galaretki, wymieszać mikserem. Następnie dodać pokrojone galaretki i owoce, wszystko delikatnie wymieszać łyżką.

Całość przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do stężenia do lodówki, nawet na kilka godzin. Przed podaniem odpiąć bok formy, wyjąć torcik z folii, pokroić na zgrabne porcje, gotowe.


Smacznego!

środa, 05 lutego 2014

 

Bardzo fajne, szybkie do przygotowania i ładnie wyglądające danie czyli enchilada drobiowa. Jest to farsz zawinięty w tortille, polany sosem pomidorowym i zapieczony z żółtym serem - idealne i pyszne połączenie, polecam :-). Przepis znalazłam na stronie pani Magdy, link tutaj, pozdrawiam.

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • 1 papryczka chilli (w wersji dla dzieci - 1/2)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 puszki posiekanych pomidorów (2 x 400 g) / lub 10 sparzonych, pokrojonych w kostkę pomidorów / lub 1 litr przecieru pomidorowego

Mięso:

  • 50 dag mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli (w wersji dla dzieci - 1/2)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/ 2 łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • 5 tortilli pszennych
  • 40 dag żółtego sera
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

Sos pomidorowy: rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę oraz starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1-2 minuty - nie dłużej, bo czosnek zrobi się gorzki ! Następnie dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, chwilę smażyć i od razu dodać pomidory, oregano, bazylię, wymieszać wszystkie składniki. Zmniejszyć grzanie  i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż całość zacznie przypominać sos. Pod koniec wyłączyć gaz, doprawić solą oraz czerwoną, słodką papryką, wszystko wymieszać, sos gotowy.

Mięso: mięso umyć, osuszyć, mięso zmielić przez maszynkę lub pokroić w drobną kostkę. W czasie gdy sos się gotuje, rozgrzać patelnię z olejem, podsmażyć pokrojoną cebulę i starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1-2 minuty. Następnie dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, chwilę smażyć, po czym dodać mięso. Od razu mieszać mięso z cebulą, czosnkiem i chilli tak długo, aż straci smak surowizny. Dodać  przyprawy i sól, dokładnie wymieszać, trzymać je jeszcze chwilę na średnim ogniu, aby sos z dna odparował, po czym wyłączyć gaz.

Żółty ser zetrzeć na tarce. Dno naczynia żaroodpornego posmarować cienko sosem pomidorowym (1 chochla sosu). Tortille podgrzać w mikrofalówce (pół minuty), aby były miękkie i elastyczne. Tortillę posmarować cienko sosem pomidorowym, posypać startym serem, posmarować gęstą śmietaną (1 łyżka na 1 tortillę). Zawinąć w ścisły rulon. Rulon ułożyć w naczyniu miejscem łączenia do dołu i w ten sam sposób szykować pozostałe tortille. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym ściśle, jedna przy drugiej. Tortille zalać pozostałym sosem pomidorowym, szczelnie przykrywając całość i rozsmarowując go dokładnie szczególnie na końcówkach tortilli. Z wierzchu posypać resztą sera.

Naczynie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 20 minut w funkcji termoobieg. Gotową enchiladę wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, by nieco odpoczęła i stężała –będzie się lepiej kroić i porcjować. Po tym czasie można podawać. Przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszką lub koperkiem.


Smacznego !

piątek, 31 stycznia 2014

Zupa owocowa to wspomnienie mojego dzieciństwa. Możecie ugotować ją na różnych owocach: wiśniach, truskawkach, jagodach - wybór jest ogromny. Zupa taka jest idealna dla maluchów, na pewno ją polubią :-). Ja lubię ją bez śmietany, zatem jest lekka. Bardzo szybka do przygotowania, doskonała na rozgrzanie, można ją serwować jako zupę lub deser, polecam.

Składniki:

  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 litry wody
  • 1 litr kompotu z wiśni
  • opakowanie makaronu świderki
  • 1 kisiel wiśniowy lub inny dowolny w zależności jakie owoce wybraliście

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu bez soli. Do garnka wlać wodę, cukry (ilość cukru tak ja lubicie), kompot z wiśni, wymieszać, gotować 10 minut.

Kisiel rozmieszać w pół szklanki wody, dodać do zupy, zagęścić szybko mieszając, wrzucić makaron, wymieszać, gotowe.

Zimowe zupy

Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wiśnie zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy kilka minut. Następnie W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżkami zimnej wody i zagęszczamy zupę szybko mieszając. Dodajemy makaron i gotowe. Zupa bez śmietany jest lekka i idealnie się nadaję na miły wieczór z ukochaną osobą. - See more at: http://nastole.pl/2011/01/zupa-wisniowa.html#sthash.o3flRTPk.dpuf

Smacznego !

Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wiśnie zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy kilka minut. Następnie W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżkami zimnej wody i zagęszczamy zupę szybko mieszając. Dodajemy makaron i gotowe. Zupa bez śmietany jest lekka i idealnie się nadaję na miły wieczór z ukochaną osobą. - See more at: http://nastole.pl/2011/01/zupa-wisniowa.html#sthash.LGGXChmE.dpuf
Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wiśnie zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy kilka minut. Następnie W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżkami zimnej wody i zagęszczamy zupę szybko mieszając. Dodajemy makaron i gotowe. Zupa bez śmietany jest lekka i idealnie się nadaję na miły wieczór z ukochaną osobą. - See more at: http://nastole.pl/2011/01/zupa-wisniowa.html#sthash.LGGXChmE.dpu
22:49, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 30 stycznia 2014

 

Kurczak zapiekany na ryżu to danie proste i szybkie do przygotowania. Polega na wsypaniu suchego ryżu do naczynia, ułożeniu pokrojonej cebuli i mięsa oraz zalaniu wszystkich składników zalewą. Z piekarnika wyjmiecie gotowy obiad :-). Danie jest bardzo smaczne i syte. Idealne dla zapracowanych osób, na imprezy. Przepis dostałam od koleżanki mojego męża, zachęcam do wypróbowania !

Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki vegety
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 kostka masła lub margaryny

Pozostałe składniki:

  • 2 szklanki suchego ryżu
  • 4 cebule
  • 5-6 udek lub pałek z kurczaka
  • słodka papryka
  • sól, pieprz

Zalewa: wodę zagotować, dodać masło, rozpuścić. Następnie dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.

Kurczaki umyć, osuszyć, przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę (ja pokroiłam w piórka, była dość wyczuwalna w potrawie, moim zdaniem lepiej pokroić w kostkę).

Przygotować duże naczynie żaroodporne lub rondel. Na spód wysypać ryż, rozłożyć równo na dnie. Na ryż wyłożyć pokrojoną cebulę, na to ułożyć udka lub pałki z kurczaka, całość zalać zalewą, tak żeby woda przykryła mięso.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (ja piekłam bez przykrycia). Ryż musi wchłonąć zalewę, a kurczaki powinny upiec się na złoty kolor.


Smacznego !



poniedziałek, 27 stycznia 2014

Dzisiaj kolejne kulinarne ABC - nr. 4 :-), pozdrawiam!

Czy wiecie, że:

  • mleko szybciej kwaśnieje, jeśli dodamy do niego szczyptę cukru;
  • mleko nie wykipi, jeśli na dno garnka włożymy fajansowy spodek. Inny sposób to posmarowanie ścian garnka masłem 5 cm ponad powierzchnią mleka;
  • słodka śmietana nie zmieni smaku i nie skwaśnieje, jeżeli będziecie ją trzymać w lodówce, w szklanym słoiku wstawionym do miseczki z mocno osoloną wodą, codziennie zmienianą wodą;
  • kwaśny twaróg można odkwasić, zanurzając go w misce z czystą wodą na okres od 15 minut do godziny. Ser w trakcie moczenia powinien być owinięty w papier pergaminowy;
  • kompot nabierze wspaniałego smaku, gdy dodacie do niego skórkę pomarańczową oraz pół szklanki wina;
  • w celu przedłużenia świeżości chleba należy w pojemniku na pieczywo położyć połówkę surowego jabłka;
  • stary chleb i bułki można odświeżyć na parze. Do tego celu potrzebne są dwa garnki. Do dolnego nalewa się wodę, a do górnego wkłada pieczywo i przykrywa szczelnie pokrywką. Garnek trzeba ustawić na niewielkim ogniu, by woda zawrzała. Po kilku minutach wydobywająca się z dolnego garnka para odświeży pieczywo;
  • sól nie zwilgotnieje i nie stwardnieje, jeżeli do solniczki rzucicie parę ziaren ryżu.

 

Szybka, prosta, pyszna i pełna witamin surówka obiadowa składająca się z kapusty pekińskiej, papryki, pora i kukurydzy według własnego pomysłu, pozdrawiam :-).

Składniki (na 6 osób):

  • główka kapusty pekińskiej
  • czerwona papryka
  • połowa pora
  • puszka kukurydzy
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • gorąca woda
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską umyć, pokroić, wrzucić do miski, posolić aby zmiękła. Paprykę pokroić w paski, pora w talarki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania.

Do miseczki wsypać cukier, zalać gorącą wodą, dodać ocet, wymieszać, zalać surówkę, ponownie dokładnie wymieszać, gotowe !

Smacznego !

05:06, katarzyna_sar , Surówki
Link Komentarze (2) »
sobota, 25 stycznia 2014

Przedstawiam przepis na pyszne, chrupiące kokosanki. Skorzystałam z przepisu Pauliny, źródło tutaj. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Jeśli macie spory zapas białek zachęcam do wypróbowania. Ja zrobiłam kokosanki z podwójnej porcji i znikły w mig :-). Kokosanki biorą udział w akcji: "Kokosowo", pozdrawiam.

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka - opcjonalnie
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, mieszać tak długo, aż się rozpuści, trzymać na niewielkim ogniu. Dodać mleko (opcjonalnie - ja dałam) - dodać wtedy gdy masa jest dość gęsta. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, schłodzić.

Do schłodzonych wiórków kokosowych dodać pianę ubitą na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać, na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i wszystko jeszcze raz dokładnie połączyć.

Łyżką lub ręką nakładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić kokosanki i złożyć na talerz. Z podwójnej porcji wyszły mi 3 duże blachy, takie z piekarnika.



Smacznego!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 52
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi