Sprawdzone przepisy
czwartek, 19 czerwca 2014

Upiekłam tradycyjnego skubańca z rabarbarem i brzoskwiniami. To smak mojego dzieciństwa, pyszne połączenie kruchego ciasta, owoców i słodkiej bezowej pianki. Najlepszy jest z kwaskowymi owocami. Wyszedł super, gorąco polecam!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (pojemność 200 ml)
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • kostka masła lub margaryny - 25 dag
  • 1 łyżka kakao
  • 40 dag rabarbaru
  • 40 dag brzoskwiń
  • 2 cukry wanilinowe

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie posiekać z miękką margaryną i żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze, pozostałe ciasto (1/3) podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Te 2 części schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

Rabarbar obrać, umyć i pokroić w kostkę. Brzoskwinie, obrać, opłukać, osączyć na sitku i przekroić na pół (można użyć brzoskwiń z puszki). Owoce ułożyć na cieście, posypać cukrami wanilinowymi.

Schłodzone ciasto surowe białe zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na owoce. Ubić sztywną pianę z białek, szklanki cukru i cukru waniliowego, ułożyć na startym cieście. Zetrzeć ciasto kakaowe i posypać wierzch. Piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego !

czwartek, 12 czerwca 2014

W nawiązaniu do poniższego artykułu przedstawiam dzisiaj przepis na kruche ciasto z rabarbarem :-) Za przepis dziękuję Angelique, źródło: tutaj. Ciasto wyszło przepyszne, kruche z lekką nutą kwaskowości, polecam!

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (ok. 230 g)
  • 185 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru (ok. 75 g)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg rabarbaru
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka tartej bułki

Składniki na kruszonkę:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (ok. 185 g)
  • 2/3 szklanki brązowego cukru (ok. 100 g)
  • 125 g masła
  • 16 g cukru pudru (1 opakowanie)

Zagnieść kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. W mące zrobić dołek, wrzucić tam posiekane, zimne masło i 3 żółtka. Całość początkowo siekać, potem zagnieść ręką do momentu, aż kawałki masła nie będą widoczne w cieście, będzie ono jednolite i gładkie, nie przylepiające się do rąk. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na dno formy, ugnieść równo, aby miało taką samą wysokość. Można także zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach. Formę włożyć jeszcze chwilę do lodówki, w międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

Przed włożeniem ciasta do pieca, nakłuć ciasto widelcem. Piec 10-15 minut na złoty kolor, opcja góra - dół.  Po upieczeniu, spód ciasta pozostawić do ostygnięcia.

W tym czasie umyć, obrać, pokroić na kawałki rabarbar. Wrzucić go do rondla, wsypać cukier, podgrzać, mieszać, aż rabarbar się rozpadnie i powstanie mus rabarbarowy.

Przygotować kruszonkę - masło roztopić w rondelku, zdjąć z ognia i dodać mąkę wymieszaną z cukrami. Dokładnie wymieszać i obserwować jak powstają grudki kruszonki. Pozostawić do ostygnięcia.

Przestudzony spód ciasta posmarować równomiernie musem rabarbarowym, wyrównać. Posypać łyżką bułki tartej a następnie na cieście w miarę równomiernie rozłożyć kruszonkę. Piec 30- 40 minut w 180 stopniach C, do momentu, aż kruszonka będzie miała złocisty kolor. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego  !

Tagi: rabarbar
00:13, katarzyna_sar
Link Komentarze (3) »
środa, 11 czerwca 2014

Początkowo był wykorzystywany wyłącznie w celach leczniczych, ma on bowiem właściwości przeczyszczające. Do Europy trafił dopiero na początku XVII wieku, a sto lat później do Polski.

Smak tkwi w łodygach. Rabarbar ma lekko kwaskowaty i orzeźwiający smak. Ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jest niskokaloryczny (16 kcal na 100 g), zawiera sporo witaminy C, A, potasu, fosforu, magnezu i kwasu foliowego.

Zawiera jednak także szkodliwy kwas szczawiowy, dlatego trzeba go spożywać z umiarem, najlepiej w połączeniu z produktami mlecznymi i nigdy na surowo. Nie należy jeść rabarbaru gruntowego później niż pod koniec czerwca. Wtedy ilość kwasu szczawiowego jest największa.

W kuchni wykorzystuje się wyłącznie soczyste, najlepiej czerwone łodygi rabarbaru. Im bardziej nasycony kolor, tym są słodsze. Po obraniu ze skórki można go gotować, dusić lub piec. Rabarbar choć nie jest owocem, świetnie nadaje się na dżemy, kompoty czy nadzienie do ciast, a rabarbarowy sos jest idealnym dodatkiem do dziczyzny.

Źródło: gazetka "Prześlij przepis, link tutaj

środa, 07 maja 2014

Chili con carne to danie kuchni meksykańskiej, bardzo sycące i szybkie do przygotowania,  polecam !

Składniki:

  • 40 - 50 dag wołowiny
  • 40 dag pomidorów (mogą być mrożone lub z puszki)
  • puszka czerwonej fasolki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 duża papryka
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego z kostki
  • 1-2 papryczki chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kuminu

Mięso zmielić. Pomidory, paprykę, cebule pokroić w niewielką kostkę, czosnek bardzo drobno. Papryczki chili umyć, przeciąć, wyjąć pestki (przy wyjmowaniu pestek koniecznie trzeba założyć rękawiczki), pokroić drobno.

Cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek. Gdy lekko się zrumienią (około 2 min.) doprawić przyprawami: oregano, kuminem i słodką papryką. Następnie wrzucić mięso i obsmażyć na dużym ogniu, cały czas mieszać.

Dodać lekko posiekane pomidory, bulion, koncentrat i pokrojone oraz pozbawione pestek papryczki chili. Aby złagodzić ostrość daję jeszcze pokrojoną czerwoną słodką paprykę (nie musicie !). Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Na końcu dodać odcedzoną fasolę z puszki, dusić przez kolejne 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem lub plackami tortilla.


Smacznego !

Hola Mexico 4

piątek, 21 marca 2014

Na pierwsze urodziny mojej córeczki upiekłam torta w kształcie głowy misia :-). Bardzo sympatyczny, smaczny dziecięcy tort - zachęcam do upieczenia ! Tort jest dość prosty i nieskomplikowany do wykonania, ale pracochłonny. Czego się jednak nie robi dla swojego malucha, warto przecież zobaczyć uśmiech na jego twarzy :-). Przepis znalazłam na stronie Joasi, link tutaj, polecam.

Ciasto czekoladowe ciemne:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe jasne:

  • 150g białej czekolady
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń czekoladowy (może być również waniliowy lub śmietankowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia tortu):

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • trochę kakao

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • trochę kakao

Przygotować ciasto czekoladowe ciemne. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier, cukier waniliowy, jajka, miękką margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem około 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni C (ciasto sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.

W ciemnym cieście obciąć brzeg na szerokość około 1,5 cm. Obcięty brzeg pokruszyć do miski. Odstawić na bok. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.

Ciasto jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W jednym, jasnym krążku obciąć brzeg na szerokość około 1,5 cm. W drugim krążku wyciąć 6 kółek (średnica około 8 cm). Kółka ściąć z jednej strony.

Resztki pozostałe po wycięciu kółek i brzeg z drugiego krążka pokruszyć. (Ja pokruszyłam do jednej miski środek z resztek, aby otrzymać czysty żółty kolor. Te okruszki przydadzą się do zrobienia futra na nosie i jasnego futra na uszach. Do drugiej miski pokruszyłam wszystkie pozostałe resztki, czyli ta część od przypieczonego ciasta. Będą one potrzebne do uformowania nosa).

Przygotować lekką masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.

Jeden krążek ciasta czekoladowego ciemnego ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć krążkiem jasnego ciasta, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmieszać trochę kakao.

Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej. Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w około masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.

Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski (przeznaczonych na nos) zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie. Nos posmarować masą budyniową. Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem. Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem.

Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z jasnej i kakaowej masy marcepanowej zrobić oczy i buzię misia. Części marcepanowe ułożyć na torcie. (Można posmarować je od spodu masą budyniową, żeby lepiej trzymały się na torcie, ale nie jest to konieczne). Tort wstawić do lodówki.

Smacznego !

czwartek, 20 marca 2014

Jeśli zostanie Wam nadmiar podsychających już ciast i ciasteczek gorąco zachęcam do przygotowania bajaderek. Bajaderki są to pyszne, słodkie, wilgotne, pachnące, bardzo szybkie do przyrządzenia, idealne do kawy kuleczki :-). Przepis znalazłam na stronie Kamarii, link tutaj, pozdrawiam !

Składniki:

  • 35 dag pokruszonych ciast/ciasteczek (bez masy, galaretki, owoców)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki powideł (u mnie brzoskwiniowe)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 szklanki mleka (pojemność szklanki - 250 ml)
  • 6 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru (pojemność szklanki - 250 ml)
  • do obtaczania: wiórki kokosowe, posiekane drobno orzechy lub migdały, starta czekolada

Ciastka dobrze pokruszyć (wrzucić wszystkie do woreczka i dokładnie rozwałkować), odstawić.

W garnku rozpuścić masło, dodać wszystkie składniki, oprócz ciastek, wódki i powideł. Dobrze wymieszać. Do masy dodać pokruszone wcześniej ciastka i mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gdy masła przestygnie dodać powidła i wódkę. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).

Po tym czasie przygotować składniki, w których chcielibyśmy obtaczać bajaderki. Masę ciastkową wyjąć i formować z niej niewielkie kulki wielkości trufelków, a następnie obtaczać je w kokosie, startej czekoladzie, posiekanych orzechach, migdałach (u mnie wiórki kokosowe i migdały).
Gotowe bajaderki odstawić jeszcze raz w chłodne miejsce, żeby stwardniały. Przechowywać w lodówce.

Smacznego !

poniedziałek, 24 lutego 2014

Bardzo lubię pasty do kanapek, wtedy takie śniadanie nie jest nudne :-). Postanowiłam przygotować pastę z awokado i jajek, przepis znalazłam na stronie Ilki_86, link tutaj. Pasta jest bardzo smaczna, lekka, idealnie smakuje do pieczywa, polecam !

Składniki:

  • 2 duże, miękkie awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 3 jajka
  • połowa cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestki, łyżeczką wydrążyć miąższ, skropić sokiem z cytryny (obowiązkowo, ponieważ inaczej awokado stanie się ciemne).

Jajka ugotować na twardo, cebulę pokroić na krążki, wszystkie składniki wrzucić do miski blendera, dodać jogurt naturalny albo majonez, wszystko dokładnie wymieszać blenderem na puszystą masę (jeśli masa jest za gęsta można dodać więcej jogurtu lub majonezu).

Na koniec pastę doprawić solą i pieprzem, jeszcze raz wszystko wymieszać. Jeśli nie macie blendera możecie awokado i jajka ugnieść widelcem, cebulkę pokroić i wszystko wymieszać, też będzie dobre :-). Najlepiej smakuje z świeżym pieczywem lub tostami !

Smacznego !

piątek, 14 lutego 2014

Dzisiaj "Dzień zakochanych", więc nie może zabraknąć walentynkowego deseru. Proponuję prosty i szybki deser składający się z musu truskawkowego i kremu jogurtowo - galaretkowego, bardzo dobry, zachęcam do przygotowania :-)

Składniki (na 8 pucharków):

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 40 dag truskawek - świeżych lub mrożonych
  • 2 kostki gorzkiej czekolady lub 1 łyżeczka kakao
  • 2 szklanki wrzącej wody

Truskawki umyć, usunąć szypułki - mrożone wcześniej rozmrozić. Truskawki zasypać cukrem pudrem, dokładnie zblenderować, aż powstanie mus. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, dobrze wymieszać, schłodzić.

Do każdego pucharka na spód wyłożyć mus truskawkowy.  Jogurt wymieszać mikserem, lekko spienić, wlać schłodzoną galaretkę (nie tężejącą), wymieszać, poczekać chwilę, aż się zetnie, wyłożyć do każdego pucharka, wyrównać. Na koniec posypać  startą czekoladą lub kakao.

Smacznego !

Słodkie Walentynki 2014

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 52
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi