Sprawdzone przepisy
środa, 02 maja 2018

Jajka faszerowane – przystawka dobra na wielkanocne śniadanie i na inne okoliczności. Dzisiaj wersja z wędzonym łososiem i pieczarkami. Łatwe do zrobienia i efektowne przekąski, polecam!

Składniki na jajka faszerowane łososiem:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g wędzonego łososia
  • 150 g mascarpone
  • około 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 szczypty granulowanego czosnku
  • można dodać łyżkę posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Przestudzone jajka przekrawamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka, łososia, mascarpone, pomidory, koperek oraz czosnek łączymy ze sobą i miksujemy na gładką pastę, którą następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przy pomocy szprycy jajka obficie napełniamy farszem.

 Źródło - tutaj

Składniki na jajka faszerowane pieczarkami:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3oo g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • około 150 ml majonezu

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Pieczarki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać. Na patelni na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać masło i pieczarki i smażyć co chwilę mieszając aż lekko się zrumienią. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Pieczarki i cebulę zdjąć z patelni i ostudzić, następnie drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa razem z natką pietruszki. Na koniec połączyć z żółtkami, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z 2 - 3 łyżkami majonezu jeśli farsz wydaje się zbyt suchy. Przy pomocy szprycy jajka obficie napełniamy farszem.

Źródło - tutaj

Smacznego!

sobota, 14 kwietnia 2018

Witam po Świętach! Dzisiaj przedstawiam tort, który pojawił się na moim wielkanocnym stole. Tort w kształcie jajka wielkanocnego, świąteczny koszyczek z pisankami. Zachęcam do wypróbowania!

Źródło - tutaj

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa z Baileys:

  • 100ml likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)
  • 100ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 18g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 200g słodkiej śmietany 30-36%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku

Masa budyniowa do dekoracji:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 250ml mleka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (30g)

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze, ja użyłam firmy Wilton w żelu
  • dżem porzeczkowy lub inny kwaskowy
  • ciepła woda
  • sok z połowy cytryny

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.  Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180°C (sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Z ciasta obciąć brzegi, tworząc ciasto w kształcie jajka i przeciąć biszkopt dwa razy. Odcięte kawałki pokruszyć i odstawić na bok. Pierwszą warstwę naponczować wodą wymieszaną z sokiem z cytryny, posmarować lekko masą budyniową i dżemem porzeczkowym. Położyć na to drugą warstwę biszkoptu, biszkopt naponczować.

Przygotować masę budyniową (do dekoracji). Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. 

Przygotować masę budyniową z Baileys. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Budyń wymieszać z likierem. Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń z likierem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego budyniu dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia (Budyń powinien być zimny, ale jeszcze nie stężały). Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu. Na końcu dodać pokruszone ciasto. Masę budyniową wyłożyć na cieście, tworząc uwypuklenie tak, aby otrzymać ładny kształt jajka. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa dobrze stężeje.

Częścią masy do dekoracji obłożyć tort. Wykałaczką można na masie, dla ułatwienia, narysować kontury wybranych wzorów. Tort schłodzić na chwilę w lodówce. 

Resztę masy zafarbować barwnikami i udekorować tort. Użyłam następujących tylek firmy Wilton do dekoracji tortu:

- tylka 47: do wykonania koszyczka

- tylka nr. 2: do wykonania jajeczek

- tylka nr. 16: do wypełnienia jajeczek

Dodatkowo:

- cukrowe kwiatki,

- cukrowe serduszka,

- cukrowe listka.



 Smacznego!

Tagi: wielkanoc
10:01, katarzyna_sar , Torty
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 kwietnia 2018

 

 

Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,

pełnych wiary, nadziei i miłości.

Radosnego, wiosennego nastroju,

serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół

oraz

wesołego "Alleluja"

życzy

Kasia z rodziną :-)

02:07, katarzyna_sar
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 marca 2018

Pasta twarogowa z olejem lnianym składa się przede wszystkim z twarogu i oleju lnianego, ale można jeść ją na słodko i ostro. To bardzo prosta, bardzo zdrowa i szybka wykonaniu pasta. Robię ją bardzo często, bardzo lubię z kurkumą i czosnkiem. Dzięki niej można zapobiegać i odwracać wiele negatywnych objawów chorobowych, polecam!

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 3 - 4 łyżki oleju lnianego
  • około 150 g dobrego twarogu
  • 2-3 łyżki jogurtu -  ilość uzależniona jest od gęstości, która chcemy uzyskać
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • 2 ząbki czosnku

Do blendera dodać 2-3 łyżki oleju lnianego, 2-3 łyżki jogurt, 2 szczypty kurkumy,  czosnek, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Dołożyć pierwszą porcję sera i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać następną porcję sera i podobnie miksować. Gotowy ser powinien być jednolity bez grudek, powinien przypominać serek homogenizowany.

Pastę możemy przygotować:

- w wersji na słodko: miód, wanilia, cynamon

w wersji na ostro: czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir itp.

- w wersji z ziołami: bazylia, mięta

- w wersji z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie

Smacznego!

poniedziałek, 19 marca 2018

Pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto z dynią i prażonymi orzechami. Połączenie idealne! Zachęcam do wypróbowania w sezonie dyniowym i nie tylko. Jeśli macie zapas zamrożonej dyni możecie jej użyć - ja dałam puree z dyni. Ciasto udane, zniknęło w mig, najlepsze jest na drugi dzień, polecam!

Źródło - tutaj

Składniki na foremkę o wymiarach 20x20:

  • 1 jajko
  • 90 g cukru brązowego
  • 75 g masła, roztopionego
  • ok 140 g świeżej, drobno posiekanej dyni lub puree z dyni
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta soli
  • 75 g orzechów włoskich, podprażonych i drobno posiekanych

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady
  • około 25 g orzechów włoskich posiekanych lub pistacji (można pomieszać)

Orzechy włoskie uprażyć na patelni i posiekać bardzo drobno (malakserem lub nożem). Dynię umyć i pokroić. Wydrążyć środek z pestkami, obierać ze skóry i pokroić w kostkę. Włożyć do malaksera i bardzo drobno posiekać.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem w proszku i solą. Odłożyć na bok. W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej lub miksera, wymieszać jajko z cukrem, roztopionym masłem i dynią. Następnie dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać orzechy włoskie i krótko wymieszać.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20cm. Piec od 28 do 35 minut w temperaturze 180°C na drugiej półce od dołu (funkcja góra - dół), do suchego patyczka. Ja upiekłam ciasto z podwójnej porcji i użyłam foremki keksówki o wymiarach 35 x 12 cm i piekłam około 40 -50 minut do tzw. suchego patyczka. Wszystko zależy od piekarnika, musicie czuwać i sprawdzać co jakiś czas. Ostudzone ciasto z dynią udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać orzechami i pistacjami.


Smacznego!



Tagi: dynia orzechy
13:18, katarzyna_sar , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 marca 2018

Tort Hello Kitty powstał specjalnie dla mojej córeczki, która w zeszły weekend skończyła 5 lat :-). Tort był przełożony kremem czekoladowym, kwaskowym dżemem oraz gorzką czekoladą. Dekoracja została wykonana z kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej. Zachęcam do wypróbowania.

Biszkopt:

  • 10 jaj
  • szklanka drobnego cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

1 szklanka = 250 ml

Krem czekoladowy:

  • 1 litr śmietany kremówki 30 %
  • 300 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (3 tabliczki)
  • 4 śmietan Fixy 

Dodatkowo:

  • dżem kwaskowy, ja użyłam dżemu z aronii i jabłek
  • tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g

Poncz:

  • sok z całej cytryny
  • szklanka ciepłej wody

Krem na bazie bezy szwajcarskiej:

  • 300 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g białek (3-4 sztuki)
  • 200 g cukru kryształu
  • szczypta soli
  • ewentualne barwniki
  • ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy

Biszkopt: rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Połączyć oba rodzaje mąki. Starannie oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, zacząć ubijać pianę. Gdy piana zrobi się biała, ale nie będzie jeszcze zupełnie sztywna, rozpocząć stopniowe dodawanie cukru, nie przerywając upijania, aż do momentu, gdy stanie się bardzo sztywna. Od tego momentu używać szpatułki i dodawać stopniowo żółtka. Wsypać połączone mąki na sitko i przesiać pierwszą partię mąki na pianę. Delikatnie wymieszać posługując się szpatułką. Przesiewać mąkę partiami, delikatnie łączyć ją z masą jajeczną powolnymi, okrężnymi ruchami od dołu ku górze. Gotową masę przelać do przygotowanej formy o średnicy 28-29 cm i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt pozostawić na blacie do całkowitego wystygnięcia, a następnie oddzielić płynnym ruchem ciasto od boków formy i wyjąć na kratkę. Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Żeby tort był jeszcze wyższy można upiec 2 biszkopty z 6 jaj. Link do przepisu na biszkopt z 6 jaj podaję poniżej. Wtedy spokojnie będziecie mieć 4 blaty. Ja przekroiłam biszkopt na 3 blaty.

Przygotować ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotować i zalać nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawić na kilka minut pod przykryciem, potem wymieszać aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca włożyć ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc. Na drugi dzień ganache czekoladowy ubić na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodać śmietanFix dla utrwalenia.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 lub 4 blaty (u mnie 3). Przygotować poncz: wymieszać wodę z sokiem z cytryny. Na paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptu,  pod ciasto włożyć kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Pierwszy blat nasączyć ponczem. Krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnąć obręcz z kremu na około spodu. Do środka nałożyć dość grubą warstwę dżemu i rozsmarować. Wycisnąć na dżem nieco kremu, na który przyklei się kolejny spód. Drugi krążek nasączyć ponczem i posmarować kremem a następnie posypać pokrojoną gorzką czekoladą. Wierzch oraz boki tortu posmarować pozostałym kremem. Tort włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień przygotować krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej. Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, lekko roztrzepać białka. Wsypać cukier i ubijać aż do momentu, gdy się cały cukier rozpuści. Najlepiej sprawdzić to rozcierając pianę między palcami – cukier nie powinien być wyczuwalny. Zdjąć miskę z garnka i jeśli się białka zbyt mocno podgrzały należy je przestudzić. Następnie wlać do misy miksera i końcówką do ubijania białek miksować do momentu, aż białka będą bardzo gęste (około 10 minut). Po tym czasie zmienić końcówkę na ucierającą i stopniowo dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas miksując. Podczas mieszania może się zdarzyć, że masa zacznie wyglądać jakby się zważyła. Nie należy się tym przejmować, po chwili dalszego miksowania wszystko wróci do normy. Dodać ekstrakt i ubijać do momentu, aż usłyszymy charakterystyczne ‚mlaskanie’ kremu. Można przystąpić do dekorowania. Na ozdobienie tortu o średnicy 28-29 cm przygotowałam krem z podwójnej ilości składników.

Dekoracja tortu:  jak tort się schłodzi obsmarować kremem maślanym wierzch i boki tortu, wyrównać i włożyć jeszcze raz do lodówki, żeby krem się schłodził (min. 3 godziny). Dzięki temu dekoracja nie spadnie z tortu. Wyciąć wycięty szablon Hello Kitty, obrysować np. wykałaczką. Podzielić krem na tyle części, ile chcemy mieć różnych kolorów. U mnie były to kolory: żółty, czarny, czerwony, różowy i biały. Do każdej z części dodać wybrany barwnik (używam barwników w żelu firmy Wilton) i dokładnie wymieszać (lub zmiksować). Do dekorowania będzie potrzebny worek jednorazowy lub rękaw cukierniczy oraz tylki :

- do wypełnienia buzi użyłam żółtego kremu i tylki okrągłej Wilton nr. 2.;

- do oczków i konturów Hello Kitty użyłam czarnego kremu i tylki okrągłej Wilton nr. 2;

- do kokardy użyłam czerwonego kremu i tylki okrągłej Wilton nr. 2;

- do twarzy Hello Kitty używamy białego kremu oraz tylki otwartej  gwiazdki Wilton nr. 18;

-  do uzupełnienia reszty na wierzchu, boków tortu użyłam różowego kremu oraz tylki otwartej  gwiazdki Wilton nr. 32.

 

Linki:

Biszkopt z 6 jaj: link

Biszkopt z 10 jaj: link

Krem czekoladowy: link

Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej: link


Smacznego!

wtorek, 20 lutego 2018

Bułeczki śniadaniowe - pyszne, miękkie, w wersji na słodko lub wytrawnie. Z jednej porcji wychodzi około 14 bułek. Zachęcam do wypróbowania, na pewno Wam posmakują :-).

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka roztopionego masła lub 1 małe jajko do posmarowania bułek

1 szklanka = 250 ml

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, ze świeżymi najpierw zrobić zaczyn. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

 Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, formować nieduże bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do podwojenia objętości na kolejne 30 minut (lub dłużej). Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem lub rozbełtanym jajkiem. Posypać makiem, siemieniem lnianym, słonecznikiem lub pozostawić bez posypania. Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Uwaga!

Jeśli chcecie zrobić wersję z czosnkiem, to do letniego mleka dodajcie starte 3-4 ząbki czosnku.

Smacznego!

niedziela, 18 lutego 2018

 

Tatar wołowy to klasyczne danie kuchni polskiej. Zmielone mięso wołowe z żółtkiem jajka, cebulką, grzybkami i ogórkiem kiszonym najlepiej podawać z chlebem. Efektowna i smaczna przystawka na pewno zaskoczy Twoich gości, polecam.

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego (ze sprawdzonego źródła)
  • jajka - 3 sztuki
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • marynowane grzybki - 120 g
  • przyprawa w płynie Maggi (do smaku)
  • olej - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Mięso wołowe posiekać lub zmielić. Przed podaniem wymieszać z olejem, przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem do smaku.

Uformować tatara tak jak na zdjęciu, obok ułożyć drobno posiekanego ogórka, cebulę i grzybki. Na koniec żółtko ułożyć na mięsie. Podawać z pieczywem.

Smacznego!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 55
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi