Sprawdzone przepisy
niedziela, 30 października 2011

Zawsze gdy mam nadmiar słoniny w lodówce topię skwarki i piekę ciasteczka ze skwarek. Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej "Kuchnia polska", polecam!

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag skwarek (nie zrumienionych)
  • 12 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 żółtka
  • 1/8 litra mleka kwaśnego
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • 3 dag skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
  • 3 dag cukru pudru do posypania

Skwarki przepuścić przez maszynkę (przez drobną siatkę). Do przesianej mąki dodać skwarki, żółtka, przesiany proszek do pieczenia, cukier, mleko i posiekaną skórkę pomarańczową.

Zagnieść ciasto, schłodzić - około 3 godzin. Po tym czasie do maszynki od mięsa założyć specjalne foremki i robić ciasteczka. Piec w temperaturze 180 stopni C około 25 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu ciastka posypać cukrem pudrem. 

Smacznego !


Tagi: skwarki
21:13, katarzyna_sar , Ciasteczka
Link Komentarze (8) »
sobota, 29 października 2011

Przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na tort z masą krówkową według mojego pomysłu, gorąco zachęcam do wypróbowania.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

Masa:

  • 1 puszka masy krówkowej (można dodać więcej  jeśli ktoś lubi) - 40 dag
  • 25 dag masła lub margaryny
  • olejek rumowy

Dodatkowo:

  • paczka drażetek czekoladowych
  • paczka płatków migdałowych
  • cytryna
  • 3 kieliszki spirytusu
  • 2 łyżeczki cukru

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut w temperaturze 180 °C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (patyczek musi być suchy).

Masa: miękkie masło dobrze zmiksować z gotową masą krówkową lub zrobić samodzielnie masę krówkową, przepis tutaj. Dodać olejek rumowy i na koniec wszystko dobrze wymieszać. W mojej masie były grudki, więc potraktowałam ją blenderem.

Tort przekroić na pół i naponczować każdą część ciepłą wodą wymieszaną z cytryną, spirytusem oraz cukrem. Tort przełożyć masą, udekorować według uznania. Ja wykorzystałam drażetki czekoladowe i płatki migdałowe.

Smacznego !



środa, 26 października 2011

Każdy z nas zna smak tradycyjnej sałatki warzywnej. Ostatnio przekonałam się jednak, że sałatki warzywne mogą różnie smakować. Wszystko zależy od doboru składników i chyba od regionu, z którego się pochodzi :-). Ja od dzieciństwa jestem nauczona np. do sałatki z grzybkami i ogórkami słodko - kwaśnymi. Mój mąż lubi natomiast sałatkę warzywną z ogórkami kiszonymi, bez grzybków  ale za to ze swojskim majonezem. Poniższy przepis pochodzi ze zbioru przepisów mamy mojego męża.

Składniki:

  • 4 ugotowane marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średni seler
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 por (biała część) lub 1 cebula
  • 7  jajek
  • 1 puszka groszku
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 6 ziemniaków
  • 1 kubek gęstej śmietany - 400 ml
  • 1 łyżeczka musztardy


Marchewki, seler, pietruszkę, ziemniaki ugotować. Ja gotuje warzywa bez obierania ze skórki w szybkowarze. Po ugotowaniu warzywa pokroić w kostkę. Groszek odsączyć na sitku.

Cebulę lub pora pokroić w drobną kostkę, posolić i pozostawić, aż zmięknie. Szczypiorek drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę i odsączyć na sitku. Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek, białka pokroić w kostkę.

Majonez: śmietanę wylać na miskę, zetrzeć do niej żółtka na drobnej tarce, dodać łyżeczkę musztardy, doprawić solą i pieprzem, wszystkie składniki wymieszać. Warzywa połączyć dokładnie z majonezem, doprawić do smaku, wymieszać.

Smacznego !

wtorek, 25 października 2011

Szarlotka z budyniem to fajne połączenie kruchego spodu, wkładu jabłkowo - cynamonowo - budyniowym oraz kruszonki. Pycha, bardzo lubię takie kompozycje! Ciasto takie nadaje się na każdą słodką okazję, może również gościć na wigilijnym stole. Skorzystałam z przepisu Evenki, polecam!

Składniki:

  • 1 /2 kg mąki
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru kryształu + 4 łyżki do budyniu
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kg jabłek
  • cukier puder do posypania ciasta

Jajka utrzeć z cukrem kryształem i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i dodać utarte jajka, wszystko razem zagnieść.

Ciasto podzielić na połowę - jedną rozwałkować i wyłożyć do blaszki (u mnie 25 x 35 cm) a drugą włożyć do zamrażalnika.

Na rozwałkowanym cieście ułożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka, posypać je cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie na jabłka wyłożyć gorący budyń ugotowany w 3 szklankach mleka z dodatkiem kilku łyżek cukru. Budyń rozprowadzić równo na jabłkach.

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta, najlepiej na grubych oczkach. Piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni C. Ostudzone ciasto posypać cukrem waniliowym.

Smacznego !

   

19:34, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (12) »
poniedziałek, 24 października 2011

Tradycyjne kotlety mielone można odmienić w łatwy sposób dodając do środka kawałek żółtego sera. Szybko zniknęły ze stołu, polecam do wypróbowania !

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 czerstwa bułka
  • bułka tarta
  • 2-3 cebule
  • olej

Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, musi zmięknąć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Mięso mielone wyłożyć na miskę, dodać usmażoną cebulę, jajka, odciśniętą z wody bułkę, wszystko dokładnie wymieszać ręką. Na koniec doprawić solą i pieprzem według uznania.

Formować kotlety, do każdego kotleta mielonego wkładać do środka kawałek sera, obtaczać w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Smacznego !



środa, 19 października 2011

Tarta pachnąca wanilią i śliwkami to rozkosz dla podniebienia. Skorzystałam z przepisu Paolki. Polecam na jesienną chandrę, do kawki lub do dobrej książki, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła
  • 10 dag gęstej śmietany 18 %
  • 15 dag  cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 35-40 dag śliwek
  • 2 cukry waniliowe
  • bułka tarta
  • tłuszcz do formy

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, śmietany, cukru pudru, żółtek i soli zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć i wsadzić do lodówki na co najmniej godzinę.

W tym czasie śliwki przekroić na pół i każdą połówkę naciąć do połowy. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Wyjąć ciasto z lodówki, odciąć 1/3 ciasta. 3/4 ciasta rozwałkować na 0,5 cm i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać spód widelcem, ułożyć na nim śliwki, posypać cukrem waniliowym.

1/3 ciasta rozwałkować, powycinać paski. Układać paski ciasta na śliwkach, ja ułożyłam paski w kratkę.  Piec 30 - 40 minut. w temp. 170 stopni. Na koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Smacznego !


Tagi: śliwki
16:55, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (3) »
sobota, 15 października 2011

Dzisiaj specjalne złociste bułeczki z dyni posypane słonecznikiem, źródło tutaj, polecam!

Składniki:

  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 7 dag suchych drożdży lub 20 dag drożdży zwykłych
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru kryształu
  •  1 żółtko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (można dodać 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 szklankę mąki kukurydzianej)
  • słonecznik do posypania bułeczek
  • jajko do posmarowania bułeczek

Mleko podgrzać, dodać cukier, puree z dyni, drożdże, wszystko wymieszać trzepaczką. Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać.

Do mąki dodać masę drożdżowo - dyniową,  żółtko, wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyrabiać podsypując mąką (żeby ręce nam się nie kleiły). Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić rękoma, podzielić na 10 części i z każdej części uformować bułeczkę. Każdą bułeczkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać słonecznikiem.

Bułki ułożyć na posmarowanej olejem lub podsypanej mąką blasze, zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Na koniec włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

Smacznego !


19:20, katarzyna_sar , Pieczywo
Link Komentarze (12) »
wtorek, 11 października 2011

Jeśli lubicie owoce morza możecie zrobić prosty makaron z krewetkami. Danie sycące i szybkie, na obiad w sam raz, polecam!

Składniki:

  • 25 dag krewetek
  • czosnek
  • pęczek świeżej pietruszki lub koperku
  • 1 szklanka śmietany - 18 %
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie makaronu
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • ser np. parmezan

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić.

Krewetki oczyścić, naciąć wzdłuż grzbietu i wyjąć żyłkę. W dużym rondlu rozgrzać masło i olej. Wypłukane i oczyszczone krewetki włożyć na patelnię, dodać starty czosnek, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Smażyć 4 minuty, aż zmienią kolor, mięso musi być szkliste. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę lub koperek.

Dusić jeszcze 2 minuty, po czym wlać śmietanę, potrawa nabierze fajnego koloru i aromatu. Krewetki z sosem wlać do makaronu, wymieszać.

Smacznego !

 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi