Sprawdzone przepisy
niedziela, 31 października 2010

Doskonały pomysł na obiad - zapiekanka brokułowa, pycha! Fajne połączenie brokuł, szynki i sosu czosnkowego, mniam, polecam!


Składniki:

  • 1 paczka makaronu - rurki
  • brokuły - 2 główki
  • 40 dag szynki
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 da sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka śmietany 18%
  • 1 kostka bulionu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • woda

 

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Brokuły ugotować w osolonej wodzie przez 3-5 minut (należy tylko je zblanszować) - sprawdzić czy nie jest za twardy. Na oliwie podsmażyć wcześniej wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek. Następnie rozpuścić w pół szklanki wody kostkę bulionu i dodać do smażącego się czosnku.

Do wrzącego bulionu dodać szklankę śmietany, wymieszać, potem zaciągnąć nasz sos 2 łyżkami mąki pszennej wymieszanej z wodą (po tym manewrze sos powinien się delikatnie zagęścić).

Do gorącego sosu dodać pokrojoną w plasterki szynkę, delikatnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami makaron, brokuły, sos z szynką, przykryć startym żółtym serem (czynność powtórzyć jeszcze raz). Zapiekankę zapiekać 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.


Smacznego!


sobota, 30 października 2010

Dynia w winnej zalewie to kolejna propozycja do akcji "Festiwal Dyni". Tak przyrządzoną dynią można nadziewać drożdżowe rogaliki lub wykorzystać ją jako bakalie do keksa, gorąco polecam!


Składniki:

  • 1 kg dyni
  • niewielki kawałek korzenia imbiru
  • 150 ml jabłkowego octu winnego
  • 1/2 laski cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 2 gwiazdki anyżku
  • 15 dag miodu

Dynię obrać ze skóry. Przekroić, usunąć włókniste części razem z pestkami. Pozostały miąż pokroić na kawałki wielkości 2 cm.

Korzeń imbiru obrać, pokroić w plasterki. Do garnka wlać jabłkowy ocet winny, 150 ml wody, wrzucić imbir, cynamon, goździki oraz gwiazdki anyżku. Zagotować.

Włożyć kawałki dyni do zalewy, gotować 2 minuty. Łyżką cedzakową wyjąć z garnka kawałki dyni i przełożyć do wyparzonych słoików. Do zalewy dodać miód, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Zalewą zalać dynię w słoikach. Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem.

Smacznego!


19:08, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (2) »
wtorek, 26 października 2010

Dyniowe szaleństwo trwa!!  Przedstawiam mój eksperyment dyniowo-brzoskwiniowy, smakuje rewelacyjne z świeżym pieczywem, gorąco polecam!


Składniki:

  • 5 kg dyni bez skórki
  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 1/2 kg cukru kryształu
  • sok z cytryny - 4 łyżki

Dynię oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu pokroić ją w kostkę i zasypać cukrem odstawić na godzinkę. Brzoskwinie umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Dynię wstawić na gaz i gotować bez pokrywki jak część soku odparuje dodać pokrojone brzoskwinie, skropić sokiem z cytryny, gotować na małym ogniu, aż zrobi się mus (można rozdrobnić blenderem).

Odparować dżem do, dżem musi zrobić się gęsty. Gorący dżem powkładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować od zagotowania ok 10-15 minut. Przykryć ręcznikiem i wystudzić (zakrętki powinny się wciągnąć).

Smacznego!


19:47, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 25 października 2010

Ciasteczka dyniowe to moja pierwsza propozycja do akcji dyniowej i ciasteczkowej. Przepis znalazłam tutaj, ciasteczka zrobiłam z podwójnej porcji i włożyłam do puszki. Zachowują świeżość przez długi czas, na długie jesienne wieczory są w sam raz do schrupania, polecam!


Składniki na ciasteczka:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki zmiękczonego masła lub margaryny
  • 1 1/2 szklanki cukru kryształu (w tym 2 cukry waniliowe)
  • 1 1/2 szklanki przecieru z dyni
  • 1 jajko

Składniki na lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 sok z cytryny
  • trochę gorącej wody


Nagrzać piekarnik do 175 stopni C. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę, goździki i sól, odstawić na bok.

W średniej misce utrzeć masło i cukier. Dodać dynię, jajko, ucierać aż masa będzie kremowa. Wmieszać suche składniki. Ciasteczka można nakładać łyżką na papier do pieczenia, lekko spłaszczać (ja wałkowałam ciasto, wykrawałam większym kieliszkiem krążki). Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. Ostudzić ciastka, posmarować lukrem.

Lukier: wsypać cukier puder do miski, wycisnąć sok z cytryny, dodać trochę gorącej wody, rozmieszać pałką na jednolitą masę. Jak lukier będzie za rzadki, dodać cukru pudru. Każde ciastko posmarować lukrem.



Smacznego!


niedziela, 24 października 2010

Szybkie i proste ciacho z truskawkami, do kawy w sam raz, gorąco polecam!


Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • łyżeczka cukru pudru
  • 2 truskawkowe serki homogenizowane
  • 5 opakowań galaretki truskawkowej
  • 1/2 kg mrożonych truskawek

Dodatkowo:

  • opakowanie okrągłych biszkoptów

Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, ciągle ubijając dodać cukier. Następnie dodać żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C (blacha 31 x 23 cm).

Przygotować masę: rozpuścić 2 galaretki. Truskawki rozmrozić (rozdrobnić blenderem), zmiksować z serkami, cukrem pudrem, wlać tężejące galaretki i wymieszać. Masę wylać  na biszkopt i schłodzić.

Rozpuścić pozostałe galaretki. Na masę wyłożyć biszkopty, zalać tężejącymi się galaretkami. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!

21:32, katarzyna_sar
Link Komentarze (5) »
środa, 20 października 2010

Następny drożdżowiec do kolekcji, tym razem eksperyment z serem. Przepis otrzymałam od mojej koleżanki Malwiny, gorąco polecam!


Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 15 dag cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 6 żółtek
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 50 dag twarogu
  • cukier waniliowy
  • 15 dag cukru pudru
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • skórka pomarańczowa

Składniki na kruszonkę:

  • pół kostki masła lub margaryny
  • szklanka mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać utarte żółtka, mąkę i szczyptę soli.

Wyrobić ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować masę serową. Twaróg zemleć dwa razy. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Masło rozetrzeć i dodawać do niego stopniowo, stale ucierając, twaróg, cukier waniliowy i żółtka, można dodać skórkę pomarańczową. Na koniec dodać sztywną pianę z białek. Wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, następnie masę serową.  Na wierzchu rozsmarować masę serową. Na masę wyłożyć kruszonkę.

Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać masło, cukier, cukier waniliowy. Wszystko zagnieść i zrobić kruszonkę. Piec 40-50 minut w temperaturze 200˚C (sprawdzić patyczkiem czy jest dobry).

Smacznego!



poniedziałek, 18 października 2010

Pierwszy raz jadłam gołąbki z kiełbasą, bardzo mi smakowały:-) To nowy smak dla mnie, bo zawsze jadam gołąbki z mięsem mielonym. Przepis otrzymałam od mojej teściowej, polecam!


Składniki:

  • główka białej kapusty
  • 5-6 pęt kiełbasy
  • 4 woreczki ryżu
  • sól, pieprz
  • pół kostki masła lub margaryny do smażenia
  • keczup

Sos:

  • 1/2 litra wody
  • kostka rosołowa
  • przecier pomidorowy mały
  • śmietana 12 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • maggi
  • sól, pieprz

Z kapusty wyciąć głąb, umieścić kapustę w dużym garnku, aby woda zakryła kapustę, posolić i pod przykryciem gotować około 10 minut, wyjąć ,ostudzić i delikatnie pościągać liście wycinając grube nerwy. Ryż ugotować według opakowania. Kiełbasę obrać ze skórek i zmielić przez maszynkę.

Połączyć ugotowany ryż z kiełbasą, dodać keczupu według uznania, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zawinąć najpierw  boki i w rulon. Włożyć ciasno gołąbki do brytfanki. Dodać połowę kostki margaryny, około 2 szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę.


Przygotować sos: Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami śmietany i pół szklanki wody i wlać do wody z koncentratem. Powinno lekko się zgęstnieć, doprawić maggi, solą i pieprzem.

Smacznego!


niedziela, 17 października 2010

Jedno z moich ulubionych ciast to salseson lub też placek amerykański, różnie się go nazywa. Uwielbiam ciasta z jabłkami i cynamonem. Zapach który ogarnia cały dom w trakcie pieczenia jest cudowny, serdecznie polecam do wypróbowania!

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki oleju
  • około 2 szklanek cukru kryształu (w tym 2 cukry waniliowe)
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej + trochę letniej wody (tak na dnie szklanki)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 kg jabłek
  • orzechy
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania


Żółtka utrzeć z cukrem na biały kolor, dodać cynamon i przesiane kakao. Do tego wlać olej, lekko zmiksować. Masa będzie wyglądała jakby się zważyła.

Masę przełożyć do większej miski, dodać pokrojone w kostkę jabłka, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Rozpuścić sodę w letniej wodzie, wlać do ciasta i połączyć z ciastem. Następnie wsypać przesianą mąkę, wsypać posiekane orzechy (ja akurat do tego placka nie dodałam orzechów), połączyć.

Na koniec ubić pianę z białek, dodać szczyptę soli. Sztywną pianę dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni C około godziny, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


14:58, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi