Sprawdzone przepisy
środa, 26 września 2012

W sezonie na bób zrobiłam sałatkę z brokułami, kalafiorem i bobem, według własnego pomysłu, polecam do wypróbowania.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 30-40 dag bobu
  • majonez + jogurt lub oliwa
  • sól, pieprz

Bób opłukać, gotować w osolonej wodzie przez 15-20 minut, ostudzić, obrać z łupek. Brokuła i kalafiora gotować przez kilka minut w osolonym wrzątku albo ugotować na parze na półtwardo (nie za długo, żeby się nie rozpadły), ugotowane podzielić na mniejsze cząstki.  
Cebulę pokroić w piórka, zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić solą i pieprzem.

Przygotować sos czosnkowy: majonez połączyć z jogurtem (ilość według uznania), dodać starty czosnek, doprawić, dokładnie połączyć. Polać sosem składniki sałatki, wymieszać.

Jeśli wolicie formę "light" zamiast majonezu i jogurtu dodajcie oliwę i zmiażdżone ząbki czosnku. Sałatkę wstawić na min. godzinę do lodówki, najlepiej smakuje jak się "przegryzie".

Smacznego!

poniedziałek, 24 września 2012

Witam po długiej przerwie spowodowanej niedyspozycją zdrowotną. Mam nadzieję, że odrobię zaległości:-), mam sporo nieopublikowanych przepisów. Dzisiaj przedstawiam muffiny z wiśniami, które upiekłam na początku wakacji. Polecam, skorzystałam z przepisu pani Ewy Wachowicz, link tutaj, pozdrawiam!

Składniki:

  • 1 szklanka wiśni
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła
  • po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • płatki migdałowe (ja nie dałam)
  • łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
  • cukier puder do dekoracji

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Wydrylowane wiśnie odsączyć na sicie. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: jajko, maślankę, mleko oraz uprzednio roztopione i wystudzone masło. Gotową masę przelać do miski z suchymi składnikami, dodać wiśnie i dużą garść płatków z migdałów. Wymieszać - ciasto na muffinki powinno mieć nieco grudkowatą konsystencję!

Formę do muffinek lub specjalne papierowe papilotki napełnić masą do 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.




Smacznego!

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi