Sprawdzone przepisy
wtorek, 28 września 2010

Serdecznie zapraszam Was do mojej następnej akcji kulinarnej o nazwie "Wasze pomysły na smaczne obiady" !

Czasami nie mamy koncepcji co przygotować na obiad i nic nam nie przychodzi do głowy. Właśnie! Moja akcja obiadowa będzie służyć Wam pomocą. Będziecie tutaj mogli znaleźć różne propozycje obiadowe na każdą porę roku. Mam nadzieję, że zaskoczy mnie różnorodność potraw, które tutaj będziecie umieszczać. Mogą to być pierogi, naleśniki, zestawy obiadowe czyli tradycyjna kuchnia polska a także różne kuchnie świata.

Zapraszam Was do umieszczania swoich potraw na durszlaku, możecie dołączać również przepisy archiwalne! Akcja będzie trwać od o1.10.2010 r. do odwołania!

Zapraszam Was do wspólnej zabawy:-)

Kod Banera akcji:

sobota, 25 września 2010

Tym razem czas na ogórki słodko-kwaśne według przepisu mojej mamy. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby ich zabraknąć  szczególnie w okresie zimowym, polecam!

Składniki:

  • ogórki
  • 3 szklanki octu (6 lub 10 %)
  • 35 dag cukru kryształu
  • 6 dag soli (2-3 łyżki)
  • 2 litry wody (1 szklanka więcej, jeśli jest to ocet 10 %)
  • kilka ziaren gorczycy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • cebula
  • czosnek
  • marchewka
  • koper
  • chrzan
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy

Ogórki umyć dokładnie, układać je równo w umytych słoikach. Do każdego słoika włożyć: ziela angielskie, pieprz, gorczycę, liść laurowy, 2 krażki cebuli, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, 2-3 kawałki marchewki (ja kroję marchewkę w słupki), koper i chrzan (ilość według uznania, ja wkładam górną część kopru, czyli kwiatostan oraz 2 słupki chrzanu).

Przygotować zalewę. Zagotować wodę z octem, cukrem oraz solą. Gorącą zalewą zalewać ogórki w słoikach. Pasteryzować 5 minut, gorące przewracać do góry nogami, gotowe!

Smacznego!


piątek, 24 września 2010

U mnie w domu placki ziemniaczane jadamy z cukrem lub dżemem. Kolejna perła z lamusa, wypróbowany przepis na "plendze po wielkopolsku", polecam!

Składniki na 6 osób:

  • około 4 kg ziemniaków
  • 4 średnie cebule
  • sól
  • 4 jajka
  • 9 kopiatych łyżek mąki pszennej
  • olej
  • cukier kryształ lub dżem

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce lub za pomocą elektrycznej maszyny do mielenia. Jajka zmiksować, dodać do masy, wymieszać.

Masę doprawić solą, dodać mąkę, połączyć (w zależności od gatunku ziemniaków mąki ma być tyle, żeby powstała konsystencja gęstej śmietany) Placki ziemniaczane smażyć na głębokim oleju, ciepłe posypać cukrem lub posmarować marmoladą.

Smacznego!


czwartek, 23 września 2010

W ostatni weekend upiekłam kruchy placek z brzoskwiniami. Ciasto proste, pyszne i łatwe w wykonaniu, polecam!

Składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 cukry waniliowe
  • brzoskwinie
  • cukier puder

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, posiekać z masłem lub margaryną. Zrobić dołek, wbić jajka, wszystkie składniki dokładnie połączyć. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną cześcią wyłożyć dno formy, drugą część włożyć na pół godziny do lodówki.

Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i ułożyć ciasno obok siebie. Posypać cukrem waniliowym. Drugą połowę ciasta wyłożyć z lodówki, ciasto zetrzeć na tarce albo poskubać jak kruszonkę.

Piec godzinę, najpierw włożyć ciasto do temperatury 150 stopni, w połowie pieczenia zwiększyć temperaturę na 200 stopni C. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jak wystygnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

wtorek, 21 września 2010


Dziękuję wszystkim osobom za udział w mojej akcji.

Zapraszam na następne, już wkrótce:-)


Pozdrawiam Was

Kasia

poniedziałek, 20 września 2010

 

AKCJA "SMACZNIE I POMIDOROWO" ZAKOŃCZONA

Dziękuję wszystkim osobom, które uczestniczyły w mojej akcji. Nie spodziewałam się, aż takiej ogromnej ilości przepisów. Bardzo się cieszę, jestem pod wrażeniem Waszych potraw.

W związku z tym, że przepisów jest bardzo bardzo dużo, potrzebuję trochę czasu na przygotowanie podsumowania.

Tak więc bądźcie cierpliwi, podsumowanie na blogu wkrótce.

Pozdrawiam serdecznie

Kasia:-)

niedziela, 19 września 2010

Poniżej znajdziecie przepis na ogórki kiszone według przepisu mojej mamy. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ogórki są rewelacyjne, wykorzystuję je do sałatek, kanapek, na zagryzkę - gorąco polecam!

Składniki:

  • ogórki (ilość według uznania)
  • 1 litr wody
  • łyżka soli
  • chrzan
  • koper
  • czosnek
  • gorczyca
  • liście: wiśni, porzeczki, dębu lub winogrona

Ogórki umyć. Słoiki wyparzyć. Chrzan i czosnek obrać, pokroić w paski. W słoikach układać ogórki, kawałki chrzanu - ja daję przeważnie 2 kawałki. Wrzucam czosnek - tyle ile lubię, im więcej tym ogórki są bardziej czosnkowe.

Dodać koper, kilka ziaren gorczycy. Można włożyć po liściu, do wyboru: wiśni, porzeczki, dębu lub winogrona. Wodę zagotować z 1 łyżką soli. Zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki, gotowe!


Smacznego:-)

22:26, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (5) »
Zostałam otagowana przez Cholinę:-) dziękuję.

Zgodnie z zasadami przedstawiam 10 rzeczy, które lubię:

1) piec i gotować, kuchnia to moja pasja

2) czytać książki

3) zwierzęta

4) uczyć się języków obcych

5) podróżować, marzenie - odwiedzić Włochy

6) kwiaty cięte i doniczkowe

7) relaksować się w zaciszu mojego domu

8) słuchać dobrej muzyki

9) oglądać filmy

10) poznawać nowych ludzi.

Blogi, które otagowuję, to blogi do których często zaglądam.  Nie wiem czy one zostały już otagowane, dla mnie są inspiracją.

Oto one:








8.  Nobleva



Jest jeszcze wiele blogów, które bardzo lubię. Nie sposób ich wszystkich wymienić.

Wyróżniam jeszcze:



Pozdrawiam Was i zapraszam do zabawy:-)

 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi