Sprawdzone przepisy
czwartek, 29 sierpnia 2013

Na blogu pojawiła się nowa kategoria: "Dla dzieci" :-) Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Będę tutaj umieszczać wszystkie przepisy na dania, które będę przygotowywać dla mojej córeczki. Będą to dania na początku proste, z czasem trudniejsze, bardziej urozmaicone. Zaczynam od pierwszej marchewki czyli papki marchewkowej. Podaje w jaki sposób pasteryzować i zamrażać zupki, zachęcam do skorzystania z przepisu, pozdrawiam!

Składniki:

  • marchewka (najlepiej ekologiczna, ze znanego źródła)
  • woda

Marchewkę obrać, dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić marchewkę, zalać ją wodą, gotować do miękkości. Można też marchewkę ugotować na parze. Marchewkę potraktować blenderem, aż utworzy się gładka papka.

Mała ilość: słoiki i nakrętki dokładnie wyparzyć (ja używam tych po gotowych zupkach, które kupuję w sklepie). Gorącą papkę marchewkową nałożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić, ustawić do góry dnem, ostudzone włożyć do lodówki (ja przechowuję taką zupkę max 48 godzin).

Pasteryzacja: słoiki i nakrętki dokładnie wyparzyć. Gorącą papkę marchewkową nałożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić. Na dnie dużego garnka położyć czystą ścierkę, aby słoiki nie pękły. Powkładać słoiki zachowując odstęp. Zalać gorącą wodą, która powinna sięgać około 3 cm poniżej najniższego słoika. Pasteryzować 20-30 minut. Wieczko słoika powinno być wciągnięte, po tym czasie słoiki wyjąć z garnka, wytrzeć, dokręcić nakrętki. Na koniec słoiki należy obrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. Zupki z dodatkiem mięsa wymagają długotrwałej pasteryzacji przez 3 dni. Pasteryzowane zupy najlepiej przechowywać w lodówce lub w ciemnym zimnych pomieszczeniu do kilku tygodni.

Zamrażanie: ugotowaną zupę należy przestudzić, przelać do plastikowych lub szklanych pojemników i dopiero zamrozić. Przy zamrażaniu przetworów w słoiku należy pamiętać, aby słoik napełnić do nie więcej jak ¾ objętości. Aby zupa po rozmrożeniu miała odpowiednią konsystencję lepiej również wszelkie zabielacze (śmietanę, jogurt, kefir czy mleko) oraz masło czy oliwę dodać już po odgrzaniu zupy. Podobnie produkty zbożowe (makaron, kasza czy ryż) najlepiej dodać świeże każdorazowo przy odmrażaniu zupy. Zamrażając zupę należy pamiętać, aby rozdzielić ją na porcje, które zje się na raz. Nie można bowiem kilkakrotnie zamrażać i rozmrażać tych samych produktów czy przetworów. Zamrażanie nie powoduje dużych strat składników mineralnych i witamin. Przygotowując zupę warto więc korzystać z gotowych mrożonek (mrożonych warzyw i owoców). Szczególnie w zimie są one godne polecenia, kiedy surowe warzywa nie są już najlepszej jakości. Jednak dziecko powinno również poznać smak zupy ze świeżych jarzyn. Zamrożoną zupę można przechowywać w oddzielnym zamrażalniku około 3 miesięcy, w zamrażalniku wewnątrz lodówki- 2 tygodnie, zaś zamrożoną do -20 stopni C- 6-12 miesięcy.

Jak pasteryzuje się i zamraża zupki dla niemowląt znalazłam na stronie: http://www.przepisy-dla-dzieci.pl, link tutaj.

Pozdrawiam wszystkie mamy i ich pociechy :-)
niedziela, 25 sierpnia 2013

Dzisiaj moja córeczka ma 6 miesięcy i z tej okazji upiekłam torcik czekoladowy z malinami :-) Przepis znalazłam w dodatku do gazety "Chwila dla Ciebie", nr.31 z 1 sierpnia 2013 r., zachęcam do upieczenia.

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao (ja nie dałam)
  • 1 cukier wanilinowy

Krem:

  • 1 litr śmietany kremówki (30 %)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • pół kg malin
  • 2 kieliszki wódki lub spirytusu (jeśli robicie tort dla dzieci alkohol pominąć, można zastąpić sokiem z cytryny)

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukry i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (ja wycinam koło z papieru i wkładam na dno formy, boków tortownicy niczym nie smaruję). Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 °C, pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (po nakłuciu biszkoptu w paru miejscach patyczek musi być suchy).

Po wystudzeniu przekroić biszkopty na 3 części. Przygotować poncz: do szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, wszystko dokładnie wymieszać.

Krem: kremówkę zagotować z cukrem, kakao i pokruszoną czekoladą, ostudzić. Krem wstawić do lodówki na 8 godzin, masa wtedy zgęstnieje. Po tym czasie dodać rozpuszczoną żelatynę, masę ubić mikserem.

Każdy krążek tortu naponczować, szczególnie boki. Na każdy krążek wyłożyć krem, położyć maliny, ułożyć krążki jeden na drugim. Boki i wierzch tortu posmarować kremem (ja moczę nóż w gorącej wodzie, wtedy masa lepiej się wygładzi). Wierzch tortu udekorować w dowolny sposób malinami, tort schłodzić w lodówce, gotowe :-).


Smacznego !



Kolejne porady kulinarne - nr. 3 :-)  i nie tylko, pozdrawiam!

Czy wiecie, że:

  • koktajl z buraków poprawia odporność organizmu. Doskonale oczyszcza i wzmacnia osłabiony organizm. W sokowirówce wyciśnij sok z 3 obranych buraczków i marchewek, połowy jabłka bez pestek i kilku ziaren zielonego pieprzu;
  • na kłopoty z zasypianiem bardzo dobry jest koktajl bananowy. Zagotuj szklankę mleka z kawałkiem laski wanilii. Przestudź mleko, a następnie zmiksuj z bananem i dodaj łyżeczkę miodu. Wypij, sącząc powoli przed pójściem spać;
  • natka, szczypiorek i koperek długo będą świeże gdy posiekasz je drobno, wymieszasz z solą, zakręcisz w słoiku. Aby rzodkiewki nie straciły świeżości, owiń je w zwilżony papierowy ręcznik albo włóż do miseczki z wodą i trzymaj w lodówce.

Z innej beczki:

  • wodę w której gotujecie szpinak możecie użyć do czyszczenia garnków ze stali. Kwas szczawiowy, który się w niej znajduje nadaje połysk metalowym powierzchniom.
sobota, 24 sierpnia 2013

Prosty pasztet z drobiu z dodatkiem wątróbki, doskonały dodatek do pieczywa. Polecam, przepis znalazłam w jednej z lokalnych gazet, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 3 małe piersi z kurczaka
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  •  3 ząbki czosnku
  • 1 bułka namoczona w wodzie lub w mleku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawa do gyrosa

Piersi pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą do gyrosa, podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, chwilę podsmażyć. Przyprawić majerankiem i małą ilością gałki muszkatołowej.

Dokładnie wymieszać, dodać wątróbkę i dalej smażyć, aż się zetnie. Ostygnięte składniki przełożyć do miksera, dodać odciśniętą bułkę i rozbełtane jajka. Zmiksować na gładko.

Doprawić do smaku. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (foremka mała około 20 cm). Piec około 40-50 min w temperaturze 170 stopni C.

Smacznego!

piątek, 23 sierpnia 2013

Zwykłe kopytka a jednak niezwykłe :-) Wymyśliłam kopytka ze szpinakiem i sosem pomidorowym i powstało fajne danie obiadowe, polecam!

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól

Składniki na sos pomidorowy:

  • 3 duże pomidory
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki odcedzić, jeszcze ciepłe przekręcić przez maszynkę, wystudzić.

Szpinak umyć, oderwać listki od łodyg. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, po około 3 minutach odcedzić, odcisnąć, szpinak drobno posiekać. Jeśli macie mrożony szpinak należy go wcześniej wyłożyć na sitko, żeby się odmroził. Włożyć szpinak na patelnię, gotować aż woda odparuje. Ciepły wyłożyć ponownie na sitko (ja odcisnęłam jeszcze raz nadmiar wody).

Ziemniaki przełożyć na stolnicę, dodać do nich mąkę, jajka, sól, połączyć składniki, dołożyć szpinak, zagnieść ciasto. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki.

Ciasto podzielić na kilka części, z każdej części uformować wałki na posypanej mąką stolnicy i pokroić je w kawałki. Kopytka wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować przez 2 min. od momentu gdy wypłyną. Wyjmować je łyżką cedzakową na talerz, podawać z sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy: cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone i obrane ze skórki pomidory, wlać pół szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, dusić przez 15 minut. Na koniec zetrzeć czosnek, dodać do sosu, dokładnie wymieszać, gotowe.

Smacznego!

 



środa, 21 sierpnia 2013

 

Dzisiaj placek półkruchy z śliwkami, zachęcam do wypróbowania, naprawdę warto. Polskie, sezonowe śliwki smakują najlepiej, bardzo lubię połączenie tych owoców z cynamonem, lubię jak coś chrupie, więc mój wybór padł na ciasto półkruche. Przepis dostałam od koleżanki Andżeliki, którą serdecznie pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1 1/2 kg śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania ciasta

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać margarynę, posiekać nożem. Zrobić dołek, dodać śmietanę, żółtka, zagnieść szybko ciasto, włożyć je do lodówki i schłodzić min. pół godziny.

W między czasie przygotować owoce. Śliwki umyć, wypestkować, dodać cynamon, sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy) i cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić na 15 minut. Gdy owoce puszczą sok włożyć je na sitko i odcedzić.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć na blasze, następnie posypać bułką tartą, wyłożyć śliwki skórką do ciasta, lekko wgnieść owoce w ciasto.

Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20-25 minut. Na koniec sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło (patyczek musi być suchy). Ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!



01:42, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 05 sierpnia 2013

Kolejny przepis na kruche ciasteczka, tym razem kruche gwiazdki z cukrem. Przepis znalazłam na blogu Dagmary, link tutaj. Ciasteczka są naprawdę bardzo kruche, radzę wykrawać większe ciastka - będą bardziej miękkie. Do ciastek wykorzystałam cukier wanilinowy i cukier trzcinowy, zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki na ciasteczka:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 30 dag gęstej śmietany (30 %)
  • 10 dag masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki słodkiej śmietany (30%)
  • około 20 dag dowolnego cukru

Masło utrzeć do białości. Śmietanę ubić na sztywno i dodawać porcjami do masła stale mieszając mikserem ręcznym na zmniejszonych obrotach lub ręcznie łyżką.

Obie mąki dokładnie  wymieszać ze sobą. Mąkę przesiać do masy maślano-śmietanowej cały czas mieszając robotem z końcówkami do wyrabiania gęstych ciast. Gdy ciasto stanie się jednolite zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na stolnicy delikatnie oprószonej mąką, na grubość 3 -4 mm. Wykrawać foremką ciasteczka o średnicy około 7 cm (u mnie gwiazdki). Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Do żółtka dodać śmietanę i roztrzepać widelcem. Tak sporządzoną mieszanką smarować powierzchnię ciasteczek i posypywać dowolnym cukrem. Ciasteczka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C (termoobieg) przez 13 - 15 minut na złoty kolor.

Smacznego!

00:42, katarzyna_sar , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi