Sprawdzone przepisy
czwartek, 25 sierpnia 2011

Przepis na ciasto śliwkowo - gruszkowe pochodzi z programu kulinarnego "Ewa gotuje", można go znaleźć także na stronie www.ewawachowicz.pl. Od dawna chciałam upiec to ciasto, widziałam jak piekła je Ewa Wachowicz, później namawiała mnie do tego koleżanka. Mówiła że ciasto jest pyszne, wilgotne i super owocowe! Wierzyłam jej ale jakoś do tej pory nie udało mi się upiec tego ciacha, a że teraz mamy sezon gruszkowo - śliwkowy w końcu się skusiłam. Ciasto mnie zaskoczyło, ponieważ wygląda jak drożdżowe a nim nie jest. Do tego połączenie gruszkowo - śliwkowe z nutą pomarańczy, dużo kruszonki - mmm.... po prostu pyszności, wypróbujcie, zachęcam!

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego (ja dałam cały olejek pomarańczowy)

Owoce:

  • 30 dag wydrylowanych śliwek
  • 6 twardych gruszek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody

Składniki na kruszonkę:

  • 15 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ogniu i podgrzewać, aż puszczą sok. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, dodać do śliwek i podgrzewać. Zdjąć z ognia, gdy gruszki nabiorą różowego koloru.

Cukier i cukier waniliowy utrzeć z masłem (lub margaryną). Stopniowo dodać jajka, oliwę i śmietanę. Dolać likier pomarańczowy (lub olejek pomarańczowy). Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę.

Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Owoce odsączyć, wyłożyć na ciasto - na przemian. Przygotować kruszonkę - składniki wyrobić, dobrze schłodzić w lodówce (pracę nad deserem najlepiej zacząć więc od kruszonki). Zimną zetrzeć na ciasto (na tarce). Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C (kruszonka powinna się zrumienić). Ja zrobiłam ciasto z podwójnej porcji i wyszła mi duża blacha ciasta.

Smacznego!

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

 

Od mojej przyszłej bratowej otrzymałam przepis na czekoladowe ciasto z marchewką. Ciasto jest super czekoladowe, marchewki wcale nie widać a dzięki niej jest ono wilgotne. Ciasto upiekłam z podwójnej porcji, jedna porcja wystarcza na 1 foremkę keksówkę. Do podwójnej porcji dałam tylko jedną szklankę cukru, dzięki temu ciasto nie jest bardzo słodkie, wierzch polałam za to roztopioną gorzką czekoladą. To ciasto polecam dbającym o linię, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 duże marchewki
  • 1 gorzka czekolada
  • 7 łyżek wody
  • opcjonalnie dżem
  • 2 cukry waniliowe

Jajka ubić z cukrem i cukrami waniliowymi na kogel - mogel. Dodać olej, kakao, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i sodą, zmiksować.

Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce jarzynowej (najlepiej na mniejszych oczkach). Marchewkę dodać do reszty ciasta i dokładnie wymieszać.

Masę wylać na blachę, piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C (na koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło - patyczek musi być suchy).

Można ciasto polać polewą czekoladową lub przełożyć dżemem. Polewę czekoladową przygotowuję w kąpieli wodnej. Rozpuszczam czekoladę z wodą nad parą wodną. Konsystencja musi być płynna ale nie za rzadka, taka żeby swobodnie posmarować wierzch ciasta polewą.


Smacznego !

20:22, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (10) »
środa, 10 sierpnia 2011

U mnie na blogu znów tartowo :-) Tym razem wersja mieszana czyli miks owocowy: śliwki i wiśnie w jednej tarcie. Przepis oryginalny znajduje się na blogu "...zapachy i smaki", polecam do wypróbowania!

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej (może być kukurydziana)
  • 3 żółtka
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 1/2 szklanka zimnej wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 20 dag śliwek
  • 20 dag wiśni
  • bułka tarta
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • cukier waniliowy

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wymieszać nożem. Dodać cukier puder, masło, posiekać nożem.  Zrobić dołek, dodać żółtka, ugniatać ciasto ręką, wlać wodę, zagnieść ciasto na gładką masę. Zawinąć i wsadzić do lodówki na około godzinę.

W tym czasie umyć śliwki i wiśnie (lub wcześniej wyjąć z zamrażarki), osączyć. Śliwki ponacinać na środku (owoców na pewno trochę zostanie). Foremkę wysmarować tłuszczem: margaryną albo olejem, wysypać dokładnie bułką tartą.

Wyjąć schodzone ciasto z lodówki, 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykleić formę ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem, wysypać bułka tartą, ułożyć na przemian śliwki (brzuszki śliwek muszą być wciśnięte w ciasto, przekrojona część na górze) i wiśnie. Owoce posypać cukrem waniliowym.

Na wierzch zetrzeć na tarce lub poskubać palcami resztę ciasta. Tartę piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C.


Smacznego !

środa, 03 sierpnia 2011

Świderki w sosie pomidorowym to moja propozycja obiadowa. Na pewno będą smakować miłośnikom makaronów i pomidorów, proste i szybkie danie! Polecam również dbającym o linię, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • opakowanie brązowego makaronu świderki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 pomidorów
  • 150 ml śmietanki
  • sól, pieprz
  • pietruszka (może być bazylia lub koperek)

Podgrzać oliwę na patelni na małym ogniu. Cebulę i obrane pomidory pokroić w kostkę. Cebulę smażyć na oliwie przez 5 minut.

Dodać pokrojone pomidory, wszystko wymieszać, posypać solą i pieprzem, dusić na średnim ogniu pod przykryciem około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Pod koniec gotowania wlać śmietankę, wymieszać. Wyłączyć gaz, dodać starty czosnek, doprawić jeszcze solą i pieprzem, wymieszać.

Makaron ugotować al dente, odcedzić, wyłożyć na talerz, polać sosem, udekorować pietruszką (można makaron wymieszać z sosem).

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi