Sprawdzone przepisy
wtorek, 31 sierpnia 2010

Kolorowe leczo pełne warzyw to propozycja nie do odrzucenia. Danie sycące i rozgrzewające na każdą porę dnia, polecam!

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 1 kg zwykłej kiełbasy
  • 3 duże cebule
  • 8 pomidorów albo przecier pomidorowy
  • 6 papryk
  • 1 kg pieczarek lub innych grzybów
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek wody
  • sól, pieprz
  • keczup


Cukinię obrać, wykroić miąższ z pestkami, pokroić w drobną kostkę, lekko posolić, jak puści wodę odsączyć na sitku. Cukinię wrzucić do rondla, wlać wodę i dusić do momentu, aż zmięknie.

Pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę zeszklić na oleju. Papryki pokroić w paski i podusić do miękkości. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki w talarki, czosnek zetrzeć na tarce.

Grzyby pokroić i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki oprócz pomidorów połączyć razem, doprawić solą i pieprzem.

Na koniec dodać pomidory (albo przecier pomidorowy) oraz keczup. Dusić jeszcze 10-15 minut. Wyłączyć palnik, na koniec dodać starty czosnek, wymieszać, gotowe!

Smacznego:-)


Moja ostatnia propozycja do akcji grillowej, tym razem tzaziki czyli grecka sałatka z ogórków. Ja robię tzaziki z twarogiem, są pyszne i pasują do wszystkich dań z grilla, polecam!

Składniki:

  • 2 duże ogórki
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • jogurt naturalny
  • 5o dag twarogu

Ogórki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, posolić, pozostawić jakiś czas na sitku i później odcisnąć. Koperek posiekać, czosnek zetrzeć na tarce.

Ser rozetrzeć łyżką albo przekręcić przez maszynkę, dodać jogurt (ilość według uznania), doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.  Do masy twarogowej dodać ogórki, czosnek i koperek, wszystkie składniki połączyć, odstawić do lodówki na godzinę, gotowe!

Smacznego:-)


poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Doskonała sałatka grillowa z ogórków, super smakuje z grillowaną kiełbasą lub karkówką.Uwielbiam połączenie ogórków, cebuli, ziemniaków i dipu czosnkowego, mniam, polecam!

Składniki:

  • 4 średnie ogórki zielone
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 4 średnie ogórki słodko-kwaśne
  • 2-3 cebule
  • 7 ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, ugotować, pokroić w plasterki lub talarki. Ogórki zielone obrać, pokroić w plasterki. Ogórki kiszone i słodko-kwaśne odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki.

Cebulę obrać, pokroić w talarki, sparzyć wrzątkiem (nie będzie się tak odbijać). Wszyskie składniki wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem.

Majonez pomieszać z jogurtem (ilość według uznania), zetrzeć czosnek, dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Dodać do składników, dokładnie wymieszać. Odstawić sałatkę na godzinę do lodówki, najlepiej smakuje jak się przegryzie.

Smacznego:-)


niedziela, 29 sierpnia 2010

Bigos z cukinii i kapusty to moja następna propozycja biorąca udział w akcji "CUKINIOWY SIERPIEŃ 2010", pyszotka:-)

Składniki na 6 osób:

  • 4 średnie cukinie
  • 1 kg zwykłej kiełbasy
  • 0,5 kg cebuli
  • przecier pomidorowy lub 4 pomidory
  • 1 główka kapusty
  • 6 łyżek keczupu
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek wody
  • sól, pieprz

Cukinię obrać, wykroić miąższ z pestkami, pokroić w drobną kostkę, posolić (cukinia puści sok i zmięknie, później odcedzić). Pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę zeszklić na oleju, wrzucić do rondla. Kapustę pokroić, wrzucić na wrzątek, gotować do miękkości. Ostudzić, kapustę wycisnąć, można drobniej pokroić.

Oddzielnie na odrobinie oleju uprażyć cukinię, dodać wodę, musi lekko się rozgotować (tak około 10 minut). Wszystkie składniki połączyć razem, na koniec dodać pomidory (albo przecier pomidorowy) oraz keczup. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Dusić jeszcze około 10 minut. Wyłączyć palnik, na koniec dodać starty czosnek, wymieszać, gotowe!

Smacznego:-)


Moja mama miała w szkole lekcje gotowania i w jej starym zeszycie znalazłam przepis na placek półkruchy z śliwkami lub morelami. Już kiedyś go robiłam, bardzo mi wtedy smakował i dlatego postanowiłam go upiec jeszcze raz. Placek jest pyszny, nuta śliwkowa i waniliowa - niebo w gębie, gorąco polecam!

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 dag cukru pudru
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • 60 dag śliwek (lub moreli)

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicy, dodać masło lub margarynę, wymieszać z cukrem pudrem i wszystko razem posiekać na drobny maczek.

Śmietanę, żółtka i całe jajka roztrzepać widelcem, zrobić zagłębienie w mące i wlać śmietanę z jajkami. Wyrobić ciasto ręką, aż utworzy się jednolita masa.

Ciasto włożyć do zamrażarki na 10 minut. W międzyczasie umyć śliwki, wyciągnąć pestki, nacinać każdą połówkę na środku, żeby utworzyła się jodełka.

Wyjąć ciasto z zamrażarki, rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy, przenieść na wałku na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (duża blacha).

Ułożyć śliwki na cieście, jedną obok drugiej, posypać cukrem waniliowym. Piec w temperaturze 180 stopni 50 C minut.  Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)


sobota, 28 sierpnia 2010

Krem śliwkowo - czekoladowy to doskonały dodatek do ciast oraz do pieczywa. Źródło energii na cały dzień, polecam!

Składniki:

  • 3 kg śliwek
  • 60 dag cukru kryształu
  • 3 cukry waniliowe
  • 100 g gorzkiego kakao (kakao z wiatrakiem)
  • 1 gorzka czekolada

Śliwki umyć, usunąć pestki i przekręcić przez maszynkę. Gotować zmielone śliwki z cukrem i cukrami waniliowymi przez 2,5 godziny na małym ogniu. Często mieszać, żeby się nie przypaliło.

Następnie dodać kakao i czekoladę. Pogotować jeszcze około 15 minut. Nakładać gorący krem do słoików i wywracać do góry nogami. Dla utrwalenia można jeszcze pasteryzować 10 minut (nie trzeba).

Smacznego:-)


piątek, 27 sierpnia 2010

Dzisiaj na moim blogu hit pomidorowy. To sok z czerwonych pomidorów, który przygotowuję co roku na przełomie sierpień-wrzesień. Można go pić, ale także można dodawać do sosów, spaghetti, bigosu czy gołąbków. Nie ma nic lepszego, przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy:-) Samo zdrowie, gorąco polecam!

Składniki na 10 litrowych słoików:

  • 8 kg pomidorów
  • sól, pieprz
  • kwasek cytrynowy

Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę. Następnie przekręcić przez maszynkę, sok wlać do garnka.

Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dodać kwasek cytrynowy, który spowoduje, że pomidory nie stracą koloru. Masę pomidorową gotować pół godziny. Od czasu do czasu mieszać, żeby się nie przypaliło. Można gotować dłużej, wtedy odparuje więcej wody i sok będzie bardziej gęsty.

Przygotować słoiki. Ja zawsze myję je w zmywarce albo wyparzam w piekarniku. Gorący sok pomidorowy wlewać do słoików, każdy dokładnie zakręcić, słoiki przewrócić do góry nogami i czekać, aż wystygną. Nie trzeba pasteryzować, trzymają cały rok.

Smacznego:-)


Tagi: pomidory
17:40, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (8) »
środa, 25 sierpnia 2010

Kolejna perła z lamusa, tym razem przedstawiam Wam prostą babkę rumowo - kakaową. Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci i od dawien dawna ta babka gości w moim rodzinnym domu, polecam!

Składniki:

  • kostka masła lub margaryny
  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru kryształu
  • 6 jajek
  • olejek zapachowy, np. rumowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Masło zmiksować z cukrem i żółtkami na gładką masę. Do masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Dodać pianę do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.

Przygotować foremkę: prostokątną albo z kominkiem; wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać foremkę bułką tartą. Wylać ciasto do foremki.

Wcześniej odlać mniejszą połowę ciasta, dodać kakao. Piec babkę około godziny w temperaturze 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło (patyczek musi być suchy).  Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)


 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi