Sprawdzone przepisy
niedziela, 13 lipca 2014

Przestawiam przepis na pizzę z kurczakiem i pieczarkami według własnego pomysłu. Pizza bardzo treściwa i bardzo smakowita! Z podanych składników wychodzą 2 duże blachy, zachęcam do wypróbowania :-)

Ciasto (1 blacha, taka z piekarnika):

  • 50 dkg mąki
  • 4 dkg drożdży
  • około 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody 
  • sól

Dodatki:

  • 1 kg mięsa drobiowego, u mnie mięso gulaszowe z filetów z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1 kg pieczarek
  • 15 dkg żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • keczup lub koncentrat pomidorowy + woda
  • olej do smażenia

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić na minimum godzinę. 

Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać. Drożdże rozprowadzić kilkoma łyżkami w ciepłej wodzie, wlać do mąki. Dodawać po trochu wodę, mniej więcej 3/4 szklanki, wyrobić elastyczne ciasto.

Pod koniec wyrabiania, zrobić dołek w cieście i wlać olej, wyrobić ciasto. Przykryć ciasto ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).

W międzyczasie pokroić cebule w cienkie plasterki, zeszklić na oleju na złoty kolor. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, usmażyć na oleju. Pieczarki połączyć z cebulą.  Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blachach wysmarowanych olejem. Mięso usmażyć na złoty kolor, ser zetrzeć na tarce.

Przygotować sos: w wodzie rozpuścić 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu, zetrzeć czosnek. Takim sosem posmarować ciasto, ułożyć na nim cebulę z pieczarkami, rozłożyć równo usmażone mięso. Posypać pizzę niewielką ilością sera, aby pizza przesiąkła smakiem sera.

Włożyć pizze do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut. Po tym czasie wyłożyć pizzę z piekarnika i posypać pizzę resztą sera. Wstawić ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.

Smacznego !

poniedziałek, 07 lipca 2014

Na urodziny mojego męża upiekłam budyniowy biszkopt z wiśniami i galaretką. Ciasto bardzo proste, szybkie do wykonania. Trzeba cieszyć się smakiem letnich owoców, pozdrawiam :-)

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 kg wiśni
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 3 szklanki gorącej wody
  • sok z połowy cytryny

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do żółtek dodać także szczyptę soli, rozbełtać widelcem. Do ubitej piany dodać cukry, jeszcze chwilę miksować.

Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do ubitej piany dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką, następnie dodać przesianą mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, na koniec ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Wymieszać pół szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny i tym naponczować wystudzony biszkopt.

W międzyczasie galaretki zalać 3 szklankami gorącej wody, dokładnie rozpuścić, schłodzić do stężenia. Wiśnie umyć, wydrylować, poukładać na biszkopcie. Zalać owoce tężejącą się galaretką, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.

Smacznego!

sobota, 05 lipca 2014

Dzisiaj przepis na sałatkę z selerem naciowym i kurczakiem. Sałatka bardzo smaczna i prosta do przygotowania. Bardzo mi posmakowała, kurczak i seler naciowy to idealne połączenie, polecam!

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cały seler naciowy
  • biała część pora
  • 20 dag żółtego sera
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • olej do smażenia
  • majonez

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wlać olej i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.

W tym czasie przygotować pozostałe składniki sałatki. Seler naciowy pokroić w plasterki i wrzucić do dużej miski. Por pokroić w cienkie półplasterki, dodać do selera. Żółty ser pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy, ananasa również odcedzić i pokroić w kostkę wielkości sera. Wszystko wsypać do miski.


Zamarynowane mięso usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Dodać do pozostałych składników. Wszystko delikatnie przemieszać i dodać majonez wymieszany z sokiem z ananasa.

Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić przez minimum 2 godziny, aby sałatka przeszła wszystkimi smakami.

Smacznego !

Źródło: blog Justyny, link tutaj

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi