Sprawdzone przepisy
wtorek, 30 lipca 2013

Proste i szybkie w wykonaniu zrazy drobiowe w sosie koperkowym według własnego pomysłu. Przygotowuję je zawsze wtedy gdy zostaje mi mięso z rosołu, polecam naprawdę smaczne:-).

Składniki na zrazy:

  • mięso z kurczaka  ok. 40 dag
  • 1 średnia cebula
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • bułka
  • bułka tarta
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajo
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Składniki na sos koperkowy:

  • pęczek koperku
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka

Zrazy drobiowe: bułkę namoczyć w wodzie. Ugotowane mięso z kurczaka (np. z rosołu), cebulę, bułkę zmielić w maszynce. Do masy dodać posiekany koperek, starty czosnek, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać żółtko, jajko, bułkę tartą ( ja dałam tak około 7-8 łyżek stołowych, żeby zagęścić masę). Jeśli masa jest za rzadka można dodać więcej bułki tartej, według Waszego uznania. Formować zrazy, obtaczać w bułce tartej, smażyć na głębokim oleju.

Sos koperkowy: koperek posiekać drobno. Na patelnię, na której smażyły się zrazy wlać wodę, dodać kostkę rosołową, wymieszać, zagotować. W szklance wymieszać śmietanę, mleko i mąkę, rozetrzeć, żeby nie było grudek (ja czasami przepuszczę zawartość szklanki przez małe sitko). Zmniejszyć ogień, wlać zawartość szklanki, mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Dodać koperek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, gotowe. Zrazy drobiowe podawać polane sosem.


Smacznego!

Tagi: drób
23:01, katarzyna_sar , Dania główne
Link Komentarze (2) »
czwartek, 18 lipca 2013

Paprykarz pani Władzi to danie jednogarnkowe, szybkie i sycące. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia za trzy grosze" p. Małgorzaty Caprari. Cytując za autorką przepisu danie to jest "cudem" kulinarnym, czyli jak niewielkim kosztem przygotować całkiem niezły obiad. Dla mięsożerców można wkroić do garnka kiełbasę czy parówkę, naprawdę dobre!

Składniki na 6 osób:

  • 4-5 sporych cebul
  • 1,5 kg papryki (dałam mrożoną)
  • 2 litrowe słoiki przecieru pomidorowego
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki w proszku (dałam słodką) lub 1-2 pikantne papryki
  • szklanka naturalnego jogurtu
  • oliwa lub olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • 6 kiełbas (dałam białą)

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę oraz przecier pomidorowy, dusić na małym ogniu, do chwili gdy papryka zmięknie, a sos zgęstnieje.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę, wrzucić do sosu, zagotować. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do gotowego sosu i dobrze wymieszać. Przed podaniem polać jogurtem i obficie posypać natką pietruszki (pominęłam). Podawać najlepiej z ziemniakami lub z świeżym pieczywem.

Smacznego!

środa, 17 lipca 2013

Ciasto z delicjami upiekłam w ubiegły weekend. Jadłam go na urodzinach mojej koleżanki Izy, od której otrzymałam przepis. Ciasto jest smakowite, nie jest trudne w wykonaniu, bardzo ładnie się prezentuje, warto spróbować :-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Zielony krem:

  • 1 litr zielonego soku
  • 3 budynie śmietankowe

Dodatkowo:

  • 2 opakowania delicji
  • 2 galaretki agrestowe

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć łyżką wszystkie składniki. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

W 1,5 szklanki zielonego soku rozpuścić budynie. Resztę soku zagotować, dodać rozpuszczone budynie, cały czas energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje i straci swój surowy smak. Gorącą masę wylać na biszkopt, wyrównać łyżką.

Na ostudzonym kremie ułożyć delicje, docisnąć. Na koniec galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu (ja na 2 galaretki daję 2 niepełne szklanki gorącej wody). Lekko tężejącą galaretkę wlać na delicje. Ciasto schłodzić do całkowitego stężenia.

Smacznego!

niedziela, 14 lipca 2013

Polecam przepis na czarne porzeczki w cukrze. Jeśli lubicie zaprawiać zachęcam do przygotowania, banalnie prosta receptura. Porzeczki w taki sposób przygotowane są rewelacyjne na przeziębienie. W moim przypadku sprawdziły się w czasie ciąży, bardzo dobre także do herbaty, do deserów typu kisiel, budyń :-), pozdrawiam.

Składniki:

  • 5 kg czarnych porzeczek
  • cukier kryształ (proporcja na oko - ja daję do każdego słoika 3 łyżki cukru)

Porzeczki obrać, umyć. Słoiki i nakrętki wyparzyć. Przygotować garnek, kociołek (ja spód kociołka wykładam nakrętkami i na nich stawiam słoiki). Porzeczki wrzucić do słoików tak do 3/4 wysokości słoika. 

Wsypać cukier i ponownie dopełnić słoiki porzeczkami. Dopasować nakrętki, zamknąć słoiki, ułożyć je w kociołku (wlać wodę do 3/4 wysokości słoika), gotować 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki wyłożyć, gorące układać do góry nogami (tak na 10 minut), na koniec słoiki z powrotem postawić nakrętką do góry, gotowe!

Smacznego!



21:04, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (6) »
sobota, 13 lipca 2013

Lato w pełni i nie może podczas jego trwania u mnie w domu zabraknąć wypieków z sezonowymi owocami :-) Dzisiaj propozycja na ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką i agrestem. Kwaskowy smak owoców i słodycz ciasta współgrają idealnie, polecam do kawy:-) Ciasto zostało upieczone według przepisu, który znalazłam w zeszycie mojej mamy. Wiem tylko, że dostała go od Grażynki :-), zachęcam do upieczenia, warto!

Składniki na ciasto:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru kryształu
  • 15 dag margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • szklanka mleka

Kruszonka:

  • 1/6 kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 4 łyżki mąki

Dodatkowo:

  • 0,5 kg czerwonych porzeczek
  • 0,5 kg agrestu
  • cukier puder do posypania ciasta
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta

Przygotować rozczyn: do ciepłego mleka (pół szklanki) dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, wlać do miski, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, sól i resztę mleka. Wyrobić ciasto. Następnie dodać stopioną, lekko ostudzoną margarynę i wyrabiać tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować i uformować placek w kształcie blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto umieścić w formie. Porzeczki i agrest obrać, umyć, osuszyć i ułożyć na powierzchni ciasta.

Przygotować kruszonkę: posiekać margarynę z cukrem i mąką. Na owoce wyłożyć kruszonkę. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Piec około 50 - 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku (ja piekłam w temperaturze 160 - 180 stopni C). Pod koniec pieczenia ciasto przykryć pergaminem, aby zapobiec przypaleniu kruszonki. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub przygotować dowolny lukier i polać nim ciasto.

Smacznego!

       

środa, 10 lipca 2013

 

Dzisiaj zapraszam do przygotowania rolad schabowych nadziewanych kapustą kiszoną według przepisu siostry Anastazji. Myślę, że rolady takie będą Wam smakowały, oczywiście jeśli lubicie kapustę kiszoną. Doskonale sprawdzą się na każdej imprezie, jako dodatek do dania głównego lub na kanapkę, polecam!

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych
  • 30-35 dag kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 jaja
  • tłuszcz
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Kotlety doprawić i rozbić na płaty. Kapustę ugotować, odlać wodę i drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Chwilę poddusić. Następnie dodać kapustę i jeszcze całość dusić przez około 10 minut. Farsz doprawić na ostro.

Na każdy płat mięsa rozłożyć przygotowane nadzienie, zwinąć w kształt rolady i panierować  w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z frytkami, ziemniakami, dowolnymi surówkami.

Smacznego!

wtorek, 09 lipca 2013

Zachęcam do wypróbowania przepisu na placki z młodych ziemniaków według książki p. Barbary Orlińskiej pt. "Najlepsze dania jarskie", smacznego:-)

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 6-7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól
  • olej do smażenia

Ziemniaki oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zlać nadmiar płynu, dodać mąkę i jajka. Dobrze wszystko wymieszać, dodać sól do smaku i jeszcze raz wszystko dobrze połączyć.

Rozgrzać olej na patelni, kłaść nabierką ciasto tworząc krążki lub stożki, rozsmarowywać na 3 cm placuszki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać jak lubicie czyli z cukrem, solą albo z sosem.

Smacznego!

Tagi: ziemniaki
15:28, katarzyna_sar , Dania główne
Link Komentarze (3) »
piątek, 05 lipca 2013

Kruche ciasteczka śmietankowe przekładane dżemem to przepis, który znalazłam  w książce "Wypieki domowe" pań Ilony Fąferek i Kingi Osmycka. Ciasteczka pyszne, kruche i szybkie w wykonaniu, pycha!

Składniki:

  • 25 dag margaryny
  • szklanka gęstej śmietany
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • dżem (ja wybrałam truskawkowy i aroniowo - jabłkowy)

Mąkę przesiać, dodać miękką margarynę, śmietanę i wyrobić ciasto, które powinno się rozwałkować cienko bez podsypywania mąką. Wykrawać szklanką krążki całe i z małą dziurką (ja użyłam kieliszka). Ciastka nakłuć widelcem (ja zapomniałam:-)). Blachę posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Układać ciasteczka na blasze w odstępach. Piec ciastka około 10-15 minut w bardzo gorącym piekarniku. Ja piekłam w temperaturze 220 stopni C w funkcji termoobieg. Po upieczeniu ciastka ostudzić, na całe krążki nałożyć dżem i przykryć krążkami z dziurką.


Smacznego!

 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi