Sprawdzone przepisy
poniedziałek, 23 lipca 2012

Tatry to piękne góry, wiele szlaków, cudowne widoki:-) My jeszcze nie byliśmy w wielu miejscach, mamy zamiar kiedyś tam wrócić, poniżej zdjęcia, pozdrawiam:-)

1. Krupówki


2. Widoki z zielonego szlaku na Kasprowy Wierch


 

3. Widok na Giewont w drodze na Kasprowy Wierch

 

4. Już prawie na Kasprowym Wierchu

 

5.  Hala Gąsienicowa

 

7. Morskie Oko

 

 8. Czarny Staw pod Rysami

 

 

9. Morskie Oko - widok z Czarnego Stawu nad Rysami

 

 

10. Dolina Chochołowska


wtorek, 17 lipca 2012

Mamy sezon na bób, więc wymyśliłam nową sałatkę z bobu i ciecierzycy, sałatka zdrowa i szybka w wykonaniu, nam bardzo smakowała:-) Sałatka bierze udział w akcji "Warzywa strączkowe", polecam!

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 0,5 kg bobu
  • 2-3 pomidory
  • puszka czerwonej fasoli
  • 5 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 200 g serka topionego
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Ciecierzycę i fasolę odcedzić na sitku. Bób gotować w osolonej wodzie 15-20 minut, po ugotowaniu ostudzić i obrać z łupek. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę.

Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć, pokroić. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni roztopić serek topiony z masłem, gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać śmietankę, starte ząbki czosnku, gotować jeszcze chwilkę, na koniec sos doprawić według uznania solą i pieprzem.

Warzywa polać sosem, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, składniki muszą się dobrze połączyć.

Smacznego!



wtorek, 10 lipca 2012

Zachęcam do wypróbowania przepisu na najprostszy placek z truskawkami na budyniowym spodzie. Szybko się go robi i szybko znika, można przygotować go z innymi sezonowymi owocami, pozdrawiam :-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do żółtek dodać także szczyptę soli, rozbełtać widelcem. Do ubitej piany dodać cukry, jeszcze chwilę miksować.

Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do ubitej piany dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką, następnie dodać przesianą mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, na koniec ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.

W międzyczasie galaretki zalać 3 szklankami gorącej wody, dokładnie rozpuścić, schłodzić do stężenia. Truskawki (lub inne dowolne owoce) przygotować: umyć, obrać, ewentualnie pokroić.

Biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, ostudzony biszkopt można naponczować np. ciepłą wodą wymieszaną z cytryną i cukrem waniliowym. Na biszkopt wyłożyć truskawki, zalać tężejącą się galaretką, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.

Smacznego!

21:27, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (5) »
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi