Sprawdzone przepisy
niedziela, 31 lipca 2011

Od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia swojskiego chlebka. Z mojego zbioru przepisów wybrałam przepis na chlebek z kminkiem. Piekłam go 2 razy i naprawdę polecam! Chleb z kminkiem, otrębami i ziarnami jest pyszny, pełen zdrowia i doskonały na przemianę materii. Polecam wszystkim dbającym o linię, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 5 dag drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki kminku
  • 2 - 3 łyżki siemienia lnianego
  • garść słonecznika
  • garść dyni
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • mak

Drożdże rozkruszyć, dodać 4 łyżki mleka i 3 łyżki mąki, wymieszać (musi mieć konsystencję kwaśnej śmietany), pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać sól, kminek, siemię lniane, słonecznik, dynię i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, zrobić dołek. Wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać. Dodać ciepłe (nie gorące !) mleko i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać 2-3 łyżki oleju, odstawić  w ciepłe miejsce na około 30 minut (musi podwoić swoją objętość).

Z podanej ilości składników można upiec 2 chlebki w tzw. keksówkach (długość 30 cm). Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, podzielić ciasto na pół, wyłożyć do foremek, wyrównać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (tak około 30 minut).

Po wyrośnięciu posmarować chlebki wodą i posypać makiem. Foremki z chlebami włożyć do zimnego piekarnika, ustawiając temperaturę na 200 stopni C. Piekarnik ma pozostać otwarty. Po 10 minutach zamknąć piekarnik. Chlebki piec 50 minut (czas liczymy od zamknięcia piekarnika). Na koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy chlebki się upiekły. Po wyłączeniu piekarnika wyciągnąć chlebki, posmarować je wodą i włożyć jeszcze na 5 minut do wyłączonego piekarnika - skórka będzie się wtedy świecić.

Zamiast kminku można dodać inne zioła np. suszone zioła prowansalskie lub prażoną cebulkę.


Smacznego !

środa, 27 lipca 2011

Pyszne ciacho ananasowo - kokosowe to rarytas dla smakoszy kokosu i anansów. Połączenie lekkiego kremu z dodatkiem ananasa i kokosowego placka to idealne połączenie. Ciasta tego typu są bardzo reprezentacyjne i można je zajadać na codzień jak i na uroczystych przyjęciach. Zachęcam do wypróbowania, to stary przepis z mojego brulionu !

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na placek kokosowy:

  • 30 dag wiórków kokosowych (grube)
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu

Składniki na krem ananasowy:

  • 1 puszka ananasów
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka

Polewa czekoladowa:

  • 1 gorzka lub mleczna czekolada
  • 3-4 łyżki wody

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • sok z połowy cytryny
  • 2/3 szklanki ciepłej wody

Biszkopt: białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodać cukry i nadal ubijać. Gdy cukier dobrze połączy się z białkami, dodać żółtka, wymieszać łyżką. Na końcu wsypywać stopniowo mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie i dokładnie wymieszać wszystkie składniki łyżką. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Placek kokosowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać mikserem. Masę wyłożyć na blachę (blacha musi być wyłożona folią lub papierem do pieczenia), wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor - ja piekłam 8 minut w temperaturze 190 stopni C w piekarniku ustawionym na grzałkę góra - dół. Po upieczeniu zdjąć zaraz folię lub papier do pieczenia.

Krem ananasowy: na soku z ananasów ugotować budyń. Odlać pół szklanki soku, wymieszać z budyniem. Resztę soku zagotować. Na gotujący sok wlać zawartość szklanki - ja zmniejszam zawsze gaz lub odstawiam na chwilkę garnek, nie zrobią się dzięki temu krupki. Po wymieszaniu wstawić na mały ogień i gotować budyń tak około 3 minut, budyń wystudzić. Żółka utrzeć na parze z cukrem na puszystą masę, wystudzić. Kostkę masła lub margaryny zmiksować z masą jajeczną i z budyniem ananasowym, dokładnie wymieszać. Do gotowego kremu dodać pokrojone w kostkę ananasy, wymieszać łyżką.

Ostudzony biszkopt można naponczować: ciepła woda + połowa soku z cytryny+ 2 łyżeczki cukru. Na biszkopt wyłożyć krem, na krem placek kokosowy, polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa: rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką lub mleczną czekoladę z wodą.

Smacznego!

16:51, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (8) »
wtorek, 26 lipca 2011

U mnie na blogu nowy dział: "porady kulinarne i nie tylko". Porady te wyczytałam w różnych gazetkach, przetestowałam, niektóre z nich stosuje się u mnie w domu. Zapraszam do dzielenia się własnymi poradami, proszę wpisujcie je w komentarze, może ktoś z nich skorzysta :-)

Czy wiecie, że:

  • krążki cebuli nabiorą pięknego koloru, jeżeli podczas smażenia posypiecie je mieloną papryką,
  • barszcz czerwony można zakwasić na wiele sposobów, u mnie w domu stosuje się wodę z kiszonych ogórków,
  • zapach ryby można zniwelować przez natarcie ryby ziołami i obłożenie jej krążkami cebuli,
  • smak surówki z czerwonej kapusty podniesie dodatek galaretki lub soku porzeczkowego - wyczytałam i jeszcze nie wypróbowałam.

 

Z innej beczki:

  • odrobina soli kuchennej dodana do krochmalu zapobiega przypalaniu się bielizny podczas prasowania - prawda moja babcia tak robiła,
  • wyroby z miedzi poleruje się solą zwilżoną octem - wyczytałam,
  • srebro można wyczyścić pastą do zębów, ja np. rozpuszczam proszek do pieczenia w ciepłej wodzie, zamaczam srebro i czyszczę ściereczką.

Pozdrawiam !

poniedziałek, 25 lipca 2011

Moje pierwsze muffinki na blogu! Dostałam w prezencie blaszkę z otworami muffinkowymi, wykorzystałam także zwykłe foremki do babeczek, dlatego muffinki mają różny kształt. Postawiłam na początku na muffiny wytrawne czyli z fetą i szpinakiem. Jadłam takie u mojej koleżanki i bardzo mi smakowały. Muffinki na słono są fajną przekąską, można z nich również robić kanapki lub po prostu zagryzać np. do zupy. Przepis oryginalny znalazłam na stronie: http://artkulinaria.pl, polecam!

Składniki:

  • 50 dag świeżego lub mrożonego szpinaku (ja dałam mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 dag mąki pszennej
  • 5-6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
  • 2/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 duże jajka
  • 120 ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 35 - 40 dag sera feta
  • sól, pieprz

Na patelnię wrzucić szpinak, dodać szczyptę soli, pieprzu, dusić do  momentu wyparowania wody, na koniec zetrzeć czosnek, wymieszać. Odstawić do wystudzenia,  posiekać.  Ser feta pokroić w drobną kostkę.

Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej - mikserem ubić całe jajka, jogurt i oliwę. Zawartość drugiej miseczki wlać do składników suchych i wymieszać, równocześnie dodać szpinak i ser feta.

Foremki do babeczek lub otwory muffinkowe napełnić ciastem (wcześniej wysmarować olejem, masłem i posypać bułką tartą) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 20 minut. Piec na złoty kolor, po upieczeniu ostudzić lub podawać na ciepło, np. z masłem czosnkowym:-)


Smacznego!

niedziela, 24 lipca 2011

Koktajle wspaniale gaszą pragnienie, a szczególnie te zrobione z arbuza lub melona. Polecam orzeźwiający koktajl, źródło: gazetka z "Biedronki", pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 1 melon
  • 1 cytryna
  • pół niedużego arbuza
  • listki mięty
  • 250 ml wody mineralnej

Z arbuza i melona wykroić miąższ, który trzeba oczyścić z pestek, zmiksować. Miąższ przelać do garnka, dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Koktajl przelać do wysokich szklanek, udekorować listkami mięty.

Smacznego!

piątek, 22 lipca 2011

Bardzo lubię robić domowe kisiele z sezonowych owoców własnej roboty. Oto jeden z nich, wybrałam jagody,  polecam!

Składniki:

  • 3 szklanki jagód (mogą być mrożone)
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki wody + 1 szklanka wody

Do garnka wrzucić jagody z cukrem kryształem i cukrami waniliowymi, zalać 2 szklankami wody.  W pozostałej wodzie rozmieszać mąki i zalać tym gotujące się jagody, mieszać tak długo, aż powstanie kisiel. Taki kisiel to fajny i szybki deser w letnią porę.

Smacznego!

Tagi: jagody
13:51, katarzyna_sar , Desery
Link Komentarze (5) »
czwartek, 21 lipca 2011

Na urodziny mojego męża upiekłam tort czekoladowy z wiśniami według własnego pomysłu. Najbardziej smakowała mi chrupiąca bezowa część połączona z kremem czekoladowym, pychotka!

Składniki na biszkopt zwykły:

  • 6 jaj
  • 1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 2 łyżki kakao i 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

Składniki na masę czekoladową:

  • 2 mleczne czekolady
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 kostki masła lub margaryny
  • 2 cukry waniliowe

Dodatkowo:

  • okrągły krążek bezy
  • 10 -15 dag ciasteczek bezowych
  • 1 cytryna
  • 3 kieliszki spirytusu
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 słoiki wydrylowanych wiśni
  • 1 gorzka czekolada
  • słoiczek kremu śliwkowo - czekoladowego własnej roboty - link tutaj

Biszkopt zwykły: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Na koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobre.

Biszkopt kakaowy: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut w temperaturze 180 °C.

Gdy biszkopty wystygną przekroić je na pół. Każdą część naponczować spirytusem połączonym z ciepłą wodą i sokiem z całej cytryny, szczególnie wierzch i boki.

Masa czekoladowa: czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Miękkie masło lub margarynę zmiksować z 2 cukrami waniliowymi, dodać rozpuszczone czekolady i dokładnie połączyć mikserem.

Warstwy układać następująco: zwykły biszkopt posmarować masą czekoladową. Gorzką czekoladę pokroić nożem na małe kawałki, 1 słoik wiśni odsączyć na sitku. Na masę czekoladową porozrzucać pokrojone kawałki czekolady, na to wyłożyć wiśnie, przykryć biszkoptem kakaowym. Biszkopt kakaowy posmarować masą czekoladową, na niej położyć krążek bezy, posmarować lekko jeszcze raz masą czekoladową. Wyłożyć równo na to zwykły biszkopt. Biszkopt posmarować kremem czekoladowo - śliwkowym (link do przepisu powyżej), na to wyłożyć kakaowy biszkopt. Wierzch oraz boki posmarować masą czekoladową, dokładnie wyrównać. Tort udekorować według uznania odsączonymi wiśniami (2 słoik). Ciasteczka bezowe zmiażdżyć wałkiem i posypać nimi boki torta.

Smacznego!


16:06, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 11 lipca 2011

Ser smażony to jedno z ulubionych potraw Czechów, skorzystałam z przepisu znajdującego sie na stronie moje gotowanie. Smakuje wyśmienicie z frytkami, polecam!

Składniki:

  • 50 dag sera żółtego
  • olej
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • mleko
  • można dodać mieloną paprykę

Ser pokroić w plastry (ser musi być twardy), przyprawić. Na początku obtoczyć w mleku i mące (o tym mleku wyczytałam na forach internetowych). Następnie panierować w jajku i bułce tartej dwa razy - boki muszą być dobrze obtoczone w panierce.

Smażyć na rozgrzanym oleju do złotego koloru. Ja podałam ser smażony z frytkami i sosem czosnkowym, pycha!


Smacznego!

 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi