Sprawdzone przepisy
środa, 28 lipca 2010

Znalazłam w mojej lodówce salami, które trzeba było wykorzystać. Do tego kostka drożdży i żółty ser. Prawie wszystkie składniki potrzebne do pizzy, po co marnować jedzenie:-) Upiekłam 2 blachy pizzy, mniam, pyszotka!

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 kostka drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 6 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
  • mąka do podsypania

Dodatki:

  • 5 pomidorów
  • 25 dag żółtego sera
  • 30 dag salami
  • 3-4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • keczup

Drożdże rozpuścić w małej miseczce w niedużej ilości letniej wody. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, dokładnie wymieszać. Następnie wlać drożdże rozpuszczone w wodzie. Ciasto winno być bardzo elastyczne. Po wyrobieniu zrobić dołek w cieście i wlać olej, jeszcze raz wyrobić. Po kwadransie ciasto podzielić na cztery kawałki, posypać mąką i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Blachy posmarować olejem (ja używam blach z piekarnika). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachy, posmarować keczupem. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić lekko na oleju, na koniec dodać starty czosnek, wyłożyć na ciasto.

Pomidory sparzyć i pokroić na ćwiartki. Ser żółty zetrzeć na tarce. Na cebulę wyłożyć na przemian salami i pomidory. Tak przygotowaną pizzę posypać niewielką ilością żółtego sera.

Piec w temperaturze 22o stopni C 15-20 minut. Wyciągnąć pizzę i posypać resztą sera, włożyć pizzę jeszcze na 5 minut do piekarnika, gotowe!

Smacznego:-)


wtorek, 27 lipca 2010

Nie ma nic lepszego niż drożdżowe kluski parowane. Proste, a jakie pyszne, można polewać je dowolnymi sosami, jak kto lubi. Przepis pochodzi z starej książki kucharskiej. To kolejna perła z lamusa, smak dzieciństwa, palce lizać!

Składniki na kluski parowane:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag margaryny
  • około 1/4 litra mleka
  • 5 dag cukru kryształu
  • sól

Kompot z czarnych jagód:

  • 40 dag jagód
  • 15-20 dag cukru kryształu
  • 1/2 litra wody

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zrobić rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia (musi dwukrotnie podwoić swoją objetość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szklanką lub kieliszkiem od wina krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką.

Przygotować naczynie z wrzącą wodą (czystą ścierkę lnianą przymocować do brzegów naczynia) , ja używam do parowania garnka na parę. Kluski układać po kilka na lnianej ścierce lub w garnku na parę, przykryć pokrywką i gotować 4-5 minut. Gorące kluski można polać kompotem np. z jagód, masłem zrumienionym z bułką tartą albo sosem mięsnym. Kluski parowane można także nadziewać dowolną marmoladą.

Kompot z czarnych jagód:  jagody przebrać, odrzucić listki, opłukać na cedzaku pod bieżącą wodą. W garnku zagotować cukier z wodą aż zrobi się syrop. Jagody wsypać do słoików, mniej więcej do 4/5 wysokości i zalać syropem. Zamknąć słoiki i pasteryzować około 25 minut.

Smacznego:-)


poniedziałek, 26 lipca 2010

Wczoraj z mężem obchodziliśmy pierwszą rocznicę ślubu. Na tą okazję przygotowałam torta z galaretką i owocami, polecam!

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • kostka masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • olejek zapachowy

Dodatkowo:

  • 2 galaretki
  • puszka ananasów
  • łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny
  • pół szklanki spirytusu
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (dżem musi być kwaskowy)

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Przygotować wodę do nawilżenia biszkoptu, tj. pół szklanki ciepłej wody + łyżeczkę kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny. Do tego dodać 1 łyżeczkę cukru, spirytus i dokładnie wymieszać. Gdy biszkopt ostygnie przekroić go na trzy równe części i nawilżyć każdą warstwę.

Masa: masło lub margarynę zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i olejkiem zapachowym np. cytrynowym na gładką masę.

Przełożyć biszkopt. Pierwszą warstwę posmarować cienko masą, na to wyłożyć cały słoik dżemu, przykryć drugą warstwą biszkoptu. Następnie wyłożyć na nią grubą warstwę masy, ułożyć równo wierzch biszkoptu (do góry nogami), posmarować resztą kremu. Boki posmarować masą, obsypać okruszkami ciasta zrobionymi ze ściętej skórki z wierzchu  biszkoptu. Potem wziąść nóż o szerokim końcu albo łopatkę i przeciągnąć po nim odrobiną kremu,  żeby nie był zupełnie suchy. Potem nabrać na nóż porcję okruchów i przykleić do boków torta.

Ułożyć osączone ananasy na górze torta. Zalać 2 galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wody, schłodzić w zamrażarce, tort gotowy!

Smacznego:-)



czwartek, 22 lipca 2010

W ostatni weekend mieliśmy grilla, nie mogło zabraknąć słodkiego. Postanowiłam wypróbować przepis na kremówki na cieście francuskim (przepis otrzymałam od mojej teściowej:-)). Kremówka nie jest tak mocno tucząca, bo składa się z ciasta francuskiego i kremu budyniowego, wersja light, polecam:-)

Składniki:

  • 2 gotowe ciasta francuskie
  • 2 litry mleka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 dag masła lub margaryny
  • cukier puder do posypania


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej równo ciasto francuskie, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, piec 10 minut, wystudzić. To samo zrobić z drugim ciastem francuskim.

Przygotować masę budyniową. Mleko zagotować, odlać 3 szklanki mleka. Do gotującego mleka dodać cukier kryształ, cukry waniliowe, masło lub margarynę, wymieszać, musi się to zagotować. W odlanym mleku rozprowadzić budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.

Na gotujące się mleko (ściągnąć z ognia) wlać mleko z budyniami i mąką, mieszać energicznie, aż powstanie budyń. Gotować jeszcze 2 minuty, żeby budyń stracił surowy smak.

Przestudzoną masę budyniową wylać na ciasto francuskie, przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)


środa, 21 lipca 2010

Pierogi z jagodami i serem, pycha! Zrobiłam ich bardzooo dużo, dla 6 osobowej rodzinki, szybko zniknęły z talerza, było warto się natrudzić! Dołączam ten przepis do akcji jagodowej, tym razem skorzystałam z przepisu znajdującego na stronie Kwestia Smaku, gorąco polecam!

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki masła lub oleju
  • 2 jajka
  • 2 szklanki gorącej wody

Nadzienie:

  • 20 dag jagód
  • 20 dag sera białego zmielonego lub twarożku śmietankowego
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru kryształu

Jagody szybko opłukać pod delikatnym strumieniem wody. Osuszyć na papierowych ręcznikach, wymieszać z serem białym lub twarożkiem, cukrem waniliowym i cukrem kryształem.

Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać sól, masło lub olej oraz jajao. Wymieszać i stopniowo dodawać gorącą wodę, w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 minut.

Ciasto rozwałkować i małą szklanką wycinać kółka, nakładać po małej łyżeczce nadzienia, zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować do miękkości, przez około 2 minuty, od czasu ponownego zagotowania się wody. Odsączyć i zaraz polać roztopionym masłem lub posypać cukrem.

Smacznego:-)


wtorek, 20 lipca 2010

Sorbet brzoskwiniowy to moja pierwsza propozycja do "LODOWEJ AKCJI". Delikatny sorbet pełen witamin, który smakuje szczególnie podczas upałów, chłodzi i orzeźwia, polecam!

Składniki na 1 litr sorbetu:
1 szklanka wody
8 dużych dojrzałych brzoskwiń
6 łyżek soku z cytryny
4 łyżki cukru kryształu
cukier waniliowy

Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić na kawałki i przełożyć do blendera. Do rondla wlać wodę, dodać cukier kryształ, cukier waniliowy i sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Przestudzić, dodać do brzoskwiń, krótko zmiksować. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika, zamrażać przez 4 godziny. Można udekorować kawałkami brzoskwiń i listkami mięty (ja polałam sorbet ajerkoniakiem).

Smacznego:-)


Tagi: cukier owoce
18:38, katarzyna_sar , Lody, sorbety
Link Komentarze (11) »
niedziela, 18 lipca 2010

Sernik na zimno z brzoskwiniami bierze udział w akcji "MORELKOWO I BRZOSKWINIOWO 2". Bardzo lubię połączenie zimnego sera z owocami, doskonały deser na upały, polecam!

Składniki:
1,5 kg brzoskwiń
6 opakowań herbatników
1 kg sera homogenizowanego waniliowego (ja dałam opakowanie 300 g * 3 sztuki + 1 opakowanie 150 g)
pół paczki żelatyny
5 galaretek brzoskwiniowych

Herbatniki rozkruszyć, najlepiej włożyć do woreczka i rozbić wałkiem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wyłożyć pokruszone herbatniki.

2 galaretki zalać 2 szklankami gorącej wody, wymieszać i odstawić do stężenia. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody, odstawić do napęcznienia.

W międzyczasie brzoskwinie umyć, obrać ze skórki (można użyć brzoskwiń ze słoika lub puszki). Część brzoskwiń pokroić w kostkę. Ser wyłożyć do miski, zmiksować. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać masę.

Stężałą galaretkę i napęczniałą żelatynę wlać do masy serowej, wymieszać łyżką, wylać na herbatniki, schłodzić w zamrażarce.

Zagotować 1 litr wody, zalać nią 3 galaretki, wystudzić. Gdy masa serowa stężeje, ułożyć na niej brzoskwinie do góry nogami. Zalać tężejącą galaretką, włożyć do zamrażalnika na 1,5 godziny, gotowe!

Smacznego:-)


środa, 14 lipca 2010

Rozmroziłam masę makową i upiekłam szybkie ciasteczka francuskie z nadzieniem makowym. Zajęło mi to dosłownie pół godziny, pycha!  

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
masa makowa gotowa albo można przygotować ją samodzielnie
(przepis poniżej)

Składniki na masę makową:
40 dkg maku
8 jaj
10 dkg orzechów
bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
30 dkg cukru (1 1/2 szklanki)

10 dkg masła lub margaryny
3 łyżki miodu

słoik powideł lub dżemu

Rozpakować ciasto francuskie i pokroić na równe kwadraty. Masę makową położyć na środku na każdym kwadracie. Sklejać jak pierogi lub złapać końce i skleić na górze tworząc sakiewki.

Masa makowa: Dzień wczesniej zamoczyć mak. Na drugi dzień mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać bakalie, powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Piec w temperaturze 220 stopni C przez 15-20 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi