Sprawdzone przepisy
czwartek, 20 czerwca 2013

Zachęcam do przyrządzenia sałatki porowo - ananasowej z koperkiem według mojego pomysłu. Sałatka jest szybka w wykonaniu i pyszna. Powstała na bazie składników, które znalazłam w lodówce i w spiżarni,  polecam.

Składniki:

  • 6 łyżek majonezu
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • 1 por
  • 5 jajek
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Seler, kukurydzę i ananasa osączyć z zalewy. Ananasa i pora pokroić w kostkę. Jajka ugotować i pokroić w kostkę. Koperek umyć i posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Majonez połączyć z sokiem z ananasa (ja daję połowę porcji soku, który mi zostaję po osączeniu), doprawić jeszcze raz według uznania. Wszystko wymieszać dokładnie z majonezem, gotowe :-)

Smacznego!

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Zupa szczawiowa z jajkiem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Zupę tą gotowała moja babcia, później mama. Bardzo ją lubię i jak tylko pojawia się szczaw w moim ogrodzie muszę ugotować ją na obiad. Dzisiaj wersja na włoszczyźnie, ale możecie ją pominąć w przepisie. Sam szczaw w zupie wystarczy, zupa będzie wtedy bardziej kwaśna, zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 1/2 kg szczawiu
  • 2 kostki warzywne lub 2 łyżki wegety
  • pojemnik śmietany 22%
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • cukier
  • sól
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • 1 por

Rozpuścić kostki w 3/4 litra wody, dodać pokrojony seler, marchewki i por (te warzywa można pominąć). Gotować około 1 godziny, aż warzywa będą miękkie.

Szczaw umyć, przebrać, zbyt długie łodyżki odrzucić, posiekać listki. Zieleninę wrzucić do wywaru, zagotować, doprawić cukrem, solą i śmietanką. Podawać z ugotowanymi na twardo jajami.

Smacznego!



Tagi: szczaw
13:57, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (1) »
piątek, 14 czerwca 2013

Dzisiaj przedstawiam banalnie prosty do wykonania orzeźwiający napój z miętą i cytryną. Gasi doskonale pragnienie w upalne dni, polecam!

Składniki:

  • przegotowana letnia woda lub woda mineralna niegazowana
  • 1-2 krążki cytryny
  • 2 łodygi mięty

Wodę wlać do dowolnego dzbanka. Miętę opłukać, całą cytrynę sparzyć wrzątkiem, przekroić na pół, uciąć 1-2 krążki cytryny. Do wody włożyć miętę i cytrynę, wymieszać, gotowe:-)

Na zdrowie!



czwartek, 13 czerwca 2013

Przedstawiam zaległy przepis na tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami według własnego pomysłu, który upiekłam na Dzień Matki. Wykonanie nie jest trudne, polecam do wypróbowania - jeśli się zdecydujecie mam nadzieję, że będzie Wam smakował, pozdrawiam:-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Bita śmietana:

  • 1,5 litra śmietany kremówki (30 %)
  • 3 cukry waniliowe
  • 4 śmietan - fixy (w lecie daję 5)

Poncz:

  • sok z brzoskwiń
  • ciepła woda
  • 2 -3 kieliszki wódki

Dodatkowo:

  • puszka ananasów
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • dżem brzoskwiniowy
  • puszka brzoskwiń

Upiec 2 biszkopty. Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ja wycinam koło z papieru i wkładam na dno formy, boków tortownicy niczym nie smaruję. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-35 minut w temperaturze 180 °C, przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (po nakłuciu biszkoptu w paru miejscach patyczek musi być suchy).

Po wystudzeniu przekroić biszkopty na pół. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z brzoskwiń, wszystko dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrami waniliowymi oraz z śmietan-fixami. Ananasy osączyć z zalewy i pokroić w większą kostkę. Tabliczkę gorzkiej czekolady pokroić na nierówne kawałki.

Pierwszy krążek biszkoptu naponczować, posmarować go grubo dżemem brzoskwiniowym, nałożyć bitą śmietanę, rozsmarować, przyłożyć drugim naponczowanym krążkiem biszkoptu. Następnie na biszkopt wyłożyć bitą śmietanę i posypać czekoladą, przyłożyć naponczowanym krążkiem biszkoptu. Ponownie wyłożyć śmietanę, wbić w nią kawałki ananasa,  przyłożyć ostanim naponczowanym krążkiem biszkoptu.

Wierzch tortu naponczować, wyłożyć resztę bitej śmietany, posmarować nią wierzch i boki tortu. Na koniec ustroić dowolnie wierzch tortu osączonymi brzoskwiniami, gotowe:-)


Smacznego!



środa, 05 czerwca 2013

Prosta i szybka surówka z pomidorów, oliwek i bazylii. Doskonała propozycja na przekąskę, bardzo dobra na śniadanie, kolację, grilla. Zachęcam do wypróbowania, przepis znalazłam w książce p. Hanny Szymanderskiej pt. "Pomidory - przepisy na pyszne potrawy", polecam!

Składniki:

  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 5-6 łyżek czarnych oliwek
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • po łyżce oliwy i soku z cytryny
  • sól, pieprz

Pomidory umyć, sparzyć, obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na salaterce.  Pomidory posypać solą, pieprzem, świeżą bazylią (drobno posiekać) lub suszoną. Jajka pokroić w grubą kostkę, posypać nimi pomidory.

Oliwki osączyć z zalewy, posypać nimi wierzch surówki. Przygotować sos: sok z cytryny rozmieszać z 1 łyżką zimnej przegotowanej wody oraz z oliwą, surówkę skropić przygotowanym sosem, gotowe.

Smacznego!



poniedziałek, 03 czerwca 2013

Żurek Staropolski (świąteczny) to propozycja nie do odrzucenia :-) Jeśli lubicie żur i białą kiełbasę to doskonała propozycja na obiad. Przepis poleciła mi osoba znana i lubiana z mojej rodzinnej miejscowości, smacznego.

Składniki:

  • 60 dag surowej białej kiełbasy
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka grzybków suszonych
  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • majeranek
  • pół pora
  • sól, pieprz biały
  • Vegeta lub kucharek
  • 4 jajka ugotowane na twardo lub kwaśna śmietana

Kiełbasę ułożyć na spodzie rondla, zalać 6 szklankami wody, dodać przyprawy, pokrojonego w krążki pora, grzybki suszone, czosnek i ustawić na małym ogniu (od chwili gdy woda zacznie wrzeć, gotować 15 minut - gdy grubsza kiełbasa to 5 minut dłużej).

Wyjąć kiełbasę, rzucić na rozgrzany talerz. Wywar przecedzić, doprowadzić do zagotowania i cały czas mieszając połączyć z zakwasem. Jeżeli żur jest mało kwaśny dolać dodatkową ilość zakwasu.

Żur przyprawić majerankiem, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę (ja czasami dzielę kiełbasę na pół, nie kroję w paski), kawałki ugotowanych jajek (czasami nie dodaję), doprawić Vegetą, pieprzem białym. Na koniec można dodać kleks kwaśnej śmietany.

Smacznego!

21:20, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (1) »
niedziela, 02 czerwca 2013

Kolejny przepis na fajne ciasto z serii  przepisów siostry Anastazji. Pyszny placek z nutą brzoskwiniową na bazie biszkoptu, galaretki owocowej, jogurtu naturalnego. Przepis prosty, ale wykonanie pracochłonne (trzeba czekać, aż wszystko dokładnie stężeje). Zapewniam - warto :-), zachęcam do wypróbowania.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 6 dag żelatyny
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 litr naturalnego jogurtu
  • 1 puszka brzoskwiń lub 1 słoik litrowy kompotu z brzoskwiń
  • herbatniki

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki masła
  • 1 tabliczka czekolady
  • sok z brzoskwiń lub sok z cytryny
  • 2 kieliszki spirytusu

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier - ubić mikserem. Do piany dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na blachę, piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć ciepłą wodą wymieszaną z kieliszkiem spirytusu i sokiem brzoskwiniowym (ja otwarłam drugi słoik kompotu z brzoskwiń) - można zastąpić sok brzoskwiniowy sokiem z cytryny, też będzie dobre.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Brzoskwinie zmiksować blenderem wraz z sokiem na jednolitą masę, dodać połowę rozpuszczonej żelatyny, wymieszać i tężejącą masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki.

Jogurt połączyć z cukrem, roztrzepać, dodać drugą połowę żelatyny i wylać na masę brzoskwiniową.

Herbatniki nasączyć w spirytusie wymieszanym z ciepłą wodą, ułożyć na tężejącej się masie jogurtowej, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Zamiast herbatników na masę jogurtową można wylać tężejącą się dowolną galaretkę.

Wierzch ozdobić polewą czekoladową - ja rozpuszczam całą tabliczkę czekolady z masłem na jednolitą masę, smaruję letnią polewą herbatniki, gotowe!

Smacznego!

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi