Sprawdzone przepisy
czwartek, 30 czerwca 2011

Uwielbiam serniki w każdej postaci, a tym na zimno nigdy nie mogę się oprzeć. Taki sernik z owocami nadaje się w sam raz w upalne dni, chłodzi i koi nasze kubki smakowe:-) Przepis znalazłam na stronie pieguska 1976, polecam!

Składniki:

  • 3 duże homogenizowane serki waniliowe (każdy po 400 g)
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • biszkopty
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 2 szklankach wody. Ostudzić galaretki i namoczyć w nich po kolei przez chwilkę biszkopty, aby zmiękly i ułożyć je na spodzie blaszki. Pozostałą galaretkę schłodzić i gdy zacznie tężeć połączyć z serkami, na koniec wylać na biszkopty.

Wstawić masę serową z biszkoptami na chwilę do lodówki albo zamrażalnika, musi się stężeć. Brzoskwinie osączyć z zalewy (można oczywiście dodać inne owoce, np. sezonowe).

Na wierzch poukładać brzoskwinie i zalać je gęstniejącą się galaretką brzoskwiniową. Sernik schłodzić do całkowitego stężenia.

Smacznego!

wtorek, 21 czerwca 2011

 

U mnie szał na tarty:-) Tyle wokół świeżych sezonowych owoców, że aż żal nie skorzystać - chociaż ja wykorzystuję jeszcze zamrożone owoce, bo trzeba robić nowe miejsce w zamrażarce. Teraz kusi mnie, żeby upiec tartę na słono, może np. z szpinakiem i serem, mmmm.... muszę pomyśleć! Na razie zachęcam Was do wypróbowania przepisu na tartę jagodową z pianką, przepis znalazłam tutaj, szczerze polecam!

Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypyta soli

Nadzienie:

  • 2,5 szklanki jagód (mogą być mrożone)
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki wody + 1 szklanka wody

Pianka:

  • 2 białka
  • pół szklanki cukru kryształu
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • olej do wysmarowania formy
  • bułka tarta lub kaszka manna

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, masło, śmietanę, proszek do pieczenia, i cukier waniliowy. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto schłodzić min. 30 minut w lodówce. Formę posmarować olejem i wysypać bułką tartą lub kaszką manną. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę, przykryć pergaminem i obciążyć fasolą (ja użyłam jasia). Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ściągnąć pergamin z fasolą.

Przygotować kisiel jagodowy. Do rondelka wrzucić jagody z cukrem, zalać 2 szklankami wody.  W pozostałej wodzie rozmieszać mąki i zalać tym gotujące się jagody, mieszać tak długo, aż powstanie kisiel. Letni kisiel wylać na ciasto.

Białka ubić na sztywno z solą i cukrem. Zrobić dowoolny wzorek na ciście (ja użyłam szprycy cukierniczej). Wstawić ponownie do piekarnika  tak długo, aż pianka będzie na wierzchu będzie rumiana (ja piekłam 10-15 minut) - tak jak radzi autorka oryginalnego przepisu piekłam na górnej grzałce. Ciasto podawać ostudzone.

Smacznego!

Tagi: jagody
21:26, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (8) »
niedziela, 19 czerwca 2011

 

Tarty z owocami kwaskowymi tj. porzeczki czy agrest najbardziej mi smakują. Polecam moją tartę agrestowo - porzeczkową do wypróbowania:-). Źródło tutaj, tarta bierze udział w akcji: " Tarty na wszystkie sposoby", pozdrawiam!

Składniki na ciasto:

  • 60 dag mąki pszennej (może być kukurydziana)
  • 3 żółtka
  • kostka masła (25 dag)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 2 spore garście czerwonych porzeczek
  • 2 spore garście agrestu
  • 1 białko lub 1 łyżka bułki tartej
  • olej do posmarowania blachy i bułka tarta
  • cukier puder do posypania tarty

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier puder, cukry waniliowe, składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło, posiekać je nożem na drobniutkie kawałki, wymieszać z mąką. 

Zrobić w mące dołek, dodać żółtka, wymieszać z mąką. Na koniec wlać wodę i zagnieść wszystko na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotować owoce. Porzeczki i agresty obrać z szypułek, umyć i odsączyć na sitku. Wyjąć ciasto z lodówki, odciąć kawałek ciasta na wierzch (1/4). Formę posmarować  olejem (ja używam do tego pędzelka) i wysypać bułką tarta.

Większą część ciasta rozwałkować na około 0,5 cm i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać spód widelcem, następnie posmarować ciasto białkiem lub posypać bułką tartą.

Ułożyć na cieście na przemian porzeczki i agrest. Ciasto przygotowane na wierzch rozwałkować, wycinać wąskie paski i układać na owocach tak, aby powstała kratka. Piec 30 - 40 minut. w temp. 180 stopni (sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło). Po ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem, pycha!


Smacznego!

15:33, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (8) »
sobota, 04 czerwca 2011

Dzisiaj niekulinarnie na moim blogu :-)  Jeśli nie byliście w Bieszczadach to pojedźcie tam, ponieważ jest tam naprawdę pieknie. Jeśli ktoś tam był to napewno wróci,  a dlaczego to zobaczcie sami:

 


 


 

 





Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi