Sprawdzone przepisy
niedziela, 27 czerwca 2010

Na imieniny mojego taty przygotowałam sałatkę tortellini z dynią konserwową. W tej sałatce zaskoczył mnie smak dyni, smakuje jak morela. Sałatka mi smakowała, warto spróbować!

Składniki na 6 osób:
makaron tortellini (ser, szynka, grzyby) - 2 opakowania
1-2 słoiki dyni konserwowej
6 jajek
puszka groszku zielonego

seler naciowy - 6 gałązek
sól, pieprz

sok z dyni

majonez
(4-5 łyżek)

Makaron tortellini ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelać zimną wodą i odcedzić.

Dynię i groszek odcedzić. Jajka i seler naciowy pokroić w grubsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić na miskę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Przygotować sos: wymieszać majonez z sokiem z dyni, doprawić solą. Dodać sos do składników, wymieszać. Sałatka gotowa!

Smacznego:-)

poniedziałek, 21 czerwca 2010

Wróciłam, dziękuję za wszystkie miłe komentarze!

Nad morzem było pięknie, sami zobaczcie ..... pozdrawiam

:-):-):-)

 

 

 


 

 

 

 

 

niedziela, 13 czerwca 2010


 

Rozstaję się z Wami do następnego poniedziałku, tj. 21.06... jadę nad morze...pozdrawiam

:-):-):-)

piątek, 11 czerwca 2010

Młoda kapusta ze śmietaną to doskonała i szybka przystawka do drugiego dania. Przepis przywędrował na bloga, aż z Podkarpacia, pozdrawiam:-)

Składniki:
1 duża główka kapusty
sól, pieprz
0,5 litra śmietany

1  łyżka musztardy
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła

Kapustę oczyścić, pokroić, posypać solą, żeby zmiękła. Na patelnię wrzucić masło, potem kapustę, chwilę gotować. Następnie podlać wodą, dać łyżkę musztardy, doprawić i dusić, aż zmięknie (około 5-7 minut).

Z pozostałego masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę, dodać do kapusty. Zalać śmietaną. Dusić jeszcze przez około 10 minut, gotowe!

Smacznego:-)

Tagi: kapusta
18:29, katarzyna_sar , Przystawki
Link Komentarze (3) »
czwartek, 10 czerwca 2010

Sezon truskawkowy w pełni - trwa krótko, dlatego tak lubimy ciasta z truskawkami. Kruchy placek z truskawkami na pewno Was zachwyci swoim smakiem, wypróbujcie, gorąco polecam!

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 łyżki octu
  • 1,5 - 2 łyżki oleju 
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru kryształu

Dodatkowo:

  • 1-1,5 kg truskawek (mogą być inne owoce)

Masło/margarynę, ocet, jajka, olej oraz cukier połączyć ze sobą, utrzeć na gładką masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę. Truskawki obrać, umyć i osączyć na sitku.

Kruszonka: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło/margarynę oraz cukier. Zagnieść ciasto na kruszonkę. Na ciasto wyłożyć owoce, przykryć kruszonką. Piec 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.

Smacznego:-)

wtorek, 08 czerwca 2010

Łazanki z kapustą smakują niebiańsko! Łatwe, syte i szybkie danie obiadowe, najlepiej smakuje z młodą kapustą. Warto spróbować, polecam!

Składniki na łazanki:
makaron łazanki
1 duża główka kapusty
3 cebule
olej

Zasmażka:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
woda od kapusty

Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą.

Kapustę oczyścić, pokroić, posypać solą, żeby zmiękła. Wrzucić na wrzątek i gotować, aż będzie miękka. Odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.

Do podsmażonej cebuli dodać kapustę i dusić, aż się zeszkli i zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Do makaronu wrzucić kapustę z cebulą, dokładnie wymieszać.

Można przygotować zasmażkę. Do rozpuszczonego masła wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc. Z kapusty odlać odrobinę płynu wymieszać z zasmażką, doprawić jeśli trzeba, dodać do łazanek i wymieszać, gotowe!

Smacznego:-)

sobota, 05 czerwca 2010

Pyszne bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska szczególnie dla miłośników czosnku! Moim zdaniem najlepiej smakuje z masłem i pomidorem, nie umiałam im się oprzeć:-). Bułeczki biorą udział w akcji: "CO NA GRILLA?", gorąco polecam!

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1 białko
1 szklanka mleka

połowa główki czosnku (można dodać mniej albo więcej - jak kto lubi)

10 dag masła lub margaryny
pół paczki drożdży (5 dag)
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli

garść ziaren słonecznika

Mleko podgrzać (musi być letnie, w żadnym razie gorące). Zrobić rozczyn z drożdży, cukru i 2 łyżek mleka. Odstawić do wyrośnięcia.


Do miski wsypać mąkę i sól, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i mleko ze startym czosnkiem, dokładnie wyrobić. Na koniec wlać rozpuszczone masło lub margarynę, wyrabiać tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Przykryć ciasto czystym ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce. Ciasto musi rosnąć do momentu, aż podwoi swoją objętość.

Z ciasta wyrabiać kulki, każdą lekko spłaszczyć, naciąć nożem na krzyż, odstawić do wyrośnięcia.

Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać słonecznikiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15-20 min.

Smacznego:-)


piątek, 04 czerwca 2010

Nadziewane rolady wołowe biorą udział w akcji  "ULUBIONE SMAKI Z DZIECIŃSTWA". Ich smak kojarzy mi się z obiadami niedzielnymi u mojej babci Kasi, do tego kluski śląskie i sosik powstały na bazie rolad. Potem takie rolady serwowała mi moja mama. Zapewniam nie ma jak wołowe rolady, pyszotka!

Składniki na rolady:
6 kawałków wołowiny
1 nieduża marchewka
2 ogórki kiszone
15 dag słoniny
lub boczku
6 skórek od chleba

3 cebule

1 kiełbasa
musztarda
sól, pieprz
olej lub smalec

Marchewkę oraz cebulę pokroić na cienkie paseczki albo talarki. Ogórki kiszone, kiełbasę, słoninę (boczek) pokroić na paseczki.

Kawałki wołowiny roztrzaskać tłuczkiem, tak jak na kotlety, posolić. Każdy kawałek wołowiny z jednej strony posypać pieprzem i posmarować musztardą.

Nakładać wzdłuż cebulę, kiełbasę, słoninę, marchewkę, ogórka oraz skórkę od chleba. Zawijać rolady jak gołąbki. Spinać wykałaczkami albo owijać nitką.

W brytfannie rozgrzać smalec lub olej i obsmażyć na nim rolady. Potem przykryć brytfannę, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą, a jeszcze lepiej - bulionem wołowym.

Smacznego:-)


 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi