Sprawdzone przepisy
niedziela, 20 maja 2018

Zgodnie z obietnicą publikuję dzisiaj przepis na pyszny schab w sosie z suszonymi pomidorami i mleczkiem kokosowym. Przepis otrzymałam od przemiłej Pani Aurelii, która spotkałam w pociągu, w czasie długiej podróży :-). Sos przygotowywałam już cztery razy z różnymi wariantami mięsa. Bardzo nam smakuje, a szczególnie Natalce :-). Pani Aurelio dziękuję za przepis! Mam nadzieję, że zagląda Pani czasami na mojego bloga, pozdrawiam :-).

Składniki:

  • 4 kawałki schabu bez kości (może być też karkówka, drób...)
  • słodka papryka w proszku
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 liścia laurowe
  • 7 ziarenek pieprzu
  • 3 ziela angielskie
  • 3 łyżki sosu sojowego czarnego
  • 8 pomidorów suszonych
  • pół szklanki mleczka kokosowego, mleka krowiego lub śmietany
  • 1 niecała łyżka mąki ziemniaczanej

 

1 szklanka - 250 ml

Schab pokroić na 4 kotlety, a te kotlety jeszcze na mniejsze kawałki. Mięso obtoczyć dokładnie w słodkiej papryce i wstawić do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień posiekać czosnek, cebulę pokroić na drobną kostkę i zeszklić na maśle i oleju. Dodać schab i obsmażyć z obu stron. Zalać 1,5 szklanką wody, tak żeby przykryło mięso, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Dodać sos sojowy i dusić na mniejszym ogniu około 45 minut (do miękkości mięsa).

Gdy mięso jest miękkie dodać suszone pomidory pokrojone w mniejsze kawałki. Wlać mleczko kokosowe do szklanki, dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Wlać do sosu, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut (mąka musi stracić smak surowizny). Sos powinien zgęstnieć. Podawać z ziemniakami, kluskami , ryżem lub kaszą, gotowe!


Smacznego!

wtorek, 15 maja 2018

Przedstawiam przepis na babkę drożdżową według receptury słynnej siostry Anastazji. Babka bardzo szybka w przygotowaniu. Ponadto pięknie się prezentuje, jest wyrośnięta, mięciutka i puszysta:-). Będzie na pewno ozdobą Twojego wielkanocnego stołu i nie tylko, polecam! 

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 dag drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • rodzynki
  • sól
  • łyżka mąki krupczatki

Rodzynki sparzyć, obtoczyć w mące krupczatce - dzięki temu rodzynki nie opadną na dno babki. Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zarobić zaczyn. Gdy zaczyn podrośnie, dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrobić.

Gdy podrośnie przełożyć do dużej foremki na babkę, do 1/2 jej wysokości. Pozostawić w cieple, aż podwoi swoją objętość, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze około 180 stopni C. Po upieczeniu udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

niedziela, 06 maja 2018

Tort dla dziewczynki z wesołą Świnką Peppą - tort bajkowy, urodzinowy:-). Tort przełożony został masą śmietankowo - krówkową z kwaskowym dżemem i brzoskwiniami. Tort jest pracochłonny, jednakże efekt oraz reakcja małej jubilatki zrekompensowała mi mój trud, pozdrawiam :-)

Źródło - tutaj

Prostokątny biszkopt:

  • 8 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • różowy barwnik (używam barwnika firmy Wilton w żelu)

 

Do nasączenia:

  • 200 ml słabej herbaty
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Krem do prostokątnego biszkoptu:

  • 4 serki mascarpone (każdy po 250 g)
  • 3 śmietany kremówki mocno schłodzone (każda po 250 ml)
  • puszka gotowej masy krówkowej (510 g)
  • 40 g cukru pudru (można pominąć)
  • niebieski barwnik (używam barwnika firmy Wilton w żelu)

Dodatkowo:

  • dżem porzeczkowy lub inny kwaskowy
  • brzoskwinie z puszki lub kompotu (odsączyć na sicie)

 

Okrągły biszkopt:

  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki tortowej pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • różowy barwnik (używam barwnika firmy Wilton w żelu)

 

Masa na świnkę Peppę:

  • 1 serek mascarpone (250 g)
  • 1 śmietana kremówka (250 ml)
  • 20 g cukru pudru



Dodatkowo:

  • różowy barwnik
  • czerwony barwnik

szklanka = 250 ml

Wykonanie prostokątnego biszkoptu: ubić na sztywną pianę białka, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie po jednym żółtku miksując po każdym. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (robię to drewnianą łyżką). Na samym końcu dodać odrobinę różowego barwnika (mniej niż pół łyżeczki) i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno blaszki o wymiarach 25 x 30cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Wylać przygotowaną masę, wyrównać.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C, przez około 40 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć biszkopt i ostudzić. Całkowicie ostudzony biszkopt oddzielić od ścianek blaszki, wyjąć i przekroić na 3 placki (najlepiej kroi się biszkopt upieczony dzień wcześniej). Każdy placek lekko nasączyć.

Wykonanie kremu do prostokątnego biszkoptu: ubić serek mascarpone z kremówką i cukrem na puszystą masę. Odłożyć 8-9 łyżek masy na udekorowanie wierzchu i boków tortu. Do pozostałej masy dodać masę krówkową i zmiksować. Do białej masy (tej na obłożenie tortu) dodać niewielką ilość niebieskiego barwnika (tak na czubek łyżeczki) i dokładnie wymieszać. Pierwszą warstwę biszkoptu przełożyć kremem krówkowym i dżemem porzeczkowym. Drugą warstwę przełożyć kremem krówkowym oraz owocami. Boki i wierzch tortu posmarować niebieskim kremem. Odstawić tort do lodówki.

Wykonanie okrągłego biszkoptu: ubić na sztywną pianę białka, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie po jednym żółtku miksując po każdym. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (robię to drewnianą łyżką). Na samym końcu dodać odrobinę różowego barwnika (na czubek łyżeczki) i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Wylać przygotowaną masę, wyrównać.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C, przez około 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć biszkopt i ostudzić. Całkowicie ostudzony biszkopt oddzielić od ścianek blaszki, wyjąć i przekroić na 2 równe krążki.

Masa na świnkę Peppę: wszystkie składniki ubić razem na puszystą masę. Podzielić masę na dwie części: jedna część powinna być nieco większa od drugiej. Do większej części dodać odrobinę różowego barwnika i dokładnie wymieszać (to będzie masa na głowę świnki), do drugiej części dodać czerwony barwnik i wymieszać (to będzie krem na sukienkę świnki). Odstawić kremy do lodówki na czas wycinania szablonu.

Szablony: przygotować na kartce szablon świnki Peppy. Z jednego krążka biszkoptowego wyciąć głowę świnki, z drugiego sukienkę. Na przygotowanym niebieskim torcie delikatnie ułożyć postać świnki.

Dekoracja: trochę różowego kremu odłożyć na kontury świnki. Pozostałym kremem obłożyć głowę i równo rozsmarować. Na sukienkę wyłożyć czerwoną masę i równo rozsmarować. Do odłożonego różowego kremu dodać odrobinę barwnika, tak żeby kontur był nieco ciemniejszy od koloru głowy. Przełożyć krem do worka cukierniczego z tylką Wilton nr 7 i zrobić kontury świnki, uszy, oczy, nos, uśmiech i rękę. Oczy można zdobić z groszku czekoladowego. Jeśli zostanie Wam jeszcze trochę różowego kremu można zrobić napis :-), gotowe!



 Smacznego!

sobota, 05 maja 2018

Chleb żytni jest o wiele zdrowszy od pszennego, bardziej sycący i sprzyja odchudzaniu. Dzisiaj wersja przygotowana na drożdżach, zachęcam do wypróbowania:-)

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 750 g mąki żytniej 720
  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2000
  • 50 g drożdży świeżych lub 1 łyżka drożdży suchych
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • olej + mąka do podsypania

Mąki wymieszać dokładnie ze sobą. Dodać 500 ml wody i zostawić na 1 godzinę. Następnie dodać 200-250 ml wody o temperaturze pokojowej, sól, suche drożdże (albo rozczyn drożdżowy), miód i wymieszać ponownie bardzo dokładnie. Wyrobić ciasto mikserem, zajmuje to około 4-5 minut (ja wyrabiałam ręcznie około 10 minut). Ciasto musi mieć gęstą konsystencję ale nadal płynną. Ciasto odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość (w ciepłym miejscu np. na kaloryferze).

Gdy pięknie wyrośnie, ponownie delikatnie wyrobić ciasto i przełożyć do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej olejem i wyspanej mąką (ja piekłam w większej keksówce o wymiarach 14 x 30 cm). Blachę z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut, również na kaloryferze.

Przenieś chleb bardzo delikatnie, wstawić do piernika nagrzanego do 250 stopni, piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec kolejne 50 minut. Chleb wyjąć z blaszki i papieru i studzić na kratce.




Smacznego!

piątek, 04 maja 2018

Wiosenną, zieloną zupę bagienną z groszku Nigelli Lawson robi się błyskawicznie. Krem jest sycący i pyszny, najlepszy na domowym bulionie. Przygotowałam ją z grzankami czosnkowymi z chleba tostowego - idealne połączenie, polecam!

Składniki na zupę:

  • opakowanie mrożonego groszku - 500 g
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 cebulka dymka
  • 1 litr bulionu najlepiej domowego

 

Grzanki czosnkowe:

  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • 3 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Zupa: w bulionie ugotować groszek wraz z dymką. Jak tylko wywar zacznie się gotować, wyciągnąć dymkę i wrzucić mozzarellę, którą wcześniej rozdrobnić na mniejsze cząstki. Groszek z mozzarellą zmiksować na gładki krem.

Grzanki czosnkowe: do miękkiego masła dodać starty czosnek i sól do smaku, wszystko dokładnie wymieszać. Masłem czosnkowym smarować kromki chleba z obu stron. Zrumienić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C, około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor. Można chleb pokroić w mniejsze kostki.


Smacznego!

czwartek, 03 maja 2018

Delikatne, pyszne i domowe ptysie :-). Ciasto ptysiowe (parzone) oraz krem budyniowy to idealne połączenie. Ptysie można nadziewać kremem czekoladowym lub bitą śmietaną, zachęcam do wypróbowania!

Składniki na ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej (250 ml)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Źródło: ciasto parzone - tutaj


Składniki na krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 budynie śmietankowe lub czekoladowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto parzone: w rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła (około 7 minut). Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut.

Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne). Na koniec dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (np. 1M).

Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie). Piec w temperaturze 180ºC przez około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

Krem budyniowy: odlać szklankę mleka, resztę mleka zagotować z cukrami i masłem. Do szklanki mleka dodać budynie, mąki i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i wlać na gotujące się mleko. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (nie może być grudek), gotować około 3 minut. Budyń powinien stracić smak surowizny, ostudzić. Kremem przełożyć ptysie. Ptysie można przełożyć kremem budyniowym lub bitą śmietaną.

Smacznego!

środa, 02 maja 2018

Jajka faszerowane – przystawka dobra na wielkanocne śniadanie i na inne okoliczności. Dzisiaj wersja z wędzonym łososiem i pieczarkami. Łatwe do zrobienia i efektowne przekąski, polecam!

Składniki na jajka faszerowane łososiem:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g wędzonego łososia
  • 150 g mascarpone
  • około 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 szczypty granulowanego czosnku
  • można dodać łyżkę posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Przestudzone jajka przekrawamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka, łososia, mascarpone, pomidory, koperek oraz czosnek łączymy ze sobą i miksujemy na gładką pastę, którą następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przy pomocy szprycy jajka obficie napełniamy farszem.

 Źródło - tutaj

Składniki na jajka faszerowane pieczarkami:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3oo g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • około 150 ml majonezu

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Pieczarki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać. Na patelni na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać masło i pieczarki i smażyć co chwilę mieszając aż lekko się zrumienią. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Pieczarki i cebulę zdjąć z patelni i ostudzić, następnie drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa razem z natką pietruszki. Na koniec połączyć z żółtkami, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z 2 - 3 łyżkami majonezu jeśli farsz wydaje się zbyt suchy. Przy pomocy szprycy jajka obficie napełniamy farszem.

Źródło - tutaj

Smacznego!

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi